RECENZE: HP OMEN 15 (2017) - herní notebook s NVIDIA GeForce GTX 1060 Max-Q a 120 Hz IPS LCD

13. 10. 2017 16:21    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Nejnovější OMEN 15 se oproti předchozí generaci rapidně změnil, k lepšímu. Zcela nová konstrukce, od začátku navržená pro herní notebook, v sobě ukrývá vše, co je potřeba pro středně náročného hráče. Výkonný procesor Intel spolu s grafickým čipem NVIDIA jsou dostatečně chlazeny pro solidní herní zážitek. 120 Hz LCD je v této výkonnostní kategorii příjemný nadstandard.

HP OMEN 15 (2017) - herní notebook s NVIDIA GeForce GTX 1060 Max-Q a 120 Hz IPS LCD

Základní popis

Předchozí generace OMEN 15 od HP, byla postavena na základech běžného modelu Pavilion a spolu s herní grafikou tak měla problém s hlučností chlazení. Aktuální generace má svoje vlastní nové tělo, od začátku konstruované pro herní nasazení, a proto je na tom s chlazením znatelně lépe, ale k tomu se ještě dostaneme.

Takže, na první pohled se jedná o herní notebook. Černé tělo je ze spodu plastové, víko je kombinací plastu a imitace karbonu, pracovní plocha je z jednoho kusu tenkého kovu. Zavřenému notebooku dominuje symbol X či spíše kříž (standardní HP OMEN designový prvek) rozdělující spodek i víko na 4 části s různým povrchem, jde především o efekt, který na spodku prakticky doplňují dlouhé gumové podložky (nožičky).

Další gumové podložky jsou rozmístěny po obvodu LCD, aby zabránily dotyku obrazovky s klávesnicí (zavřený notebook). Víko lze otevřít do úhlu cca 135° a k základně je uchyceno klouby, které jsou netradičně posunuty více ke středu notebooku. Po vnějších stranách kloubů jsou robustně vyhlížející imitace nádechu chladicího vzduchu.


Veškerá rozhraní jsou rozložena na boky notebooku. Vlevo odzadu je to KensingtonLock, Mini DisplayPort, HDMI 2.0, LAN, USB 3.1 A, USB-C / Thunderbolt 3, audio výstup a vstup. Vpravo je nejdále vzadu konektor napájení, 2x USB 3.1 A a blíže k čelu notebooku pak čtečka SD karet. Zkosené čelo je bez jakýchkoliv prvků. Zadní straně notebooku vévodí, v rozích umístěné, opravdové výdechy chlazení.


Hlavní vypínač je v levém horním rohu nad klávesnicí, při zapnutém notebooku svítí. Ostatní indikační diody jsou z části na klávesnici a z části na bocích notebooku, kde je ovšem problém s jejich viditelností při práci. Na klávesách je světelná indikace CapsLock, Mute a uzamčení touchpadu. Na pravém boku u konektoru napájení je indikace připojeného zdroje a dobíjení, před dvojicí USB konektorů je pak signalizace práce pevného disku. Dvě diody jsou i na levém boku, obě pro signalizaci LAN konektoru (připojení sítě a přenos dat).

Celková konstrukce notebooku se jeví pevná a mechanicky na dobré úrovni. S celkovými rozměry 388,5 x 275,5 x 29 (výrobce udává 25, rozměr bez nožiček, činí tak většina výrobců) mm a hmotností 2,6 kg jde o středně "tlustý" herní notebook, který lze stále poměrně snadno a často pohodlně přenášet. 170 x 96 x 22 mm velký zdroj, společně s napájecím kabelem, přidá k přenášené hmotnosti dalších 940 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Na první pohled herní geny notebooku, jsou poznat i při pohledu na klávesnici. Hlavním poznávacím prvkem jsou barevně odlišené klávesy WASD, jsou jasně červené s bílými popiskami. Všechny ostatní klávesy jsou černé s červenými popiskami. Červená je sice zdravější pro oči, ale u červených popisek bývá problém, že už při menším šeru, začínají být hůře čitelné. Naštěstí je zde podsvícení, které problém čitelnosti v šeru řeší. Klávesnice je navíc česko - slovenská, takže na některých klávesách je i 5 symbolů, což situaci naopak zase malinko více komplikuje. Podsvícení má jednu optimální intenzitu, přepínat lze mezi podsvícením celé klávesnice, nebo samostatné čtveřice WASD.


Rozložení klávesnice s numerickým blokem se v zásadě drží zaběhnutých standardů, na psaní je příjemná, ale je zde několik drobných zbytečností, které by bylo fajn dořešit. Nejzvláštnější je široká klávesa zpětného lomítka "\" ve spodní řadě vpravo, kde bych raději viděl klávesy pro vyvolání menu a pravý Ctrl (a vešly by se). Pro editaci textů nebo pohyb v tabulkách je hloupá omezená dostupnost klávesy Home na numerickém bloku (dostupná spolu s klávesou SHIFT, nebo pokud je vypnutý NumLock). U herního notebooku bych uvítal rozdělení funkčních kláves F1 - F12 do bloků po čtyřech. Osobně také preferuji velký dvouřádkový Enter. Pochválit lze zřetelné oddělení skupinky šipek, i když pohodlnost jejich použití v kombinaci s vysokou čelní hranou je různá podle velikosti ruky uživatele.

Touchpad je v klasickém provedení s vlastními oddělenými tlačítky s příjemným měkkým stiskem. Občas měl ale problém se zasekáváním kurzoru, pravděpodobně kombinace ovladače s vytížením operačního systému.

Hlavní HW parametry

Intel Core i7-7700HQ je častým procesorem v herních noteboocích, a tak jsme ho již testovali mnohokrát. Základní takt procesoru je 2,8 GHz, s TurbeoBoostem až 3,8 GHz. Má 4 fyzická a celkem 8 virtuálních jader díky funkci HyperThreading. Intel umožňuje nastavit 35 nebo 45 W TDP, v tomto notebooku jde o vyšší hodnotu. Výkon procesoru více než dostačující pro všechny běžné i náročnější výpočetní operace i hry, jde o vrchol nabídky 7. generace mobilních procesorů Intel.


V notebooku bylo instalovaných více než dostačujících 16 GB operační paměti RAM DDR4-2400. Fyzicky šlo o dva 8 GB moduly Samsung (M471A1K43CB1-CRC), které obsazují oba dostupné sloty v notebooku. Notebook lze v budoucnu teoreticky (podle specifikace procesoru) rozšířit výměnou paměti až na celkových 64 GB (2x 32 GB).

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 84703
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19130

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 355070
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 122103

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,82 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 8,16 pts
  • Multiprocessor Speedup: 4,47

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 159 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 738 cb
  • Multiprocessor Speedup: 4,64

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 16005 MB/s

Pro ukládání dat jsou zde dva pevné disky. Primárně pro operační systém a instalaci programů je zde 512 GB M.2 SSD SAMSUNG MZVLW512HMJP-000H1 s nadstandardními výkony doposud měřených SSD v redakci. Pro ukládání dat (fotky, videa atp.) je v notebooku instalovaný také klasický HDD HGST (dříve Hitachi, dnes patří pod WD) Travelstar 7K1000 (HTS721010A9E630) s kapacitou 1 TB a rychlostí 7200 otáček za vteřinu, i přes rychlost otáčení ploten, pracuje disk tiše.

SSD

  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 1503 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,04 ms

HDD

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 348 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 119 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,3 ms

Znalý uživatel si může sám vyměnit RAM, HDD i SSD (případně i baterii a WiFi modul). Notebook lze relativně snadno rozebrat. Je znát, že u HP při návrhu těla notebooku přemýšleli o tom, jak dobře to půjde. Ze spodu jsou 2 + 8 křížové šroubky, 2 jsou do krytu aretovány i po odšroubování, ostatních 8 je do těla zašroubováno šikmo a po odšroubování je lze vyjmout. Dva aretované šroubky jsou umístěny přibližně na protilehlé úrovni kloubu a v jejich oblasti lze prsty zabrat za spodní kryt a oddělit ho od spodku těla notebooku. Je k tomu potřeba trochu zabrat, je zřetelně slyšet jak povolují plastové západky, proces se jeví nebezpečně, ale s trochou citu lze víko bezpečně odejmout. Při zavírání notebooku je, před dotažením šroubů, potřeba opatrně všechny západky zaklapnout zpět a myslet na správný úhel zašroubování osmi vyjmutelných šroubků.

Displej a grafika

Notebook splňuje parametry NVIDIA G-SYNC, takže grafický čip v procesoru je deaktivovaný. 15" displej AU Optronics (AUO42ED) nabízí Full-HD rozlišení, IPS technologii a dle HP pracuje na 120 Hz. Při měření PWM podsvícení jsme zjistili, že tam žádné blikání není, čili bez PWM, čili příjemnější pro oči. IPS je sice při překreslování krystalů o něco pomalejší než TN, oproti TN nabízí IPS běžně lepší pozorovací úhly a barevné podání. Dle mého subjektivního dojmu jde celkově o "parádní" obraz, který bude vyhovovat většině běžných hráčů.


DisplayPort i Thunderbolt3 jsou oddělené a v obou je obrazový výstup (teoreticky by tak mělo jít připojit řetězením třeba dva monitory na jeden a dva na druhý výstup). HDMI 2.0 umí 4K v 60Hz, i proto (vedle G-SYNC) je aktivní "jen" dedikovaná grafika NVIDIA, kdyby bylo HDMI připojené na grafiku integrovanou v použitém procesoru, tak by ve 4K bylo max. 30Hz, resp. 24Hz.

Grafickým čipem je zde NVIDIA GeForce GTX 1060 (střed nabídky) s 6 GB vlastní paměti, ovšem v provedení Max-Q. "Plnotučná" GTX 1060 pracuje v základním taktu na frekvenci 1405 MHz, v boostu pak až na 1671 MHz. Max-Q verze GTX 1060 má snížený základní takt na 1063 MHz a v boostu na 1342 MHz. Taktování pamětí je v obou případech stejné. Výkonově se Max-Q 1060, dle redakčních měření, řadí mezi 1050 Ti a 1060 s tím, že je blíže právě své "plnotučné" variantě. Max-Q má za cíl snižovat produkci tepla a potažmo hluku z chlazení, vzhledem k rozměrům a konstrukci si myslím, že by aktuální generace OMEN 15 s přehledem zvládla i 1060 varantu bez Max-Q. Podávaný výkon testovaného konfigurace postačuje pro pohodové hraní dnešních her s vyšší úrovní detailů a v plném rozlišení displeje.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P 11696 (Graphics: 12983, Physics: 9090)
  • Fire Strike (DX11): 8743 (Graphics: 10008, Physics: 10868)
  • Time Spy (DX12): 3301 (Graphics: 3174, CPU: 4278)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 70,98 fps
  • Cinebench R15: 118,86 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 21,09
  • EnSight (ensight-04): 93,93
  • LightWave 3D (lightwave-01): 24,80
  • Maya (maya-02): 22,20
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 3,02
  • SolidWorks (sw-02): 19,02
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 3,18
  • Siemens NX (snx-01): 10,06

SPEC viewperf 12.1 / 1900x1060 (fps)

  • 3ds Max (3dsmax-05): 82,02
  • CATIA (catia-04): 45,65
  • Creo (creo-01): 34,61
  • Energy (energy-01): 6,06
  • Maya (maya-04): 92,48
  • Medical (medical-01): 32,25
  • Showcase (showcase-01): 53,12
  • Siemens NX (snx-02): 5,33
  • Solidworks (sw-03): 44,41

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 137,6 fps

Multimedia

Notebook se pyšní logem Bang & Olufsen. Uvnitř těla notebooku jsou zabudovány dva malé oválné reproduktory ve spodních rozích notebooku. Projev reproduktorů skvěle poslouží pro poslech mluveného slova, kdy je vše zřetelně a "věrně" slyšet. U hudby se už začíná projevovat absence hloubek. Hlasitost dokáže být poměrně vysoká s absencí rušivých pazvuků drnčení atp. Celkově bych řekl, že jde o lepší průměr mezi 15" herními notebooky, existují ale i lepší řešení. Na to jak malé reproduktory jsou, jde o slušný výkon.

Analogový audio výstup hraje čistě. S kvalitními herními sluchátky je zvukový projev výrazně lepší než s integrovanými reproduktory.

Chlazení a provozní hluk

Po hodině lehkého vytížení notebook pracuje tiše. Chlazení běží jen občas (pokud není zapnuto v BIOSu permanentně, ale i tak běží jen potichu (nízké otáčky ventilátorů), dokud není třeba více chladit.


Po hodině "herního" vytížení pracuje chlazení zřetelně, ale na přijatelné úrovní. Projev větráčků je kultivovaný bez pískání a dalších rušivých projevů. Teplo je nejvíce cítit nad klávesnicí a v oblasti klávesnice. Práce s notebookem (z pohledu povrchové teploty) je stále přijatelná.

Plně vytížená grafika (samostatně) pracuje max. na 66°C, větráky točí oba podobně jako při herním vytížení. Při současném zátěžovém testu CPU + GPU větráky běží naplno a ještě hlasitěji a už to začíná být nepříjemné (GPU 68°C, CPU (6 jader) se dostává chvílemi až na 100°C, takt procesoru se pak dostává max. na 3,4 GHz. Samostatně vytížené jedno jádro procesoru dokáže dlouhodobě pracovat téměř na maximální rychlost Turba, při max. 77°C, 3,7 GHz, větrák běží pozvolna, potichu. Samostatné vytížení všech 8 jader (4 fyzická x2 vlákna) CPU, znamená max. 82°C a 3,4 GHz, větrák běží cca na 50%.

Baterie

Integrovaná Li-Ion baterie dokázala v našem standardním* redakčním testu udržet notebook v činnosti po dobu téměř až neuvěřitelných 15 hodin a 48 minut. Svůj podíl na tom má dost možná i Max-Q technologie (ukáže některý budoucí test jiného notebooku s Max-Q) v grafické kartě a kapacita baterie 70 Wh. V pracovním režimu (dokumenty, internet atp.) by tak notebook měl vydržet celý pracovní den (8 hod). Hraní her, podle nároků hry, vyčerpá energii z baterie výrazně rychleji, určitě je lepší hrát s připojeným napájecím adaptérem a baterii vnímat spíše jako záložní zdroj.


Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v době uvedení recenze tou nejvyšší a nabízena za cenu 44.990 Kč včetně DPH. Výrobce aktuálně nabízí 7 různých kombinací konfigurací, které se v té nejnižší (Intel Core i5-7300HQ, 8GB RAM DDR4, NVIDIA GeForce GTX 1050 4GB, 256GB SSD, 1TB HDD) dostává na částku 26.990,- Kč včetně DPH. Standardní záruka činí 2 roky pro koncové uživatele.

Závěr

HP OMEN 15 (generace 2017) je "čistokrevným" herním notebookem pro středně náročné herní nadšence. Pokud jste znali předchozí generaci, vězte, že aktuální provedení je zcela jiné autonomní provedení, od začátku stavěné a zamýšlené pro hraní, se znatelně lepšími vlastnostmi. Notebook se solidně navrženou konstrukcí nabízí 120 Hz IPS LCD a nadstandardně výkonné SSD. Na klávesnici se dobře píše, ale má drobné nedostatky v rozložení. Výkon grafické karty je v dané kategorii dostatečný, ale konstrukce notebooku by dle mého soudu zvládla i vyšší, záměr použití Max-Q technologie, pro GTX 1060, mi v tomto případě uniká.

Klady a zápory

+ výdrž baterie při nízkém vytížení
+ rychlé SSD
+ 120 Hz IPS LCD
+ klasická tlačítka touchpadu
+ konstrukce a provedení
+ snadný přístup k výměně komponent

- zbytečné nedostatky v rozložení některých kláves
- horší čitelnost červených popisek v šeru, pokud je vypnuté podsvícení

Recenze

Diskuse