RECENZE: Lenovo ThinkPad T470s - vybavený hi-end pracovní notebook nově i ve stříbrné barvě

2. 6. 2017 06:29    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Po delší době jsme testovali ThinkPad řady T, tedy univerzální pracovní notebook určený do velkých firem a pro profesionály. 14“ model T470s nabízí dvojici integrovaných baterií, IPS displej, SSD a slušnou konektorovou výbavu při zachování velmi nízké hmotnosti.

Lenovo ThinkPad T470s - vybavený hi-end pracovní notebook nově i ve stříbrné barvě

Základní popis

Řada T má dlouhou historii, která sahá až k roku 2000. Tehdy vznikl ThinkPad T20 – 14“ pracovní notebook, který se zařazením neliší od toho, co řada T nabízí dnes. Konstrukčně se od původního Tčka změnilo mnoho – klávesnice má chiclet provedení a méně kláves, pod trackpointem přibyl touchpad a s potřebami doby se změnily také osazené konektory.

Testovaný ThinkPad T470s svým posledním písmenem v názvu značí odlehčenou dražší variantu. Rozdíl mezi základním modelem a modelem „s“ už dnes není velký, ale stále platí, že některé vyšší konfigurace nejsou pro základní model dostupné. Další změnou, kterou se Lenovo snaží nalákat k odlehčené dražší variantě, je více barevných provedení. Vedle klasického černého je nově dostupné také stříbrné, které se dostalo i do redakce.


Přemýšlel jsem, jak moc se vyjadřovat ke stříbrné barvě a nechám to na posouzení každého. Z řad skalních fanoušků to jistě nebude přijímáno pozitivně, ale třeba to přiláká nějaké nové uživatele, kteří černé notebooky nemají rádi. Faktem ovšem zůstává, že ve stříbrné barvě je dle mého soudu vzhled ThinkPadu mnohem méně osobitý.

Po mechanické stránce je počítač zpracován skvěle. Základna je tuhá a netrpí na kroucení, ani prohýbání. Víko je poddajné při kroucení jen velmi málo a ochranu proti tlaku z vnější strany zajišťuje dostatečně i pro nasazení s častým přenášením.

Víko je možné otevřít do plného úhlu 180°. K otevření jsou potřeba obě ruce, aby se základna nezvedala spolu s víkem.

Navzdory nižší hmotnosti má notebook téměř kompletní výbavu. Na levém boku je čtečka paměťových karet SD XC (vložená karta z notebooku nepřesahuje), kombinovaný zvukový konektor (vstup, výstup), USB 3.0 a obdélníková zdířka napájení. Na pravém boku je kromě čtečky bezpečnostních karet SmartCard také dvojice USB 3.0, výstup HDMI, slot pro kartu SIM, připojení do počítačové sítě LAN a moderní rozhraní kombinující USB-C (Gen2) a Thunderbolt 3. Ze starších rozhraní chybí pouze obrazový výstup VGA.


V zavřeném stavu má notebook rozměry 331 x 227 x 22 mm a váží pouhých 1,43 kg. Napájecí zdroj (94 x 41 x 39 mm) váží dohromady s kabelem dalších 280 g. Jde tedy o zařízení vhodné pro každodenní nošení.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení klávesnice se od minulých generací prakticky nezměnilo. Opět má klávesnice mírně předsunutý blok kurzorových šipek a mezerami rozdělenou horní řadu kláves do čtveřic pro lepší hmatovou orientaci. Opět mu také chybí zástupný numerický blok a místo klávesy kontextové nabídky najdete PrintScreen. Změnily se ovšem speciální funkce na horní řadě kláves. Jedna z kláves má uživatelsky definovatelnou funkci, vypínání Bluetooth je nyní odděleně a ikona klávesnice (Fn+F11) otevírá nápovědu s popisem funkcí, které byly z popisek kláves odstraněny, ale jsou dostupné přes skrytou kombinaci s Fn (například Fn+B pro Break a Fn+K pro ScrollLock).

Mechanické provedení klávesnice je velmi dobré. Klávesy mají přesný a relativně tichý chod, takže jsem si nemusel dlouho zvykat a hned jsem byl schopný na tomto notebooku psát rychle.

Podsvícení kláves je asi jedinou vadou na kráse. Pod úhlem alespoň 45° totiž prosvítají diody, které se starají o podsvícení. Jejich ostré světlo má mnohem vyšší intenzitu než to, které projde přes popisky kláves. Ve výsledku jsem tak ve tmě raději nechával podsvícení kláves vypnuté (k tomu slouží zkratka Fn+Mezerník).

Indikačních diod na počítači moc není. Kromě těch na klávesnici (ztlumení zvuku, vypnutí mikrofonu a zámek funkčních kláves) umí svítit už jen hlavní vypínač, čtečka otisku prstů (když očekává ověření) a dioda vedle konektoru napájení, která hlásí, zda se notebook nabijí, nebo už je nabitý.


Aktuální verze polohovacích zařízení v ThinkPadech mě velmi mile překvapila. Po mnoha letech experimentů se touchpad konečně více méně chová tak, jak bych očekával. Používá elektroniku Synaptics a pracuje v precision módu přímo s ovladačem integrovaným v operačním systému. Díky tomu má velmi rychlou odezvu a přesný pohyb. Tlačítko integrované v jeho dotykové ploše patří tuhostí k průměru a při stisku klape.

Trackpoint je stará dobrá klasika. Má tři samostatná tlačítka s tichým stiskem a možností posouvat stránky stiskem prostředního tlačítka v kombinaci s pohybem páčky. Vše se chovalo korektně tak, jak jsem na to zvyklý ze starších ThinkPadů.

Hlavní HW parametry

Základní deska počítače je připravena na úsporné dvoujádrové procesory generace Intel Kaby Lake s TDP 15 W. V testované konfiguraci je k základní desce připájený procesor Core i5-7300U, který má základní takt 2,6 GHz a režim TurboBoost až do 3,5 GHz.


Přímo na základní desce je integrovaných 8 GB operační paměti v režimu single-channel a druhý paměťový kanál procesoru vede k prázdnému slotu pro moduly typu DDR4-2133. Maximálně lze dosáhnout na 24 GB operační paměti, a to při použití 16GB modulu.

Přístup k vnitřnostem notebooku je velmi snadný. Stačí odšroubovat několik šroubků držících spodní kryt a získáte přístup ke všem vyměnitelným komponentám i k chlazení.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 80327
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18158

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 142737
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 55047

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,48 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 3,01 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,04

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 101 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 270 cb
  • Multiprocessor Speedup: 2,66

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 9442 MB/s

Při delší zátěži všech jader počítač snižuje výkon, aby zajistil nízké teploty. Výsledkem je, že v určitých situacích může výkon klesnout až o 20 %. Při běžné kancelářské práci, kde dochází jen k nárazovým zátěžím, se něco podobného neobjevuje. Všechny běžné činnosti zvládá ThinkPad bez jakýchkoli obtíží a vždy reaguje rychle.

Počítač je vybaven extrémně rychlým 256GB SSD od Samsungu, připojeným přímo na sběrnici PCIe. Toto SSD je vloženo ve standardní dlouhé variantě slotu M.2, takže je možné jej později vyměnit za jiné.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 1614 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

Testovaná konfigurace nabízí vedle gigabitového ethernetu od Intelu také bezdrátové technologie Wi-Fi /AC a Bluetooth, které zajišťuje karta Intel Wireless-AC 8265. Notebook je také připraven pro instalaci bezdrátového WWAN modemu, neboť již má zabudovaný slot pro karty SIM a potřebné antény. Stačí pouze vložit modul bezdrátového modemu do slotu uvnitř počítače.

Displej a grafika

14,0“ displej může mít v závislosti na konfiguraci rozlišení full-HD (1920x1080) nebo WQHD (2560x1440). Full-HD varianta navíc může být dotyková. V testované konfiguraci je osazen matný nedotykový displej od AUO s rozlišením full-HD. Jde o typ AHVA, tedy obdobu IPS, která se vyznačuje dobrými pozorovacími úhly a vyšším kontrastem ve srovnání s TN. Jedinou nevýhodou použitého displeje je posun bílé barvy do žluté, který nemusí být příjemný při kancelářské práci přes den. Částečným řešením barevného vychýlení může být snížení jasu zelené a červené složky na -12 v ovládacím panelu integrované grafiky.

Výhodou použitého panelu je regulace podsvícení bez PWM blikání. V minulých generacích některých ThinkPadů si uživatelé stěžovali na blikání podsvícení displeje na nízké frekvenci (200 Hz), ale u testovaného kusu je podsvícení naprosto stabilní ve všech úrovních jasu. Bohužel tento problém ještě úplně vymýcen není, protože dle zahraničních recenzí se u varianty s dotykovým displejem stále ještě PWM blikání může objevovat.

Svítivost displeje je nadprůměrná ve srovnání se základními TN panely. Navzdory absenci PWM blikání potěší široké rozpětí regulace jasu, kdy při nejnižší hodnotě je displej tmavý i při práci v úplně tmě.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: AHVA
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 220 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 170° horizontálně, 170° vertikálně
  • Kontrast: 700:1
  • Odezva: 30 ms
  • Podsvícení: W-LED
  • Pokrytí barev: 45% (CIE 1931)

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B140HAN02.1 . Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Grafické jádro je integrované v procesoru a jde o Intel HD620. Po technologické stránce nabízí všechno potřebné včetně kódování a dekódování videa ve vysokém rozlišení (4K). Přímo k notebooku lze připojit externí monitory pomocí standardního výstupu HDMI (1.4a) a výstupu typu DisplayPort v konektoru Thunderbolt 3.0.

Výstup HDMI při 60 Hz zvládne rozlišení až 2560x1600 a při 30 Hz až 3840x2160. V případě přenosu DisplayPort je možné získat i vyšší ze zmíněných rozlišení v plné obnovovací frekvenci (60 Hz) a můžete zřetězit několik monitorů za cenu sdílení jejich přenosového pásma.

Další možností je připojení externích monitorů za použití dokovací stanice.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P1357 (Graphics: 1252, Physics: 3351)
  • Fire Strike (DX11): 688 (Graphics: 743, Physics: 4400)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 25,62 fps
  • Cinebench R15: 32,21 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): (chyba)
  • EnSight (ensight-04): 2,88
  • LightWave 3D (lightwave-01): 19,86
  • Maya (maya-02): 14,33
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,63
  • SolidWorks (sw-03): 14,34
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 3,31
  • Siemens NX (snx-01): 2,24

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 8,0 fps

Vzhledem k využití pouze jednoho paměťového kanálu procesoru (u testované konfigurace) není možné získat maximum výkonu integrovaného grafického jádra. Použitím dvou modulů operační paměti je možné zrychlit grafiku asi o třetinu. Výkon postačuje k hraní starších a méně náročných her alespoň v rozlišení HD (1280x720).

Multimedia

Stereofonní reproduktory jsou umístěny v předních rozích základny a směřují do země. Výsledný zvuk je tedy výrazně ovlivněn, pokud notebook položíte na měkký povrch. Maximální hlasitostí patří použité repráčky do slabšího průměru a kvalita je spíše nižší. Zejména hloubky v projevu prakticky chybí.

Webkamera ve víku nabízí základní kvalitu zobrazení a její aktivitu poznáte podle svícení zelené diody vedle objektivu. Okolo jsou také dvě zdířky duálního mikrofonu s možností potlačení okolních ruchů.

Zabezpečení

Testovaná konfigurace podporuje vzdálenou správu pomocí technologie Intel vPro. Počítač je možné zabezpečit vedle standardních hesel firmware také pomocí čtečky otisku prstů a čtečky bezpečnostních karet SmartCard.

Čtečkou otisků lze zabezpečit přístup už na úrovni firmware – jen k nastavení této funkce chybí v systému nějaká utilita, která by provedla potřebné kroky (pokud je, tak ne příliš na očích a já ji neobjevil). Když jsem totiž ručně zadal heslo firmware, začala se sice objevovat žádost o zadání otisku hned po zapnutí, ale po ní už systém nikdy korektně nenastartoval. Pozor na to – já nakonec kvůli tomu provedl obnovu systému.

Chlazení a provozní hluk

Od procesoru vede jedna heatpipe k hlavnímu chladiči s výdechem na levém boku. Jediný ventilátor se spouští hlavně v zátěži a během kancelářské práce zůstává notebook pasivně chlazený. V takových chvílích celý stroj pracuje zcela tiše.


Šum běžícího ventilátoru při dlouhodobé zátěži nemá otravný charakter a notebook lze celkově označit za tichý. Počítač je totiž z výroby nastaven tak, aby při plné zátěži preferoval ticho a nízké teploty za cenu určitého snížení výkonu.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,8°C
  • klávesnice vlevo = 30,6°C
  • klávesnice vpravo = 30,6°C
  • spodek maximum = 31,5°C
  • výdech chlazení = 32,1°C
  • napájecí adaptér = 31,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,7°C
  • klávesnice vlevo = 34,5°C
  • klávesnice vpravo = 33,3°C
  • spodek maximum = 35,2°C (vlevo pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 40,4°C
  • napájecí adaptér = 35,0°C

teplota okolí při měření: 25°C

Při kancelářské práci na povrchu počítače nedochází k zahřívání. Dlouhodobé výkonové zatížení se projevuje mírným zahřáním základny na spodku v okolí výdechu chlazení.


Baterie

ThinkPad T470s má dvojici baterií stejně jako levnější základní varianta T470. Rozdíl je ovšem v tom, že ani zadní baterie zde není vyměnitelná. Dle diagnostického softwaru byl testovaný počítač vybaven primární baterií od SMP s kapacitou 23,3 Wh a sekundární baterií od Sanyo kapacitou 28,8 Wh. V našem standardním* redakčním testu tyto baterie stačily na 11 hodin a 16 minut provozu. Při on-line kancelářské práci s polovičním jasem a zapnutou Wi-Fi jsem se v průměru pohyboval okolo osmi hodin výdrže.


Při vybíjení se nejdříve využívá sekundární baterie, dokud se její kapacita nedostane na kritickou hodnotu (5 %). Při nabíjení má prioritu naopak primární baterie – systém ji nejdříve nabije na 80 %, následně na stejnou kapacitu nabije i sekundární baterii a v druhém kole postupně nabije obě baterie na 100 %. Nabití obou baterií na 90 % trvá přibližně dvě hodiny. Může se však zpomalit, pokud je počítač výkonově zatížen.

BIOS

Firmware je typu UEFI a jde o upravený systém Phoenix. Operační systém je možné zavádět v režimu UEFI (s i bez SecureBoot) a režimu BIOS. V nastavení najdete následující volby:

Síť

  • probouzení z LAN (vypnuté, zapnuté, pouze s připojeným napájením)
  • povolení probouzení z LAN, pokud je notebook vložený v doku
  • povolení BIOSu síťové karty (odděleně pro IPv4 a IPv6)
  • povolení automatického odpojení od bezdrátových sítí
  • povolení MAC Address Pass Through

USB

  • vypnutí podpory USB v DOSu
  • vypnutí stálého napájení USB portů (úplně, pouze pro baterii)

Klávesnice/myš

  • zakázání trackpointu a/nebo touchpadu
  • prohození Fn a Ctrl
  • zvolení primární funkce horní řady kláves (F1-F12, ikony)
  • povolení funkce jedním prstem pro přepínač Fn

Zobrazení

  • nastavení výchozího výstupu grafické karty (LCD, VGA, mini-DP)
  • nastavení výchozí vyhrazené paměti integrované grafiky (standardně 256 MB)
  • nastavení priority sdílené obrazovky (standardně obrazovka v doku)
  • prodloužení času zobrazení obrazovky BIOSu

Napájení

  • vypnutí Intel SpeedStep + nastavení jeho režimu pro baterii/AC
  • nastavení režimu chlazení pro baterii/AC (maximální výkon, vyvážené)
  • vypnutí správy napájení CPU
  • povolení automatického spuštění po připojení napájecího zdroje
  • deaktivace integrované baterie (pro servisní zásahy)

Zvukové události

  • pípnutí při žádosti o heslo
  • pípnutí, pokud je stisknuto příliš mnoho kláves najednou

Thunderbolt 3

  • povolení probouzení signálem z TB3 zařízení
  • nastavení úrovně zabezpečení (výchozí: autorizace uživatele)
  • podpora v pre-boot prostředí před startem operačního systému (odděleně pro TB3 a USB zařízení)

Příslušenství

Spolu s notebookem dostanete malý 45W napájecí zdroj, třížilový přívodní kabel a základní tištěnou dokumentaci. Všechny konfigurace jsou vybaveny operačním systémem Windows 10 Pro, který je již předinstalovaný na SSD včetně obnovy do továrního stavu.

Instalace od výrobce je překvapivě velmi čistá a v systému není skoro nic navíc proti základní instalaci od Microsoftu.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je jedinou, která je na našem trhu dostupná ve stříbrné barvě. Představuje střed nabídky a stojí 49.290,- Kč s DPH (40.736,- Kč bez DPH). Nejlevnější konfigurace stojí o osm tisíc méně a liší se použitím níže taktovaného Core i5-7200U bez podpory Intel vPro. Naopak za nejvyšší konfiguraci zaplatíte o 26 tisíc více a dostanete za to Core i7-7600U, 16GB RAM, 1TB SSD a 4G/LTE modem.

Všechny konfigurace mají v základu mezinárodní tříletou zárukou s opravou v autorizovaných servisech. Tuto záruku je dále možné prodloužit i rozšířit o další služby (NBD oprava u zákazníka, pojištění proti náhodnému poškození).

Závěr

Lenovo ThinkPad T470s je zástupcem třídy univerzálních hi-end pracovních notebooků s úhlopříčkou displeje 14“. Patří k těm nejdražším a za nemalý obnos se snaží nabídnout mechanicky pohodlnou klávesnici, špičkové polohovací zařízení (touchpad a trackpoint), tichý provoz a delší výdrž na jedno nabití.

Nevýhod v porovnání s konkurencí není mnoho. Z mého pohledu jde především o slabší IPS displej s nádechem do žluté barvy a nižším kontrastem. Další nevýhodu pak pocítíte spíše při práci v noci. Je jí výrazné prosvítání diod v mezerách mezi klávesami, pokud si zapnete podsvícení klávesnice. Až na tyto neduhy jde o výborný stroj.

Klady a zápory

+ nízká hmotnost
+ kvalitní provedení
+ pohodlná vstupní zařízení (klávesnice/touchpad/trackpoint)

- žluté zbarvení použitého displeje
- prosvítání podsvícení klávesnice v určitém úhlu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad T450s
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-7300U (2.60/3.50 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR4-2133 (0 + 8 on-board)
  • HDD (GB): 256 (SAMSUNG MZVLW256HEHP-000L7, M.2, PCIe)
  • ODD: -
  • LCD: 14,0" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD620 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Intel Ethernet Connection I219-LM)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 8265 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad + trackpoint (Synaptics/UltraNAV)
  • Software: Windows 10 Pro (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 23+29 Wh / 11h 165min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 3x USB 3.0, USB-C/Thunderbolt3, HDMI, dock, SmartCard
  • Rozměry: 331 x 227 x 22 mm
  • Hmotnost (kg): 1,43
Recenze

Diskuse