RECENZE: HP Pavilion Gaming 15 (2017) - čtyřjádrové Core i7, GeForce GTX 1050 a dobrá výdrž na baterii

17. 3. 2017 06:22    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Nejnovější z multimediálních modelů Pavilion se snaží zákazníky nalákat na 15,6“ IPS displej, čytřjádrový procesor, grafický čip střední třídy a kombinaci SSD a pevného disku. Od mnohých konkurentů se liší větší baterií, která mu umožňuje dlouhou výdrž, díky čemuž nemusí jít jen o stroj odsouzený k neustálému připojení na napájení. Dalším lákadlem může být dobrý poměr výkon/cena u základních konfigurací.

HP Pavilion Gaming 15 (2017) - čtyřjádrové Core i7, GeForce GTX 1050 a dobrá výdrž na baterii

Základní popis

Vzhled Pavilionů se během posledních pěti let příliš nezměnil a společné rysy se přenáší z generace na generaci. Počítač má zaoblené všechny rohy, a zatímco vnější strana víka je světle stříbrná, po otevření je notebook tmavě šedý. Okolí klávesnice má texturu připomínající kombinaci kovu a dřeva a lakovaný hladký povrch je odolný vůči viditelnému ulpívání otisků. Přestože to pravděpodobně nebylo hlavním cílem, jsou všechny povrchy praktické a nevyžadují časté čištění.

Mechanické provedení základny je velmi dobré. Kroucení je naprosto minimální a mírného prohnutí lze při silnějším zatlačení docílit jen v prostoru pod kurzorovými šipkami. Při běžném používání však nic podobného nebudete pozorovat. Víko je pružnější a poddajnější zejména při kroucení. Barevné defekty se ovšem na displeji objevují až při silnějším zatlačení na vnější stranu.


Víko počítače lze vyklopit až do úhlu 135° a k otevření je lepší použít obě ruce – v opačném případě dochází ke zvedání základny spolu s víkem.


Konektory jsou rozesety po stranách. Na levém boku je dvojice USB (jen jedno z nich 3.0) a kombinovaný zvukový vstup/výstup. Na pravém boku je ještě třetí USB (3.0), čtečka paměťových karet SD XC (karta ze čtečky nepřesahuje), obrazový výstup HDMI v plné velikosti, rozkládací konektor LAN a zdířka napájení. Tím výčet rozhraní končí. Na rozdíl od konkurenčních herně-multimediálních notebooků zde nenajdete modernější rozhraní USB-C.

Rozměry počítače jsou v zavřeném stavu 382 x 258 x 23-26 mm, což odpovídá průměru multimediálně-herních notebooků s čtyřjádrovými procesory a alespoň střední třídou grafických čipů. Hmotnost 2,21 kg je přijatelná pro každodenní nošení a spadá do lepšího průměru třídy.

Přibalený napájecí adaptér má výkon 150 W. Na tento výkon překvapivě není tak velký a těžký, jak bývá zvykem – spolu s třížilovým napájecím kabelem váží 446 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení klávesnice se neliší od toho, co HP ve svých noteboocích s numerickým blokem používá již delší dobu. Hlavní výhradu mám k chybějící klávese pravého Ctrl. Dále je obtížné nahmatat bez dívání kurzorové šipky, neboť u nich chybí mezera, která by je hmatově oddělovala.

Na druhou stranu mechanika kláves je přesná a potěší její nízká hlučnost při psaní. Na klávesnici se mi psalo velmi dobře a zvykl jsem si na odezvu prakticky okamžitě. Určitě bych neměl problém na tomto notebooku psát i delší texty.

Stříbrný povrch klávesnice s tmavě šedými popiskami není v některých světelných podmínkách příliš ergonomický kvůli nízkému kontrastu. Snadno se navíc dostanete do situace, že podsvícení kláves zhorší čitelnost. Jde o klasický problém snad všech notebooků, které mají podsvícení implementováno na jiné než černé klávesnici. Samotné podsvícení je provedeno poměrně dobře – a diody z pracovní pozice neprosvítají v mezerách mezi klávesami.

Zapínání a vypínání podsvícení se řeší ručně přes F6 (resp. Fn+F6) a diody umí svítit pouze jednou intenzitou. Jsou poměrně silné a při práci ve tmě bych nejspíš ocenil, kdyby výrobce dal možnost intenzitu regulovat aspoň ve dvou stupních. Pro práci ve tmě by bohatě stačila i poloviční intenzita.

Na klávesnici mají indikační diodu pouze klávesy Caps Lock a F6 („ztlumení zvuku“). Dalším svítícím prvkem viditelným z pracovní pozice je už jen hlavní vypínač, který svítí bíle. Tři indikační diody jsou schované na pravém boku – jedna duplikuje chování hlavního vypínače. Další indikují nabíjení baterie a aktivitu pevného disku (resp. SSD).


Dotyková plocha je umístěna asi dva centimetry vpravo od středu psací části klávesnice. Touchpad se od okolí liší jiným povrchem, ale zapuštěný není (naopak působí, že je mírně výše než okolí). Integrované tlačítko v dotykové ploše má mírně gumový stisk a o něco vyšší tuhost – naštěstí lze vyvolat akci „levého“ i „pravého“ tlačítka také pomocí poklepání na plochu, takže mechanický stisk není potřeba.

Elektroniku touchpadu dodal Synaptics a jde o klasický typ (ne precision), který je možné konfigurovat přes rozsáhlý ovládací panel. Odezva touchpadu patří k horšímu průměru a zpoždění kurzoru za pohybem prstu je viditelné.

Hlavní HW parametry

Základní deska je navržena pro čtyřjádrové procesory Core generace Kaby Lake (TDP 45 W). V testované konfiguraci je připájeno hi-end Core i7-7700HQ s výchozím taktem 2,8 GHz a režimem TurboBoost až do 3,8 GHz.


Počítač je vybaven dvojicí standardních SO-DIMM slotů pro paměťové moduly DDR4-2400. Oba jsou již z výroby obsazeny 8GB moduly, což dává celkových 16 GB operační paměti. Podporovaným maximem je 32 GB, pokud oba moduly vyměníte za 16GB varianty.

Rozebrání počítače sice na první pohled nevypadá komplikovaně, nicméně odšroubování všech šroubů spodní kryt neuvolní. Buď jsou nějaké šrouby skryté pod gumovými prvky, nebo jsou někde uvnitř opravdu tuhé plastové háčky.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 88987
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19241

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 355332
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 122273

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,81 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 7,03 pts
  • Multiprocessor Speedup: 3,87

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 157 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 596 cb
  • Multiprocessor Speedup: 3,79

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 17249 MB/s

Za cenu rychlejšího běhu ventilátorů se počítač snaží udržet nižší teploty i výkon. Při plné zátěži všech jader se procesor drží na vysoké frekvenci 3,4 GHz. Po přidání zátěže grafického čipu se výkon procesoru příliš nezmění – v průměru klesne jen o 100 MHz. Podávaný výkon plně postačuje ke všem běžných činnostem a notebook si poradí i s náročnějšími úlohami jako 3D rendering a práce s videem ve vysokém rozlišení.

Diskový systém je řešen kombinací rychlého 256GB SSD (M.2 s připojením přímo na sběrnici PCIe) a klasického plotnového disku s kapacitou 1 TB (7200 rpm). Díky tomu nabízí vysoký výkon i velký úložný prostor.


SSD

  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 1612,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,04 ms

HDD

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 280 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 114,6 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,8 ms

Do sítě lze počítač připojit klasicky kabelem díky přítomnosti gigabitového ethernetu Realtek a bezdrátově pomocí dvoupásmové karty od Intelu. Tato karta si poradí s technologiemi Wi-Fi/AC i Bluetooth.

Displej a grafika

Matný 15,6“ displej má rozlišení full-HD (1920x1080) a jeho matice od AUO je typu AHVA/IPS. Kvalita zobrazení odpovídá základním IPS displejům, což znamená, že je mnohem vyšší než u libovolného obyčejného TN panelu jak v kontrastu, tak v pozorovacích úhlech. Nečekejte extrémní barevný rozsah a při nastavení černé plochy je vidět značné prosvítání podsvícení v rozích (tato vlastnost se může lišit kus od kusu). Pro běžnou práci jde ovšem o příjemný displej, který netrpí ani výrazným zažloutnutím, ani PWM blikáním podsvícení na nízké frekvenci.

Svítivost displeje je mírně nadprůměrná, takže přes den je možné v omezené míře pracovat i v létě venku na slunci. Minimální jas je vhodný pro práci v úplné tmě.


Kromě integrovaného grafického jádra je notebook vybaven také novým dedikovaným čipem střední třídy – NVIDIA GeForce GTX 1050 s 4 GB vlastní paměti (128bit GDDR5). Nový čip má stejně jako předchůdce (v podobě GTX 960M) 640 shaderů, nicméně má dvojnásobek rasterizačních jednotek, o čtvrtinu vyšší takty jádra a o 40 % vyšší takty pamětí. Kromě toho již je postaven na architektuře NVIDIA Pascal, která je při stejném výkonu energeticky úspornější. Po technologické stránce je karta na vysoké úrovni a podporuje nejnovější rozhraní DirectX 12.


K připojení externího monitoru je notebook vybaven pouze jediným výstupem – jde o HDMI v plné velikosti. Výstup je zapojen do dedikovaného grafického čipu, k čemuž se výrobce uchýlil, aby mohl nabídnout vymoženosti, které integrované grafiky ještě nemají. Předně jde o specifikaci HDMI 2.0, která umožňuje přenášet rozlišení UHD (3840x2160) při plné obnovovací frekvenci 60 Hz.

Logickou nevýhodou je fakt, že s připojeným monitorem musí být dedikovaný čip aktivní, což znamená vyšší spotřebu, a tedy nižší výdrž při běhu na baterii. Nicméně pokud připojujete externí zobrazovací zařízení, je většinou v dosahu i elektrická zásuvka.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P7736 (Graphics: 7652, Physics: 8574)
  • Fire Strike (DX11): 5494 (Graphics: 6120, Physics: 9575)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 70,13 fps
  • Cinebench R15: 104,52 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 20,17
  • EnSight (ensight-04): 41,02
  • LightWave 3D (lightwave-01): 23,00
  • Maya (maya-02): 20,57
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,68
  • SolidWorks (sw-03): 16,80
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 2,85
  • Siemens NX (snx-01): 8,94

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 86,9 fps

Podávaný výkon je o 40 % vyšší než v případě předchozí generace GeForce GTX 960M a jde o velmi příjemný posun. Ve srovnání s výkonnějšími modely generace NVIDIA Pascal si už tak dobře nevede a proti GeForce GTX 1060M je slabší o 35 %. Výkon nicméně plně postačuje pro pohodlné hraní dnešních her v rozlišení full-HD.

Multimedia

Stereofonní reproduktory jsou umístěny v prostoru za klávesnicí, takže zvuk není ovlivněn povrchem, na který notebook položíte. Zvuková kvalita je na poměry notebooků jen průměrná, a to navzdory logu Bang & Olufsen. V případě herně-multimediálních notebooků někteří konkurenti umí nabídnout znatelně více. Integrovaný audio-systém má rezerevy hlavně v reprodukci nižších frekvencí.

U testovaného kusu slabě šuměl zvukový výstup. Asi to neuslyší každý, ale s kvalitními uzavřenými sluchátky bylo šumění zřetelné. U notebooku v této kategorii je to smutné, zejména s ohledem na fakt, že drtivá většina testovaných strojů za několik posledních let něčím podobným netrpěla. Abyste šum slyšeli, je potřeba mít studiová sluchátka a velmi citlivý sluch, kolega z redakce s jinými sluchátky, i když slušné úrovně, nic neslyšel. Problému si tedy opravdu všimne asi málo kdo.

Webkamera nabízí základní kvalitu a její aktivitu indikuje silná bílá dioda vedle objektivu. Okolo něj jsou také zdířky duálního mikrofonu s možností potlačení okolních ruchů.

Chlazení a provozní hluk

Výdech chlazení je na zadní straně a k roztočení ventilátoru dochází při standardním nastavení hned po zapnutí notebooku. Je to dáno konfigurací firmware, kde je pro ventilátor ve výchozím stavu zapnutý neustálý běh. Nejnižší otáčky jsou v tichém prostředí stále snadno rozpoznatelné i z pracovní vzdálenosti, což jsem vnímal jako otravné. Po přepnutí zmíněné volby v nastavení firmware však notebook ztichl a při kancelářské práci se během testování dokázal většinu času chladit pasivně. V takových chvílích se z útrob ozýval pouze tichý šum pevného disku.

Dokud je zatíženo pouze jedno procesorové jádro, je chlazení ještě relativně tiché a ani v běžném ruchu místnosti s více lidmi není příliš výrazné. Až když se zatíží celý procesor, dojde ke skokovému zvýšení otáček a notebook už jen tak nepřeslechnete. Nedá se říct, že by byl výrazně hlučnější než podobně výkonná konkurence, ale určitě patří k těm hlasitějším.

Nejvyšší hlasitosti se dočkáte až v případě, že zatížíte všechna jádra procesoru v kombinaci s dedikovanou grafikou. V takovém případě bych už pro dlouhodobé hraní doporučil použít uzavřená sluchátka, pokud patříte ke sluchově citlivějším uživatelům.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,5°C
  • klávesnice vlevo = 28,1°C
  • klávesnice vpravo = 31,5°C
  • spodek maximum = 32,7°C
  • výdech chlazení = 31,7°C
  • napájecí adaptér = 28,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 36,5°C
  • klávesnice vlevo = 29,8°C
  • klávesnice vpravo = 37,5°C
  • spodek maximum = 37,2°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 47,3°C
  • napájecí adaptér = 44,9°C

teplota okolí při měření: 25°C

Při kancelářské práci se při neustálém běhu ventilátoru povrch počítače nikde nezahřívá. Při převážně pasivním chlazení se mírně ohřeje pouze pravá část spodku základny.

Plná zátěž se projevuje větším zahříváním pravé poloviny notebooku a poznáte to jak přes klávesnici, tak na spodku. Rychlý běh ventilátoru však drží povrchové teploty pod 40°C, což je velmi dobrý výsledek.


Baterie

Integrovaná baterie má kapacitu nadprůměrných 64 Wh, což notebooku v našem standardním* redakčním testu stačilo na 11 hodin a 58 minut provozu na jedno nabití. Při on-line kancelářské práci jsem se bez omezování pohyboval s výdrží mírně nad hranicí šesti hodin. V této třídě jde o pěkný výsledek.

Vybitou baterii lze nabít na 90 % přibližně za hodinu a půl.


Notebook standardně v operačním systému nereportuje zbývající čas výdrže při běhu baterie (fakticky systému nesděluje aktuální výkon odebíraný z baterie). Z nějakého důvodu, který mi není známý, je tato funkce vypnuta ve firmware, ale je možné ji zapnout.

BIOS a zabezpečení

Počítač je vybaven firmwarem InsydeH20. V jeho nastavení najdete následující volby:

  • nastavení Intel Software Guard Excensions (vypnuté, zapnuté, řízené softwarem)
  • vypnutí TPM čipu
  • schování TPM čipu před operačním systémem
  • povolení virtualizačních funkcí procesoru
  • deaktivace šetřících funkcí čtečky paměťových karet
  • vypnutí neustálého běhu ventilátoru
  • nastavení primární funkce horní řady kláves (multimediální, F1-F12)
  • povolení reportování zbývajícího času při běhu na baterii (standardně vypnuto)

Operační systém je možné zavádět v režimu BIOS i UEFI (volitelně se SecureBoot). V rámci zabezpečení je možné nastavit hesla firmware pro zapnutí počítače a vstup do jeho nastavení.

Příslušenství

Součástí balení je kromě notebooku už jen 150W napájecí adaptér, třížilový přívodní kabel a základní tištěná dokumentace. Operační systém Windows 10 Home (64bit) je předinstalován na SSD. Jeho obnova do továrního stavu (12 GB) je ovšem uložena na plotnovém disku ve formě skrytého oddílu.

Množstvím zbytečných programů a utilit (bloatware) lze instalaci zařadit někam do průměru mezi multimediálními notebooky. S rychlým procesorem a SSD nejde o nic, co by nebylo možné odinstalovat do patnácti minut.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 33.990,- Kč s DPH a patří k těm vyšším v rámci nabídky v ČR. U nejdražší si připlatíte o tři tisíce více a za peníze navíc získáte UHD displej (3840x2160). Nejlevnější konfigurace stojí naopak o 11 tisíc méně a kromě mírně slabšího procesoru (i5-7300HQ), má jen poloviční operační paměť (8 GB) a menší kapacitu SSD (128 GB).

Všechny konfigurace mají standardní dvouletou záruku s opravou v autorizovaném servisu. V rámci ČR jsou notebooky Pavilion servisovány centrálním servisem v Táboře a tento servis hradí přepravu kurýrem v rámci reklamace.

Závěr

Nový HP Pavilion 15 je solidním zástupcem třídy multimediálně-herních notebooků a tak jako konkurence se snaží nabídnout grafický čip NVIDIA GeForce GTX 1050 v cenově přijatelném provedení. Přestože základní konfigurace je stále několik tisíc nad nejlevnějšími konkurenty, je to dáno tím, že HP nenabízí žádnou konfiguraci, kde by vedle pevného disku nebylo také SSD, a bez ohledu na konfiguraci má notebook vždy IPS displej. Pokud se zaměříte při hledání na notebooky, které oba tyto parametry také splňují, mají čtyřjádrový procesor i GeForce GTX 1050, rázem patří Pavilion 15 mezi nejlevnější.

Za konkurenční výhodu lze označit větší baterii, se kterou je možné bez problému dosáhnout aspoň na šest hodin provozu při kancelářské práci (nebo i více, se sníženým jasem). V kombinaci s přijatelnou mechanickou odolností tak může jít o zajímavý studentský notebook. Mezi nedostatky bych řadil chybějící moderní rozhraní typu USB-C a šumění ve sluchátkovém výstupu.

Klady a zápory

+ dlouhá výdrž na baterii
+ kombinace SSD a pevného disku

- sluchátkový výstup slabě šumí (s kvalitními sluchátky a citlivým sluchem)
- volba barvy klávesnice a popisek v některých světelných situacích zhoršuje kontrast

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Pavilion 15-bc202nc
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-7700HQ (2,80/3,80 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (GB): 16 DDR4-2400 (8+8)
  • SSD (GB): 256 (SAMSUNG MZVLW256HEHP-000H1, M.2 PCIe)
  • HDD (GB): 1000 (HGST HTS721010A9E630, 7200rpm, 32MB cache)
  • ODD: -
  • LCD: 15,6" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GTX 1050 (4GB, 128bit GDDR5) + Intel 630 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 7265 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 10 Home (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 63 Wh / 11h 58min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI
  • Rozměry: 382 x 258 x 23-26 mm
  • Hmotnost (kg): 2,21
Recenze

Diskuse