RECENZE: Chladicí podložka Zalman ZM-NC2 - když je třeba snížit teploty vytíženého notebooku

28. 8. 2018 06:18    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Zalman ZM-NC2 - spodek chladicí podložky se zbaleným kabalem napájení
Zalman ZM-NC2 - spodek chladicí podložky se zbaleným kabalem napájení

Test výkonu podložky jsem dělal srovnávací metodou, nejprve jsem notebook položil na desku stolu a spustil zátěžový test grafické karty notebooku, přičemž je částečně vytížen i procesor, podobně jako u průměrné hry. Po půl hodině jsem zaznamenal hodnoty, potom rozehřátý notebook umístil na podložku a sledoval, co se bude dít. Teploty na procesoru a grafice začaly téměř okamžitě klesat, pomalu ale jistě, z části díky zvednutí notebooku ze stolu čímž se zlepšil přístup vzduchu k notebooku, podložka tedy pomáhá i pasivně a z části díky ventilátoru. Ventilátor jsem zkoušel i vypnout a teploty opět začaly zlehka stoupat, a protože pracuje opravdu tiše, je tedy zbytečné ho odpojovat. Na podložce jsem nechal stejný zátěžový test notebooku běžet dalších 30 minut, abych měl jistotu ustálení teplot. Některé údaje poskakovaly v určitém rozpětí i po delší době, podle toho jak notebook dynamicky přizpůsoboval svůj chod, běžný jev. Naměřené hodnoty ukazuje následující tabulka.

umístění notebookustůlchladící podložka
teplota GPU84 °C79 °C
takt GPU990 - 1050 MHz1063 - 1075 MHz
teplota CPU88 °C78 - 84 °C
takt CPU4 GHz4 GHz
spodek notebooku44 °C37 °C

Výsledky měření ukazují jasný vliv chladicí podložky na lepší chlazení vytíženého grafického čipu i celého notebooku. Pro hraní 3D her je důležitý stabilnější chod grafického čipu, který odvádí mnohem více důležité práce než procesor. Hodnoty se mohou u různých notebooků lišit, záleží na jejich konstrukci a nastavení BIOSu a mezních teplot. Podložka může nejen zlepšit chlazení, ale díky tomu zpříjemnit i zvukový projev ventilátorů notebooku, které mohou v některých případech běžet o něco pomaleji. Měření jsem prováděl ještě v době, kdy se teploty v místnosti běžně pohybovaly kolem hodnoty 28 °C. Pro mnoho herních notebooků bude mít podložka význam i v zimě, obecně čím tenčí notebook, tím vyšší očekávaný přínos. Pro každý notebook budou hodnoty zcela jistě jiné, ale troufám si říct, že u většiny pomůže snížit teploty, i když třeba jen o pár stupňů, ty ale mohou být rozhodující pro plynulejší obraz hry.

Zalman ZM-NC2 - podložka s notebookem
Zalman ZM-NC2 - podložka s notebookem

Testovaná podložka (ZM-NC2) je na trhu dostupná za přibližně 310,- Kč včetně DPH. Existuje i varianta ZM-NC3, která vypadá velmi podobně, ale je o něco větší, výrobcem doporučená pro 17'' notebooky, s větším ventilátorem (200 mm, údaj výrobce), ovšem s nižšími otáčkami (575 RPM, údaj výrobce), v perforovaném plechu jsou navíc gumové kroužky pro lepší stabilitu notebooku, cena kolem 370,- Kč. Nejvyšší v nabídce je ZM-NC11, cena 630,- Kč, pro 17'' notebooky, 220 mm ventilátor a možnost ruční regulace otáček v rozmezí 620 až 720 RPM (převzaté údaje), vzhledově hodně jiný výrobek.

Recenze . Příslušenství

Diskuse