RECENZE: Lenovo Legion Y520 - střední herní třída s GeForce GTX 1050 a dobrými reproduktory

19. 4. 2017 06:25    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Vypadá to, že není výrobce notebooků, který by nyní neměl v nabídce nějaký herně stylizovaný model s grafickými čipy GTX 1050 (Ti). Lenovo není výjimkou a jeho zástupcem je právě 15,6“ notebook Legion Y520. Ten vedle výkonného grafického čipu nabízí také čtyřjádrové procesory Core a uvnitř má prostor pro SSD i pevný disk.

Lenovo Legion Y520 - střední herní třída s GeForce GTX 1050 a dobrými reproduktory

Základní popis

S herními notebooky v řadě Y má Lenovo dlouhou tradici. Dříve spadaly pod název IdeaPad. V této generaci však výrobce tlačí nový název – Legion. Y520 představuje střední herní třídu, což je segment, který se v poslední době značně rozvinul, a mají v něm nějaký model všichni velcí hráči na trhu.

V případě vzhledu Lenovo vsadilo na herní stylizaci hlavně po otevření počítače. Konkrétně mám na mysli vizuální provedení touchpadu a tmavě červené popisky kláves. Z vnějšku stroj působí naopak relativně skromně. Nemá výdechy ventilace ve stylu motorů stíhaček, ani nemá přehnané logo přes celé víko.


Okolí klávesnice má hladký soft-touch povrch, který působí jako pogumovaný a je příjemný na dotek. Počítejte však s tím, že je na něm vidět mastnota z rukou po delší práci. Vnější strana víka je plastová a díky hrubšímu vzorku na ní nejsou vidět ani otisky, ani nečistoty.

Základna nabízí dobrou odolnost proti kroucení. K prohýbání dochází až při silnějším zatlačení na prostor pod klávesnicí, ale při práci i hraní je klávesnice pod rukama naprosto stabilní. Plastové víko je poddajnější při kroucení za rohy. Tlak na vnější stranu snáší dobře a až silnější zatlačení se projeví na barvách displeje.

Víko lze otevřít maximálně v úhlu 135°. Notebook lze bez problému otevřít jednou rukou, aniž by se spolu s víkem zvedala i základna.


Většina konektorů je umístěna na pravém boku a jde o dvojici USB 3.0, modernější univerzální rozhraní USB-C (3.1), čtečku paměťových karet SD XC a obrazový výstup HDMI. Na levém boku je ještě jedno USB 2.0, kombinovaný zvukový konektor, připojení do sítě LAN a obdélníkový konektor pro připojení napájecího adaptéru (stejný jako u ThinkPadů).

Ve výbavě je více méně všechno potřebné. Drobnou výhradu bych měl k umístění všech rychlých USB na pravý bok, kde mohou kabely připojených zařízení překážet při manipulaci s myší.

Počítač má v zavřeném stavu rozměry 275 x 380 x 29 mm. Jeho hmotnost 2,53 kg odpovídá očekáváním u 15,6“ notebooků s vyšší střední třídou grafických čipů. Oproti kancelářským notebookům se stejnou úhlopříčkou je o něco hlubší. Rozdíl v hmotnosti je však jen pár set gramů.

Napájecí zdroj (144 x 65 x 30,5 mm) má výkon 135 W a dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží 594 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení klávesnice na Y520 je v určitých ohledech unikátní a podobné řešení nenajdete na žádném jiném notebooku na trhu. Lenovo se rozhodlo experimentovat a hlavní motivací nejspíše bylo udělat velké oddělené kurzorové šipky. Výsledkem je vyhození kláves pro pohyb v dokumentech (ty jsou jen přes Fn na šipkách) a totální zpřeházení numerického bloku. Pro hráče to možná bude výhoda, ale pokud máte v plánu notebook používat i na práci, kde se numerická část uplatní častěji, mohou tyto změny v rozložení být na obtíž.

Vyčlenění kurzorových šipek umožnilo roztáhnout Mezerník a rozšířit přepínače okolo něj, takže pravé Ctrl je ve sloupci přímo pod Enterem. Některé méně používané příkazy jsou dostupné jako funkce Fn právě v kombinaci s klávesami na numerickém bloku, což kupodivu přineslo ještě jeden problém. Například takový PrintScreen lze s Fn vyvolat pouze v případě, že je vypnutý přepínač Num Lock. Zde však pravděpodobně nešlo o záměr, ale spíše o nedostatečné testování během vývoje.

Mechanika kláves mi naopak připadá velmi dobrá. Na notebooku se píše opravdu pohodlně a líbí se mi také tlumené klapání, které klávesy při stisku vydávají. O to větší je škoda, že si uživatel bude muset zvykat na nestandardní rozložení některých kláves. Zejména s ohledem na to, že s velkou pravděpodobností po příštím redesignu bude klávesnice zase jiná – podobně jako u experimentů s ThinkPad X1 Carbon.

Podsvícení kláves má červenou barvu a optimální intenzitu svícení. Přepíná se zkratkou Fn+Mezerník a nabízí dvě úrovně jasu. Provedení podsvícení musím pochválit, neboť ani pod úhlem není vidět přímo na diody v mezerách mezi klávesami. Práce v noci je díky tomu o něco pohodlnější. Sníženého jasu kláves je dosaženo PWM blikáním na vyšší frekvenci 1000 Hz.

Podsvícení kláves téměř nemá cenu vypínat, neboť klávesnice nemá bílé popisky. S vypnutým podsvícením jsou klávesy tmavě červené a špatně čitelné.

Kromě dvou červených diod na klávesnici (pro zámky Num a Caps Lock) jsou na základně notebooku pouze dvě další indikační diody. Na levém boku vedle napájecího konektoru jedna informuje o nabíjení baterie (případně jejím kritickém stavu). Na pravém boku vedle USB-C svítí druhá, když je notebook zapnutý.


Touchpad používá klasickou elektroniku od Synaptics. Lenovo však v ovládacím panelu ovladače zakázalo některé volby jako například emulaci pravého tlačítka myši poklepáním dvou prstů na dotykovou plochu. Pokud tuto a další funkce chcete aktivovat, musíte si nainstalovat generický ovladač přímo ze stránek Synaptics.

Dotyková plocha je zapuštěná a nemá v sobě integrované tlačítko. Lenovo vsadilo na klasický design s oddělenou dvojicí tlačítek, což je chvályhodné. Bohužel výsledek pokazilo, když obě tlačítka překrylo jedním kusem plastu, který je uchycený uprostřed. Celou prostřední třetinu tlačítek není možné zmáčknout. Je tak nutné pootočit zápěstí do méně pohodlné polohy, pokud si chcete na některé z tlačítek položit palec.

Z tohoto důvodu a z trochu horší reakce na pohyb v prstu hodnotím provedení touchpadu maximálně jako průměrné.

Hlavní HW parametry

Notebook je navržen pro čtyřjádrové procesory Intel Core i5 a i7 generace Kaby Lake (TDP 45W). V testované konfiguraci je osazen procesor Core i7-7700HQ s výchozím taktem 2,8 GHz a režimem TurboBoost do 3,8 GHz.


Notebook je vybaven dvěma sloty pro paměťové moduly DDR4-2400 a jeden modul může mít maximálně velikosti 16 GB. V testované konfiguraci je osazen pouze jeden slot. Je v něm 8GB modul. Druhý slot je tedy připraven pro pozdější uživatelské rozšíření.

Přístup k pamětem a všem vyměnitelným komponentám (disk, SSD, paměť), baterii i chlazení je poměrně snadný. Stačí odšroubovat celý spodní kryt a naskytne se vám pohled na kompletní elektroniku notebooku.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 81498
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19611

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 327617
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 113143

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,53 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 8,08 pts
  • Multiprocessor Speedup: 5,28

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 132 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 640 cb
  • Multiprocessor Speedup: 4,85

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 11419 MB/s

V případě plné zátěže zaměřené pouze na procesor je možné držet všechna jádra dlouhodobě na 3,4 GHz a získat tím maximum výkonu, které mobilní Core i7 nabízí. Jakmile se však přidá také intenzivní zátěž grafického čipu, musí se výkon chlazení dělit mezi obě komponenty, což se projevuje snížením výkonu procesoru. Dlouhodobě se takty procesoru v takové situaci drží okolo 2,7 GHz.

Ve střední třídě herních notebooků lze najít i takové, které udrží vyšší výkon při kombinované zátěži. Tento výsledek přesto považuji za uspokojivý a nevnímám jej jako nedostatek. Ve většině situací ke snižování výkonu nedochází.

Úložiště notebooku kombinuje M.2 PCIe SSD a 2,5“ plotnový disk. V testované konfiguraci je osazeno oboje – SSD má kapacitu 128 GB a na plotny disku se vejde 1 TB. V případě SSD jsou použity čipy, které limitují výkon v řadě situací spíše na úroveň SATA SSD a přímé připojení na PCIe sběrnici se projeví jen při sekvenčním čtení. Plotny pevného disku se otáčí rychlostí 5400 rpm, což znamená, že nejde o výkonnější typ. Na druhou stranu dohromady s SSD není jeho výkon tak kritický a nižší otáčky znamenají také nižší provozní hluk.


SSD

  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 1645 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

HDD

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 379,1 MB/s
  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 111,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,2 ms

Kabelové připojení do sítě zajišťuje gigabitový ethernet od Realteku a o bezdrátové možnosti se stará karta Intel AC8265, která umí jak Wi-Fi/AC, tak Bluetooth.

Displej a grafika

15,6“ displej (zde AUO B156HAN06.1) má matnou povrchovou úpravu a rozlišení full-HD ve všech konfiguracích. Jeho matice typu IPS (AHVA) nabízí velmi dobré pozorovací úhly a nesrovnatelně vyšší kvalitu proti klasickým TN displejům, které se u konkurence i v ceně Y520 ještě (bohužel) vyskytují. V rámci IPS displejů jde pouze o základní typ, který nemá velký barevný rozsah. Pro hraní her a základní multimédia jde ovšem o velmi dobrý displej.

Svítivost displeje je nadprůměrná ve srovnání se základními TN panely a regulace umožňuje tak velké ztmavení, že nejnižší jas možná nepoužijete ani v úplné tmě. Výhodou je také fakt, že při snížení jasu nedochází k PWM blikání, a displej je tedy vhodný i pro delší použití (menší únava očí).

V případě nastavení jasu si výrobce přichystal malý vtípek. Po zapnutí, nebo probuzení počítače občas není možné asi 10 sekund nastavit jas. Pokud jste tedy přes den používali maximální jas a pak vytáhnete počítač ve tmě před spaním, budete výrobce nejspíš proklínat, než zas začne změna jasu reagovat.


Základní grafiku obsluhuje integrované jádro Intel HD 630. Při potřebě výkonu se může aktivovat dedikovaný čip vyšší střední třídy – NVIDIA GeForce 1050 Ti s 4 GB vlastní paměti (128bit GDDR5). Ve srovnání se standardní GeForce 1050 nabízí verze Ti 48 texturovacích jednotek (místo 40), 768 shaderů (místo 640) a vyšší takty jádra.


K připojení externích monitorů je notebook vybaven dvojicí rozhraní – klasickým výstupem HDMI a miniaturním USB-C. Oba výstupy jsou napojeny na integrované grafické jádro. V případě HDMI to tedy znamená rozlišení UHD (3840x2160) maximálně s obnovovací frekvencí 30 Hz, případě 60 Hz nejvýše při QHD (2560x1440). USB-C by mělo mít nativní přenos typu DisplayPort. Když jsem připojil USB-C-HDMI redukci, obraz šel nastavit maximálně na rozlišení 1920x1200, přestože s jinými notebooky fungovalo i 2560x1440. Nejsem si však jist, kde přesně byla v tomto případě chyba.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P8684 (Graphics: 9688, Physics: 6425)
  • Fire Strike (DX11): 6665 (Graphics: 7849, Physics: 8511)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 62,78 fps
  • Cinebench R15: 88,90 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 100,2 fps

GeForce 1050 Ti nabízí přibližně o 20 % více výkonu než základní varianta 1050. Tento grafický čip se vyskytuje v noteboocích, které nahrazují ty s GeForce GTX 960M, a proti nim nabízí rovnou o 70 % více výkonu. Z toho jasně vyplývá, že pokud je pro vás hraní prioritou, nemá cenu se již po výběhových modelech s minulou generací grafik dívat.

S podávaným výkonem si zahrajete všechny moderní hry v plném rozlišení displeje (1920x1080) alespoň na střední detaily.

Multimedia

Stereofonní reproduktory jsou umístěny v zadních rozích základny u kloubů víka. Díky tomu jejich zvuk není ovlivněn povrchem, na který notebook položíte. Jejich zvuk je vylepšován softwarovým rozšířením Dolby a výsledek je nadprůměrný ve střední třídě herních notebooků. Od vyšší třídy jej dělí utlumené hloubky kvůli absenci subwooferu.


Integrovaná webkamera nabízí základní kvalitu a její aktivitu hlásí bílá dioda vedle objektivu. Na stejném místě najdete také dva otvory mikrofonu se schopností potlačit okolní ruchy.

Chlazení a provozní hluk

Notebook je vybaven centrálním chladičem s dvěma ventilátory vedle sebe a od chladiče vede dvojice heatpipe přes grafický čip i procesor. Notebook nikdy nevypíná ventilátory, a to ani v případě, že jej necháte úplně nečinný. Alespoň v nízkých otáčkách běží vždy, a přestože v běžném ruchu se jejich šum ztratí, večer v úplném tichu jsem je vnímal i z pracovní vzdálenosti. Ne, že by byl vyloženě rušivý, ale konkurenční notebooky se umí při kancelářské práci chladit pasivně, což v kombinaci s SSD vede k příjemně nehlučnému chodu.


V zátěži se ventilátory roztočí do vyšších otáček a hlučnost je stejná, jakmile je procesor naplno zatížen, ať už se k tomu přidá zátěž grafiky, nebo ne. V rámci konkurence jde z hlediska hlučnosti o průměrný počítač. Zvuk ventilátoru má mírně svištivý nádech, ale v běžném ruchu místnosti s více lidmi není extrémně otravný.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,9°C
  • klávesnice vlevo = 30,1°C
  • klávesnice vpravo = 31,0°C
  • spodek maximum = 30,1°C
  • výdech chlazení = 29,2°C
  • napájecí adaptér = 34,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 37,0°C
  • klávesnice vlevo = 36,3°C
  • klávesnice vpravo = 43,9°C
  • spodek maximum = 45,9°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 48,0°C
  • napájecí adaptér = 49,3°C

teplota okolí při měření: 25°C

Povrchové teploty jsou při kancelářských činnostech nízké na místech kontaktu s rukama i na spodku. V zátěži dochází k zahřívání zadní části spodku a v případě klávesnice je teplejší prostor u numerické klávesnice. Teploty však nejsou tak vysoké, aby to omezovalo pohodlí při používání.


Baterie

Integrovaná baterie má na herní notebook menší kapacitu – 45 Wh. V našem standardním* redakčním testu s ní notebook vydržel 8 hodin a 15 minut na jedno nabití. To je ovšem extrém, při kterém musíte mít nižší jas a můžete maximálně psát text v editoru. Při on-line kancelářské práci a procházení webových stránek s vyšším jasem displeje počítejte maximálně s výdrží okolo čtyř hodin (o hodinu více se ztlumeným jasem). Při hraní náročných her se baterie vybije do hodiny.


Vybitou baterii lze nabít na 90 % za necelé dvě hodiny a rychlost nabíjení se příliš nemění v závislosti na výkonové zátěži počítače.

BIOS a zabezpečení

Firmware počítače nabízí pouze velmi omezené možnosti nastavení. Systém lze nicméně zavádět v režimu UEFI i BIOS. Na úrovni firmware je možné nastavit zabezpečení pomocí základních hesel (spuštění počítače, vstup do nastavení).

Příslušenství

Notebook dostanete spolu se 135W napájecím adaptérem a třížilovým přívodním kabelem. Windows 10 Home je již předinstalovaný na SSD a oddíl pro obnovení je uložen na plotnovém disku (16 GB).

Tovární instalace je relativně čistá a jediný program, u kterého nemůžete odmítnout instalaci je zkušební verze antiviru.

Ceny a záruka

Lenovo nabízí celou řadu konfigurací a ta testovaná je druhou nejvyšší z nabídky pro český trh. Stojí 29.999,- Kč s DPH a za nejvyšší připlatíte už jen čtyři tisíce (za 16 GB RAM, 2TB pevný disk a 256GB SSD). Tyto dvě konfigurace jsou jediné, které obsahují grafický čip GeForce 1050 Ti. Všechny nižší mají základní model 1050. Nejlevnější konfigurace stojí 23.999,- Kč s DPH a za tuto cenu se od testované liší kromě grafiky přítomností čtyřjádrového Core i5 a absencí SSD. Budiž k dobru, že i tato nejnižší konfigurace je vybavena IPS displejem.

Všechny konfigurace mají standardní dvouletou záruku s opravou v autorizovaném servisu. Centrální servis platí přepravu notebooku kurýrem v rámci reklamace.

Závěr

15,6“ notebook Lenovo Legion Y520 je zacílen na hráče, kteří chtějí maximum výkonu v ceně okolo 30 tisíc. Toho se snaží dosáhnout přítomností grafického čipu GeForce GTX 1050 Ti spolu s čtyřjádrovými procesory. Pro cílovou skupinu je důležitá kombinace SSD a plotnového disku a snadný přístup k vnitřním komponentám (například kvůli čištění ventilátorů). Za své peníze ve srovnání s konkurencí získáte lepší integrované reproduktory a (až na klávesnici) o něco střídmější design. Naopak u konkurence můžete najít mnohem lepší výdrž na baterii a taktéž mnozí konkurenti při nenáročných činnostech zvládají chladit pasivně. Výhodou Y520 je nízká cena nejnižších konfigurací a IPS v základu.

Klady a zápory

+ IPS displej ve všech konfiguracích
+ projev reproduktorů
+ kombinace pevného disku a SSD

- rozložení klávesnice
- neustálý běh ventilátoru při kancelářské práci
- tmavě červené popisky kláves jsou přes den hůře čitelné

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo Legion Y520
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-7700HQ (2,80/3,80 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR4-2400 (8+0)
  • SSD (GB): 128 (NVMe SAMSUNG MZVLW128, M.2 PCIe)
  • HDD (GB): 1000 (ST1000LM035-1RK172, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: -
  • LCD: 15,6" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti (4GB, 128bit GDDR5) + Intel 630 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 8265 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 10 Home (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 45 Wh / 8h 15min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 1x USB-C 3.1, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, HDMI
  • Rozměry: 380 x 275 x 29 mm
  • Hmotnost (kg): 2,53
Recenze

Diskuse