RECENZE: Lenovo ThinkPad T480 - business notebook pro náročné, 2 baterie, s čtyřjádrem a IPS

31. 5. 2018 06:25    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Tradiční pracovní notebooky s 14 palcovými displeji nevymřely. Mezi stálice v tomto segmentu patří ThinkPady T, z nichž jsme se rozhodli otestovat poslední generaci, a to rovnou v konfiguraci s čtyřjádrovým Intel Core i7 nejnovější generace, 16 GB RAM a rychlým 512GB SSD.

Lenovo ThinkPad T480 - business notebook pro náročné, 2 baterie, s čtyřjádrem a IPS

Základní popis

První ThinkPad T byl představen v roce 2000 (14“ T20). Za 18 let života prošla řada T velkými změnami a nejnovějším následovníkem se stejnou úhlopříčkou displeje je právě ThinkPad T480. Jde o pracovní notebook spadající do kategorie business a cílí především na střední a větší firmy jako standardní služební počítač.

Vzhled ThinkPadů je svým způsobem stylový i dnes, po více než 25 letech od uvedení prvního modelu. S dominantní černou barvou kontrastuje červená čepička trackpointu a tenké linky tlačítek pod ním. Charakteristické je také nakloněné logo ThinkPad v rohu základny i víka. Počítač má hranatější tvary, a ač je jeho kostra kovová, na povrchu základny je použit černý plast s mírně hrubším vzorkem, který je příjemný na dotyk.


Mechanické provedení je na velmi dobré úrovni. Základna ani víko se při manipulaci nikde nekroutí a ani silnější zatlačení na vnější stranu víka nevede k chybám v obraze. Výhradu bych měl pouze k absenci gumových prvků chránících před odíráním rámu víka o základnu. Notebook má okolo víka mírný plastový výstupek, který tlačí na okraj základny po stranách i vpředu. Po dvou týdnech používání už byly při zkoumání pod drobnohledem vidět tenká vyšoupaná místa v plastu základny.

Klouby mají optimální tuhost a umožňují otevření počítače jedním prstem, aniž by se spolu s víkem zvedala také základna. Maximální úhel otevření je plných 180°, což znamená, že víko může být v rovině se základnou.



Všechna tradiční rozhraní jsou na pravém boku. Konkrétně jde o kombinovaný zvukový konektor (vstup/výstup), dvojici USB 3.0, obrazový výstup HDMI, připojení do počítačové sítě LAN a čtečku paměťových karet SD XC. Na levém boku jsou dále ještě dva konektory typu USB-C, z čehož jeden funguje také jako rozhraní Thunderbolt 3. Právě ten má navíc ještě pod záslepkou schované rozšíření pro dokovací stanici. Na levém boku se nachází také standardní čtečka bezpečnostních karet SmartCard.

V konektorové výbavě byste marně hledali obrazový výstup VGA, který už zmizel i z této třídy počítačů. Na druhou stranu jinak je zde vše potřebné. Určitou výhradu mám k rozmístění konektorů, kdy obě USB i HDMI směřují do míst, kde připojené kabely budou překážet případně připojené myši (pravákům).

Dokovací stanice pro ThinkPady jsou v nabídce rovnou tři a liší se konektorovou výbavou. Ani jedna z nich se ovšem nedá označit za levnou. Model Basic stojí téměř šest tisíc korun a nabízí čtveřici klasických USB (2x USB 3.1, 2x USB 2.0), audio jack, gigabitový ethernet a dva obrazové výstupy (DisplayPort a VGA).

Model Pro (7 tisíc korun) přišel o VGA, ale nabízí zas dvojici DisplayPortů, jedno USB 3.1 navíc a také moderní USB-C Gen2. Model Ultra (8 tisíc korun) má navíc už jen HDMI, VGA a druhé USB-C Gen2.

Počítač má v zavřeném stavu rozměry 337 x 233 x 23 mm a váží 1,63 kg. Napájecí adaptér (118 x 46 x 29 mm) má výkon 65 W a na cestách znamená dohromady s přívodním kabelem dalších 350 g. Celkově jde o notebook, který svými rozměry i hmotností představuje ideálního kandidáta na cesty pro uživatele, kteří nemají rádi velké kompromisy v ergonomii.

Na konci napájecího adaptéru je konektor typu USB-C, přes který se notebook nabíjí. Oba porty na levém boku notebooku tuto funkci podporují. Sice nejsem zatím přesvědčen o životnosti takového typu konektoru pro nabíjení notebooku, ale výhody má. V době testování jsem zapomněl napájecí zdroj v jiném městě a nouzově jsem fungovat s napájecím adaptérem k tabletu. Jeho výkon pouhých 22 W notebooku nijak nevadil – počítač si nijak nestěžoval a ani nevynucoval nízký výkon procesoru. Jen se samozřejmě podle zatížení úměrně pomaleji nabíjel.

Klávesnice a ovládací prvky

Rozložením už mají naštěstí ThinkPady klávesnici několik generací stejnou, a tak se dlouholetí uživatelé konečně mohli přizpůsobit všem změnám, které před lety proběhly, bez obav, co se zas změní. Anomálií v rozložení ve srovnání s libovolnými jinými notebooky je přítomnost klávesy Fn v levém dolním rohu, kde se obvykle vyskytuje Ctrl. Další, nicméně ne tak důležitou, změnou je přítomnost klávesy PrintScreen v místě, kde se normálně nachází klávesa pro vyvolání kontextové nabídky.


Potěší předsunuté kurzorové šipky a rozdělení horní řady kláves malými mezerami po čtveřicích pro lepší hmatovou orientaci. Klávesy pro pohyb v dokumentech jsou všechny dostupné bez nutnosti použít Fn. PageUp a PageDown jsou u kurzorových šipek a mají jiný tvar než všechny ostatní klávesy, což ve výsledku shledávám jako dobrý krok.


Mechanika kláves je velmi příjemná a nemám k ní výhrady. Klávesnice při psaní tlumeně klape a trochu duní, nicméně při troše snahy lze psát i tiše. Odezva kláves je perfektní a přesně rozpoznatelnou hranicí, kdy klávesa přechází do stisknutého stavu. Rozhodně jde o jednu z nejlepších klávesnic, které jsou aktuálně v noteboocích dostupné.


Podsvícení klávesnice bylo přepracováno tak, aby nedocházelo k velkému prosvítání diod v mezerách mezi klávesami směrem k uživateli. Podsvícení se přepíná zkratkou Fn+Mezerník a nabízí dva stupně intenzity. Světlejší režim nechává diody svítit stabilně, zatímco tmavší režim používá PWM pro vytvoření polovičního jasu. Chválím za použití ergonomické frekvence 20 kHz (běžně klávesnice blikání okolo 100 Hz).

Indikační diody jsou na klávesnici u příslušných kláves (FnLock, ztlumení zvuku, ztlumení mikrofonu), na hlavním vypínači a vedle napájecího konektoru. Všechny svítí bíle (napájení také oranžově, pokud se baterie nabíjí) a v případě klávesnice a hlavního vypínače je jejich intenzita zbytečně vysoká pro práci ve tmě. Je velká škoda, že Lenovo nezůstalo u zelených a oranžových diod, které používalo v minulých generacích. Svou roli plnily stejně, vypadaly lépe a byly zdravější pro oči.

Touchpad i trackpoint pracují v režimu precision a řídící elektronika je od Synaptics. S funkcí obou zařízení jsem spokojený. Trackpoint po nastavení vyšší senzitivity poskytuje tu správnou odezvu, aby mohl sloužit jako hlavní a jediné polohovací zařízení. Touchpad má rychlou odezvu a jeho dotyková plocha se dá mačkat zlehka a bez velkého hluku od klapání.

Změnou prošla tlačítka trackpointu, která už nemají původní měkký, nehlučný chod. Nyní při stisku klapou, což se na fórech stalo terčem kritiky u fanoušků ThinkPadů. Sám bych zde také raději viděl původní mechaniku tlačítek, ale nepovažuji to za tak zásadní problém a po čase jsem si vzniknul. Trackpoint ThinkPadu je stále nejlepší na trhu.

Hlavní HW parametry

Notebook je postaven na 8. generaci čtyřjádrových procesorů Core (U) s TDP 15 W. V testované konfiguraci je konkrétně Core i7-8550U se základním taktem 1,8 GHz a režimem TurboBoost až do 4,0 GHz. Oproti Core i5 se liší kromě vyšších taktů také větší vyrovnávací pamětí L3 (8 MB).


Uvnitř počítače jsou dva standardní sloty SO-DIMM podporující moduly DDR4-2400. V testované konfiguraci je využit pouze jeden z nich, a to modulem s kapacitou 16 GB. Přidáním dalšího takového se můžete dostat na oficiální maximum – 32 GB operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 93053
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 20362

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 362386
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 132407

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,89 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 7,17 pts
  • Multiprocessor Speedup: 3,80

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 169 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 652 cb
  • Multiprocessor Speedup: 3,87

Testy 3D Mark - CPU

  • 3DMark 11 – Physics: 7336
  • Fire Strike – Physics: 9802
  • Time Spy – CPU: 1488

RAM

* HWiNFO32 (propustnost paměti): 11983 MB/s

ThinkPad se snaží ždímat z procesoru maximum. Při zátěži jednoho jádra se dokáže dlouho držet u maximální frekvence turba. V zátěži všech jader dochází k zahřátí procesoru k 90 °C během první minuty a následně se takt procesoru postupně sníží na 2,7 GHz, kde se drží neomezeně dlouho. Nejvýše se TDP procesoru pohybuje u 25 W a dlouhodobá zátěž jej sníží na 18 W, což je stále víc než udávaná základní hodnota.

Výkon procesoru postačuje i pro náročnější činnosti a zejména v zátěži všech jader dochází k velkému posunu proti předchozím generacím počítače vybaveným úspornými dvoujádry.

Uvnitř počítače je místo pro 2,5“ pevný disk, které je nicméně v testované konfiguraci obsazeno držákem na M.2 SSD – konkrétně 512GB modelem od Samsungu, který je připojený přímo na sběrnici PCIe a nabízí vysoký diskový výkon na poměry notebookových SSD. SSD připojené na PCIe je podporované také ve slotu jinak určeném pro LTE modem. Zde však jde o krátkou variantu slotu, do které se SSD špatně shání a má pouze omezenou kapacitu.

Lenovo ThinkPad T480 - M.2 (2280) SSD v rámečku pro 2,5
Lenovo ThinkPad T480 - M.2 (2280) SSD v rámečku pro 2,5" mechaniky

  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 1106,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,06 ms

Notebook je vybaven jak gigabitovým Ethernetem s plnohodnotnou variantou konektoru, tak bezdrátovou kartou s podporou Bluetooth a Wi-Fi /AC. Obě zařízení jsou od Intelu a v případě bezdrátové karty mě mile potěšila stabilita a rychlost připojení i na velké vzdálenosti od přístupového bodu.

Přístup k vyměnitelným komponentám vede přes vanu základny. Křížové šrouby mají z vnitřní strany spodního krytu závlačky, takže i povolené stále drží v dírách krytu. Pro sundání krytu je potřeba vyjmout venkovní baterii. Pod ní je několik snadno přístupných plastových pojistek důležitých pro rozebrání notebooku. Další plastové pojistky jsou po obvodu zbytku notebooku – s trochu zkušeností, trpělivosti a opatrnosti je lze také relativně snadno povolit.

Po rozebrání notebooku lze vyměnit vnitřní baterii, malou systémovou baterii, operační paměť, SSD/HDD, bezdrátový modul a 3G/LTE modul (zde prázdný slot). M.2 SSD je umístěno v rámečku pro 2,5" HDD (nebo i SSD). Na M.2 SSD modul (8 cm) je přišroubován kus plechu pro odvod tepla (včetně teplovodivé hmoty).

Displej a grafika

Matný 14“ displej je v testovaném notebooku vybaven maticí IPS (LG LP140WF6-SPB7) s rozlišením full-HD (1920x1080). Z hlediska kontrastu a pozorovacích úhlů jde o dobrý displej. Zaostává jen v pokrytí barvového prostoru, neboť zejména červené barvy nejsou příliš syté. Dá se říct, že jde tedy spíše o kancelářský displej. Pro takový účel potěší jeho neutrální bílá bez nádechu do jiné barvy.

Lenovo ThinkPad T480 - LCD, černá, 100% jas, expozice 1 sLenovo ThinkPad T480 - LCD, černá, 100% jas, expozice 3 s

Maximální svítivost odpovídá základním IPS panelům a postačuje v omezené míře pro kancelářskou práci na přímém slunci. Regulace jasu netrpí PWM blikáním v žádném stupni jasu a displej je tak vhodný i pro dlouhodobou práci.

Lenovo k tomuto notebooku nabízí také konfigurace se základním HD ready displejem (1366x768), který je pouze TN. Nejvyšší konfigurace mohou mít pro změnu IPS displej s rozlišení WQHD (2560x1440).


Integrované grafické jádro Intel UHD 620 využívá sdílenou paměť a stará se o obsluhu interního displeje i externích výstupů. Notebook je vybaven klasickým výstupem HDMI 1.4 (dáno specifikací proceosru a grafického čipu). To znamená podporu 3840x2160 při snímkové frekvenci 30 Hz. Grafický čip UHD 630 v druhé vlně 8. generace procesorů Intel Core umí stejné (i vyšší) rozlišení i v 60 Hz.

Další možností výstupu jsou dva konektory typu USB-C na levém boku. Oba mohou přenášet obraz v režimu DisplayPort a zmíněné rozlišení zvládají v plné snímkové frekvenci 60 Hz. Dokonce se zdá (dle informací z grafického čipu), že jsou na sobě nezávislé a nejsou připojeny přes jeden rozbočovač.

Grafické jádro podporuje maximálně tři nezávislá zobrazení, což znamená interní displej s dvěma externími monitory nebo trojici externích monitorů za předpokladu, že je interní displej vypnutý.

Existují také konfigurace notebooku vybavené dedikovaným grafickým čipem nižší třídy NVIDIA GeForce MX150 s 2 GB vlastní paměti (64bit GDDR5).

Testy 3D Mark - celkový grafický 3D výkon systému

  • 3DMark 11: P2000 (GPU: 1815)
  • Fire Strike (DX11): 1045 (GPU: 1127)
  • Time Spy (DX12): 286 (GPU: 251)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 47,77 fps
  • Cinebench R15: 51,51 fps

SPEC viewperf 12.1 / 1900x1060 (fps)

  • 3ds Max (3dsmax-05): 11,47
  • CATIA (catia-04): 12,14
  • Creo (creo-01): 10,92
  • Energy (energy-01): 0,21
  • Maya (maya-04): 11,50
  • Medical (medical-01): 3,97
  • Showcase (showcase-01): 5,59
  • Siemens NX (snx-02): 2,40
  • Solidworks (sw-03): 26,56

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 10,5 fps

Výkon integrované karty je ovlivněn jednokanálovým zapojením hlavní paměti (jeden paměťový modul, lze přidat druhý a zlepšit tak výsledky) a je o čtvrtinu slabší než u dedikovaných low-end čipů minulé generace (NVIDIA GeForce 940M). Zahrát si můžete starší a méně náročné hry, ale počítejte spíše s nižšími detaily a rozlišením HD.

Multimedia

Notebook je vybaven dvojicí reproduktorů, které se nacházejí v předních rozích spodku základny. Zvuk je vylepšován softwarovým rozšířením Dolby Audio a celkově reproduktory nevynikají ani maximální hlasitostí, ani kvalitou zvuku. Prakticky v podání chybí jakékoli nízké frekvence. V rámci business notebooků jde nicméně o průměrné audio.

Lenovo ThinkPad T480  - interní reproduktor
Lenovo ThinkPad T480 - interní reproduktor

Integrovaná webkamera nabízí standardní kvalitu snímání a její aktivita je indikována silnou bílou diodou vedle objektivu. Okolo pochopitelně nechybí ani zdířky duálního mikrofonu se schopností odfiltrovat okolní hluk.

Velmi potěšující je přítomnost posuvné krytky, kterou lze objektiv kamery mechanicky zakrýt. Tato krytka je přítomna pouze u konfigurací se standardní webkamerou. Konfigurace vybavené IR kamerou pro snímání obličeje ji nemají.

Zabezpečení

Testovaná konfigurace nepodporuje vzdálenou správu pomocí technologie Intel vPro, nicméně existují takové, které ano. Počítač je možné zabezpečit vedle standardních hesel firmware také pomocí čtečky otisku prstů a čtečky bezpečnostních karet SmartCard.

V nastavení firmware je možné zablokovat přístup k jednotlivým rozhraním a integrovaným komponentám počítače.

Chlazení a provozní hluk

Chladič a ventilátor jsou umístěny na levém boku a právě z levého boku notebook také vyfukuje ohřátý vzduch. Ventilátor je uvnitř pouze jeden – vede od něj jediná heat pipe k procesoru a v případě modelu s dedikovaným grafickým čipem je protažena přes procesor až ke grafice.

Lenovo ThinkPad T480 - vnitřek notebooku
Lenovo ThinkPad T480 - vnitřek notebooku

Při běžných nenáročných činnostech zůstává chlazení počítače pasivní a notebook je úplně tichý. Až při intenzivní zátěži procesoru trvající alespoň desítky sekund dochází k roztočení ventilátorů. Pokud zátěž přetrvává, otáčky se poměrně záhy zvýší a ventilátor má lehce pískavý zvukový projev proudícího vzduchu. Ten ještě mírně zesílí, když se vytíží všechna jádra procesoru a zvednou se otáčky ventilátoru.

Projev ventilátoru v zátěži patří v rámci třídy spíše k nepříjemnějším, nicméně je ještě snesitelný (celková hlučnost není vysoká). Naštěstí v případě kancelářské práce je většinou notebook tichý a tento lehký problém se neprojevuje.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,3°C
  • klávesnice vlevo = 31,9°C
  • klávesnice vpravo = 31,8°C
  • spodek maximum = 34,6°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 33,1°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 34,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 36,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,9°C
  • klávesnice vlevo = 43,2°C
  • klávesnice vpravo = 43,1°C
  • spodek maximum = 52,5°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 52,5°C

teplota okolí při měření: 27°C

Teploty na povrchu jsou při nenáročných činnostech nízké, a počítač se tedy dá dlouhodobě používat položený na klíně. V zátěži se zahřívá hlavně spodek v místě procesoru, kde se vana notebooku umí zahřát na teploty nad hranicí 50 °C (měření nicméně probíhalo v době veder). Klávesnice je v zátěži vlažná, ale samotné plastové klávesy mnoho tepla nepřenášejí. Pohodlí při práci není příliš ovlivněno.


Baterie

Uvnitř počítače jsou dvě baterie a každá z nich má kapacitu 24 Wh. Jedna je integrovaná v přední části základny a k její výměně je potřeba odšroubovat spodní kryt počítače. Druhá je uživatelsky vyměnitelná v zadní části základny. Elektronika notebooku je nastavena tak, aby se vždy nejdříve používala druhá baterie, a až když je dostatečně vybita, přejde notebook na interní (první) baterii. Při nabíjení jde na to opačně a nabití interní baterie má vždy prioritu.

Lenovo ThinkPad T480 - napajecí zdroj a vyměnitelná baterie
Lenovo ThinkPad T480 - napajecí zdroj a vyměnitelná baterie

V našem standardním* redakčním testu stačilo celkových 48 Wh na 12 hodin a 26 minut provozu. Při on-line kancelářské práci s polovičním jasem se výdrž pohybovala stále ještě okolo osmi hodin.

Uživatelsky vyměnitelná baterie může mít v závislosti na konfiguraci různou kapacitu. Vedle malé 24Wh varianty, existují také verze s kapacitou 48 a 72 Wh. Obě nicméně výrazně přesahují z počítače směrem dolů a přidávají k hmotnosti dalších 200 g. Rozměrově jsou větší varianty identické a liší se pouze kapacitou článků.

Prázdné baterie lze nabít na 90 % za jednu a půl hodiny. Při plné zátěži procesoru se doba nabíjení prodlouží o další hodinu.

V programu Lenovo Vantage lze uživatelsky změnit prahy, při kterých se baterie začnou nabíjet a při kterých naopak přestanou. Změnou celkového nabíjení ze 100 na 90 % můžete snížit zátěž baterií a zvýšit jejich životnost.

BIOS

Prostředí firmware nabízí rozsáhlé možnosti nastavení zahrnující zavádění systému ze sítě, podporu USB v prostředí DOSu, vypínání trackpointu/touchpadu, prohození kláves Ctrl a Fn, přepínání primární funkce horní řady kláves (Fn-Lock), volbu primárního výstupu grafického jádra a ovlivnění úsporných funkcí procesoru.

Systém je možné zavádět v režimu BIOS i UEFI včetně volitelného SecureBoot.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace stojí 45.790,- Kč s DPH a jde o druhou nejvyšší ze standardní nabídky pro ČR. Nejvyšší konfigurace stojí o devět tisíc víc a liší se přítomností dedikovaného grafického čipu (GeForce MX150) a vyšším rozlišením displeje (2560x1440). Dostupné nižší konfigurace se liší poloviční kapacitou RAM (8 GB), poloviční kapacitou SSD (256 GB, SATA) nebo slabším procesorem (Core i5-8250U). Nejnižší konfigurace, která je proti testované slabší ve všech zmíněných parametrech, stojí 34.990,- Kč s DPH. Lenovo umí pro firemní zákazníky i konfigurace na míru.

Všechny konfigurace mají v základu tříletou záruku s opravou v autorizovaných servisech. Tuto záruku je možné prodloužit až na pět let, případně rozšířit o další služby (oprava u zákazníka s reakcí do druhého pracovního dne, tzv. on-site).

Závěr

14“ ThinkPad T480 je důstojným zástupcem řady ThinkPad T. Oproti předchozím generacím nabízí více výkonu díky čtyřjádrovým procesorům a moderní rozhraní Thunderbolt 3 je přítomno již v základu pro všechny konfigurace. Kvalita klávesnice, trackpointu i touchpadu je na velmi slušné úrovni i ve srovnání s jinými business notebooky. Právě přesný trackpoint potěší ty, kteří hodně píší na klávesnici a nechtějí přesouvat ruce na touchpad při každém pohybu kurzorem.

Chlazení počítače je sice optimalizované pro dosažení vysokého výkonu, ale je to vykoupeno pískavějším projevem ventilátoru při větší výpočetní zátěži. Taktéž displej by mohl mít lepší pokrytí barevného rozpětí - u něj nicméně chválím, že nebliká vlivem PWM regulace a že pro kancelářskou práci nabízí dobré vyvážení bílé.

Nové Tčko je jedním z těch notebooků, které se fasují jako služební ve středních a větších firmách. Základní konfigurace nicméně nejsou tak drahé jako dříve, a ThinkPad T480 může být zajímavý i pro běžné uživatele hledající solidně zpracovaný kancelářský notebook se slušným výkonem a kdykoliv vyměnitelnou baterií.

Klady a zápory

+ pohodlná klávesnice s přesným trackpointem i touchpadem
+ konektorová výbava (Thunderbolt, USB-C, HDMI,…)
+ mechanické provedení
+ dvě baterie, z toho jedna kdykoliv vyměnitelná

- pískavý zvuk ventilátoru v zátěži
- slabší barevný rozsah displeje

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo ThinkPad T480
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-8550U (1,80/4,00 GHz, 4-core, 8 MB L3)
  • RAM (GB): 16 DDR4-2400 (16+0)
  • SSD (GB): 512 (SAMSUNG MZVLB512HAJQ-000L7, NVMe, M.2)
  • HDD (GB): -
  • ODD: -
  • LCD: 14,0" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel UHD 620 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Intel Ethernet Connection I219-V)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 8265 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics/precision)
  • Software: Windows 10 Pro (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Pol 24+24 Wh / 12h 26min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, SD XC, 2x USB 3.0, 1x USB-C, 1x USB-C/Thunderbolt3, HDMI
  • Rozměry: 337 x 233 x 23 mm
  • Hmotnost (kg): 1,63
Recenze

Diskuse