RECENZE: DELL XPS 13 2-in1 (9365) - konfigurace s Full-HD, extrémní výdrž na baterii

26. 5. 2017 06:23    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Tento ultramobilní konvertibilní notebook od DELLu jsme již jednou testovali. Tentokrát jsme se však podívali na variantu s full-HD IPS displejem (a podporou vPro), která může být zajímavější zejména v případech, kdy hledáte zařízení primárně na kancelářskou práci.

DELL XPS 13 2-in1 (9365) - konfigurace s Full-HD, extrémní výdrž na baterii

Základní popis

DELL XPS 13 2-in-1 je notebook s překlopnou konstrukcí určené do firem a pro náročné uživatele. V redakci jsme jej již jednou měli ve verzi s QHD+ displejem a dočkal se plného testu: DELL XPS 13 2-in-1 (9365) - ultramobilní pracovní třída s překlopnou konstrukcí. V této recenzi se budu věnovat pouze rozdílům mezi oběma konfiguracemi. Pro plné seznámení s notebookem tedy doporučuji přečíst také původní recenzi.

Vzhled počítače je v obou konfiguracích identický. Přestože existují i stříbrné verze, do redakce se dostala opět černá a nebýt jiné lokalizace klávesnice a nápisu vPro, nebylo by podle čeho od sebe vizuálně oba (vypnuté) stroje odlišit.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice působí po mechanické stránce shodně s tou, která byla v první testované konfiguraci. Liší se pouze tím, že na této nezlobí klávesa Enter a její stisk je rozpoznán vždy. U minulého kusu tedy skutečně šlo o závadu a důvod k reklamaci.

Hlavní HW parametry

Oproti první testované konfiguraci se procesor liší jen mírně. Jde opět o Core i5, tentokrát ovšem o model 7Y57. Při stejném TDP (4,5 Wattu konfigurovatelných až na 7) nabízí i stejný základní takt 1,2 GHz (resp. 1,6 GHz při TDP-UP), ale režim TurboBoost může dosahovat až 3,3 GHz, tedy o 100 MHz více.

Hlavní změnou je nicméně podpora procesoru pro korporátní technologii Intel vPro, která umožňuje vzdálenou správu.

Operační paměť není uživatelsky rozšířitelná a v této konfiguraci je opět 8 GB paměti v zapojení dual-channel (DDR3L-1866).

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,09 pts (1,36 po vychlazení)
  • Rendering (Multiple CPU): 2,53 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,31

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 73 cb (114 po vychlazení)
  • Rendering (Multiple CPU): 241 cb
  • Multiprocessor Speedup: 3,32

Při dlouhodobé zátěži se rozdíl výkonu prakticky neprojevuje a záleží mnohem víc, jak je zrovna (pasivně chlazený) procesor zahřátý. Rozdíl se může projevit pouze při krátkodobé zátěži, a to především jednoho jádra, neboť i5-7Y57 má tendenci jít zprvu do vyšších taktů. Pak se ovšem oba procesory zpomalí na stejnou rychlost (povrchové teploty jsou proto také stejné). Čistě z hlediska výkonu by příplatek za vyšší model procesoru smysl příliš nedával.

Nová konfigurace je sice opět vybavena 256GB SSD připojeným k PCIe sběrnici, nicméně liší se výrobce a kvůli tomu také výkon. Místo SSD od Samsungu, které vykazovalo výborný výkon, je zde SSD od Toshiby, které má výsledky jen mírně nad úrovní, kde se pohybují lepší SSD pro sběrnici SATA. Pro potřeby kancelářského notebooku je diskového výkonu více než dost, ale stojí za pozornost, že ve stejném modelu se mohou výsledky výrazněji lišit podle toho, které SSD zrovna váš kus v továrně vyfasoval. Dost možná je to dáno i kombinací konfigurace, vyšší rozlišení s rychlejším SSD (jde jen o spekulaci, zkusíme ověřit).


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 652,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,2 ms

Displej a grafika

13,3“ IPS displej je nabízen v závislosti na konfiguraci ve dvou provedeních. Minulá konfigurace měla displej s rozlišením QHD+ (3200x1800), který se vyznačoval velmi dobrým pokrytím barevného prostoru a výborným kontrastem. Tedy za předpokladu, že jste přehráli firmware upravenou verzí, která vypíná dynamický kontrast.

V této verzi má displej (Sharp) rozlišení full-HD (1920x1080) a ve výchozím stavu opět trpí výrazným dynamickým kontrastem na úrovni firmware. Naštěstí jej lze vypnout úplně stejným trikem, tedy utilitou ze stránek výrobce. Obava některých uživatelů, že u Full-HD varianty tato otravná technologie nejde vypnout, se naštěstí vyvrátila.

Po úpravě firmware si můžete dopřát příjemně stabilní obraz, a přestože Full-HD varianta nenabízí tak velké barevné pokrytí, mezi IPS panely se stejným rozlišením patří obrazově k lepšímu průměru. Testovaný kus netrpěl viditelným prosvítáním podsvícení v rozích, nabídl příjemnou teplotu bílé barvy a ztmavení obrazu při pohledu pod větším úhlem bylo taktéž malé (stejně jako u panelu s QHD+).

Nabízí se tedy otázka, který displej je lepší zvolit. Pokud by měl počítač primárně sloužit pro práci s fotografiemi na cestách (například v programu Lightroom), zcela jistě bych sáhl po variantě s vyšším rozlišením. Na běžnou kancelářskou práci však považuji Full-HD variantu za lepší volbu a může za to práce operačního systému s displeji, které mají vysokou hustotu bodů. Full-HD rozlišení můžete totiž na 13,3“ displeji provozovat se zvětšením 125 % a po aplikaci triku s „vlastním měřítkem“ docílíte toho, aby i starší aplikace nikdy nebyly vykresleny s rozmazáním a aby se nerozmazával ani obraz připojených monitorů.

Regulace jasu se chová stejně jako u displeje s vyšším rozlišením. Ve třech nejnižších stupních jasu dochází k PWM blikání na frekvenci 1 kHz. Ve všech ostatních podsvícení nebliká vůbec.

Baterie

Integrovaná baterie s kapacitou 46 Wh udržela notebook v našem standardním* redakčním testu díky úspornějším komponentám 17 hodin a 33 minut. O šest hodin delší výdrž ve srovnání s předchozí konfigurací není náhodou. Může za ni nižší spotřeba displeje.

Full-HD varianta potřebuje při středním jasu a Wi-Fi jen 2,5 wattu v klidovém stavu a při psaní se zvyšuje jen na 3,1 wattu. Reálně tedy není problém dosahovat při on-line kancelářské práci přes deset hodin výdrže, aniž byste se museli výrazněji omezovat.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace vychází na 44.490,- Kč včetně DPH a je tedy o tisícovku dražší než předchozí. Znamená to, že za mírně lepší procesor s podporou vPro si člověk připlácí víc, než kolik ušetří nižším rozlišením displeje.

Poněkud nechápu, proč varianta s vPro má pouze Windows 10 Home, nicméně to už je spíše otázka tvorby konfigurací pro distribuci v ČR. Tento model je možné konfigurovat také přímo přes DELL, resp. jeho partnery.

Závěr

DELL XPS 13 2-in-1 (9365) je velmi zajímavou volbou, pokud hledáte konvertibilní pracovní notebook s perfektní mobilitou. Full-HD displej v tomto stroji má výhody v nižší spotřebě a lepší podpoře v operačním systému. Konfigurace s ním má vynikající výdrž na jedno nabití a kvalita zobrazení je stále velmi slušná. QHD+ displej má z mého pohledu význam jen pro ty, kteří buďto chtějí pracovat s grafikou/fotografiemi a chtějí tedy co nejlepší barvy, případně pro ty, kteří chtějí zařízení používat hlavně v režimu tabletu. Na tablet se obvykle uživatelé dívají z větší blízkosti, a tedy i více ocení jemnější rastr.

V ostatních ohledech zůstávají výhody i nevýhody tohoto počítače shodné s předchozí konfigurací. Dostanete tedy tichý notebook s přesným touchpadem, velmi slušnou obrazovkou a dlouhou výdrží na baterie. Oželit nicméně musíte především konektorovou výbavu a kvůli pasivnímu chlazení také výkon.

Klady a zápory

+ nízká hmotnost a kompaktní rozměry na 13“ zařízení

+ tichý provoz díky pasivnímu chlazení a SSD

+ přesný touchpad

- chybí klasické USB 3.0 (Type-A)

- umístění webkamery

- vyšší teploty na spodku při zátěži

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.Související recenze:
DELL XPS 13 2-in-1 (9365) - ultramobilní pracovní třída s překlopnou konstrukcí


Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: DELL XPS13 2-in-1 9365
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-7Y57 (1,20/3,30 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 8 LPDDR3-1866 (on-board)
  • SSD (GB): 256 (THNSN5256GPUK NVMe TOSHIBA, PCIe, M.2)
  • ODD: -
  • LCD: 13,3" TFT/IPS (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD 615 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 8265 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics/precision) + dotykový displej
  • Software: Windows 10 Home (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 46 Wh / 17h 33min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, 1x USB-C, 1x USB-C/Thunderbolt 3.0, micro-SD
  • Rozměry: 304 x 199 x 17 mm
  • Hmotnost (kg): 1,24
Recenze

Diskuse