RECENZE: Lenovo ideapad 520s - každodenní cestování s SSD a IPS, příležitostné hraní

25. 11. 2017 07:51    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Středně mobilní notebook s optimální velikostí LCD s IPS technologií. Nabízí klasické procesory Intel Core řady U, ukládání dat na SSD i HDD a základní dedikovaný grafický čip předposlední generace. Standardně nabízí několik různých konfigurací ve velkém cenovém rozpětí. Technicky zdatný uživatel si časem může snadno vyměnit některé komponenty včetně baterie.

Lenovo ideapad 520s - každodenní cestování s SSD a IPS, příležitostné hraní

Základní popis

14" notebook v kovové úpravě zlaté (v nabídce jsou i šedá, fialová a růžová) barvy o rozměrech 327 x 236 x 24 mm oficiálně váží 1,7 kg, v redakci jsme naměřili 1626 g. Výšku měříme vždy včetně gumových nožiček, většina výrobců ale udává výšku samotného těla, čili v tomto případě 19,3 mm. Čtrnáct palců je podle mě ideální velikost notebooku pro každodenní nošení a práci na cestách, uměl bych si ale představit nižší hmotnost, jsou takové modely, ale nutno dodat, že existují i těžší kalibry. 520s se vahou řadí ke slabšímu průměru. I tak jde stále o slušně mobilní stroj pro přenášení v batohu. Skladný zdroj (150 x 76 x 35 mm) k celkové váze přidá pouhých 214 g.

Okraje pracovní plochy mají skosené (pravděpodobně frézované) hrany. Pracovní plocha i vnější strana víka notebooku jsou kovové a díky tomu je celková pevnost notebooku na dobré úrovni. Kroucení notebooku při uchopení za roh je minimální, prosto jakýchkoliv pazvuků. Víko notebooku lze pohodlně otevřít i jednou rukou. Maximální úhel otevření je 180°, takže každý si může nastavit pro sebe optimální polohu naklonění.


Vnější strany notebooku jsou decentní / "uhlazené". V levém horním rohu víka je nalepen kovový nápis Lenovo, zbytek víka je hladký. Zespodu jsou 3 gumové nožky, zadní je nejdelší (cca 80% šířky notebooku) a sousedí průduchem chlazení. Další dvě nožky jsou u předních rohů a sousedí s žebrovanými otvory pro reproduktory. Na spodku je také 10 šroubků. Zbytek spodku je hladký stejně jako víko.


Veškeré porty jsou na bocích notebooku. Vlevo napájecí konektor, HDMI, USB 3.0, USB-C 3.1 Gen 1 a kombinovaný audio konektor s výstupem i vstupem v jednom. U napájecího konektoru je indikační dioda, která signalizuje 6 různých stavů (popsáno v manuálu) baterie pomocí dvou barev (žlutá a bílá) a různé frekvence blikání či konstantního svícení. Před audio konektorem je bíle svítící dioda, která indikuje zapnutí nebo režim spánku (blikání). Na pravém boku je čtečka SD karty a USB 2.0 konektor s funkcí napájení externích zařízení i ve vypnutém stavu (nad 20% baterie notebooku). Vpravo je také bezpečnostní mini Kensington slot a tlačítko obnovení, Lenovo mu říká "Novo" a umožňuje použitím např. kancelářské sponky spustit nabídku obnovení nebo nastavení BIOSu z vypnutého stavu notebooku.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je lehce zapuštěna do těla notebooku, aby se co nejméně dotýkala LCD v zavřeném stavu. Klávesy jsou šedé s bílými popiskami, takže jsou dobře čitelné i v mírném šeru. Podsvícení má dva stupně, při nižším jasu s PWM 140 Hz, vyšší jas bez blikání. Podsvícení funguje i v režimu BIOSu. Popisku jsou česko-slovenské, takže na některých klávesách je i 5 symbolů což může někoho ze začátku mást, zkušený uživatel si poradí rychle. Na horní řadě funkčních kláves F1 - F12 jsou velikostí preferovány symboly speciálních funkcí, takže o to více bych jako konzervativní uživatel uvítal fyzické rozdělení kláves do skupinek po čtyřech. Vpravo nahoře je klávesa/tlačítko vypínače, v mých očích podivná móda která mi vadí u všech výrobců, co tohle dělají, na této pozici bych raději tlačítko Del. Vypínač a CapsLock na sobě mají indikační bílou diodu. Líbí se mi velký dvouřádkový Enter a umístění Kláves Home, End, PgUp a PgDn na šipkách (+Fn) je taky fajn. Celkově se dá s klávesnicí celkem pohodlně pracovat.


Touchpad s integrovanými tlačítky má příjemný stisk s lehkým cvaknutím. Velkou plochu lze stisknout cca do půlky odspodu nahoru. Přestože tady fungují integrovaná tlačítka, další dnes již zaběhnutý módní prvek, většinou dobře, z praktického hlediska stále preferuji dedikovaná, protože je snáze najdete hmatem a při jejich stisku nemůže dojít k nechtěnému pohybu kurzoru. Celý touchpad je posunut od středu trochu více doleva na úroveň mezerníku, usnadňuje tak práci palcem. Na pravém okraji plochy pro opření dlaní, blíže ke klávesnici, je ještě jedna dotyková plocha, jde o snímač otisku prstu pro přihlášení do systému.

Hlavní HW parametry

Testovaná konfigurace je vybavena Core i7-7500U generace Kaby Lake, který se může pochlubit vysokým základním taktem 2,7 GHz a režimem TurboBoost až do 3,5 GHz, s mezním tepelným výkonem TDP 15 W. V sedmé generaci jsou momentálně pro tento model notebooku dostupné i procesory Core i3 a i5. V osmé generaci lze pořídit Core i5. Všechny nabízené procesory jsou v energeticky úspornější variantě označené písmenem U.


Testovaný procesor, ve studeném notebooku, dokáže na jedno jádro naplno (TurboBoost 3,5 GHz) zpracovat i několik minut. Po dosažení teploty jádra 70 °C, spadne takt na základních 2.7 GHz, kde se dokáže udržet i dlouhodobě. Prohřátý notebook udrží turbo na jednom jádru necelou minutu, podle situace. Vytížení všech jader na 100% znamená vypnutí turba už po několika málo vteřinách, ale i v tomto případě dokáže chlazení dlouhodobě udržet takt procesoru na základních 2.7 GHz. Notebook má tedy vždy solidní porci výpočetního výkonu.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 83053
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18197

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 182976
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 62920

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,30 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 3,20 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,46

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 114 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 295 cb
  • Multiprocessor Speedup: 2,58

Operační paměť RAM je vyměnitelná, v notebooku je pouze jeden slot, takže vždy pracuje v režimu Single-Channel. Testovaná konfigurace byla osazena 8 GB modulem, výrobce nabízí i konfigurace se 4 GB, notebook lze teoreticky osadit i 16 GB modulem. Instalovaných 8 GB je dnes solidní základ, 4 GB v levnějších konfiguracích může být na hraně (pokud se pracuje s vícero otevřenými okny), 16 GB už je spíše pro "fajnšmekry" (vzhledem k zamýšlenému využití kategorie notebooku).

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 9751 MB/s

Pro ukládání dat má testovaná konfigurace notebooku instalovaný 1x SSD Samsung 128GB M.2 PCIe NVMe s průměrný výkonem, pro běžnou práci naprosto vyhovující. Rychlost SSD oproti HDD oceníte především při startu operačního systému a prvním spuštění programů (po vypnutí nebo restartu notebooku). 128 GB je dnes dle mého soudu snesitelné minimum, které ale instalace několika náročnějších programů nebo her může snadno zaplnit, proto je i v tomto notebooku (dnes již běžný standard) nainstalován klasický pevný disk (HDD), s kapacitou 1 TB, pro ukládání větších objemů dat. Aktuálně jsou nabízeny i konfigurace s 256 GB SSD, ale bez HDD nebo dokonce i samotné 128 GB SSD. Testovaná konfigurace se asi nejvíce blíží ideálu a univerzálnosti použití, 256 GB SSD varianta se jeví být vhodnější pro čistě pracovní využití, nejmenší možnost samotného 128 GB SSD bych pak volil pro notebook určený převážně ke "konzumaci" internetu.


SSD

  • HD Tach (měření průměrné přenosové rychlosti při čtení): 1612 MB/s
  • Průměrná přístupová doba čtení: 0,077 ms

HDD

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 279 MB/s
  • HD Tach (měření průměrné přenosové rychlosti při čtení): 108 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,4 ms

Pro připojení do sítě je v notebooku jen WiFi modul. Po prvním spuštění i provedení recovery však v notebooku scházely ovladače pro WiFi. LAN (RJ45) konektor na notebooku není, takže ovladače bylo potřeba stáhnout z internetových stránek výrobce do jiného počítače, přenést do notebooku přes USB flash a nainstalovat.

Technicky zdatní uživatelé si sami zvládnou vyměnit základní komponenty jako baterii, oba disky (SSD i HDD), operační paměť a WiFi modul. Poměrně snadno by mělo jít i rozebrat chlazení, vyčisti a přepastovat tepelné spoje. To už by ale měli dělat jen Ti, co opravdu přesně vědí, co to obnáší. Odejmout spodní krycí víko notebooku je snadné, stačí uvolnit několik malých křížových šroubků, trochu zabrat za střed krytu v oblasti mezi panty a je to.

Displej a grafika

14" Full HD (1920x1080) IPS displej je aktuálně v ČR jedinou nabízenou variantou pro tento model notebooku ve všech konfiguracích. 14" je optimální velikost pro často přenášený notebook a práci s ním na cestách, Full HD je pak optimální dnes již standard rozlišení a rovněž tak IPS technologie se dnes již považuje za běžný standard pro kvalitní obraz. Podání barev je subjektivně na průměrné úrovni, bílá se mi jeví v pořádku. Při černé obrazovce je v některých rozích malinko více vidět podsvícení, jakoby šlo o nerovnoměrně dotažené šrouby rámečku, při práci si toho běžně ani nevšimnete. Jas podsvícení má 12 stupňů, od maximálního až k nule. Běžně použitelný rozsah podsvícení je od 50 do 100 %. Vše co je pod 50% už začíná být příliš tmavé. Mezi nulou a plným jasem bliká podsvícení na 330 Hz. Pokud se chcete vyhnout PWM, musíte nastavit jas na 100%.


V notebooku jsou dvě grafická jádra. Jendo je integrováno v procesoru a jedná se o hojně využívaný čip Intel HD Graphics 620. Druhým grafickým čipem je dedikovaný NVIDIA GeForce 940MX, tedy předposlední generace. Výkonově je na tom 940MX cca 1,5 až 2,1 x lépe než integrovaný HD 620, oproti novějšímu základu NVIDIA MX150 je pak pro změnu cca o 30 až 40 % slabší. Pokud chcete ušetřit energii, lze v BIOSu nastavit využívání výhradně Inetel čipu HD 620, počítejte pak ale s menším grafický výkonem ve hrách. I dedikovaný grafický čip 940MX je však určen spíše pro příležitostné hraní starších a graficky méně náročných her. Pro práci s internetem a dokumenty i sledování videa je výkon obou grafických čipů naprosto dostačující.


Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P 2746 (Graphics: 2561, Physics: 4109)
  • Fire Strike (DX11): 1958 (Graphics: 2136, Physics: 4590)
  • Time Spy (DX12): 632 (Graphics: 569, CPU: 1737)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 60 fps
  • Cinebench R15: 72 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 14,72
  • EnSight (ensight-04): 22,70
  • LightWave 3D (lightwave-01): 16,40
  • Maya (maya-03): 11,07
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,00
  • SolidWorks (sw-02): 11,22
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 1,60
  • Siemens NX (snx-01): 6,48

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 31 fps

Multimedia

Stereo reproduktory jsou zabudované do přední části notebooku, do krajů pod opěrnou plochu dlaní. Oba reproduktoru jsou oválné a jsou uloženy v odpružených úchytech pro minimalizaci rezonance s tělem notebooku. Maximální hlasitost je průměrná, dostačující pro osobní použití, bez drnčení nebo změny zkreslení v celém rozsahu. Reprodukce mluveného slova zní věrně, hudba více do výšek, celkový dojem průměrný kancelářský notebook (neurazí, nenadchne). V nastavení Dolby lze nastavit různé režimy, subjektivně lepší mi přijde s vypnutou simulací prostorového zvuku. Tradičně lépe zvuk působí na tvrdé podložce, např. dřevěném stole. Audio výstup je čistý, s dobrými sluchátky výrazně lepší reprodukce než z integrovaných reproduktorů. Tradičně na vnitřní straně víka, nahoře uprostřed je umístěna průměrná webkamera (0,3Mpx) s indikační diodou a mikrofonem.

Chlazení a provozní hluk

Při pracovním vytížení je větrák (v notebooku je jeden) většinou vypnutý, notebook pracuje tiše. Na povrchu pracovní plochy notebooku je pocitově pokojová teplota, dalo by se říct, že příjemný na dotek (ani studený horký).


Při herním vytížení běží větrák zřetelně hlasitě, ale na přijatelné úrovni, říkávám tomu "kultivovaně". Pracovní plocha pod klávesnici je stále přijatelně teplá, pocitově i ve skutečnosti více tepla vlevo, klávesnice vykazuje vyšší teploty, ale stále je dobře použitelná. Spodní strana notebooku je už ale na dotek místy nepříjemně horká, více vlevo a kolem průduchu a zadní podlouhlé nohy. Při hraní her by měl mít notebook určitě dostatek místa pro chlazení na tvrdé rovné podložce.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad: 29 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 30 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 28 °C
  • klávesnice vlevo: 32 °C
  • klávesnice vpravo: 31 °C
  • spodek maximum: 30 °C (vlevo uprostřed)
  • výdech chlazení: 32 °C
  • napájecí adaptér: 31 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad: 29 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 31 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 27 °C
  • klávesnice vlevo: 41 °C
  • klávesnice vpravo: 38 °C
  • spodek maximum: 49 °C (viz výše)
  • výdech chlazení: 49 °C
  • napájecí adaptér: 39 °C

teplota okolí při měření: 24 °C
(testy prováděny a teploty měřeny při 100% nabité baterii)

Baterie

Výrobcem deklarované kapacita baterie je 52,5 Wh, HWinfo ukazuje kapacitu plně nabité baterie dokonce 54,2 Wh a na fotkách baterie jsem si ještě všimnul, že z nějakého dúvodu je pro EU uvedena hodnota 50,27 Wh respektive 11.4V, 4410 mAh. Podstatné je, že ve standardním* redakčním testu jsem naměřil 13 hod a 16 min při zápisech na HDD. Při zápisech na SSD (HDD byl celou dobu vypnutý) se notebook dostal dokonce na hodnotu 16 hod a 24 min. To jsou samozřejmě ideální podmínky, ale nejlépe opakovatelné na všech noteboocích, proto vhodné pro poměrné porovnání konkurentů. Při rozumném pracovním vytížení by pak měl notebook s přehledem vydržet celý pracovní den (8 hod.).


Ceny a záruka

Testované konfigurace (Lenovo IdeaPad 520S-14IKB, 80X2002VCK) je aktuálně tou nejdražší nabízenou za cenu 21.404,- Kč bez DPH, 25.889,- Kč včetně DPH. Naproti tomu nejlevnější konfigurace s procesorem Intel Core i3-7100U, 4 GB RAM, bez dedikované grafiky a HDD, je nabízena za výrazně příznivějších 13.222,- Kč bez DPH, 15.999,- Kč s DPH.

Závěr

Notebook Lenovo IdeaPad 520S-14IKB je moderně a líbivě vyhlížející stroj s pevnou konstrukcí, určený pro každodenní nošení a práci na cestách. Mobilitu určuje především 14" LCD s IPS technologií, cože je ideální velikost právě pro cestovní využití s možností seriózní plnohodnotné práce. Uvítal bych absenci PWM při větším rozsahu podsvícení a dokázal bych si odpustit některé, dle mého soudu zbytečné módní prvky, jako integrovaná tlačítka touchpadu a hlavní vypínač v klávesnici. Pokud se vám notebook líbí, určitě může být dobrým pracovním společníkem na cestách, doma i ve škole.

+ kovovoé šasi
+ pevné provedení
+ dostupnost / vyměnitelnost komponent

- PWM v nižším než maximálním jasu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Recenze

Diskuse