RECENZE: Acer TravelMate X3 - lehký a pevný notebook pro pracovní nasazení s moderní výbavou

3. 3. 2017 06:24    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Tenké pevné pracovní notebooky nebývají z nejlevnějších. Zvláště když jsou vybaveny IPS displeji a SSD. Testovaný 14“ model TravelMate X3 ovšem začíná u nejnižších konfigurací lehce nad 20 tisíci korun a všechno zmíněné splňuje. Vedle odolné konstrukce potěší také čtečkou otisků prstů, tichým provozem a delší výdrží na baterii.

Acer TravelMate X3 - lehký a pevný notebook pro pracovní nasazení s moderní výbavou

Základní popis

Acer se v drahých pracovních noteboocích příliš neangažuje. Do kategorie korporátu se totiž špatně vstupuje. Má to ovšem jednu výhodu – když už se rozhodně udělat pracovní notebook, může jej udělat relativně levný, aniž by se musel bát, že jím bude kanibalizovat prodeje vyšších řad. To je nejspíš případ i testovaného stroje.

Zaoblené tenké tělo má nenápadný, ale slušivý vzhled. Základna a vnější část víka jsou vyvedeny v šedém kovu s velmi mírným nádechem do fialové. Okolí displeje spolu s klávesnicí jsou jediné černé prvky a jako materiál pro ně posloužil plast.

Mechanické zpracování je na špičkové úrovni a nezadá si s vyšší pracovní třídou notebooků. Základna má perfektní tuhost a odolává jak tlačení na střed, tak kroucení za rohy. Víko snese i velmi silný tlak na vnější stranu, aniž by se to jakkoli projevilo na displeji. Kroucení za rohy je možné, ale jen s použitím větší síly. Ve výsledku by tedy nic nemělo bránit každodennímu používání na cestách.


Klouby mají optimální tuhost, která umožňuje pohodlné otevření víka jedním prstem. Maximální úhel otevření je plných 180°.


Až na konektor pro připojení do počítačové sítě LAN má notebook plnou výbavu. Na levém boku se nachází jedno USB 3.0, USB 3.1 Type-C (Gen1), obrazový výstup HDMI v plné velikosti a zdířka napájení. Pravý bok k tomu nabízí ještě čtečku paměťových karet SD XC (vložená karta přesahuje polovinou ven), kombinovaný zvukový výstup a jedno USB 2.0. Kromě chybějícího připojení do sítě bych měl výhradu také k malému množství rychlých USB. Je velká škoda, že port na pravé straně není také typu USB 3.0.

Tenké tělo má v zavřeném stavu rozměry 341 x 235 x 18 mm a váží jen 1,58 kg. Celková hmotnost zůstává pod dva kilogramy i v případě, že k notebooku přibalíte 45W napájecí adaptér. Ten váží dohromady s třížilovým přívodním kabelem pouhých 327 g. Ve výsledku jde o ideální řešení pro časté cestování.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má relativně standardní rozložení a nechybí na ní ani méně používané funkce (alespoň přes Fn). Zástupný numerický blok lze aktivovat zkratkou Fn+F11 (NumLk). Klávesa Delete byla odsunuta hlavním vypínačem, který obsadil pozici v pravém horním rohu, a poněkud horší hmatovou orientaci způsobují chybějící mezery pro oddělení kurzorových šipek.

Mechanika kláves není přehnaně mělká a poskytuje výbornou zpětnou vazbu při stisku. Psát lze i relativně tiše a neměl jsem problém rychle si na klávesnici zvyknout.

Podsvícení kláves má bílou barvu a není možné regulovat jeho intenzitu. Zapíná se zkratkou Fn+F9 a má hlavní výtka putuje k výraznému prosvítání v mezerách mezi klávesami. V noci dokázalo na zdech místnosti udělat zářivý prstenec. Nejhorší je to v horní řadě, pod kterou svítí ostré světlo přímo do očí i v běžné pracovní poloze. Raději jsem tak podsvícení nechával až na výjimky vypnuté. Nejde mi do hlavy, proč má podobný problém tolik notebooků.

Indikační diody najdete na základně počítače jen dvě. Žádná dioda neinformuje ani o aktivitě disku, ani o stavu zámků klávesnice. Jediné dvě diody jsou na levém boku a umí svítit podle situace modře, nebo červeně. Z první zjistíte, zda je počítač zapnutý (uspaný) a z druhé zas nabíjení (nabití) baterie.


Velká dotyková plocha touchpadu je vycentrovaná pod psací část klávesnice. Od okolí se liší mírným zapuštěním a jiným povrchem. Elektronika ELAN má oproti dřívějším verzím mnohem menší zpoždění a v konkrétním nastavení od výrobce notebooku umožňuje poměrně přesnou rychlou navigaci kurzoru. Tlačítko je integrované v dotykové ploše a tuhostí i hlučností spadá do průměru. Celkově hodnotím implementaci touchpadu jako zdařilou.

Hlavní HW parametry

Notebook je navržen pro dvoujádrové procesory Core i3, i5 a i7 s mezním tepelným výkonem (TDP) 15 W. Testovaná vyšší konfigurace je vybavena Core i7-7500U generace Kaby Lake, který se může pochlubit vysokým základním taktem 2,7 GHz a režimem TurboBoost až do 3,5 GHz.


Operační paměť je integrovaná na základní desce hned vedle procesoru a její čipy jsou zapojeny v režimu dual-channel. Všechny nabízené konfigurace mají 8 GB RAM a paměť není možné uživatelsky rozšířit.

Přístup k vnitřním komponentám je relativně snadný. Stačí odšroubovat spodní kryt. Kromě výměny SSD a čištění chlazení však nebudete mít moc důvodů podívat se dovnitř.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 75328
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18182

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 173321
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 59093

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,31 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 3,69 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,82

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 111 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 340 cb
  • Multiprocessor Speedup: 3,07

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 15481 MB/s

Procesory 7. generace Kaby Lake mnohdy nemají problém dlouhodobě udržovat v plné zátěži takty nad výchozí hodnotu. Notebook se snaží z procesoru vyždímat maximum a dělá to za cenu vyšších vnitřních teplot, kdy se procesor může dostat až k hranici 90°C. Takt však zůstává v průměru na 3,2 GHz i při maximální zátěži obou výpočetních jader. Až v případě, že přidáte ještě zátěž grafického jádra, procesor jej upřednostní a takt výpočetních jader klesne v průměru na 2,3 GHz.

Celkový výkon notebooku je velmi dobrý pro běžnou kancelářskou práci včetně náročnějších korporátních aplikací a základní multimediální činnosti. Během testování vždy reagoval velmi svižně a na výkon jsem si na cestách nemohl stěžovat.

Ve standardním slotu mini-PCI je osazeno NVMe SSD s kapacitou 256 GB. Nejde sice o hi-end model v rámci SSD připojených přímo ke sběrnici počítače, nicméně stále dokáže překonat všechny SATA SSD alespoň v rychlosti sekvenčního čtení.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 432,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

Wi-Fi/AC a Bluetooth má na starosti dvoupásmová bezdrátová karta od Intelu. Kabelové připojení do počítačové sítě byste ovšem hledali marně. V krabici nenajdete ani USB-LAN adaptér, takže pokud takovou funkcionalitu potřebujete, budete si muset dokoupit adaptér pro USB.

Displej a grafika

Všechny v ČR nabízené konfigurace jsou vybaveny matným 14“ displejem s rozlišením full-HD a maticí IPS (resp. srovnatelnou). Co do obrazu bych měl výhradu k mírně nažloutlým barvám, které je možno korigovat buďto kalibrací, nebo alespoň od oka v ovládacím panelu integrované grafiky. Taktéž je nejspíš neustále aplikována nějaká forma dynamického kontrastu, což je znát hlavně ve chvílích, kdy používáte programy s tmavým uživatelským rozhraním (u kterých pak mohou být barvy méně syté). Na druhou stranu pracovní notebooky v ceně tohoto modelu ještě mnohdy mají jen bídné TN displeje a proti těm jde u X3 o nesrovnatelně lepší řešení. Že by mohl být displej s technologií IPS i lepší, většinou poznáte až při přímém srovnání.

Podsvícení nabízí jen mírně nadprůměrný maximální jas. Regulace jasu je nicméně dobrá a nejnižší stupeň neoslňuje ani při práci v noci. Snižování jasu navíc funguje bez nepříjemného PWM blikání.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: IPS
  • Počet barev: 262 tisíc (6bit eDP)
  • Světlost: 220 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 178° horizontálně, 178° vertikálně
  • Odezva: 14 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Innolux N140HCA-EAB. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Při pohledu do útrob počítače je jasné, že tento model není připraven pro přítomnost dedikovaného grafického čipu. Spoléhá se na jádro integrované v procesoru, což je v tomto případě Intel HD 620. Po technologické stránce zvládá všechny běžně používané funkce, které byste mohli v kancelářském notebooku potřebovat a v rámci rozhraní podporuje jak DirectX 11, tak výpočetní rozhraní OpenCL.

K připojení externího monitoru lze využít výstupy HDMI a USB-C. V případě druhého funguje přenos typu DisplayPort, takže můžete nastavit rozlišení až 3840x2160 při 60 Hz, zatímco HDMI v tomto notebooku umí při stejném rozlišení maximálně 30 Hz. Dva externí monitory je možné provozovat současně s interním displejem v režimu rozšířené plochy. Dva monitory lze připojit také pomocí řetězení přímo na USB-C, ale pak samozřejmě sdílí jedno přenosové pásmo.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P1774 (Graphics: 1613, Physics: 4674)
  • Fire Strike (DX11): 919 (Graphics: 994, Physics: 5835)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 43,20 fps
  • Cinebench R15: 49,01 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 10,7 fps

Výkon integrované grafiky postačuje pro hraní starších a méně náročných her v rozlišení HD. Její hrubý výkon je přibližně o 30% nižší než u NVIDIA GeForce 940M, tedy hlavního zástupce dedikovaných grafik nižší třídy, přičemž nejslabší dedikované čipy jako například AMD Radeon R5 M430 mají výkon téměř shodný s tímto integrovaným řešením.

Multimedia

Stereofonní reproduktory jsou v předních rozích základny a míří do země. Jejich zvuk je vlivem umístění utlumený ve vyšších frekvencích a celkově kvalita zvuku představuje slabší průměr kancelářských notebooků.

Webkamera základní kvality je vybavena zelenou indikační diodou, která se rozsvěcí ve chvílích, kdy je kamera aktivní. Mikrofon byste okolo kamery hledali marně. Výrobce jej integroval do základny a otvor se nachází vlevo od klávesnice. Oproti mikrofonům ve víku očekávejte horší zvuk, pokud během video hovoru píšete na klávesnici.

Zabezpečení

Počítač je vybaven čipem TPM 2.0 určeným k bezpečnému ukládání šifrovacích klíčů. Na úrovni firmware lze nastavit hesla pro spuštění a v rámci operačního systému je dostupná také čtečka otisků prstů. Místo nějaké speciální utility od výrobce se pro obsluhu čtečky používá integrovaná funkcionalita ve Windows 10. Nastavení otisku pro přihlášení do uživatelského účtu se nastavuje na stejném místě jako standardní heslo.

Pojetí nastavení čtečky od Microsoftu je zatím z mého pohledu nedoladěné. Docela dlouho mi trvalo, než se mi podařilo otisk uložit a infantilní komentáře nastavovacího okna to nijak neusnadňovaly. Ani raději nepočítám, že doporučovaly prst pouze přikládat místo přejíždění (tedy dle návodu by se vám přidání otisku nikdy nepovedlo). Nemohu se zbavit dojmu, že systém se o rozpoznání prstu příliš nesnaží a je schopen vám pokus občas zamítnout dřív, než vůbec prstem začnete čtečku přejíždět.

Chlazení a provozní hluk

Od procesoru vede jedna velká heatpipe k dvojici ventilátorů v pravém zadním rohu základny. Výdech ventilace je umístěn mezi klouby víka a směřuje dozadu. Při nenáročných činnostech se chlazení prakticky nezapíná a notebook zůstává dokonale tichý. Až při intenzivnější nebo dlouhodobější zátěži se roztočí a většinou jde hned do středních/vyšších otáček. V úplném tichu není zvuk ventilátorů sice hlasitý, ale kromě šumění vzduchu je slyšet také určité pískání. V místnosti s běžným ruchem si budete všímat asi jen změn rychlosti ventilátoru s tím, jak se mění tón, který lopatky vydávají. Celkově spadá provedení chlazení do lepšího průměru mezi tenkými notebooky.


hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,5°C
  • klávesnice vlevo = 31,0°C
  • klávesnice vpravo = 31,1°C
  • spodek maximum = 32,6°C
  • výdech chlazení = 32,1°C
  • napájecí adaptér = 33,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,9°C
  • klávesnice vlevo = 37,7°C
  • klávesnice vpravo = 37,4°C
  • spodek maximum = 43,1°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 43,5°C
  • napájecí adaptér = 41,9°C

teplota okolí při měření: 25,2°C

Při kancelářské práci nedochází k zahřívání na povrchu. Po delší dlouhodobé zátěži se mírně ohřeje klávesnice (je pouze vlažná). Spodek se výrazněji ohřívá jen v zadní části uprostřed okolo procesoru a heatpipe.


Baterie

Integrovaná Li-Pol baterie má kapacitu 48 Wh a v našem standardním* redakčním testu s ní notebook vydržel zapnutý 8 hodin a 16 minut. Reálná výdrž při on-line kancelářské práci je přibližně o hodinu nižší. Samotné psaní v textovém editoru s maximálním jasem a Wi-Fi je stále možné alespoň po dobu šesti hodin.


Rychlost nabíjení limituje 45W napájecí adaptér. Při nenáročných činnostech nabijete prázdnou baterii na 90 % za necelé dvě hodiny. Pokud však něčím vytížíte procesor (stačí jedno jádro), budete na stejné nabití potřebovat hodiny čtyři.

BIOS

Počítač je vybaven firmwarem InsydeH2O, který umí pracovat v režimu BIOS i UEFI. Můžete zakázat možnost spouštění tovární obnovy (Alt+F10) a menu pro jednorázový výběr pro bootování (F12). Zakázat můžete také probuzení počítače signálem ze sítě, probouzení po otevření víka a zavádění operačního systému ze sítě (PXE) nebo z USB. Oproti domácím modelům je do nastavení přidána možnost zablokovat jednotlivá integrovaná rozhraní: Wi-Fi, Bluetooth, čtečku paměťových karet, USB porty, zvukový čip, webkameru i čtečku otisku prstů.

V případě touchpadu je možné zvolit mezi dvěma režimy – ve výchozím stavu je vybrán režim Advanced, kdy je touchpad připraven pro běh s operačními systémy Windows 8.1 a Windows 10 (a nově už i Linux), které mají potřebné ovladače integrované v sobě. Pokud chcete touchpad používat v jiných operačních systémech, je nutné přepnout režim na Basic – pak ovšem přijdete o podporu všech gest (včetně posunu obrazu tahem dvou prstů) a touchpad se pro systém bude tvářit jako myš připojená do portu PS/2.

Příslušenství

Společně s notebookem v krabici najdete ještě 45W napájecí adaptér, třížilový přívodní kabel a základní tištěnou dokumentaci. Na SSD je předinstalován operační systém Windows 10 Pro (64bit) včetně obnovy do továrního stavu.

V instalaci od výrobce je střední množství bloatware včetně zkušební verze antiviru.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 29.990,- Kč včetně DPH (24.785,- Kč bez DPH) a představuje maximum dostupné v ČR. Na výběr jsou ještě dvě nižší konfigurace. Pět tisíc ušetříte v případě, že se spokojíte s Core i5-7200U (2,5 GHz, 3,1 GHz turbo) a 256GB SSD. O další tři tisíce levnější je konfigurace, která má místo i5 jen Core i3-7100U (2,4 GHz). Všechny nicméně mají 8 GB RAM a full-HD IPS displej.

Záruka je ve všech případech dvouletá s opravou v autorizovaném servisu. První rok záruky by měl platit mezinárodně.

Závěr

Aceru se 14“ modelem TravelMate X3 podařilo vytvořit lehký a pevný pracovní notebook, který se hodí pro časté cestování a nabízí velmi příznivou cenu. Mírně nad 20 tisíc už můžete mít konfiguraci s full-HD IPS displejem, 256GB SSD a 8GB RAM, přitom kvalitou zpracování si nezadá s leckterým pracovním modelem vyšší třídy. Notebook umí pracovat většinu času nehlučně, nabízí dlouhou výdrž na baterii a při práci na cestách potěší relativně slušnou klávesnicí a velkým touchpadem. Nenabídne sice klasické dokování, ale dobrou náhradou by mohlo být dokování přes USB-C, které v tomto případě podporuje i přenos videa (byť napájet jím notebook pravděpodobně nejde).

Ve výsledku má hlavní výhrada putuje k nižší kvalitě reproduktorů s výrazně utlumenými výškami vlivem jejich umístění na spodek (pro pracovní notebook marginální problém). V rámci pohodlí bych si také dokázal představit lépe řešené podsvícení klávesnice – v noci jsem jej raději nezapínal, neboť už pod úhlem 45° svítí do očí víc světla z mezer mezi klávesami než přes jejich popisky. Chybějící konektor pro kabelové připojení do počítačové sítě LAN také mnohé zamrzí, nicméně ten chybí v tenkých noteboocích poměrně často a lze jej řešit USB adaptérem.

Navzdory několika spíše menším nedostatkům hodnotím notebook velmi pozitivně. Jde o nadprůměrný stroj v rámci dnešní nabídky trhu, na kterém se mi velmi dobře pracovalo a mohu jej doporučit zejména s ohledem na nízkou cenu (v porovnání s podobně kvalitní konkurencí).

Klady a zápory

+ mechanicky kvalitní tenké provedení
+ IPS displej už v nejnižší konfiguraci
+ pohodlná klávesnice a velký touchpad
+ dobrá výdrž na baterii

- pod úhlem výrazné prosvítání diod v klávesnici
- chybí konektor pro LAN
- horší zvuk integrovaných reproduktorů

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate X3 (X349-G2-M)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-7500U (2,70/3,50 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR4-2133 (dual-channel)
  • SSD (GB): 256 (SAMSUNG MZYTY256HDHP-000L2, NVMe)
  • ODD: -
  • LCD: 14,0" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD 620 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 7265 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (ELAN)
  • Software: Windows 10 Pro (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 8h 16min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 1x USB-C, 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI
  • Rozměry: 341 x 235 x 18 mm
  • Hmotnost (kg): 1,58
Recenze

Diskuse