RECENZE: MSI GS65 Stealth Thin - herní notebook, 15.6 palců, tenký, elegantní, celokovový

9. 7. 2018 14:31    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Výrazné osvěžení designu mezi notebooky MSI, přináší manažersky vyhlížející notebook s výkonem vyšší střední třídy herních strojů. Nabízí aktuálně nejběžnější mobilní procesor herních notebooků a grafické karty NVIDIA GeForce GTX 1060 nebo GTX 1070 Max-Q. Mezi hlavní přednosti patří i kvalitní displej s tenkým rámečkem.

MSI GS65 Stealth Thin - herní notebook, 15.6 palců, tenký, elegantní, celokovový

Na úvod recenze je třeba konstatovat, že do redakce dorazil před-produkční vzorek. Hlavní komponenty (CPU, GPU, kapacity RAM a SSD) mají odpovídat tomu, co bude dováženo do ČR a je pravděpodobné, že některé konstrukční prvky a aplikace budou v produkčních kusech ještě doladěny. Už několikrát se potvrdilo, že i notebooky pod stejným kódovým označením, se během životního cyklu modelu mohou měnit / vylepšovat / upravovat konstrukčně i komponentově (např. stejná kapacita SSD, ale jiný výrobce nebo model LCD se stejným rozlišením a technologií zobrazení, ale v jiné celkové kvalitě obrazu atp.), někdy bohužel, někdy bohudík.

Základní popis

Zcela nový model 15.6" notebooku MSI GS65 Steath Thin vypadá na první pohled velmi elegantně. Celokovové (hliníkové) tělo je oficiálně černé, na mě ale notebook působil jako velmi tmavě hnědý, pravděpodobně i díky zlatavým linkám po obvodu vnější strany víka, touchpadu a dalších prvků, včetně loga. Barevně mi připomíná tmavý luxusní nábytek, jaký vídávám v kancelářích právníků z amerických filmů, např. Ďáblův Advokát.

MSI GS65 Stealth Thin - vnější strana víkaMSI GS65 Stealth Thin - spodek notebooku

MSI si dalo práci s návrhem spodní strany notebooku, je jasně vidět snaha, o maximální omezení prohýbání, při tlaku na pracovní plochu. Notebook má dvě dlouhé gumové nohy podél čela a zádi notebooku, v zádi je uprostřed vykrojení, pravděpodobně kvůli přístupu vzduchu k chlazení. Další tři opěrné body (plastové výstupky) jsou umístěny uprostřed a po stranách, odzadu blíže ke středu. Na spodku notebooku je také otvor pro reset systému např. kancelářskou sponkou.

MSI GS65 Stealth Thin - maximální úhel otevření, 180°
MSI GS65 Stealth Thin - maximální úhel otevření, 180°

Víko notebooku drží u základny (v zavřeném stavu) 4 magnety, dva v rozích víka a dva v rozích základny. Otevírání notebooku je usnadněno cca milimetrovým výstupkem na čele víka, pro otevření jednou rukou a jedním prstem (palcem) naprosto dostačuje, základna drží pevně na stole. Víko lze otevřít do úhlu plných 180°. Otevřený displej se při snaze sice trochu kroutí, ale aby byly vidět deformace v obraze, je pravděpodobně potřeba zatlačit hodně, tak daleko jsem ani nedošel, z tohoto hlediska tipuji, že bude notebook dlouho pevný a displej v bezpečí, při rozumném zacházení. Panty mi připadaly trochu "gumové", podle zastoupení bude u prodejních kusů lepší.

Všechny konektory jsou umístěny na bocích notebooku, vzhledem k chlazení i na bocích (zadní rohy, cca 1/3 délku), je naprostá většina rozhraní umístěna blíže středu. Jedinou výjimkou je otvor pro Kensington Lock, ten je umístěn v zadním levém rohu, za chlazením pak následuje přípojka k datové síti (LAN RJ45), 2x USB-A 3.1 a 2x audio jack. Na pravém boku, hned za chlazením, je umístěn napájecí konektor, HDMI (4k při 60 Hz), Mini DiplayPort, USB-C (3.1. Gen 2 / DP / Thunderbolt 3) a jako poslední je třetí USB-A 3.1. Napájecí konektor na konci kabelu je zahnutý, to je na jednu strnu fajn, ovšem pokud ho nastavíte dozadu, leží v cestě výdechu chlazení. Lepší by bylo, pokud by napájení bylo umístěno podobně, jako Kensington Lock.

MSI GS65 Stealth Thin - levý bok
MSI GS65 Stealth Thin - levý bok
MSI GS65 Stealth Thin - pravý bok
MSI GS65 Stealth Thin - pravý bok

Celkové rozměry základny 358 x 248 mm odpovídají moderním 15,6 palcovým notebookům s tenkým rámečkem kolem LCD. Tloušťku klasicky (dělají to snad všichni) výrobce uvádí bez gumových nožiček 17,9 mm, včetně nožiček jsem naměřil 22,5 mm. Váhu naopak výrobce udává o něco vyšší 1,88 kg, naměřil jsem 1,86 kg, ale třeba je to proto, že prodejní kusy budou mít více materiálu v konstrukci. Testovaný před-produkční vzorek mi totiž připadá až příliš měkký, hlavně v oblasti kolem touchpadu pod klávesnicí kde se velmi snadno prohne pod tlakem prstu a i celá základna se v přední části velmi snadno kroutí, při uchopení za rohy. Kovové notebooky rozhodně dokáží být pevnější, možná díky lepšímu propracování vnitřní konstrukce, možná díky silnější vrstvě vrchního kovu pracovní plochy. V batohu na zádech bych jistě o pár gramů navíc snadno unesl, za lepší tuhost základny by to jistě stálo a za ten výkon co se v notebooku ukrývá, bych tu váhu oželel. Napájecí zdroj o rozměrech 185 x 72,5 x 23 mm s kabelem váží dalších 550 g. Mobilita notebooku patří ke středu dnešního standardu, dokáži si snadno představit jeho každodenní přenášení.

Klávesnice a ovládací prvky

Ač se jedná o 15,6 palcový notebook, rozložení klávesnice odpovídá spíše 14" a menším strojům bez numerického bloku. V MSI se rozhodli, že horní řada kláves dostane standardní šířku, to se mi líbí. Vedle F1 až F12 je tedy klasicky vlevo Esc a vpravo "jen" další dvě klávesy, což bohatě stačí, vadí mi ovšem volba jejich funkce. DEL v pravém rohu je správně, ale INS, který je na stejné klávese s potřebou stlačit Fn, bych viděl raději hned vedle, kde je nepochopitelně samostatný PrtScr, který by klidně mohl být pod Fn, např. právě na INS.

MSI GS65 Stealth Thin - detail rozložení klávesnice
MSI GS65 Stealth Thin - detail rozložení klávesnice

Klávesy F1-F12 mají vždy klasickou funkci, ani v BIOSu nelze upřednostnit funkce používané s klávesou Fn, a vůbec mi to neschází. Home, PgUp, PgDn a End jako sloupek vpravo mi vyhovuje. Líbí se mi, že kurzorové šipky mají standardní rozložení i velikost, včetně výšky. MSI u tohoto modelu umístilo Win klávesu nalevo od mezerníku, což více odpovídá zvyklostem, ovšem Fn je teď napravo, který mám raději také vlevo. Funkci Win a Fn lze prohodit v nastavení aplikace Dragon Center (lze i v BIOSu). V aplikaci lze klávesu Win i zcela zablokovat, což se hodí při hraní (zabráníte nechtěnému vyvolání nabídky, uprostřed napínavé akce).

Schází mi klávesa kontextové nabídky, která ustoupila klávese (|\), běžně umístěné u spodní hrany dvou-řádkového Enteru, jenže zde je podlouhlý jedno-řádkový. Funkci zmíněné klávesy lze v BIOSu prohodit s pravým Alt-em. Všechny znaky a symboly jsou bílé, barvy podsvícení si ale můžete libovolně nastavit pro každou klávesu zvlášť, protože MSI zde (řekl bych již tradičně) nabízí klávesnici SteelSeries s RGB barevným podsvícením.

MSI GS65 Stealth Thin - pracovní plocha, klávesnice, jednolitý touchpad
MSI GS65 Stealth Thin - pracovní plocha, klávesnice, jednolitý touchpad

Touchpad o rozměrech 105 x 70 mm má optimální velikost, zklamala mě ale absence samostatných kláves (kritizuji standardně, jednolitý touchpad považuji za hloupou módu), zde navíc stisk v dolních rozích funguje velmi ztuha. Nejlépe lze tlačítko integrované v touchpadu použít cca do poloviny výšky a od středu (šířky) až cca 1 cm od obou okrajů (kde je stisk téměř "mrtvý"), doufám, že toto je také problém jen testovacího kusu. Reakce dotykové plochy na pohyby prstu i gesta jsou v pořádku. Touchpad je tradičně umístěn více k levé straně základny a méně tradičně téměř lícuje s čelem, klávesnice je totiž také umístěna blíže k čelu, protože nad klávesnicí je více prostoru pro chlazení.

Hlavní vypínač je umístěn do středu (horizontálního) plochy nad klávesnici, jeho velikost a stisk je optimální. Vedle vypínače je dioda, která svítí bíle, pokud pracuje grafické jádro integrované v procesoru a oranžově, pokud pracuje dedikovaný grafický čip NVIDIA. Další indikační dioda na čele notebooku oznamuje dobíjení baterie. Dvě diody jsou i přímo v klávesnici, CapsLock a F6 (+Fn, povolení webkamery).

Hlavní HW parametry

Instalovaný procesor Intel Core i7-8750H je aktuálně jediným, který se pro tento notebook nabízí. V nových herních noteboocích jde momentálně o běžný standard, testem redakce už prošel a určitě se zde objeví ještě několikrát. Nabízí 6 fyzických a 12 logických jader, výkonově je na tom o mnoho lépe než jeho předchůdce, přitom spotřeba je pod kontrolou. Základní takt 2,2 GHz v režimu TurboBoost dokáže poskočit až na 4,1 GHz, před pár lety nepředstavitelné číslo v notebooku. Jakých taktů v zátěži dosahuje v tomto notebooku, se dočtete níže v kapitole Chlazení a provozní hluk.

MSI GS65 Stealth Thin - specifikace Intel Core i7-8750H

HWinfo Single-Thread mód (zatíženo jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 86381
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 20323

HWinfo Multi-Thread mód (zatížena všechna jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 572982
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 204565

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,99 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 11,80 pts
  • Multiprocessor Speedup: 5,94

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 173 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 1037 cb
  • Multiprocessor Speedup: 5,99

Testy 3D Mark - CPU

  • 3DMark 11 - Physics: 10731
  • Fire Strike - Physics: 14197
  • Time Spy - CPU: 5809

RAM

Sloty pro operační paměť RAM jsou v notebooku dva, oba obsazené. Celkem 16 GB DDR4-2400 (2x 8 GB, Samsung M471A1K43CB1-CRC) může být nahrazeno i DDR-2666. Procesor podporuje až 64 GB RAM, aktuálně běžně dostupné jsou však zatím "jen" 16 GB moduly, celkem tedy 32 GB.

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 14300 MB/s

SSD

Instalovaný M.2 NVMe SSD modul (SAMSUNG MZVLB512HAJQ), s kapacitou 512 GB, dosahoval vynikajících výsledků v testech. Pokud by někomu jeho kapacita byla málo, lze do notebooku přidat ještě jeden M.2 modul. U obou SSD modulů se počítá se standardem velikosti 80 x 22 mm.

  • HD Tach (měření průměrné přenosové rychlosti při čtení): 614 MB/s
  • Průměrná přístupová doba čtení: 0,055 ms
MSI GS65 Stealth Thin - AS SSD, výkony v iopsMSI GS65 Stealth Thin - AS SSD, výkony v MBMSI GS65 Stealth Thin - Crystal Disk Mark

ROZBORKA: Sundat spodní kryt je vcelku snadné, stačí povolit několik šroubů s křížovou hlavou, povolit (zatlačit palci směrem od klávesnice) plastovou krytku mezi klouby a opatrně odcvaknout zadní stěnu, která je součástí spodního krytu. Prvním krokem se dostanete k integrované baterii a bezdrátovému modulu. Pro přístup k RAM a SSD je potřeba povolit další dva křížové šrouby na desce a několik kablíků, především nejtlustší plochý hned vedle WiFi modulu, anténní kabely, kabel k LCD a jeden tenký plochý na desce umístěný mezi ventilátory. Pokud je vše správně povoleno, lze desku ze základny vyklopit opět snadno, opatrně také s konektory na bocích.

MSI GS65 Stealth Thin - základní deska, 2x RAM, 2x slot pro M.2 SSD (2280)
MSI GS65 Stealth Thin - základní deska, 2x RAM, 2x slot pro M.2 SSD (2280)

Displej a grafika

Full-HD (1920 x 1080 px) IPS panel s matným povrchem nabízí především 144 Hz obnovovací frekvenci. Výrobcem je AU Optronics (AUO80ED, B156HAN08.0) a podle dostupných měření nepoužívá PWM regulaci podsvícení, což je zdravější pro oči. Líbí se mi podání černé i bílé, rozsah podsvícení je optimální, rovnoměrnost také fajn viz fotky níže (expozice 1 a 5 vteřin). Podání barev je pěkné, můj monitor v kanceláři má ovšem o chlup lepší kontrast v odstínech červené a zelené. Pro nastavení barev existují v aplikaci Dragon Center různé přednastavené profily, nejlepší je volba bez úprav (sRGB). Aplikace TrueColor umožňuje i ruční nastavení dle libosti uživatele nebo dokonce i kalibraci, ovšem k té už je potřeba externí zařízení.

MSI GS65 Stealth Thin - podsvícení LCD, expozice 1 vteřinaMSI GS65 Stealth Thin - podsvícení LCD, expozice 5 vteřin

Grafická jádra jsou v notebooku dvě. První pro běžnou práci s dokumenty a internetem a delší výdrž baterie, integrované v procesoru, Intel UHD Graphics 630. Zájemce o tento notebook ovšem bude mnohem více zajímat NVIDIA GeForce GTX 1070 s vlastní GDDR5 8 GB video pamětí. V tomto notebooku jde o provedení Max-Q což znamená stejné jádro, ale o něco nižší takty a spotřebu potažmo výdej tepla. V redakci se nám tato varianta objevila poprvé, výkonově je zhruba na půl cesty mezi GTX 1060 a 1070, s přehledem zvládne všechny aktuální hry v rozlišení displeje na vysoké detaily, dopřát si můžete i virtuální realitu s 3D VR brýlemi.

MSI GS65 Stealth Thin - specifikace NVIDIA GeForce GTX 1070 Max-Q

Testy 3D Mark - celkový grafický 3D výkon systému

  • 3DMark 11: P 15718 (GPU: 18571)
  • Fire Strike (DX11): 12787 (GPU: 14722)
  • Time Spy (DX12): 4795 (GPU: 4652)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 77 fps
  • Cinebench R15: 118 fps

SPEC viewperf 12.1 / 1900x1060 (fps)

  • 3ds Max (3dsmax-05): 116,89
  • CATIA (catia-04): 62,66
  • Creo (creo-01): 48,01
  • Energy (energy-01): 6,41
  • Maya (maya-04): 96,82
  • Medical (medical-01): 33,18
  • Showcase (showcase-01): 77,68
  • Siemens NX (snx-02): 7,17
  • Solidworks (sw-03): 53,65

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 199 fps

Multimedia

Dva obdélníkové stereo reproduktory, umístěné v čelních rozích notebooku, směřují do desky stolu a dokáží hrát překvapivě nahlas (znatelně více, než podobně velké reproduktory běžně dokáží), bez rušivých projevů přebuzení nebo drnčení notebooku. Pro představu, pokud sedím sám v místnosti přímo u notebooku, je intenzita hlasitosti příjemná cca do 50% nastavení, 100% nepřeslechnete ani ve větší místnosti. Jejich projev (vzhledem k velikosti) hodnotím kladně, opět mi lépe zní klasická hudba a u rock&pop je znát absence basů. Kvalitní sluchátka pochopitelně hrají lépe, audio jack má čistý výstup. Notebook podporuje Dolby Atmos, nastavení pro sluchátka lze zkusit na 30 dní zdarma, plná verze stojí 500,- Kč.

Webkamera je klasicky umístěna ve středu horní části okraje nad LCD. Při práci vedle ní bliká červená dioda, cca ve vteřinových intervalech. Nejvyšší nastavitelné rozlišení ukládaných snímků je 1280 x 720 px, ovšem při nastavení 640 x 480 px jsem kromě změny poměru stran obrazu pozoroval jen minimální změnu kvality. Obraz znatelně zrní v šeru i při lepším kancelářském osvětlení. Pro video rozhovor je použitelná, ale rozlišení LCD rozhodně nabízí více než kvalita obrazu z kamery.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení notebooku mají na starosti 3 ventilátory, dva jsou blíže k CPU a třetí u GPU. Heatpipe (rozvod tepla) jsou v notebooku 4, dvě vedou přes CPU z čehož jedna ke všem třem ventilátorům. Jedna nejsilnější "trubka" vede ke grafickému jádru a jednu samostatnou má dokonce i chipset, který je chlazen dvěma ventilátory spolu s CPU. Nasávání vzduchu je především na spodku notebooku, znatelné žebrování je ale i nad klávesnicí. Výdechy jsou v zadních rozích notebooku, vzduch proudí dozadu i obou stran, celkem tedy čtyři.

MSI GS65 Stealth Thin - rozebraný notebook
MSI GS65 Stealth Thin - rozebraný notebook

hodina provozu - mírná zátěž (dokumenty, internet, video)

Při běžné práci s dokumenty, internetem nebo i sledování videa na internetu, běží jeden ventilátor (vpravo, blíže ke GPU), téměř neustále, ovšem na nízkých otáčkách (cca 1850 RPM) a jen v úplném tichu je slyšet velmi jemné proudění vzduchu. Hlasitější zašumění zaslechnete jen při výkonových špičkách, pokud po notebooku chcete něco složitějšího, typicky např. instalace rozsáhlejší aplikace. Kovový povrch má lepší tepelnou vodivost než plast, takže při dotyku se zdá být notebook chladným v podstatě po celé pracovní ploše včetně klávesnice. Jen nepatrně více tepla pocítíte zespodu v oblasti CPU.

  • touchpad: 29 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 28 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 28 °C
  • klávesnice vlevo: 31 °C
  • klávesnice vpravo: 31 °C
  • spodek maximum: 33 °C (v oblasti CPU)
  • výdech chlazení: 32 °C (vpravo)
  • napájecí adaptér: 33 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

Ventilátory běží znatelně hlasitěji, ale pomaleji (cca 4000 až 4600 RPM) než bych čekal, takže i hlučnost proudění vzduch je menší než bych čekal, tedy příjemnější. Ano je slyšet zřetelně a je v něm i jemný náznak pískání, ale při hraní se na to dá zapomenout, notabene se sluchátky na uších. Kovový povrch se zdá být v mírné zátěži chladnější než plast, ale o to více je to naopak, při vyšším prohřátí. Na pracovní ploše je nejvíce tepla cítit po stranách vedle klávesnice (více vlevo, 44° C), nad výdechy chlazení a nad klávesnicí, kde už je teplo nepříjemné na dotyk, ruku tam udržíte, ale je to na hraně. Na spodku je už notebook vyloženě horký a při dotyku rychle ucuknete rukou, pokud byl notebook položený na stole. Touchpad a jeho okolí je jen o málo vlažnější než při mírné zátěži. Teploty v zátěži dokáže výrazně snížit ruční (aplikace MSI Dragon Center) zapnutí ventilátorů naplno (cca 6600 RPM) a podložení zadních rohů notebooku případně použití chladicí podložky s žebrováním a ještě lépe aktivním chlazením. Ventilátory běžící naplno jsou ale výrazně hlučnější a rychleji nepříjemné, potřeba velkých sluchátek se tak pro delší hraní (max. detaily + max. FPS) stává nezbytností.

  • touchpad: 32 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 32 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 31 °C
  • klávesnice vlevo: 42 °C
  • klávesnice vpravo: 41 °C
  • spodek maximum: 50 °C (v oblasti CPU)
  • výdech chlazení: 57 °C (zadní výdech vlevo)
  • napájecí adaptér: 50 °C

teplota okolí při měření: 26 °C
(testy prováděny a teploty měřeny při 100% nabité baterii, aby její zahřátí z dobíjení neovlivňovalo hodnoty)

Vytížení jednoho jádra CPU
Takt procesoru se ustálí kolem hodnoty 4 GHz, teplota poskočí max. na 84 °C, v průměru 76°C. Ventilátory už běží na obou stranách ale stále max. do 3000 RPM, čili stále poměrně tiše.

Vytížení všech logických jader CPU
Systém se snaží teplotu jádra udržet na 90 °C, kolem které příležitostně poskakuje v obou směrech. Ventilátory běží na jedné straně cca 2700 a na druhé cca 4500 RPM, hlučnost je ještě přijatelná, i když už výrazná. Takt procesoru je ustálen na hodnotě 3,3 GHz. Maximální chlazení dokáže takt přizvednout cca o 0,15 GHz, ovšem za cenu výrazně vyšší hlučnosti.

Vytížení cca 50 procent CPU + cca 100 procent GPU
Takt procesoru se prvních pár minut udržuje těsně pod hranicí 3 GHz, později poskakuje mezi 2,7 a 2,75 GHz. S teplotou procesoru systém opět balancuje kolem 90 °C. Teplota GPU se udržuje cca kolem 83 °C, takt kolem 850 Hz. Hlučnost viz výše (viz dlouhodobá zátěž).

Baterie

Li-Ion baterie, s udanou kapacitou 80.25 Wh, dokázala notebook pohánět 11 hodin a 9 minut (standardní* redakční test, nízká zátěž). Se zapnutou WiFi, 100% jasem a přehráváním videa z internetu se notebook dostal na pěkných 5 hodin a 32 minut. Hraní 3D her zapne dedikovanou grafiku a výrazně zvedne i spotřebu procesoru, pak lze počítat s časem mezi hodinou až dvěma. Pro hraní her je rozhodně lepší zapojit napájecí zdroj a baterii vnímat spíše jako záložní energii pro případ výpadku elektrické sítě.

MSI GS65 Stealth Thin - napájecí zroj
MSI GS65 Stealth Thin - napájecí zroj

Konfigurace a ceny

Základní označení modelu je MSI GS65 Stealth Thin, k testované konfiguraci pak ještě patří 8RF respektive 8RF-071CZ nebo i 9S7-16Q211-071 (najdete spíš v cizině). Za 59.990,- Kč včetně DPH tedy dostanete Intel Core i7-8750H, 16GB RAM, 15.6" Full HD matný 144Hz IPS, NVIDIA GeForce GTX 1070 Max-Q 8GB GDDR5, 512GB SSD, Win 10 Home. Druhá v ČR nabízená konfigurace je o rovných 5 tisíc levnější, s grafickou kartou NVIDIA GeForce GTX 1060 v "plnotučné" (dle specifikace výrobce) verzi čili bez Max-Q, vše ostatní je stejné, označení 8RE respektive 8RE-072CZ. Standardní záruka 2 roky s opravou u výrobce, který běžně hradí i přepravu.

Závěr

Herní notebook MSI GS65 Stealth Thin přináší slušnou porci výkonu v tenčím a elegantním provedení, vzhledově připomíná více luxusní manažerský notebook než herní stroj. I když měl testovaný kus všechny samolepky a tvářil se jako produkční kus, jednalo se o předprodejní vzorek, který má být podle ČR zastoupení ještě konstrukčně doladěn, což bych ocenil především v oblasti základny notebooku. Výkonově jde o velmi silný stroj, testovaná konfigurace má odpovídat prodávané. Notebook je na poměry herních strojů tenký, takže při plném využití potenciálu, počítejte s hlasitějším prouděním vzduchu od ventilátorů, na druhou stranu při práci s dokumenty a internetem dokáže pracovat téměř bezhlučně. Nároční hráči ocení 144Hz IPS displej, tenký rámeček kolem LCD vypadá dobře a navíc přispívá k menším rozměrům (půdorys základny) notebooku.

Klady a zápory

+ vyšší střední výkon herního notebooku (v tenkém provedení)
+ kvalitní displej, 144 Hz, IPS, bez PWM
+ vzhled s nádechem luxusu

- hlučnější chlazení v plné zátěži
- konstrukční provedení / pevnost základny (před-produkční vzorek)
- jednolitý touchpad se špatnou odezvou tlačítka v rozích a krajích

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Recenze

Diskuse