RECENZE: MSI GE63 - GE63VR 7RF Raider - herní notebook s rychlým 15,6 palců LCD a novinkou v podsvícení

8. 9. 2017 13:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Další novinka, z herní řady notebooků MSI, doznala opět podstatných změn. Přepracováno bylo uložení komponent uvnitř notebooku, přestalo se počítat s optickou mechanikou, a tak vznikl prostor pro lepší rozložení ostatních komponent. Další změny nastaly vně notebooku, především jde o první notebook, kde lze nastavit barvu podsvícení klávesnice pro každou klávesu zvlášť.

MSI GE63 - GE63VR 7RF Raider - herní notebook s rychlým 15,6 palců LCD a novinkou v podsvícení

Základní popis

GE63 je nástupcem modelové řady GE62. Velikost těla notebooku vychází z 15.6" matného LCD. Horní část základny (pracovní plocha) a vnější strana víka s LCD jsou vyrobeny z kovu a zvyšují tak pevnost celého notebooku. Celé šasi působí pevným a solidním dojmem, žádné skřípání ani výrazné prohýbání při tlaku na klávesnici, opěrky základny (nožky) jsou umístěny i poblíž středu jak pod klávesnicí, tak pod touchpadem.


Konektorová výbava je téměř shodná s předchozí generací, jen se některé porty přesunuly a místo jednoho USB 2.0 je zde USB-C. Konkrétní rozložení rozhraní je takové, že na levém boku jsou umístěny konektory LAN, HDMI, mini DisplayPort, první USB 3.0, USB-C a 2x audio jack. Na pravém boku odzadu je napájecí konektor, dvojice dalších USB 3.0 a čtečka SD karet. USB 3.0 svítí červenou barvou, což je poměrně užitečná funkce. Nicméně mohou nastat okolnosti, kdy ji che uživatel vypnout. Možnost vypnutí jsem přehlédl (hledal jsem ho jen krátce), výrobce však deklaruje, že podsvícení USB vypnout lze (po vrácení notebooku, nebyla už možnost to ověřit).


Víko lze otevřít do úhlu cca 135°, lze tak učinit i jednou rukou, ale je lepší otevírat pomalu, protože jinak notebook v přední části lehce nadskočí. Pohodlnější je otevírat oběma rukama.

Celkové rozměry zavřeného těla notebooku jsou 383 x 260 x 27,5 (+ nožičky) mm. Z pohledu herních notebooků se jedná o tenký stroj. V redakci naměřená hmotnost činí 2,4 kg. Hmotnost velkého napájecího zdroje s kabelem pak přidá dalších 1.1 kg. Dohromady jde tedy celkem o cca 3,5 kg váhy, což se ještě poměrně snadno dá přenést v batohu. V poměru k poskytovanému výkonu jde o přívětivou hmotnost pro občasné přenášení.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení klávesnice je na chlup stejné, takže zde lze v podstatě zopakovat slova z recenze GE62. Koneckonců jde o typické rozložení pro herní MSI notebooky. Horní řada je rozdělena malými mezerami mezi F1-F12 (skupinky po čtyřech), kurzorovými šipkami zasahujícími do numerické části (což zde tolik nevadí, díky menší mezeře, kterou je numerická část oddělena). Home/End jsou na pozici sekundárních funkcí PageUp/PageDown. Pro většinu uživatelů zvyklých na standard ostatních výrobců, bude minimálně ze začátku nepříjemné přesunutí klávesy Windows na pravou stranu od mezerníku.


MSI již tradičně používá klávesnice SteelSeries, které se vyznačují schopností zpracovat větší množství stisknutých kláves současně. Největší a vítanou novinkou je možnost nastavitelného podsvícení každé klávesy jinou barvou či její zhasnutí. Uživatel si tak může barevně uzpůsobit klávesnici zcela dle svých představ a pro každou hru jinak. Výrobce nabízí i několik přednastavených konfigurací včetně dynamických (spíše demonstračních) ukázkových "disco" režimů. Funkci zcela jistě ocení i uživatelé nejrůznějších střihových a ovládacích programů ať už videa či zvuku.


Spolu s výše uvedenou novinkou je spojena i nová funkce, kdy se po stisku klávesy Fn rozsvítí jen příslušné klávesy pro spolupráci s Fn určené. Všechny ostatní klávesy zhasnou. Zde je však ještě prostor pro zlepšení. Home/End zůstávají zhasnuté, výrobce na ně asi zapomněl. Další problém je v tom, že nastavený stupeň intenzity podsvícení poznáte až po uvolnění klávesy Fn (ta se mimochodem u testovaného kusu občas po stisku zasekávala na cca ½ vteřiny, pak se sama uvolnila). Obě uvedené funkce by teoreticky mohl vylepšit nový ovladač. Stupně intenzity podsvícení jsou 4. Podsvícení klávesnice funguje i v režimu BIOS (někteří výrobci na to zapomínají).

Napravo nahoře, vedle klávesnice, jsou umístěna tři ovládací tlačítka. Hlavní vypínač s indikační diodou (zapnutí a režim spánku) a pod ním tlačítko pro přepínání režimů podsvícení klávesnice a tlačítko pro okamžité nastavení maximálních otáček ventilátorů chlazení. Další indikační diody jsou na čele notebooku, bohužel pod skosenou hranou, a proto jsou při práci špatně viditelné. Jedná se o indikaci dobíjení baterie, zapnutého WiFi a práci SSD nebo HDD.

Touchpad se zdá být totožný jako u předchozí modelové řady. Jedná se o Synaptics s dvěma samostatnými tlačítky. Elektronika prst snímá jen s malým zpožděním a výhodou ovladačů Synaptics jsou velké možnosti nastavení všech gest. U tlačítek opět vadila jejich zbytečně vyšší tuhost stisku spojená s klapáním, z tohoto pohledu působí poněkud staromódně, ale jinak preferuji samostatná tlačítka před integrovanými v tochpadu.

Hlavní HW parametry

V ČR je notebook momentálně nabízen s jediným, v redakci již mnohokrát testovaným, procesorem Intel Core i7-7700HQ. Základní takt procesoru je 2,8 GH, s TurbeoBoostem až 3,8 GHz. Má 4 fyzická a celkem 8 virtuálních jader díky funkci HyperThreading. Intel umožňuje nastavit 35 nebo 45 W TDP, v tomto notebooku jde o vyšší hodnotu. Výkon procesoru více než dostačující pro všechny běžné i náročnější výpočetní operace i hry, aby taky ne, když jde o vrchol nabídky 7. generace mobilních procesorů Intel.


V notebooku bylo instalovaných 16 GB operační paměti RAM DDR 4. Celá paměť byla obsažena v jediném modulu Kingston MSI24D4S7D8MB-16. Další slot je volný pro další modul, notebook lze tedy rozšířit na 32 GB. Jediný modul z továrny sice omezuje výkon úspornějšího grafického čipu Intel integorváného v procesoru, to ale ničemu nevadí, protože pro hraní her je zde dedikovaný grafický čip, ale k tomu se ještě dostaneme. Podstatné je, že základní velikost je opět více než dostačující pro zamýšlené využití notebooku a dalších 16 GB si přidá jen "fajnšmekr".

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 85643
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19146

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 355939
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 122278

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,81 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 8,06 pts
  • Multiprocessor Speedup: 4,44

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 158 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 727 cb
  • Multiprocessor Speedup: 4,59

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 12287 MB/s

Pro ukládání dat je v notebooku fyzický prostor pro 2x M.2 SSD kartu a 1x 2,5 HDD (nebo 2,5" SSD). V případě testované konfigurace šlo o 1x M.2 SSD TOSHIBA THNSNJ256G8NY 256 GB + 7.200 otáčkový pevný disk Hitachi HGST HTS721010A9E630 s kapacitou 1 TB.

SSD

  • sekvenční čtení: 513 MB/s
  • přístupová doba čtení: 0,135 ms
  • přístupová doba zápisu: 0,049 ms

HDD

  • sekvenční čtení (průměr): 98 MB/s
  • čtení z cache: 350 MB/s
  • přístupová doba čtení: 16,3 ms

Pro výměnu komponent je potřeba odejmou celý spodní kryt, který velmi těsně přilehá k druhé polovině těla notebooku a i po odšroubování všech šroubů, obě části pevně drží pohromadě. Je potřeba opatrně najít správná místa, kde se dají povolit plastové cvočky. Rozebrání notebooku je tedy spíše složitější a náročnější, neodbornou manipulací by se mohl snadno poškodit. Jste-li běžným uživatelem, doporučuji výměnu nebo doplnění komponent svěřit servisu či zkušené osobě.

Displej a grafika

15.6" LCD s rozlišením Full-HD poskytuje zobrazovací technologii TN. Přesto, že je dnes stále populárnější IPS, které obecně nabízí lepší podání barev a především lepší pozorovací úhly. MSI zde sáhlo po TN technologii, protože ta nabízí pro hráče nejdůležitější vlastnost a tou je rychlost zobrazování a překreslování pixelů. Když se chce a připlatí se, dokáže i TN panel nabídnout výborné barevné podání, takže jediným "nedostatkem" použitého panelu jsou horší pozorovací úhly, což ale hráči nevadí, protože ten se při hraní na LCD dívá přímo. Výrobcem deklarované parametry panelu (Chi Mei N156HHE-GA1) jsou 120 Hz a 3 ms. Obraz je díky tomu dokonale plynulý i v náročných "střílečkách". Podsvícení LCD je řešeno bez PWM čili přívětivé pro oči (nebo je nad 22 KHz, což už se dá těžko měřit a pro oči stejný efekt jako bez PWM). Vyvážení bílé je dobře nastaveno přímo z továrny.


Vedle rychlého LCD je pro plynulost her podstatný také výkon grafické karty. Ten je zde poskytován druhým nejvýkonnějším mobilním grafickým čipem současnosti, NVIDIA GeForce GTX 1070. Slovo "mobilní" se sice dnes již u grafických čipů NVIDIA oficiálně nepoužívá, protože v zásadě je čip shodný (stejný počet výpočetních vláken a šířka sběrnice) s desktopovou verzí, ale kvůli chlazení pracuje na nižších frekvencích a to ho od desktopové verze nejvíce odlišuje. Nicméně od předchozí generace udělaly grafické čipy i v mobilním podání tak obrovský skok, že i když vrcholem nabídky je GTX 1080, už i GTX 1070 při Full-HD rozlišení s přehledem zvládá nejnovější hry ve vysoké kvalitě nastavení. S GTX 1070 lze s přehledem provozovat i VR (brýle pro Virtuální Realitu). MSI nabízí konfiguraci s 8GB GDDR5 video paměti. Kartu jsme již v redakci měli vícekrát, takže je zbytečné se zde více opakovat, odkazy na dřívější zkušenosti najdete v našem žebříčku výkonů.


Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P14969 (Graphics: 22245, Physics: 7521)
  • Fire Strike (DX11): 13435 (Graphics: 16945, Physics: 10613)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 62,10 fps
  • Cinebench R15: 85,91 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 18,40
  • EnSight (ensight-04): 108,63
  • LightWave 3D (lightwave-01): 20,05
  • Maya (maya-02): 17,23
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,79
  • SolidWorks (sw-02): 17,53
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 3,58
  • Siemens NX (snx-01): 12,26

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 219,8 fps

Multimedia (reproduktory)

MSI repro soustavy svých notebooků již několik let nabízí pod značkou DYNAUDIO. Oproti GE62 zde došlo k přepracování jejich rozložení a celkové sestavy. Reproduktory jsou aktuálně 4, jsou kulaté a mají větší prostor pro rezonanci. Svým podáním se jedná o lepší průměr mezi herními notebooky. Hrají jednoznačně lépe než většina běžných (neherních) notebooků, ale přesto existují notebooky, kde to jde ještě lépe. Svou roli v možnostech dosažení kvality reprosoustavy dozajista hraje i tloušťka notebooku.

Chlazení a provozní hluk

Při pracovním režimu s mírnou zátěží notebook pracuje tiše. Větráky, pokud běží, tak jen na nízké otáčky. Opěrná plocha pro ruce a klávesnice notebooku mají pocitově pokojovou teplotu. Trochu více tepla je nad klávesnicí a zespodu pak v pravé polovině notebooku. Z pohledu chlazení je běžná práce s notebookem pohodová.


Při samostatném vytížená procesoru, se otáčí jen levý větrák na plné otáčky. Procesor udrží v plném taktu i dlouhodobě. Větrák je zřetelně slyšet, ale jeho projev je "kultivovaný" (bez pískání a podobných projevů).

Při herním vytížení se roztočí oba ventilátory přibližně na 80%. Hlučnost je snesitelná, se sluchátky ještě více v pohodě. Opěrky pro ruce jsou teplejší, ale stále přijatelné, teplo je cítit více vpravo. Teplota v prostoru klávesnic je už vyšší, opět více vpravo, samotné klávesy jsou chladnější než prostor mezi nimi a stále s ní lze v pohodě pracovat. Nejvíce tepla je cítit v prostoru nad klávesnicí, kde už je kov místy až nepříjemně horký, ale při práci ani hraní tam není třeba sahat.

Samostatné tlačítko okamžitého spuštění obou větráků naplno, dokáže snížit teplotu GPU ze 77°C relativně rychle až na 73°C, po delší době spadla teplota i na 72°C. Teplota na povrchu notebooku se změnila jen málo, místy cca o 1 °C.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31°C
  • klávesnice vlevo = 32°C
  • klávesnice vpravo = 32°C
  • spodek maximum = 34°C
  • napájecí adaptér = 31°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 34°C
  • klávesnice vlevo = 39°C
  • klávesnice vpravo = 40°C
  • spodek maximum = 38°C
  • napájecí adaptér = 38°C
  • teplota okolí při měření: 25°C

Chlazení je v rámci prostorových možností celkově řešeno dobře. 2 ventilátory mají pro sovu práci dostatek otvorů jak zespodu notebooku, tak z boků notebooku na zadní hraně.

Baterie

Kapacita baterie je shodná jako u předchozí generace, 53 Wh. Při standardním* redakčním testu vydržela pracovat 2 hod a 22 min. Čekal bych přiblížení k hodnotě až 5-ti hodin, jako u předchozí generace, notebook totiž dokáže v úsporném režimu používat i grafické jádro integrované v procesoru. Měření baterie bohužel probíhalo až ke konci testu, takže nebyla možnost s ním více experimentovat, nicméně odhaduji problém na konkrétní kus baterie (možná jsme si vytáhli černého Petra, to se stává i u jiných výrobců) nebo byl nějaký problém v ovladačích, což se může vyřešit časem (občas to bývá i problém mechanismu aktualizací Win 10).


Výrobce k notebooku dodává předinstalovaný program na kalibraci baterie, který by měl automaticky rozpoznat potřebu kalibrace a podle toho ji uživateli doporučit. Výrobcem / programem doporučené rozmezí mezi kalibracemi jsou 3 měsíce, čímž by se měla zvýšit celková životnost baterie. Kalibraci jsem zkoušel provést jednou (program ji doporučoval), trvá několik hodin (podle stavu nabití baterie před spuštěním) a vše se provádí automaticky (napájecí adaptér je stále připojen bez nutnosti manipulace uživatelem). Po dokončení procesu program nahlásil, že vše proběhlo v pořádku a zobrazil doporučené datum další kalibrace. Při následném spuštění tohoto programu však opět doporučoval kalibraci. Když nad tím teď přemýšlím, pokud nejde o chybu programu, i toto by naznačovalo vadu daného kusu baterie a tudíž i menší než očekávaný výsledek jejího testu.

Ceny a záruka

V ČR je notebook aktuálně nabízen ve dvou konfiguracích. Tou lepší je námi testovaná, její koncová cena se v době uvedení recenze pohybuje kolem částky 53.990,- Kč (44.620 Kč bez DPH). Levnější varianta za cenu o 9 tisíc nižší (včetně DPH) nabízí o stupeň slabší grafický čip NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB GDDR5 a poloviční kapacitu SSD.

Zdá se, že podle českých e-shopů se momentálně u testované konfigurace jedná o jediný 15,6" notebook se 120Hz LCD a grafikou GTX 1070.

Standardní záruka pro tento model je dvouletá s opravou v servisu. Pro ČR je přeprava notebooku hrazena servisem v rámci reklamace, neboť centrální servis, kde se tyto notebooky opravují, sídlí až za hranicemi (konkrétně v Polsku).

Závěr

MSI GE63 patří do kategorie tenkých herních strojů a svým výkonem je určena pro náročnější hráče, kteří zároveň požadují vyšší mobilitu, než bývá u nejvýkonnějších herních notebooků zvykem. Náročný hráč ocení především kvalitní TN LCD s rychlou odezvou (120 Hz, 3 ms) při výborném podání barev. Mezi zajímavé novinky patří možnost podsvícení každé klávesy zvlášť a každé jinou barvou, podsvícení klávesnice tak získalo zcela novou funkční hodnotu pro hraní i jiné aplikace. Celkové provedení notebooku je na solidní úrovni. Rozhodně se jedná stroj, který je hoden pozornosti zájemců o koupi nového herního notebooku.

Když přemýšlím co bych notebooku vytkl, nic podstatného mě vlastně nenapadá. Na druhou stranu je těch drobností docela dost. Naštěstí jde ale buďto o řešitelné drobnosti nebo očekávané problémy plynoucí z konstrukce. Notebook je v plné zátěži o něco hlučnější, než bývá u tlustších strojů, ale to je daň za mobilitu, přesto jsou větráky maximálně kultivované (bez pískání atp.). Dále mi vadila tuhost a klapání tlačítek touchpadu. Z mého pohledu nepříjemné je také rozložení kláves Win a Home/End a absence jejich podsvícení při stisku klávesy Fn (řešitelné updatem). U herního notebooku bych také očekával přívětivější rozebiratelnost pro výměnu komponent.

Klady a zápory

+ vysoký výkon v tenkém (na poměry herních strojů) těle
+ solidní dílenské zpracování
+ kvalitní TN LCD s rychlou odezvou
+ možnost nastavení podsvícení jednotlivých kláves

- tuhost a klapání tlačítek touchpadu
- rozložení kláves Win, Home / End
- nedotažení některých detailů podsvícení viz výše
- složitý přístup k vnitřním komponentám


TIP redakce NOTEBOOK.cz

TIP redakce NOTEBOOK.cz

V nabídce 15,6" herních notebooků se 120 Hz LCD, navíc s druhou nejsilnější grafikou v tenkém provedení, je momentálně v ČR tak mizivá konkurence, že právě kvůli rychlosti i kvalitě LCD, pro skalní hráče tak důležité vlastnosti, stojí tento notebook, i přes několik popsaných výtek, rozhodně za zvýšenou pozornost při výběru nového stroje. Navíc jako první přinesl zajímavou inovaci v podobě možnosti nastavení podsvícení jednotlivých kláves vlastní barvou. Proto jsme se rozhodli, udělit mu TIP redakce NOTEBOOK.cz.


* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty, čtení a tvorba dopisů, tabulek atp. Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Recenze

Diskuse