RECENZE: Acer Predator Helios 300 - výkonný notebook herního středu, i7-8750H, GTX 1060

28. 6. 2018 12:27    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Z pomyslného středu herní nabídky notebooků Acer, se k nám do redakce dostal omlazený Helios 300, s nejnovější generací mobilního procesoru Intel a grafickou kartou NVIDIA. Vyrábí se ve dvou velikostech, větší 17,3 a menší (testovaný) 15,6 palců, v nabídce je i 144 Hz. Díky masivní základně se do notebooku vejde výkonné chlazení, které dokáže procesor a grafiku notebooku ochladit znatelně lépe než tenčí notebooky.

Acer Predator Helios 300 - výkonný notebook herního středu, i7-8750H, GTX 1060

Základní popis

Vnější strana víka a povrch pracovní plochy jsou zpevněny broušeným hliníkem, nabarveným na černo a obnaženým na zkosených hranách, které tak elegantně doplňují celkový design světle lesklými liniemi. Zbytek konstrukce notebooku je vyroben z černého plastu. Na vnější straně víka dominuje velké logo s nápisem PREDATOR lemované dvěma červenými linkami. Při pohledu na notebook je jasně patrné, že se jedná o herní stroj, přitom celkový design na mě působí decentní elegancí, jemně okořeněn hrubostí.

notebook Acer Predator Helios 300 - kovové víkonotebook Acer Predator Helios 300 - spodek základny

Velká plocha žebrování, na spodku notebooku vzadu, slouží přívodu vzduchu k chlazení a dvě menší v předních rozích pro výstup zvuků z reproduktorů. Čtyři masivní gumové nohy udržují notebook stabilní na hladkém povrchu, dalších několik menší plastových výstupků zvyšuje pevnost, respektive snižuje možnost prohýbání notebooku při silnějším zatlačení na klávesnici nebo touchpad a plochu kolem, může to vypadat jako drobnost, ale často se na to zapomíná, přitom pozitivní výsledek je markantní.

notebook Acer Predator Helios 300 - levý bok s konektory
notebook Acer Predator Helios 300 - levý bok s konektory
notebook Acer Predator Helios 300 - pravý bok s konektory
notebook Acer Predator Helios 300 - pravý bok s konektory

Náznak žebrování v rozích čela notebooku je jen prolisem do plastu, postrádá jakoukoli funkci, je zde jen pro oko. Masivní žebrovaní, zabírající téměř celou zadní stranu notebooku, je opět z půlky věcí designu a z druhé půlky opravdovým výdechem chlazení. Boky jsou věnovány konektorům a indikačním diodám, vpravo odzadu napájení + 2 diody (připojení a stav baterie), 2x USB-A 2.0, duální audio jack. Vlevo odzadu je konektor pro KensingtonLock, LAN RJ-45 (s výklopným spodkem), 1x USB-C 3.1 Gen 1, HDMI, USB-A 3.0 a čtečka SD karet. SD karta se do notebooku zasunuje jen do cca poloviny její délky, na jednu stranu to usnadňuje její vyndání, na druhou stranu to komplikuje přenášení se zapojenou SD kartou, mohlo by dojít k nechtěnému poškození karty.

notebook Acer Predator Helios 300 - maximální úhel otevření (cca 140°)
notebook Acer Predator Helios 300 - maximální úhel otevření (cca 140°)

Tělo notebooku, o celkových rozměrech 390 x 268 x 32,5 mm, působí pevně. Panty jsou pevné tak akorát, notebook lze otevřít i jednou rukou, úhel otevření displeje je přibližně 140°. Otevření je usnadněno díky výraznému skosení nejen základny notebooku, ale i čela víka, obojí spolu lícuje. S celkovou naměřenou hmotností 2,59 kg už se sice řadí k těžším strojům, nicméně v dobrém batohu si umím představit i časté přenášení. Víko se navzdory kovovému vnějšímu obalu sice kroutí snadněji než bych čekal, ale s trochou slušného zacházení (doporučuji otevírat uchopením za střed čela víka), zcela jistě vydrží. Napájecí zdroj měří 175 x 76 x 32 mm a váží 706 g, dohromady s notebookem to tak dělá zhruba 3.3 kg.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice s numerickým blokem má v zásadě standardní rozložení. Numerický blok má o něco užší klávesy, ale i tak se mi s ním pracovalo dobře. Horní řada kláves je celá užší a navíc i nižší (bývá běžné), mojí standardní výtkou je absence mezer (usnadňují orientaci) mezi čtveřicemi kláves F1 - F12, prioritu funkcí lze nastavit v BIOSu. Asi nejvíce otravné / zbytečné mi přijde umístění hlavního vypínače do pravého horního rohu klávesnice, nesmyslná móda převzatá od Apple. Funkce vypínače má naštěstí při zapnutém notebooku nastavenou prodlevu, jako ochranu proti nechtěnému stisknutí, na druhou stranu to zdržuje, pokud notebook touto klávesou chcete opravdu vypnout.

notebook Acer Predator Helios 300 - detail klávesnice, numerický blok s vypínačem
notebook Acer Predator Helios 300 - detail klávesnice, numerický blok s vypínačem

Základní popisky černých kláves jsou bílé, slovenské znaky světle zelené a symboly pro použití společně s Fn klávesou jsou světle modré. Výrazně odlišeny jsou klávesy WASD, běžná vlastnost herních notebooků, hráči vědí, jde o často používané znaky pro pohyb ve hrách. WASD mají tmavě červené znaky a lemování kláves, takže v šeru jsou nejhůře čitelné, bílé klávesy jsou vidět znatelně lépe, nicméně je zde i možnost podsvícení. Barva podsvícení je červená, má jeden stupeň a funguje i v režimu BIOSu (automaticky a stále), klávesnice je díky tomu dobře čitelná za všech světelných podmínek, červená barva je optimální pro oči. V klávesách NumLock a CapsLock jsou bílé diody pro indikaci jejich aktivace.

notebook Acer Predator Helios 300 - podsvícená klávesnice
notebook Acer Predator Helios 300 - podsvícená klávesnice

Klasicky se mi líbí velký dvouřádkový Enter a dostatečně dlouhý Backspace, za mě dvě nejpoužívanější klávesy, hned po mezerníku, který příkladně funguje po celé své délce. Líbí se mi také, že Acer zachoval klávesy Ctrl a Alt na obou stranách (2x2) a je zde i často opomíjená klávesa kontextové nabídky. Kurzorové šipky jsou sice prostorově zakomponované do zbytku jednolitého bloku klávesnice, nicméně letmým pohledem jdou velmi rychle najít, a když už na nich leží prsty, oceňuji jejich standardní rozložení a výšku. Celkově tedy konstatuji, že se mi s klávesnicí pracovalo dobře.

notebook Acer Predator Helios 300 - pracovní plocha, klávesnice, touchpad
notebook Acer Predator Helios 300 - pracovní plocha, klávesnice, touchpad

Touchpad je umístěn výrazně vlevo, protože je centrován na střed mezerníku, díky tomu je při psaní dostupný pro oba palce přibližně stejně. Rozměry touchpadu jsou cca 105 x 77 mm a jeho velikost je tedy dostatečná. Co mi na touchpadu vadí nejvíce, je další módní zbytečnost, absence samostatných tlačítek. Ovladače touchpadu sice počítají s prodlevou při snaze stisku spodních rohů, nicméně při rychlejším používání prostě občas kurzor ujede. Stisknout celý touchpad (mechanicky) lze pohodlně cca do 2/3 jeho výšky. Reakce na pohyb prstu jsou pohotové, rozpoznání gest mi fungovalo dobře.

Hlavní HW parametry

V případě testované konfigurace byl osazen Intel Core i7-8750H. Tento procesor je vybaven rovnou šesti jádry (12 výpočetních vláken, thread) se základní frekvencí 2,2 GHz a režimem TurboBoost až do 4,1 GHz. Procesor přitom zachovává TDP předchozích výkonných čtyř-jader - 45 W. Další údaje viz níže (Chlazení a provozní hluk).


HWinfo Single-Thread mód (zatíženo jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 95157
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 21110

HWinfo Multi-Thread mód (zatížena všechna jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 530705
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 193540

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 176 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 1035 cb
  • Multiprocessor Speedup: 5,88

Testy 3D Mark - CPU

  • 3DMark 11 - Physics: 10709
  • Fire Strike - Physics: 14082
  • Time Spy - CPU: 5618

Pro operační paměť jsou v notebooku dva sloty. Procesor dokáže mapovat 64 GB, aktuálně dosažitelné maximum je ale poloviční, 32 GB, protože maximální velikost aktuálně dostupných paměťových modulů je 16 GB. V testované konfiguraci bylo osazeno 2x 8 GB DDR4 2666 (Micron 8ATF1G64HZ-2G6E1), celkem tedy 16 GB.

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 14606 MB/s

M.2 (2280) SSD modul (INTEL SSDPEKKW256G7, PCIe NVMe 3.0 x4) s kapacitou 256 GB, podle dohledatelné specifikace, podporuje šifrování dat AES 256 bit. Intel dává záruku 5 let (nevím jak servis Aceru) nebo 144 TBW (144 TB zapsaných dat). Naměřené hodnoty odpovídají deklarovaným, jedná se o lepší průměr doposud měřených SSD.


SSD

  • HD Tach (měření průměrné přenosové rychlosti při čtení): 351 MB/s
  • Průměrná přístupová doba čtení: 0,111 ms

Plotny 1 TB 2,5" HDD (HGST HTS721010A9E630) se otáčí 7200 krát za minutu. Disk pracuje tiše a rychle (na poměry HDD, SSD je samozřejmě násobně rychlejší). Z výroby je prázdný a slouží primárně pro ukládání multimediálních uživatelských dat.

HDD

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 323 MB/s
  • HD Tach (měření průměrné přenosové rychlosti při čtení): 118 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,3 ms
notebook Acer Predator Helios 300 - snadný přístup k RAM a HDDnotebook Acer Predator Helios 300 - pohled do útrob

ROZBORKA: HDD a RAM lze vyměnit po odmontování vlastní krytky na jeden šroub, krytka pro RAM jde "ztuha" (je třeba více zabrat). Velké víko, které zpřístupní komplet vnitřnosti, po uvolnění šroubů, drží u základny natěsno, po celém obvodu, několik malých plastových pojistek / výstupků, jejich uvolnění naštěstí na začátku rozborky značně usnadní přesahy (v obou rozích) červených plastových částí. Před rozebráním celého notebooku je potřeba odpojit 2,5" modul HDD. Po otevření lze dále vyměnit baterii, M.2 SSD modul a bezdrátový modul.

Displej a grafika

Osazený 15,6 displej (AUO B156HAN06.1) nabízí FullHD rozlišení (1920 x 1080 px), technologii IPS (AHVA), matný povrch a LED podsvícení. Nabízí 13 stupňů podsvícení a celý rozsah je využitelný, maximální jas bych ocenil malinko větší, při práci v místnosti bohatě stačí. Podle minulých měření se ukázalo, že nepoužívá PWM pro regulaci jasu, čili je příjemnější pro oči. Nabízí velké pozorovací úhly a barevně vyvážený obraz (bílá je bílá), LED podsvícení je rovnoměrné. Existují i displeje s lepším barevným rozsahem, ale jedná se o dobrý průměr.

notebook Acer Predator Helios 300notebook Acer Predator Helios 300notebook Acer Predator Helios 300notebook Acer Predator Helios 300notebook Acer Predator Helios 300 - rovnoměrné podsvícení LCD (expozice 1s)notebook Acer Predator Helios 300 - rovnoměrné podsvícení LCD (expozice 5s)

Základním grafickým jádrem je v procesoru integrovaný Intel UHD Graphics 630, jeho úkolem je pracovat v případě, kdy není třeba velký výkon (dokumenty, internet) a šetří se tak energie. Pro hraní her je tu pak dedikovaný grafický čip NVIDIA GeForce GTX 1060 s vlastní 6 GB GDDR5 (Samsung) pamětí. Podávaný výkon postačuje pro bezproblémové hraní dnešních her s vyšší úrovní detailů a v plném rozlišení displeje. Stejně tak není problém ani s vyšším rozlišením větších externích monitorů (testováno s 2560x1440) a virtuální realitou.

Testy 3D Mark - celkový grafický 3D výkon systému

  • 3DMark 11: P 13737 (GPU: 15154)
  • Fire Strike (DX11): 10636 (GPU: 12237)
  • Time Spy (DX12): 4107 (GPU: 3921)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 78,53 fps
  • Cinebench R15: 122 fps

SPEC viewperf 12.1 / 1900x1060 (fps)

  • 3ds Max (3dsmax-05): 114,29
  • CATIA (catia-04): 49,51
  • Creo (creo-01): 38,70
  • Energy (energy-01): 6,53
  • Maya (maya-04): 91,54
  • Medical (medical-01): 36,99
  • Showcase (showcase-01): 59,83
  • Siemens NX (snx-02): 6,14
  • Solidworks (sw-03): 49,80

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 164,9 fps

Multimedia

Dva oválné reproduktory jsou umístěny v předních rozích základny a směřují dolu, do desky stolu, díky tomu hrají o něco lépe. Jejich maximální hlasitost je dobrá, bez rušivých projevů drnčení nebo zkreslení přebuzením. Při zkoumání SW nastavení ekvalizéru mi připadal nejlepší / nejčistší zvuk bez úprav, zapnutí DolbyAudio Atmos (instalováno výrobcem) dokáže zvuky znatelně zvýraznit, ale v některých případech k horšímu. Na takto malých reproduktorech, dle mých zkušeností, mi paradoxně nejlépe zní vážná hudba. Při poslechu rock, pop atp. znatelně schází basy. Projev reproduktorů hodnotím jako lepší průměrný, znatelně lepší dojem získáte s kvalitními sluchátky, výstup na audio jack je čistý.

Webkamera ukládá fotky v rozlišení 1280 x 720 px, nicméně porovnání s nižší nastavitelnou hodnotou 640 x 480 px vyvolává dojem, že nativní rozlišení odpovídá právě nižším hodnotám. Pro občasné video-hovory to může stačit, kamera si poradí i s mírným šerem, ale zrnění obrazu je veliké a automatické úpravy obrazu znatelné. Webkamera je umístěna klasicky v horním okraji víka, její práci indikuje zelená dioda, pokud se do ní díváte zpříma, svítí zbytečně jasně.

Chlazení a provozní hluk

Výkon chlazení patří k přednostem tohoto notebooku. Ventilátory mají kovové lopatky a oba jsou umístěny u sebe. K žebrování chladiče vedou 3 sdílené heatpipe, všechny přes GPU a dvě i k CPU. Výdech vzduchu je vzadu, nasávání zespodu.

notebook Acer Predator Helios 300 - detail ventilátoru s kovovými lopatkami
notebook Acer Predator Helios 300 - detail ventilátoru s kovovými lopatkami

hodina provozu - mírná zátěž

Měření probíhalo v teplejších dnech, a i přesto dokázal notebook při nízké zátěži (internet, dokumenty) pracovat zcela tiše. Ventilátory dokáží být úplně vypnuté, slyšet jsou jen zřídka kdy, pokud je třeba provést nějakou složitější operaci nebo výpočet. Kovové tělo notebooku je na dotyk pocitově chladné (pokojová teplota), malinko vlažnější je nahoře nad klávesnicí zespodu v oblasti výdechu chlazení.

  • touchpad: 30 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 31 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 30 °C
  • klávesnice vlevo: 32 °C
  • klávesnice vpravo: 32°C
  • spodek maximum: 33 °C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení: 33 °C
  • napájecí adaptér: 30 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

Po delším vytížení procesoru i grafiky, se notebook znatelně prohřeje (automatické ovládání otáček ventilátoru, tišší provoz) především v oblasti klávesnice, vlevo od ní a nad ní. Většina kláves je na dotyk přijatelně teplá, klávesa "K" a ostatní kolem ní jsou již na hranici snesitelnosti, údaje níže odpovídají především prostoru mezi klávesami, ten je už nepříjemně horký. Ventilátory běží na cca 4600 až 4900 otáčkách za minutu, jejich zvukový projev je na přijatelné úrovni i delší dobu.

  • touchpad: 30 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 32 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 31 °C
  • klávesnice vlevo: 46 °C
  • klávesnice vpravo: 44 °C
  • spodek maximum: 41 °C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení: 60 °C
  • napájecí adaptér: 46 °C

Zapnutí ventilátoru na maximum (6122 RPM) dokáže snížit teplotu mezi klávesami až na 41 °C. Výrazně se sníží i teploty komponent. Chlazení pomůže i podložení zadních rohů notebooku nebo chladicí podložka, klidně i pasivní, pokud zlepší přístup vzduchu zespodu. Acer jako jeden z mála umožňuje u svých herních notebooků pohotové zapnutí ventilátorů na maximum, ručně a kdykoliv, podle přání uživatele. Ručně lze nastavit i jiné fixní hodnoty chlazení, do cca 2500 RPM pracují velmi potichu, znatelněji slyšitelné jsou až kolem 3000 RPM. Automatika má dva režimy, základní pracuje tišeji a každý ventilátor se dle potřeby točí jinak rychle, po aktivaci CollBosst se rychlost otáčení ventilátorů více synchronizuje a systém se snaží, udržovat teploty CPU i GPU na nižších hodnotách za cenu vyšších otáček.

aplikace Acer PredatorSense - nastavení chlazení a výkonu GPU
aplikace Acer PredatorSense - nastavení chlazení a výkonu GPU

teplota okolí při měření vnějších teplot notebooku: 27 °C
(testy prováděny a teploty měřeny při 100% nabité baterii)

Vytížení jednoho jádra CPU

Jedno jádro bez problému pracuje dlouhodobě mezi 4 GHz a maximem, automatické chlazení pracuje kolem 3000 RPM, teplota procesoru max. 75 °C. Chlazení pracuje poměrně tiše.

Vytížení všech logických jader CPU

Takt procesoru se velmi rychle ustálí těsně pod 3 GHz, přitom teplota jádra přesáhne 70 °C teprve po pár minutách, otáčky ventilátorů následně přehoupnou lehce přes 3000 RPM. Chlazení tedy opět pracuje poměrně tiše, ventilátory jen slabě šumí. Při ručním spuštění ventilátoru na maximum, dokáže klesnout teplota jádra procesoru až na 62 °C, takt procesoru ovšem zůstává stejný.

Takt procesoru osciluje mezi hodnotami 2.2 až 3.4 GHz, teploty mezi 74 až 99°C, slyšitelně se tedy mění i otáčky ventilátorů mezi hodnotami cca 4700 až cca 5200 RPM. Maximální teplota GPU se dostane na 79 °C, občas klesne o stupeň. Takt GPU se drží kolem hodnoty 1366 MHz. Ručním nastavením maximálních otáček ventilátorů, se teplota CPU reguluje už jen přepínáním taktu, ten osciluje mezi stejnou minimální hodnotou, ale maximální dokáže poskočit až na 3.9 GHz. Takt procesoru se automaticky dostává k hranici 1.4 GHz, někdy jí i překročí, s režimem Turbo si dokáže poskočit až k hodnotě 1.44 GHz. Průměrná teplota GPU se dokáže dostat na 70 °C, s podloženými zadními rohy notebooku i o další cca 3 stupně níže. Maximální otáčky ventilátorů však po delší době začínají být až příliš nepříjemné, zlepšit to může hraní se sluchátky.

teplota okolí při měření teplot CPU a GPU: 25 °C

Baterie

Výrobcem udávaná kapacita Li-Ion baterie je min. 46 a max. 48 Wh, samotná baterie hlásí jako maximum necelých 49 Wh a reálně dosažitelný 47,5 Wh. Při standardním* redakčním testu (minimální spotřeba, prohlížení dokumentu, 25% podsvícení) vydržela dodávat energii po dobu 13 hod a 7 min. Maximální jas a přehrávání videa z YouTube, přes Wi-Fi, znamenalo naměřených 5 hodin a 29 minut. Takových hodnot lze dosáhnout i díky dostupnosti úspornějšího grafického jádra v procesoru. Herní vytížení může výdrž baterie snížit klidně pod dvě hodiny, proto je třeba při hraní vnímat baterii spíše jako záložní zdroj energie, pro případ výpadku elektrické sítě. Pro výměnu baterie je potřeba rozebrat notebook, viz výše (ROZBORKA).

notebook Acer Predator Helios 300 - napájecí zdroj s kabelem
notebook Acer Predator Helios 300 - napájecí zdroj s kabelem

Ceny a záruka

Aktuální revize testovaného modelu, s mobilním procesorem z nejnovější nabídky Intel Core 8. genreace, nese kódové označení PH315-51, konkrétní testovaná konfigurace PH315-51-74RH nebo také NH.Q3FEC.003. Za cenu 38.980,- Kč včetně DPH dostanete Intel Core i7-8750H, 16 GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB GDDR5; disky 256GB Intel PCIe M.2 SSD a 1TB HDD, Windows 10 Home. Levnější konfigurace má poloviční RAM, je ochuzena o SSD a stojí o rovných 5.000,- Kč méně. Na druhou stranu u obou konfigurací existuje o rovný 1.000,- Kč dražší varianta se 144 Hz LCD.

POZOR : Běžně dostupná je stále i předchozí generace (vzhledově stejný notebook) s předchozí generací procesoru a kódovým označením G3-572, za lepší ceny. Větší 17,3" varianta nese označení PH317-51 se 7. generací procesoru a PH317-52 s 8. generací.

Závěr

Herní notebook Acer Helios 300 je určen pro středně náročné hraní. Jeho herní 3D výkon udává především použitý grafický čip NVIDIA GeForce GTX 1060 s vlastní 6 GB pamětí. V nejnovější (testované) revizi nabízí nejnovější mobilní procesor Intel Core řady H, i7-8750H s rapidně vyšším výkonem oproti předchozí generaci procesoru (Intel Core i7 7700HQ) používaném v předchozí (stále dostupné, levnější) revizi modelu tohoto notebooku.

Líbil se mi výkon chlazení, který dokáže zlepšit výkon procesoru i grafiky, bohužel za doprovodu vyšších teplot na klávesnici. Na druhou strnu, pokud potřebujete na notebooku i běžně pracovat (dokumenty, internet), dokáže být zcela tichý a navíc díky úspornější grafice v procesoru, vydrží poměrně dlouho na baterii. Líbí se mi i decentní vzhled notebooku a oceňuji jen nepatrný příplatek za 144 Hz LCD. Vadily mi módní zbytečnosti v podobě klávesy v pravém horním bloku klávesnice, s funkcí hlavního vypínače a jednolitý touchpad bez samostatných tlačítek.

Klady a zápory

+ výkonný procesor
+ výkonné chlazení CPU a GPU
+ možnost ručního nastavení chlazení
+ zcela tichý chod při práci s dokumenty a internetem

- módní zbytečnosti (hlavní vypínač v klávesnici, jednolitý touchpad)
- vyšší teploty na klávesnici, při maximálním využití výkonu a automatickém chlazení

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Recenze

Diskuse