RECENZE: Toshiba Portégé X20W-D - prestižní konvertibilní hi-end s podporou dotykového pera

21. 7. 2017 06:26    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Nové 12,5“ Portégé X nabízí nízkou hmotnost, dlouhou výdrž na baterie a konvertibilní provedení s možností ovládání pomocí dotykového pera. Do velmi tenkého těla se Toshibě podařilo dostat procesor Core i7, 16GB RAM a 512GB SSD, takže i výkonu je dostatek.

Toshiba Portégé X20W-D - prestižní konvertibilní hi-end s podporou dotykového pera

Základní popis

Toshiba byla už v 90. letech jedním z lídrů miniaturizace a drží se toho dodnes. Je to vidět ostatně i na testovaném konvertibilním notebooku Portégé X20W, který se snaží zaujmout extrémně tenkým provedením. Nenápadné slitinové tělo má černou barvu a hladký matný povrch. Že jde o konvertibilní konstrukci, člověk pozná až při blízkém zkoumání dvojitých kloubů, neboť z běžné pracovní pozice (zepředu) to poznáte jen stěží.

Mechanické provedení je na velmi dobré úrovni. Kovové výztuhy zabraňují kroucení základny při zvednutí otevřeného notebooku za roh. Opěrky lze při použití větší síly mírně prohnout, ale při položení rukou během psaní nic podobného není patrné. Displej je ve víku velmi dobře chráněn a navzdory minimální tloušťce není víko poddajné.


Dvojité klouby umožňují překlopení o plných 360°, kdy se vnější strana víka dotýká spodku základny. Operační systém automaticky detekuje, jakmile úhel otevření překročí 180°, a nabídne optimalizaci pro tablet. Ve stejnou chvíli se také vypne klávesnice a touchpad, aby nemohlo dojít k reakcím na náhodný dotyk.

Otevření notebooku je lepší provádět oběma rukama, neboť při otevírání jedním prstem dochází ke zvedání základny spolu s víkem.


Konektorová výbava výrazně utrpěla vlivem ztenčení. Na levém boku kvůli tomu najdete jen jedno rozhraní Thunderbolt 3 v provedení USB-C a kombinovaný zvukový vstup/výstup. Na pravém boku toho také není moc – jen jedno plnohodnotné USB 3.0. Nenajdete zde tedy ani konektor pro připojení do počítačové sítě LAN (možno vyřešit dokoupením Toshiba Thunderbolt 3 Dock), klasické obrazové výstupy a ani čtečku paměťových karet. Alespoň, že výrobce ponechal alespoň jedno klasické USB, protože ani to už není v tomto segmentu pravidlem.

Obrazové výstupy se snažil výrobce vyřešit dodatečně, a to pomocí přibalené HDMI redukce, která se připojuje do výstupu Thunderbolt 3. Vzhledem k tomu, že se stejný konektor používá také pro nabíjení, je redukce vybavena dalším konektorem v provedení USB-C, který sice není plnohodnotný, ale můžete do něj připojit napájecí adaptér. Notebook se tedy přes tuto redukci může napájet.

Notebook má v zavřeném stavu rozměry 299 x 219 x 16 mm a váží pouhých 1,03 kg. Patří tedy k těm nejtenčím a nejlehčím konvertibilním zařízením s překlopnou konstrukcí. V batohu či brašně o něm nebudete prakticky vědět. Pokud však plánujete držet zařízení dlouhodobě ve vzduchu v režimu tabletu, může se po čase jevit přeci jen trochu těžké.

Malý napájecí adaptér (63 x 63 x 28,5 mm) váží včetně přívodního kabelu pouhých 350 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložení klávesnice je téměř bez kompromisů, což je u tak malého počítače velmi příjemné zjištění. Všechny funkce pro pohyb v dokumentech mají své dedikované klávesy a funguje i zástupný numerický blok, který lze provozovat i v režimu, kdy pro psaní číslic stačí držet přepínač Fn.

Mechanika kláves je naopak slabší stránkou klávesnice. Nevadilo by, že je mělká, ale má vyšší tuhost, a to hlavně, pokud nestisknete klávesu uprostřed. Nezřídka se mi stávalo, kdykoli jsem se na to nesoustředil, že jsem sem tam nějaké písmeno při psaní vynechal. Celkově bych tedy tuto klávesnici nedoporučil těm, kteří píší na notebooku dlouhé texty.

Podsvícení klávesnice se přepíná klávesovou kombinací Fn+Z mezi třemi režimy – pořád vypnuto, pořád zapnuto a zhasínání při nečinnosti. Intenzita svícení je pouze jedna. U podsvícené klávesnice je vidět prosvítání světla v mezerách mezi klávesami, jakmile se díváte pod úhlem větším než 45°. Nejde sice o ostré přímé světlo diod, ale intenzita světla z těchto mezer je vyšší než toho, které projde přes popisky (a to výrazně). Provedením podsvícení se tak Portégé X20W pohybuje jen někde na úrovni průměru dnešních notebooků.

Na klávesnici je jediná indikační dioda a najdete ji přímo na klávese CapsLock (svítí zeleně). Další dioda je u napájecího konektoru (Thunderbolt) a na opačné straně umí svítit hlavní vypínač.

U hlavního vypínače je poněkud překvapivé, že je aktivní i v případě, kdy je notebook zavřený. Při vkládání do batohu jsem se musel naučit, abych nedával počítač vypínačem dolů a nehrozilo nechtěné zapnutí.


Před klávesnicí je dotyková plocha klasického touchpadu Synaptics (tedy ne typ precision) s integrovaným tlačítkem. Kurzor se ve výchozím nastavení pohybuje proti prstu o něco pomaleji, než je zvykem, ale zpoždění pohybu je relativně malé. Plocha s integrovaným tlačítkem se mačká dobře a při stisku není hlučná. Mezi dnešními touchpady jde o mírný nadprůměr.

Kromě touchpadu můžete počítač ovládat také prsty na dotykovém displeji, nebo dotykovým perem Wacom, které v grafických programech nabízí rozpoznání intenzity tlačení na obrazovku.

Hlavní HW parametry

Základní deska počítače je navržena pro úsporné dvoujádrové procesory Intel Core U (TDP 15 W). V testované nejvyšší konfiguraci můžete najít Core i7-7600U, které nabízí vysoký základní takt 2,8 GHz a režim TurboBoost až do 3,9 GHz. Jde o profesionální variantu čipu, která se kromě vyšších taktů vyznačuje také podporou vzdálené správy Intel vPro.


Operační paměť je stejně jako procesor připájena k základní desce a v testované konfiguraci jde o 16 GB. Jde o úsporné čipy typu DDR3, které pracují s efektivním taktem 1600 MHz, a jsou zapojeny v režimu dual-channel. Pozdější rozšíření paměti není vzhledem k absenci jakéhokoli slotu možné.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 87869
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19851

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 191994
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 68914

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,82 pts (tichý režim: 0,30)
  • Rendering (Multiple CPU): 3,84 pts (tichý režim: 0,91)
  • Multiprocessor Speedup: 2,10

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 15173 MB/s

Notebook umí navzdory tenké konstrukci vytlačit z procesoru maximum, což dává najevo ve výkonových testech. V zátěži jednoho jádra je na úrovni výkonných notebooků s čtyřjádrovými procesory (TDP 45 W). V zátěži dvou jader nabízí téměř maximum toho, co lze dnes v notebooku s dvoujádrovým procesorem získat.

Vše je bohužel vykoupeno intenzivní potřebou chladit a tedy i hlučnějším provozem. To výrobce řeší možností tichého režimu chlazení, který lze zapnout v pokročilém nastavení napájecích profilů Windows (Možnosti napájení -> Změnit nastavení schématu -> Změnit pokročilé nastavení napájení -> Toshiba Power Saver Settings). Po aktivaci tohoto režimu se notebook dokonale ztiší. Má to pouze jednu (bohužel velkou) nevýhodu. Jeho výkon klesne někam na úroveň nejpomalejších notebooků s Celerony N, které se obvykle prodávají v noteboocích od šesti tisíc korun. Žádný režim někde na půl cesty mezi výchozím a tichý notebook bohužel nenabízí.

Bez tichého režimu chlazení běží procesor ze začátku v zátěži na svém maximu, dokud nedosáhne teploty téměř 100°C. V tu chvíli omezí výkon turba na stále slušné 3,2 GHz a drží teploty mírně nad 80°C (plná zátěž obou jader). Pokud byste současně vytížili i grafický čip, procesor ho upřednostní, což vede ke snížení taktu na 1,4 GHz (prioritu lze nastavit v ovládacím panelu integrované grafiky).

512GB SSD je připojeno pomocí sběrnice SATA (6 Gb/s) a nabízí mírně podprůměrné výkony v porovnání s jinými SATA SSD. Pro potřeby kancelářského notebooku, kde se v běžných činnostech očekávají okamžité reakce, je však výkonné více než dost (hlavně oproti HDD).

Pokud není SSD připájeno přímo k základní desce, může být jedině na horní straně základní desky, ke které se nedá snadno dostat (tak moc jsme notebook nerozebírali). Základní přístup ke komponentám je velmi snadný – spodní kryt drží několik šroubů a magnet, takže při rozebírání ani nehrozí vylámání plastových "paciček". Při rozebrání však zjistíte, že jedinou vyměnitelnou komponentou jsou bezdrátový modul a baterie. K rozebrání tak pravděpodobně povede jedině potřeba vyčistit chlazení.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 305,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,1 ms

Jediné spojení se světem zajišťuje bezdrátový modul Intel Dual Band Wireless-AC 8265, který podporuje přenos pomocí Bluetooth i Wi-Fi/AC. Kabelové připojení do počítačové sítě lze řešit jedině dokoupením USB adaptéru.

Displej a grafika

Interní displej s úhlopříčkou 12,5“ má ve všech konfiguracích rozlišení full-HD (1920x1080). Matice displeje je typu IPS, a nabízí tedy velmi dobré pozorovací úhly i slušný kontrast. V případě testovaného panelu jsem měl problém s výrazným žlutým nádechem celého obrazu, který se sice dá částečně korigovat kalibrací (případně ručním snížením zelené a červené složky v ovládacím panelu integrované grafiky), ale je to za cenu snížení jasu.

Panel je se základní deskou notebooku spojen rozhraním eDP, které přenáší 8 bitů na jeden barvový kanál. Ve výsledku tedy panel může pracovat s až 16,7 milióny barev. Matnou povrchovou úpravu řeší již z továrny nalepená fólie na jinak lesklém povrchu dotykového displeje.

Displej nabízí mírně nadprůměrnou svítivost ve srovnání se základními panely. Rozsah nastavení jasu patří k menším a displej svití při práci v úplné tmě i s nejnižším nastavením stále poměrně intenzivně. Důvodem je nejspíš regulace jasu bez PWM blikání. Díky té je obraz ve všech nastaveních stabilní a neunavuje tolik oči při dlouhodobé práci.


Ve všech podporovaných procesorech je použito grafické jádro Intel HD 620, které výkonově spadá do středu Intelovské nabídky. Podporuje všechny základní moderní technologie včetně OpenCL 2.1 a DirectX 12. Video je možné přehrávat i ve vysokém rozlišení (4K).

Externí monitor lze připojit prostřednictvím konektoru Thunderbolt 3, který zvládá i rozlišení 3840x2160 při obnovovací frekvenci 60 Hz. Přibalená redukce na HDMI podporuje při stejné obnovovací frekvenci rozlišení až 2560x1440, případně při 30 Hz až 3840x2160.

Rozhraní Thunderbolt podporuje řetězení monitorů. Pokud tedy připojené monitory běží v režimu DisplayPort, můžete jich připojit více a sdílet celkové přenosové pásmo rozhraní. Samotná integrovaná grafika však má omezení maximálně na tři nezávislá zobrazení celkem. Reálná pracovní konfigurace může být například: současný provoz interního displeje (1920x1080) se dvěma externí monitory (každý 2560x1440).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P1793 (Graphics: 1634, Physics: 4644)
  • Fire Strike (DX11): 977 (Graphics: 1072, Physics: 5537)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 36,42 fps (tichý režim: 14,39)

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 11,5 fps

Podávaný výkon odpovídá maximu dané grafiky s dvoukanálovým zapojením operační paměti. Postačuje pro všechny běžné kancelářské a základní multimediální činnosti. V případě 3D her počítejte maximálně se staršími nebo méně náročnými tituly – obvykle navíc s nižší úrovní nastavených detailů.

Multimedia

Stereofonní reproduktory jsou vestavěné do zkosené přední hrany základny. Nevyniknou sice maximální hlasitostí a projev je mírně zastřený, ale jinak nabídnou relativně vyvážený zvuk, který je mezi takto tenkými konvertibilními zařízeními nadprůměrný.

Webkamera ve víku nabízí pouze základní kvalitu zobrazení a její aktivitu hlásí modrá dioda vedle objektivu. Další kamerka je vlevo od té standardní – tato ovšem snímá v infračerveném spektru a obklopena je dvojicí přisvětlovacích diod. Jde o řešení pro rozpoznání obličeje (pro účely přihlašování do operačního systému).

Zabezpečení

Zabezpečení firmware je možné pomocí hesel na spuštění notebooku a vstup do nastavení firmware. Další možností je zadání hesla pevného disku, které se u vybraných disků může použít i pro šifrování. Systém podporuje dlouhá hesla se speciálními znaky.

Na úrovni Windows lze použít pro snazší přihlášení také čtečku otisku prstů (výstupek na dotykové ploše touchpadu) a výše zmíněnou IR kameru. Zvláště IR kamera je velmi šikovná, protože funguje i v noci a zjednodušuje přihlašování ve chvílích, kdy je počítač překlopen do režimu tabletu.

Chlazení a provozní hluk

Systém chlazení je umístěn v zadní části základny. Jediný ventilátor nasává vzduch perforovanou částí spodního krytu a ohřátý jej následně vyhání vzadu průduchem mezi klouby. Počítač umí být velmi tichý, dokud na něm neděláte nic náročného, neboť jeho ventilátor v takové situaci zůstává vypnutý.


Značný rozdíl nicméně nastává ve chvíli, kdy se naplno zatíží alespoň jedno procesorové jádro. To vede k roztočení ventilátoru do vyšších otáček s nepříjemně pískavým hlasitým zvukem. Při zátěži všech jader už se zvuková kulisa příliš nemění a rozdíl je spíše v taktu, který procesor bude dlouhodobě udržovat.

Problém hlučného chlazení by možná nebyl u kancelářského počítače tak vidět. To by ovšem nesměl Windows 10 každou chvíli něco aktualizovat a dělat na pozadí. Relativně často jsem nechal počítač běžet nečinný a do pár minut často vytvářel zvukovou kulisu, jako by se právě chystal odletět, právě kvůli systémovým procesům.

Řešením může být ve výkonové sekci zmíněný tichý mód chlazení. S ním spojený razantně snížený výkon však bude vhodný jen pro velmi nenáročné činnosti (psaní textů, stahování souborů přes noc,...).

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,9°C
  • klávesnice vlevo = 31,5°C
  • klávesnice vpravo = 31,5°C
  • spodek maximum = 32,7°C
  • výdech chlazení = 30,6°C
  • napájecí adaptér = 31,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,2°C
  • klávesnice vlevo = 41,5°C
  • klávesnice vpravo = 43,4°C
  • spodek maximum = 49,5°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 40,5°C
  • napájecí adaptér = 40,3°C

teplota okolí při měření: 26°C

Při kancelářské práci zůstává povrch počítače chladný, maximálně vlažný. Není tedy problém s dlouhodobým používáním na klíně. V zátěži se situace změní a výrazně zahřátá je hlavně zadní část základny. Přes opěrky rukou se naštěstí žádné větší teplo nepřenáší a u klávesnice je horká až nejvyšší řada, což při běžném používání neomezuje.


Baterie

Integrovaná Li-Pol baterie má kapacitu 45 Wh a v našem standardním* redakčním testu udržela zařízení v provozu 15 hodin a 48 minut. Reálně jsem se pohyboval při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a polovičním jasem displeje okolo osmi až devíti hodin výdrže na jedno nabití, což znamená, že si lze bez napájecího adaptéru vystačit i celý pracovní den.

Prázdnou baterii dokáže notebook nabít na 90 % za méně než jednu a půl hodiny.

BIOS

Nastavení firmware počítače používá grafické rozhraní s možností ovládání dotykem. V jeho útrobách najdete základní možnosti obsluhy zahrnující omezení funkcí procesoru (virtualizace, podpora více jader, TurboBoost), vypnutí funkce Intel Display Power Management, ale i nastavení USB (napájení při vypnutí, podpora v DOSu), nastavení chování NumLocku a zablokování jednotlivých integrovaných zařízení a rozhraní.

Příslušenství

Spolu s notebookem v krabici najdete také dotykové pero Wacom (s baterií) a redukci převádějící Thunderbolt 3 na výstup HDMI (1.4a).


Na disku je instalována 64bit verze Windows 10 Pro s potřebnými utilitami pro obsluhu hardware a menším množstvím bloatware.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace vychází na 53 862,- Kč s DPH a patří k těm nejdražším. O necelé dva tisíce dražší už je jen varianta s PCIe (NVMe) SSD o stejné kapacitě (místo původního SATA). Nejlevnější varianta stojí o deset tisíc méně a liší se kromě slabšího procesoru (i5-7200U) také menší operační pamětí (8 GB) a nižší kapacitou SATA SSD (256 GB).

V základu mají všechny konfigurace tříletou záruku s opravou v autorizovaných servisech. Tato záruka by měla platit mezinárodně.

Závěr

S 12,5“ konvertibilním notebookem Portégé X20W míří Toshiba především na ty, kteří hledají kombinaci notebooku s dobrým výkonem a tabletu s možností tvorby náčrtků a ručních zápisků. Navzdory použití plnohodnotné notebookové konstrukce s dvojitým kloubem se podařilo Toshibě srazit hmotnost na jeden kilogram, což se překvapivě vůbec neodrazilo na výdrži baterie. Vestavěná baterie uvnitř počítače zabírá více než polovinu prostoru a je schopna dát energii klidně na deset hodin práce.

Takto tenké provedení si samozřejmě vyžádalo nějaké kompromisy, takže nemůžete čekat příliš dobrou konektorovou výbavu. Za skutečné nevýhody nicméně považuji hlučnost chlazení v zátěži, interní displej se zobrazením viditelně vychýleným do žluté barvy (lze alespoň částečně kalibrovat) a pro lidi, kteří hodně píší, asi také mechaniku kláves. Předpokládám, že cílovou skupinou ve výsledku budou především ti, pro které jsou hmotnost a rozměry počítače naprostou prioritou – právě zde totiž nové Portégé exceluje.

Klady a zápory

+ podpora dotykového pera Wacom
+ dlouhá výdrž na baterii
+ výborný výkon v tenkém provedení
+ nízká hmotnost

- velmi nepříjemný zvuk ventilátoru v zátěži
- nažloutlý obraz na interním displeji

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip>

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Portégé X20W-D-10R
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-7600U (2,80/3,90 GHz, 4 MB L3)
  • RAM (GB): 16 LPDDR3-1600 (on-board)
  • SSD (GB): 512 (TOSHIBA THNSNK512GVN8, SATA 6Gb/s)
  • ODD: -
  • LCD: 12,5" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD 620 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Intel 8265 Tri-Band WiFi (ac/ad/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics) + dotykový displej + Wacon pero
  • Software: Windows 10 Pro (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Pol 45 Wh / 15h 48min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, 1x Thunderbolt3/USB-C, 1x USB 3.0
  • Rozměry: 299 x 219 x 16 mm
  • Hmotnost (kg): 1,03
Recenze

Diskuse