RECENZE: Chladicí podložka Zalman ZM-NC2 - když je třeba snížit teploty vytíženého notebooku

28. 8. 2018 06:18    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Pokud je potřeba, z nějakého důvodu, nejčastěji hraní her, pomoci notebooku s chlazením, existuje několik možných řešení. Elegantním způsobem, jak lépe chladit notebook, je pořízení něčeho, co je k tomu účelu vyrobeno, chladicí podložka.

Chladicí podložka Zalman ZM-NC2 - když je třeba snížit teploty vytíženého notebooku

Chladicí podložka Zalman ZM-NC2 je vyrobena převážně z černého plastu. Dominantní část plochy, pro uložení notebooku, tvoří perforovaný plech. Rozměry celé plochy, pro uložení notebooku, souhlasí s uvedenými výrobcem, 340 x 310 mm. Tloušťka okraje plastu po obvodu odkládací "desky" je 8 mm, při tlaku prstem v prostředku se lehce prohýbá, váha větších a těžších notebooků však spočívá na předku a zadních nohách, takže je rozložena do pevnějších míst, přímo opřených o desku stolu, kde jsou velké notebooky spolehlivě podepřeny.

Zalman ZM-NC2 - pohled z boku, úhel náklonu cca 8°
Zalman ZM-NC2 - pohled z boku, úhel náklonu cca 8°
Zalman ZM-NC2 - pohled zezadu, umístění napájecího kabelu
Zalman ZM-NC2 - pohled zezadu, umístění napájecího kabelu

Celkové rozměry chladicí podložky jsou výrobcem dimenzovány maximálně na 16'' notebooky, čili vlastně běžný standard 15.6''. Bez problému unese i 17'', bude jen případně potřeba dávat pozor při tlačení rukama na přesahujících okrajích notebooku. Menší a lehčí notebooky s hladkým spodkem mohou mít tendenci po plechovém povrchu klouzat, proto je na čele umístěn plastový výstupek široký 255 a vysoký 5 mm, spolehlivě zabrání sklouznutí. Perforovaný plech má po své délce čtyři podlouhlé prolisy, které rovněž zabraňují sklouzávání notebooků, pokud se o ně zachytí jejich gumové nožky / výstupky.

Zalman ZM-NC2 - pohled na plochu pro umístění ntoebooku
Zalman ZM-NC2 - pohled na plochu pro umístění ntoebooku

Stabilitu celé chladicí podložky na kluzkém povrchu (např. sklo) zajišťují 4 gumové nožky / podložky na spodku. V zadní části chladicí podložky jsou dvě nohy vysoké 46.5 mm, výrobce uvádí 45 mm, což odpovídá hodnotě bez gumových nožiček, i zde se na ně v oficiálních číslech zapomnělo, podobně jako se to běžně stává u notebooků. Úhel naklonění odkládací plochy je přibližně 8°. Výrobcem udaná váha chladicí podložky je 800 g, v redakci jsem naměřil 550 g, takže je lehčí a úplně snadno ji lze přemístit jednou rukou. Díky převisům na boku, lze chladicí podložku snadno přemístit i společně s notebookem.

Zalman ZM-NC2 - detail průchozího USB-A konektrou s připjeným dalším zařízením
Zalman ZM-NC2 - detail průchozího USB-A konektrou s připjeným dalším zařízením

V útrobách chladicí podložky je umístěn ventilátor s průměrem lehce přes 130 mm, takže skoro o 10 mm méně než je uvedeno na krabici (140 mm). Napájení ventilátoru je realizováno přes USB-A konektor, ten je průchozí a na jeho konec je tedy možno zapojit další zřízení, třeba herní myš, podložka tak v nadneseném slova smyslu může sloužit i jako velmi jednoduchá herní dokovací stanice. Zapojený ventilátor se otáčí velmi potichu (cca 800 RPM, +/- 15%, údaj výrobce) a produkuje tak lehký vánek. Vzduch proudí zespodu nahoru, fouká směrem na notebook.

Zalman ZM-NC2 - uvolnění jedné z mechanických pojistek plechu s perforací
Zalman ZM-NC2 - uvolnění jedné z mechanických pojistek plechu s perforací

Někoho by mohlo napadnout, že bez plechové část bude proud vzduchu lepší a odvede více tepla, mě to napadlo, ale ve výsledku byla změna jen minimální, takže to dává jen velmi malý smysl. Pokud by to ale přeci jen chtěl někdo vyzkoušet, stačí zespodu snadno narovnat 12 pojistek / přesahů plechu a plech odejmout ze základny.

Zalman ZM-NC2 - detail na sbalený kabel s průchozím USB-A konektorem
Zalman ZM-NC2 - detail na sbalený kabel s průchozím USB-A konektorem
Recenze . Příslušenství

Diskuse