RECENZE: Asus VivoBook S15 S510U - domácí multimediální notebook, občasné hraní, líbivé šasi

4. 3. 2018 07:30    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

15.6" notebook je nabízen ve dvou barvách a několika základních konfiguracích s nejnovější i předchozí generací mobilních procesorů Intel. Vybrat si lze i ze dvou dedikovaných grafických karet NVIDIA pro občasné hraní méně náročných her.

Asus VivoBook S15 S510U - domácí multimediální notebook, občasné hraní, líbivé šasi

Základní popis

15.6" notebook má plastovou základnu se čtyřmi gumovými nohami v rozích a dvěma menšími výstupky pro podepření. Vnější strana víka je kovová s velkým logem ASUS uprostřed.

Pro otevření notebooku je uprostřed základny malé vykrojení pro snazší podebrání víka prstem. Při snaze otevřít notebook jednou rukou, se předek základny zvedne a je potřeba jej přidržet druhou rukou. Maximální úhel otevření je cca 145°, plně vyhovující běžné většině zamýšlených využití.


Otevřený notebook jasně připomíná některé (dnes již starší) modely konkurenčního výrobce se znakem nakousnutého jablka. To sebou přináší jak kladné, tak z mého pohledu i negativní prvky designu. Mezi klady řadím černý matný okraj (bez odlesků) kolem LCD a již zmíněné vykrojení pro snazší otevření. Vadí mi nesmyslné umístění napájecího tlačítka do klávesnice a jednolitý touchpad, dle mého soudu zbytečné módní výstřelky. Chlazení skryté mezi základnu a pant v tomto případě až zas tolik nevadí, ale k tomu se ještě dostaneme níže v recenzi.

Většina těla notebooku je sladěna do jedné barvy, oficiálně se jí říká zlatá. Hodně záleží na úhlu dopadu světla a pohledu, zabarvení je zřetelněji vnímáno při přímém srovnání s bílou viz fotogalerie, kde opravdu působí zlatě. V reálu mi připomíná spíše světle šedou s velmi lehkým nádechem do červena. Další nabízenou barvou pro ČR je šedá, podle oficiálních fotek výrazně tmavší než testovaná "zlatá". Celkový vzhled notebooku je dle mého vkusu elegantní.

Konstrukce a pevnost notebooku bude v dlouhodobém výhledu zřejmě vyžadovat obezřetné zacházení. Víko vyztužené z vnější strany kovem je sice relativně pevné a dobře bude chránit notebook při přenášení v batohu. Plastová základna je ale o poznání měkčí. Čím více se blížíte od krajů ke středu, tím snáze se pracovní plocha notebooku prohýbá i při slabém zatlačení prstem. I když se nový notebook při chycení za roh ohýbá jen minimálně, čím šetrněji ho budete přenášet, tím větší je pravděpodobnost, že jeho tělo dlouho vydrží.


Výbava portů je dle mého soudu dostatečná a odpovídající kategorii notebooku. Všechna rozhraní jsou umístěna na boky, více dozadu, ergonomicky optimální řešení. Vlevo odzadu je 2x USB 2.0 a čtečka SD karet. Druhý bok začíná konektorem napájení, následují 1x USB 3.0, velké HDMI, USB-C 3.1 a 1x duální audio jack.

Celkové rozměry notebooku jsou 361 x 243 x 21,5 mm. Tloušťku notebooků tradičně měříme včetně nožiček, proto se v naprosté většině případů liší od oficiálního údaje výrobce. Naopak váha testované konfigurace je o něco nižší, naměřili jsme 1528 g, výrobce uvádí 1,7 kg, pravděpodobně váha nejtěžší možné konfigurace s HDD. Kompaktní napájecí zdroj o rozměrech 130 x 74 x 35,5 mm pak k celkové přenášené hmotnosti přidává 236 g. Notebook i se zdrojem tedy váží pod 2 kg a z tohoto pohledu je vhodný i pro každodenní přenášení. Vzhledem k výše uvedené tuhosti základny, doporučuji kvalitní batoh se samostatným prostorem pro uložení notebooku.

Klávesnice a ovládací prvky

Bílé popisky na černých klávesách jsou dobře čitelné i za mírného šera. Klávesnice má 3 stupně podsvícení, a funguje na všechny znaky i symboly. Ve tmě bohatě stačí 1. stupeň, na 3. stupeň je pak čitelnost perfektně ostrá.


Klávesnice je česko-slovenská, na jedné z kláves je tedy až 6 znaků. Klávesa kontextové nabídky je umístěna na pravém Ctrl, pro její funkci je potřeba stlačit Fn, což je asi jediná výraznější anomálie v rozložení. Netradiční je také druhá Fn klávesa v pravém dolním rohu. Nad ní už je celkem běžný sloupek samostatných pozičních kláves Home, PgUp, PgDn a End. Ins a Del mají vyhovující polohu, Backspace a Enter jsou pěkně velké.

V horní řadě kláves F1-F12 mi opět schází mezery mezi skupinkami po čtyřech, lépe by se nahmatávalo Alt+F4 atp. F1-F12 zároveň spolu s klávesou Fn klasicky slouží pro nastavení hlasitosti, jasu atp.

V pravém horním rohu je již zmíněná klávesa napájení, v těsné blízkosti jiných důležitých kláves, takže pokud se nechtěně přehmátnete, notebook se uspí (tovární nastavení). Klávesa/tlačítko napájení je naštěstí ve Win standardně nastavitelná, takže ji lze i deaktivovat, přitom i pak nadále funguje dlouhé podržení pro vypnutí notebooku, např. při "zamrznutí", což je dobře.

Jako největší problém vidím již zmíněné prohýbání pracovní plochy, což se týká především klávesnice. Budí to špatný estetický dojem a vzbuzuje obavy o konstrukci a životnost notebooku. Fyzicky mi to při psaní nevadilo, celkově je klávesnice dobře použitelná.

Indikační diody jsou na notebooku 3. Jedna je integrovaná v klávese napájení a svítí bíle, jen pokud je notebook zapnutý. Další dvě indikační diody jsou na levém boku. Jedna rovněž indikuje stav zapnutí, ale navíc umí problikávat v režimu spánku, bílím světlem, na notebooku je pravděpodobně pro případ zavření notebooku. Blikání v režimu spánku bych očekával i od napájecí klávesy, když už v sobě tu diodu má. Poslední indikační dioda svítí oranžově, pokud se dobíjí baterie. Pokud je baterie dobitá, svítí i tato dioda bíle.

Touchpad má rozměry 105 x 74 mm, dostačující velikost. Posunut je více doleva, jeho levý okraj téměř přesně lícuje (cca 2 mm rozdíl) s levým okrajem mezerníku. Plocha touchpadu funguje jako hlavní tlačítko až do cca 80% své výšky. Spodních cca 20% výšky je rozděleno na dvě půlky a každá funguje jako jedno tlačítky myši, v této oblasti je naštěstí časové zpoždění pro posun kurzoru, takže při stisku se nestává, že by kurzor odjel z požadovaného místa, nad tuto plochu se to stává. To je jeden z důvodů, proč preferuji touchpady s fyzicky oddělenými tlačítky. Reakce na posun prstu mi vyhovuje, stisk a cvaknutí touchpadu je pro mě rovněž optimální.

Dalším "módním" prvkem, který se poprvé objevil tuším v minulém roce, je integrace čtečky otisku prstu do touchpadu. Zde je umístěna do pravého horního rohu touchpadu, asi nejvhodnější poloha, přesto mi to přijde divné. Spíše než o módní trend si myslím, že jde o logistiku výroby, pro výrobce notebooku je to snazší a pravděpodobně tedy především i levnější řešení, než dávat čtečku do těla notebooku samostatně. Čtečka se nastavuje přes Windows Hello, po tradičně krkolomném nastavování, funguje přihlášení rychle. Čtečka funguje jen pro OS, BIOS lze zaheslovat znaky zadávanými z klávesnice.

Hlavní HW parametry

Mobilní procesor Intel Core i5-7200U pochází z předposlední sedmé generace. Má dvě fyzická jádra, celkem 4 výpočetní vlákna. Základní takt procesoru je 2.5 GHz, ale Intel umožňuje výrobcům dle potřeby základní takt fixně nastavit na nižších 800 MHz nebo i vyšších 2.7 GHz. Asus zvolil vyšší možnost. TurboBoost dokáže procesor přetaktovat až na 3.1 GHz.


HWinfo Single-Thread mód (zatíženo jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 73602
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16124

HWinfo Multi-Thread mód (zatížena všechna jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 161506
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 55243

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,46 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 3,68 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,52

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 131 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 333 cb
  • Multiprocessor Speedup: 2,55

Paměťové sloty jsou v notebooku dva. V testované konfiguraci byl osazen jeden (DDR4 Samsung M471A1K43CB1-CRC) 8 GB, uživatel má tedy prostor pro pozdější rozšíření. Pro zamýšlené využití notebooku je 8 GB optimální velikost.

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 8891 MB/s

Pro ukládání dat je v notebooku M.2 SSD modul (Micron_1100_MTFDDAV256TBN) s kapacitou 256 GB. Uživateli je k dispozici 236 GB pro operační systém a vlastní data. Komu by to bylo málo, může si časem SSD modul vyměnit, nebo přidat další 2,5" HDD nebo SSD do volného slotu, který má dokonce už i připravený konektor (ne vždy tomu tak u konkurence bývá, konektor je často potřeba dokupovat).


SSD

  • HD Tach (měření průměrné přenosové rychlosti při čtení): 373 MB/s
  • Průměrná přístupová doba čtení: 0.119 ms

Rozebrat notebook je malinko složitější, než by se mohlo na první pohled zdát. Povolit standardní křížové šrouby je snadné, dva jsou ale ukryté pod zadními gumovými nohami. Šrouby také mají různou délku, takže je potřeba vědět, který kam patří. Po uvolnění šroubů je třeba najít správná místa na uvolnění plastových západek, nejlépe je začít odzadu mezi klouby a postupovat do stran. Je potřeba postupovat opatrně aby vše proběhlo bez poškození. Složit notebook zpět je snazší, stačí jen po obvodu vše zaklapnout, zašroubovat zpět správné šrouby na správná místa a přilepit zpět gumové nohy.

Uživatelsky vyměnit nebo doplnit lze RAM, M.2 SSD, HDD, WiFi modul a baterii. Snadno by mělo jít rozebrat a vyčistit chlazení (pro pokročilejší uživatele, je potřeba přepastovat CPU a GPU).

Displej a grafika

15,6" IPS LCD (AUO B156HAN02.1) nabízí příjemný matný povrch a rozlišení Full-HD (1920x1080). Nastavit lze 11 stupňů podsvícení. Nejnižší stupeň je optimální pro práci ve tmě, při pokojovém osvětlení lze pracovat už od 3. stupně. Rozsah barev i kontrast mi přijde optimální, odpovídající kategorii notebooku. V přímém srovnání s externím monitorem by barvy mohly být jasnější, na notebooku jsou více "pastelové". LED podsvícení je rovnoměrné po celé ploše displeje. V rámci kategorie notebooku jde celkově o dobrý průměr.


V notebooku jsou dvě grafická jádra. Jendo je integrováno v procesoru a jedná se o hojně využívaný čip Intel HD Graphics 620. Druhým grafickým čipem je dedikovaný NVIDIA GeForce 940MX, tedy předposlední generace. Výkonově je na tom 940MX cca 1,5 až 2,1 x lépe než integrovaný HD 620, oproti novějšímu základu NVIDIA MX150 je pak pro změnu cca o 30 až 40 % slabší. Dedikovaný grafický čip 940MX je určen pro příležitostné hraní starších a graficky méně náročných her. Pro práci s internetem a dokumenty i sledování videa je výkon obou grafických čipů naprosto dostačující.


Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P 2919 (Graphics: 2776, Physics: 4308)
  • Fire Strike (DX11): 1936 (Graphics: 2143, Physics: 5227)
  • Time Spy (DX12): 643 (Graphics: 575, CPU: 1983)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 52,07 fps
  • Cinebench R15: 72,31 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 9,97
  • EnSight (ensight-04): 20,27
  • LightWave 3D (lightwave-01): 15,79
  • Maya (maya-03): 7,01
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,24
  • SolidWorks (sw-02): 9,21
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 1,41
  • Siemens NX (snx-01): 5,16

SPEC viewperf 12.1 / 1900x1060 (fps)

  • 3ds Max (3dsmax-05): 16,03
  • CATIA (catia-04): 10,75
  • Creo (creo-01): 7,50
  • Energy (energy-01): 0,42
  • Maya (maya-04): 11,45
  • Medical (medical-01): 8,33
  • Showcase (showcase-01): 11,25
  • Siemens NX (snx-02): 2,12
  • Solidworks (sw-03): 15,41

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 28,5 fps

Multimedia

Dva interní reproduktory jsou umístěny v přední části notebooku pod opěrkami pro dlaně, oba směřují dolů do desky stolu. Notebook hraje znatelně lépe, pokud stojí na pevné podložce a zvuk se od ní může odrážet. Maximální hlasitost dokáže ozvučit malou místnost, ve které je klid. Slyšel jsem už hlasitější notebooky, na druhou stranu pro osobní použití je hlasitost dostatečná a alespoň se obejde bez rušivých pazvuků a drnčení, jaké občas přebuzení reproduktorů v některých noteboocích způsobuje. Kvalita subjektivně odpovídá dobrému průměru cenové kategorie, klasicky by to chtělo lepší basy, mluvenému slovu je přiměřeně dobře rozumět. Duální konektor pro audio vstup i výstup má čistý signál, s kvalitními sluchátky dosáhnete výrazně lepšího výsledku než s interními reproduktory.

Vestavěná webkamera pracuje v poměru stran 4:3, fotky ukládá v rozlišení 640x480 ale podle kvality obrazu se zdá, že nativní rozlišení bude spíše 320x240. Pokud je dost světla, obraz je použitelný pro občasné videohovory. V šeru už je obraz velmi zrnitý, doostřování je výrazně znatelnější a kvalita je už velmi tristní. Automatická korekce jasu funguje dobře. Práce webkamery je indikována zelenou diodou umístěnou hned vedle miniaturní čočky.

Chlazení a provozní hluk

Notebook je vybaven jedním ventilátorem, k němu vede jediná heatpipe, která odvádí teplo od procesoru i grafického čipu. Primární přívod i výdech chladícího vzduchu jsou umístěny mezi základnou a dlouhým "kloubem" LCD. Další vzduch do notebooku může pronikat žebrováním pro reproduktory.


hodina provozu - mírná zátěž

Ventilátor se točí téměř neustále, ale na tak nízkých otáčkách, že musí být velké ticho, abyste jej trochu slyšeli, nebo musíte dát ucho k notebooku. Ke zřetelnému zvýšení otáček nedochází ani při spouštění programů nebo sledování videa. Teplota na celém povrchu notebooku je pocitově rovnoměrná, notebook se jeví býti studeným (pokojová teplota), když se budete hodně soustředit, ucítíte mírné teplo zespodu vzadu uprostřed notebooku.

  • touchpad: 26 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 26 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 26 °C
  • klávesnice vlevo: 28 °C
  • klávesnice vpravo: 29 °C
  • spodek maximum: 29 °C
  • výdech chlazení: 28 °C
  • napájecí adaptér: 29 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

Otáčky ventilátoru jedou naplno, proudění vzduchu je zřetelně slyšet, ale bez náznaku pískání či jiných pazvuků, dá se tedy říci, že chlazení je kultivované. Teplota touchpadu i obou opěrných ploch je stále pocitově chladná (pokojová teplota). Prohřeje s klávesnice, od středu doprava a spodek notebooku vzadu uprostřed. Na klávesnici se dá v pohodě psát, spodek notebooku je v nejteplejším místě až nepříjemně horký, okraje jsou ale výrazně chladnější, takže na klíně se i s plně vytíženým notebookem dá pracovat.

  • touchpad: 28 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 27 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 28 °C
  • klávesnice vlevo: 30 °C
  • klávesnice vpravo: 36 °C
  • spodek maximum: 44 °C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení: 51 °C
  • napájecí adaptér: 40 °C

teplota okolí při měření: 25 °C
(testy prováděny a teploty měřeny při 100% nabité baterii)

Vytížení jednoho jádra CPU znamená pracovní teplotu do 60 °C a procesor tedy s přehledem dokáže pracovat na svojí maximální frekvenci 3,1 GHz. Ventilátor běží malinko hlasitěji než při nízkém vytížení, ale stále se dá říci, že tiše.

Vytížení všech jader zvýší teplotu CPU o dalších deset stupňů na 70 °C, procesor tedy stále dokáže dlouhodobě pracovat na maximální TurboBoost frekvenci.

Problém nastane, až když se přidá vytížení grafického jádra GPU. Vytížení 2x jádro CPU + GPU (externí) znamená přepínání frekvence CPU mezi 2,4 a 2,6 GHz, frekvence GPU se ustálí na 900 MHz a teplota obou komponent osciluje těsně kolem teploty 85 °C.

Baterie

Baterie má neobvyklý tvar velkého písmene "L". Energii dodává Li-Ion technologie s udanou kapacitou 42Wh. V našem standardním* redakčním testu vydržela pracovat velmi pěkných 14 hodin a 41 minut. Při běžném pracovním vytížení, včetně práce s WiFi, by tak měl být notebook schopen vydržet na baterii celý pracovní den (8 hod). Po rozebrání notebooku by měla jít poměrně snadno vyměnit středně zručným uživatelem.

Asus k notebooku dodává nainstalovaný program pro nastavení šetření životnosti baterie. Program se jmenuje Battery Health Charging, udělal jsem PrintScreen jeho nabídky. Na ověření reálného účinku by bylo potřeba více času a 2 stejné notebooky.


Zvýšenou spotřebu energie může zapříčinit jiný z továrny nainstalovaný program. Jmenuje se Asus GIFTBOX a neustále (i po několika hodinách zapnutého notebooku, než sem ho smazal) si něco stahuje z internetu a zatěžuje i procesor. Z výroby se načítá na pozadí při každém spuštění notebooku. V zásadě se jedná o jinou podobu Microsoft Store, nabídka slev a free verzí SW. Po odinstalci zůstane na spodní liště jeho z výroby nastavená ikona, kterou je nutno odebrat ručně. Z mého pohledu naprosto zbytečná aplikace. Měření baterie proběhlo již bez tohoto programu.

BIOS

Grafický BIOS od American Megatrends nabízí běžné možnosti této kategorie notebooků. Největší zajímavostí je příjemné grafické provedení. Ovládání funguje i pomocí touchpadu a kurzor se pohybuje plynule (ne vždy tomu tak u grafických BIOSů bývá, kurzor se u některých konkurentů často "seká"). Pokud najedete na nápovědu, vyskočí okno s QR kódem pro načtení do mobilu, hezká vychytávka, vylepšil bych ji ještě klasickým textovým uvedením URL adresy stránky, pro uživatele, kteří chtějí stránky zobrazit v browseru jiného počítače.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace ASUS VivoBook S15 S510UQ, zlatá (S510UQ-BQ265T, 90NB0FM1-M06890, 4712900779837), 15.6" IPS Full HD LCD, Intel Core i5-7200U, 1x 8 GB RAM, NVIDIA GeForce 940MX, 256 GB SSD M.2, Windows 10 Home, je v ČR běžně dostupná za koncovou cenu 19.990,- Kč včetně DPH (16.521,- Kč bez DPH). O 5.000,- (včetně DPH) levněji je nabízena konfigurace s procesorem Intel Core i3-7100U, 4GB RAM a 1TB HDD. Za 23.470,- Kč včetně DPH, lze pořídit i konfiguraci s nejnovější generací procesoru Intel Core i5-8250U, 8 GB RAM, 128 GB SSD + 1 TB HDD a výkonnější grafikou NVIDIA GeForce MX150. Záruka je 2 roky.

Závěr

Asus VivoBook S15 S510U je elegantně vyhlížející 15.6" notebook pro středně náročného domácího uživatele, zpracování dokumentů, práci s internetem, sledování videa a občasné hraní starších her. Vyhovovat může i studentům nebo drobným podnikatelům. Nabízí solidní IPS LCD panel s matným povrchem, úsporný leč dostatečně výkonný procesor a prostor pro pozdější rozšíření paměti nebo úložné kapacity. Asi nejvíce mi vadilo měkké provedení základny, které se prohne i pod malým tlakem prstu, přestože celková tuhost zavřeného notebooku se jeví býti dobrá. Mezi příjemná překvapení patřila schopnost uchladit dlouhodobě procesor i při plném vytížení, i když pracoval na nejvyšší TurboBoost frekvenci.

Klady a zápory

+ kultivované chlazení
+ dlouhodobě dosažitelný výkon procesoru
+ rozšiřitelnost (RAM, HDD)

- měkké šasi na pracovní ploše

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Recenze

Diskuse