RECENZE: DELL XPS 13 (9370) - kultovní model nově s čtyřjádrovým procesorem a 4K displejem

1. 2. 2018 06:30    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Nová generace 13“ notebooku XPS13 je v nabídce výhradně s čtyřjádrovými procesory Core i5 a i7 a maximální specifikace nově nabízí také UHD displej a 1TB SSD. Je navíc opět o něco tenčí a lehčí. Do redakce jsme vzali jednu z nejvyšších konfigurací.

DELL XPS 13 (9370) - kultovní model nově s čtyřjádrovým procesorem a 4K displejem

Základní popis

Předchozí varianta XPS13, která se v mírných obměnách držela několik posledních let, se stala v podstatě ikonou – kvalitně zpracovaným počítačem, který dokázal nabídnout 13“ displej při rozměrech mnohdy menších, než bylo typické pro notebooky s 12,5“ displeji. Dohromady s pohodlnou klávesnicí, přesným touchpadem a dlouhou výdrží na baterii tvořil kombinaci vlastností, které na trhu nebyly obvyklé.

Až aktuální generace zasáhla více do designu. V testovaném klasickém černo-stříbrném provedení jsou změny sice méně výrazné, ale zkušenému oku neujdou. Na některých místech se počítač více zaoblil, webkamera se přesunula na nové místo a základna se zeštíhlila. Nová bílá varianta nicméně vypadá jako úplně jiný notebook.

Mechanická odolnost šasi je na výborné úrovni. Navzdory tenkému provedení je tělo počítače nečekaně pevné a nelze se tomu divit – vnější stranu víka a spodní stranu základny tvoří silné hliníkové pláty. Okolí klávesnice spolu s opěrkami rukou tvoří pro změnu materiál vyztužený uhlíkovými vlákny.

Klouby mají tužší chod, aby při používání dotykové obrazovky nedocházelo ke kývání víka. Je to vykoupeno nutností otevírat počítač oběma rukama. Maximální úhel otevření je 135°.


Od předchozí generace došlo k výrazné změně v konektorové výbavě. Notebook přišel o všechny klasické porty USB(-A). Na levém boku má nyní pouze dva porty Thunderbolt 3 v provedení USB-C a na pravém boku je navíc už jen jeden port USB-C (3.1), čtečka paměťových karet micro-SD a kombinovaný zvukový vstup/výstup. Tím výbava končí. Aby to nebyl pro uživatele příliš velký šok, je v ceně přibalena jedna redukce z USB-C na USB-A.

Rozměry počítače jsou v zavřeném stavu 302 x 199 x 14-19 (s nožičkami) mm. Je tedy o něco tenčí než jeho předchůdci. K redukci došlo také v případě hmotnosti, která je nyní 1,22 kg. Vzhledem k výkonu počítače je to výborná hodnota, vhodná pro každodenní nošení.

Přibalený 45W napájecí zdroj (61,5 x 55 x 22,5 mm) je asi tak dvakrát menší než 65W zdroje běžných notebooků, nicméně zachovává si tradiční konstrukci s kabely na obou stranách. Dohromady s třížilovým přívodním kabelem váží 284 g.

Klávesnice a ovládací prvky

V DELLu se snažili vyslyšet výtky některých uživatelů směrem k rozložení klávesnice a poprvé jej v tomto modelu změnili. Výsledkem jsou dedikované klávesy PageUp a PageDown u kurzorových šipek a klávesy Home a End v pravém horním rohu vedle Delete. Insert a PrintScreen mohou být také dostupné jako samostatné klávesy, ale pouze v případě, že nemáte přepnutou horní řadu kláves do módu funkcí F1-F12. Ty jsou standardně přístupné jen při držení Fn, nicméně primární funkci horní řady tlačítek lze kdykoli změnit klávesovou zkratkou Fn+ESC („Fn Lock“).

Nové rozložení klávesnice je z mého pohledu krokem správným směrem. Jedinou nevýhodou je horší hmatová orientace při hledání kurzorových šipek, neboť již nejsou od ostatních kláves odděleny drobnou mezerou. Řešením by bylo, kdyby byl jejich blok mírně předsunutý proti zbytku klávesnice, jenže to by pravděpodobně znamenalo větší náklady na výrobu.

Mechanika kláves dává dobrou odezvu při stisku, ale patří k tužším, takže při velmi lehkém psaní jsem tu a tam vynechal znak. Když se snažíte, můžete hlučnost při psaní snížit, ale určitého dunivého zvuku se úplně nezbavíte nikdy.

Podsvícení klávesnice je řešeno bílými diodami a má dva stupně intenzity, které se přepínají klávesou F10 (Fn+F10). Při vyšším jasu svítí diody neustále, zatímco nižšího jasu je dosaženo rychlým PWM blikáním na nízké frekvenci (75 Hz). Nová konstrukce klávesnice trpí mnohem méně prosvítáním diod podsvícení v mezerách mezi klávesami. To se projevuje až pod úhlem větším než asi 60 °.

Indikační diody jsou redukované na minimum a všechny mají bílou barvu. Na klávesnici je jediná a ukazuje stav zámku Caps Lock. Hlavní indikaci zajišťuje svítící proužek na přední straně základny, který umí hlásit vybitou baterii nebo její nabíjení. Jedna dioda je také na koncovce napájecího adaptéru a svítí pořád, bez ohledu na to, zda je připojený notebook. Tuto diodu jsem vnímal jako poněkud otravnou kvůli její vysoké intenzitě při práci za tlumeného světla, resp. za tmy.


Precision touchpad od Synaptics se i tentokrát vyznačuje naprosto minimálním zpožděním snímání proti pohybu prstu a vysokou přesností. Funkce touchpadu jsou řízeny ovladačem integrovaným v operačním systému a touchpad nenabízí žádná speciální gesta navíc. Jediné mechanické tlačítko má spínač integrovaný přímo v dotykové ploše. Má střední tuhost a tlumené klapání při stisku. Celkově touchpad hodnotím jako velmi povedený.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na 8. generaci 15W úsporných procesorů Intel Core (i5, i7) a v testované konfiguraci byl počítač vybaven Core i7-8550U, jehož čtyři jádra nabízí základní takt 1,8 GHz a režim turbo až do 4,0 GHz.


Operační paměť (DDR4-2133) je integrovaná přímo na základní desce a není uživatelsky rozšířitelná. V případě testované vyšší konfigurace má počítač 16 GB RAM. Základem pro nižší konfigurace je poloviční hodnota.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 94616
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 20517

Multi-Thread mód (zatížena všechna jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 383152
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 132568

CinebenchR11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,92pts
  • Rendering (Multiple CPU): 6,86pts
  • Multiprocessor Speedup: 3,57

CinebenchR15

  • Rendering (Single CPU): 170cb
  • Rendering (Multiple CPU): 648cb
  • Multiprocessor Speedup: 3,80

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti):15893 MB/s

Notebook se snaží z procesoru dostat jeho maximum a nové nastavení chlazení zvládá dlouhodobě při plné zátěži všech jader udržet o 25 % vyšší výkon než předchozí generace notebooku vybavena identickým procesorem. Takt je v takové situaci téměř 2,9 GHz a nedochází k omezování výkonu vlivem thermal throttle. Proti variantám s dvoujádrovými procesory poskočil celkový výkon na dvojnásobek.

V případě zátěže jednoho jádra se krátkodobě procesor umí přetaktovat na 4,0 GHz, čímž se snaží vykrývat všechny úlohy trvající v řádu sekund. Po čase se frekvence procesoru ustálí na stále velmi slušných 3,8 GHz. Dá se říct, že při zátěži jednoho jádra se podávané výkony prakticky neliší od notebooků s 45W procesory 7. generace Intel Core.

Za procesorem nezaostává ani NVMe SSD ve slotu M.2. Nabízí 512 GB úložného prostoru a díky přímému připojení k PCIe sběrnici procesoru zvládá sekvenční čtení rychlostí přes 2 GB/s.


  • HD Tach(měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 989,3 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,07ms

Notebook se spoléhá výhradně na bezdrátovou komunikaci, kterou zajišťuje síťový adaptér Killer Wireless-n/a/ac 1435. Ten se stará jak o přenosy Wi-Fi /AC, tak o Bluetooth 4.1. Navzdory hliníkovému provedení víka byl příjem bezdrátového signálu bezproblémový.

Displej a grafika

13,0“ displej (Sharp) je nabízen vždy s maticemi typu IPS. Rozlišení jsou na výběr dvě – full-HD (1920x1080) and UHD (3840x2160). V testu byla varianta s vyšším rozlišením, která je navíc dotyková (nově však mohou být dotykové i varianty s full-HD). Všechny konfigurace s dotykovými obrazovkami mají lesklou povrchovou úpravu.

Ve výchozím nastavení má Windows pro testovaný displej zvolené zvětšení 300 %, takže velikost ovládacích prvků a textů odpovídá efektivnímu rozlišení 1280x720 (jen je všechno daleko prokreslenější). Kdo potřebuje více virtuálního pracovního prostoru, samozřejmě může měřítko libovolně změnit. Obraz působí neuvěřitelně ostře a rastr displeje s RGB maticí je tak jemný, že běžný uživatel nejspíš neuvidí hrany jednotlivých bodů, ani když nalepí oči až na obrazovku.

Matice displeje má velmi slušný kontrast s hlubokou černou a sytými barvami. Dobré jsou také pozorovací úhly – při sledování pod větším úhlem dochází jen k mírnému ztmavení a lehkému zažloutnutí. Pro plnou kvalitu zobrazení je nutné navštívit nastavení firmware počítače a deaktivovat funkci adaptive brightness. Displej bude v opačném případě dynamicky měnit jas i obraz pro údajné snížení spotřeby (za cenu degradace barev).

Displej nabízí nadprůměrnou svítivost a regulace jasu má velké rozpětí. Podsvícení netrpí PWM blikáním, takže je displej šetrnější pro oči při delší práci.


V procesoru je integrované grafické jádro Intel UHD 620, které se od minulé generace (HD 620) liší především lepší akcelerací videa (h.265) a podporou HDMI 2.0, a je tedy plně připraveno pro připojování monitorů s rozlišením 4K.

Externí monitory lze připojit prostřednictvím libovolného ze tří portů v provedení USB-C. Všechny jsou napojeny na grafické jádro a umožňují přenos typu DisplayPort. Maximální rozlišení na každém portu je 4096x2304 (60Hz) a maximálně lze připojit tři monitory (pokud je neaktivní interní panel). Je jedno, jestli budou všechny sdílet jeden port (za cenu nižšího rozlišení), ale omezení tří nezávislých zobrazení je dané grafickým jádrem.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P2161 (Graphics: 1925, Physics: 7572)
  • Fire Strike (DX11): 1204 (Graphics: 1312, Physics: 9984)
  • Time Spy (DX12): 451 (Graphics: 393, Physics: 2928)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 52,84fps
  • CinebenchR15: 55,35fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 6,51
  • EnSight (ensight-04): 22,42
  • LightWave 3D (lightwave-01): 29,70
  • Maya (maya-02): 15,33
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,76
  • SolidWorks (sw-03): 25,27
  • Siemens TeamcenterVisualizationMockup (tcvis-02): 6,15
  • Siemens NX (snx-01): 6,29

SPEC viewperf 12.1 / 1900x1060 (fps)

  • 3ds Max (3dsmax-05): 24,08
  • CATIA (catia-04): 16,40
  • Creo (creo-01): 21,61
  • Energy (energy-01): 0,40
  • Maya (maya-04): 17,75
  • Medical (medical-01): 5,42
  • Showcase (showcase-01): 9,85
  • Siemens NX (snx-02): 8,82
  • Solidworks (sw-03): 33,30

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080:13,6fps
  • 3840x2160: 5,0fps

Vzhledem k tomu, že se grafické jádro od předchozí generace procesorů po stránce 3D návrhu neměnilo, nejsou překvapující stejné výsledky v testech. Integrovaná grafika postačuje k hraní starších a méně náročných her a nabízí přibližně o čtvrtinu méně výkonu ve srovnání s nejslabšími dedikovanými grafickými čipy.

Multimedia

Stereofonní reproduktory jsou schované pod klávesnicí a směřují nahoru, takže zvuk není ovlivněn povrchem, na kterém notebook leží. Zvuk je softwarově vylepšován a celkově podáním patří mezi tenkými notebooky k průměru. Maximální hlasitost je velmi dobrá.

Jediný zvukový konektor funguje jako vstup i výstup. Po připojení zařízení se systém vždy dotáže, jak se má konektor chovat (lze vybrat jednu možnost jako výchozí).

Webkamera základní kvality je umístěna ve víku. Na rozdíl od většiny notebooků však není nad displejem, ale u spodní hrany s logem výrobce. Je to daň za tenký rámeček okolo displeje.

Aktivita kamery je indikována silnou bílou diodou vedle objektivu. Vedle ní se nachází ještě infračervené přisvětlení pro systém rozpoznání obličeje při přihlášení.

Zabezpečení

Základní deska je vybavena čipem TPM 2.0 pro bezpečné uchování šifrovacích klíčů. Způsoby zabezpečení jsou rozšířeny nad rámec standardních hesel v BIOSu(ta zde podporují speciální znaky a délku 30 znaků). V testované konfiguraci je notebook vybaven IR kamerou, která dokáže v kombinaci s Windows 10 rozpoznat váš obličej a přihlásit vás do uživatelského profilu. Snímání funguje díky infra-přisvětlení i v horších světelných podmínkách. Novinkou je čtečka otisku prstů, která nebyla v minulých generacích ani volitelně. Nachází se na hlavním vypínači vpravo od klávesnice.

Chlazení a provozní hluk

Ventilátory počítače zůstávají při nenáročné práci vypnuté. Bez jejich zapnutí se obejdou i kratší plné zátěže jednoho jádra procesoru. Po pár minutách zátěže jednoho jádra se však roztočí a poměrně rychle přecházejí do vyšších otáček, při kterých je v generovaném zvuku jasně rozpoznatelná vyšší frekvence pískání. Zejména v tichém prostředí bude takové pískání otravné uživatelům s citlivějším sluchem.

V plné zátěži se ventilátor ještě zesílí a s ním i pískání. Rozdíl už však není velký. Notebook bude rozpoznatelný v místnosti s hlukem více osob, a to i z několika metrů.

V programu DELL Command Power Manager lze změnit logiku chlazení na preferenci nízkých teplot, preferenci ticha a preferenci maximálního výkonu. Je velká škoda, že tyto profily se projevují až po restartu. V případě preference ticha a nízkých teplot musíte počítat s omezením výpočetního výkonu na úrovni firmware (které nelze v operačním systému obejít).

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 27,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,0°C
  • klávesnice vlevo = 29,4°C
  • klávesnice vpravo = 29,1°C
  • spodek maximum = 29,4°C
  • výdech chlazení = 30,9°C
  • napájecí adaptér = 31,9°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 34,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,9°C
  • klávesnice vlevo = 44,6°C
  • klávesnice vpravo = 39,3°C
  • spodek maximum = 43,2°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení =48,1°C
  • napájecí adaptér = 44,0°C

teplota okolí při měření: 23°C

Při běžných kancelářských činnostech a procházení webových stránek se počítač na povrchu prakticky nezahřívá a krátkodobé nárazové zátěže zvládá s vlažným spodkem základny. Při plné zátěži začne být vlažná i klávesnice a vzhledem k vyšším teplotám zadní části spodku základny je lepší, když takto nebudete notebook provozovat na klíně.


Baterie

Počítač je vybaven Li-Pol baterií s kapacitou 52 Wh, která v našem standardním* redakčním testu stačila na 10 hodin a 55 minut provozu. Dlouhodobě jsem se při reálném testování složeném převážně z on-line kancelářských činností pohyboval okolo 8 hodin na jedno nabití. Baterie je tedy o něco menší, nicméně v porovnání s ekvivalentní konfigurací předchozí generace se výdrž příliš nezměnila.


Při intenzivní zátěži se dá baterie vybít už za tři hodiny. Při nižším jasu, zapnuté Wi-Fi a používání pouze textového editoru se nicméně umí spotřeba snížit i na 2,5 wattu, což teoreticky umožňuje okolo 20 hodin provozu.

Baterie se nabíjí výkonem 32 wattů, takže se z vybitého stavu dostane na 90 % za jednu a půl hodiny.

BIOS

Nastavení firmware počítače se příliš nepodobá jiným DELLovským notebookům domácích řad. Budete z něj mít spíše pocit, že se díváte do nastavení pracovního notebooku Latitude. Tedy až na grafické rozhraní, které se u překlopné varianty liší a je založeno na velkých barevných dlaždicích pro snazší ovládání prsty.

Z hlediska zabezpečení lze nastavit dlouhá hesla, zakázat integrované součásti počítače a vymazat čip TPM. Mezi dalšími volbami najdete nastavení rychlosti nabíjení baterie, nastavení výkonu pro nabíjení přes USB-C, vypnuté dynamického jasu/kontrastu displeje a volbu doby zhasínání podsvícení klávesnice. V případě procesoru je možné zakázat HyperThreading, TurboBoost i oba režimy virtualizace (VT-x, VT-d).

Příslušenství

K notebooku je v úhledném balení přiložen 45W napájecí zdroj, třížilový přívodní kabel, redukce z USB-C na USB-A a minimum papírové dokumentace. Operační systém Windows 10 Pro (64bit) je předinstalovaný na pevném disku, kde je umístěna i jeho obnova do továrního nastavení.

Instalace systému od výrobce neobsahuje hromadu zbytečností a až na trochu otravnější utilitu od DELLu starající se o automatické aktualizace není prakticky potřeba po vybalení nic řešit.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace vychází na 40.700,- Kč bez DPH (49.247,- Kč s DPH). Přibližně deset tisíc je možné ušetřit, pokud se smíříte s nedotykovým full-HD displejem (1920x1080), 8 GB RAM a 256 GB SSD.

Běžná základní záruka je pro tento model tříletá a zahrnuje opravu u zákazníka se započetím do druhého pracovního dne. Podporu od výrobce je možné rozšířit na více let, případně přidat další služby jako například pojištění proti náhodnému poškození.

Závěr

DELL XPS13 si i v nové generaci dokázal zachovat většinu svých předností. Stále nabízí pohodlnou klávesnici, přesný touchpad, kvalitní displej s tenkým rámečkem, minimální rozměry a nízkou hmotnost. Vše je zabalené v kvalitním obalu s tlustými hliníkovými pláty zajišťujícími výbornou odolnost.

Velkou změnou je odstranění původních konektorů USB-A ve prospěch nových USB-C. Zejména lidé, kteří se ještě vyskytují v prostředí, kde se data nezřídka předávají na USB flash-discích a připojují se projektory, budou muset jít cestou nošení redukcí. Je na každém, aby zvážil, jak moc je pro něj nošení dalších zařízení obtěžující. Změna k lepšímu se nicméně odehrála v rozložení klávesnice, kde nově existuje dedikovaná klávesa pro PageUp, PageDown, Home i End.

Změny v konektorech vychází z nekončící snahy udělat počítač tenčí a lehčí (stejně jako se zmenšila baterie), a byť je mezi touto a předchozí generací měřitelný rozdíl, při reálném použití jsem ho nepocítil. Rozhodně přínos ztenčení vnímám jako zanedbatelný ve srovnání s hypotetickým přínosem daným přítomností USB a HDMI v plné velikosti.

Nová generace přináší kromě čtečky otisku prstů také možnost vyšších kapacit SSD a u dražších konfigurací se zvýšilo rozlišení ze 3200x1800 (qHD+) na 3840x2160 (UHD). Zvýšení rozlišení je zajímavé na papíře, ale v praxi toho moc nepřináší. Body jsou tak malé, že průměrný dospělý člověk je stejně v běžné vzdálenosti neuvidí ani v jednom případě. Nová generace nicméně bude konečně dostupná s dotykovou obrazovku i ve variantě s rozlišením full-HD, což dosud nebylo možné.

Chlazení zůstalo více méně stejné jako u předchozí generace (v případě výbavy s čtyřjádrovým procesorem) a má v zátěži lehce pískavý nádech – dvoujádrové modely byly tišší. Právě projev chlazení v zátěži vnímám jako jediný větší nedostatek při dlouhodobém používání. Sice je možné v utilitě od DELLu změnit chování ventilátoru, ale je to za cenu znatelného snížení výkonu (hlavně při napájení z baterie) a ještě každá taková změna vyžaduje restart, aby se projevila.

Navzdory některým nedostatkům jde stále o jeden z nejlepších malých notebooků v hi-end segmentu a ocení jej zejména ti, kteří potřebují sice malý a snadno přenosný počítač, ale nechtějí dělat velké kompromisy ve výkonu.

Klady a zápory

+ výkon čtyřjádrového procesoru
+ tenké a odolné provedení
+ dlouhá výdrž na baterii

- chybí HDMI a klasické USB-A
- vysokofrekvenční pískání ventilátoru v zátěži

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: DELL XPS13 (9370)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-8550U (1,80/4,00 GHz, 4-core, 8 MB L3)
  • RAM (GB): 16 DDR4-2133 (on-board)
  • SSD (GB): 512 (KXG50ZNV512G NVMe TOSHIBA, M.2, NVMe)
  • ODD: -
  • LCD: 13,0" TFT/IPS (lesklý)
  • LCD rozlišení: UHD (3840 x 2160)
  • Video: Intel UHD 620 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Killer Wireless-n/a/ac 1435 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics/precision) + dotyk
  • Software: Windows 10 Pro (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Pol 52 Wh / 10h 55min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, micro-SD XC, 2x Thunderbolt 3 (USB-C), 1x USB-C 3.1
  • Rozměry: 302 x 199 x 14-19 mm
  • Hmotnost (kg): 1,22
Recenze

Diskuse