RECENZE: Prestigio Smartbook 133S - milé překvapení minimalistické sestavy za minimalistickou cenu

22. 5. 2018 06:29    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

13,3 palcový notebook je výkonově určen pro velmi základní použití s intranetem a dokumenty, nicméně vzhledem k cenovce, mě příjemně překvapil hned v několika ohledech.

Prestigio Smartbook 133S - milé překvapení minimalistické sestavy za minimalistickou cenu

Základní popis

První z příjemných překvapení (viz nadpis recenze), spočívá v konstrukci a vzhledu notebooku. Zavřený notebook je z obou vnějších ploch kovový. Kovová je vnější strana víka notebooku s LCD i spodní víko zakrývající vnitřní součástky notebooku. Další plát kovu je umístěn uvnitř těla notebooku a zpevňuje tak ještě více celkovou konstrukci.

Na spodku jsou 4 masivní gumové nohy pro lepší stabilitu na kluzkém povrchu. Levá přední noha je součástí malého víčka, pod kterým se ukrývá snadno přístupný slot pro rozšíření o M.2 SSD (42 mm), stačí povolit jeden malý šroubek. Uvolnění dalších deseti křížových šroubů pak znamená velmi snadný přístup do útrob notebooku, víko lze odklopit velmi snadno, ale jediné co byste asi časem mohli měnit, je velká placatá baterie.


Víko a základnu v zavřeném stavu přidržují 4 magnety, 2 v předních rozích základny a dva naproti ve víku. Otevření notebooku usnadňuje vykrojení v čele základny. Vzhledem k nízké váze notebooku je potřeba pro otevření vždy použít obě ruce, jednou otevíráte víko, druhou přidržujete základnu. Tuhost pantů je optimální, obavy bych ale měl o životnost jejich uchycení, protože víko poměrně hodně pruží, určitě se vyplatí otevírat notebook obezřetně, aby panty vydržely co nejdéle.

Nabídka bezdrátových rozhraní je klasicky WiFi (802.11n) a Bluetooth 4.0. Fyzických rozhraní je poskrovnu, nicméně oceňuji, že klasický USB-A (3.0) konektor je na obou bocích, vlevo je ještě microHDMI a vedle něj malá dírka, která se tváří jako otvor pro reset kancelářskou sponkou, ale pozor, z útrob notebooku tudy prosvítá dioda indikace napájení. Vpravo je odzadu napájecí konektor, sdílený audio jack, zmíněné USB-A a slot micro SD.


Celkové rozměry 315 x 214 x 16 mm a hmotnost 1378 g z něj dělají velmi mobilní zařízení pro každodenní cestování. Kovové pláty na vnějších stranách notebooku sice zvedají jeho váhu nad 1 kg, ale zato se jeví být velmi odolným právě pro přenášení v batohu nebo tašce, víko je díky tomu nebývale odolné proti kroucení i tlaku z vnější strany.

Klávesnice a ovládací prvky

Černé plastové klávesy mají dobře kontrastní bílé základní popisky, které jsou dobře vidět i v mírném šeru, i v místnosti osvětlené třeba lampičkou. Znaky pro Fn jsou modré a znaky pro slovenské rozložení světle zelené, kupodivu i tyto dvě barvy jsou slušně vidět v mírném šeru, což naštěstí do značné míry kompenzuje absenci podsvícení, což je hlavní nedostatek klávesnice.

Příjemně překvapila přítomnost numerického bloku, i když v méně šťastné variantě, kdy funguje jen se zapnutým NumLockem, raději mám funkčnost při stisknuté klávese Fn. Líbí se mi samostatné umístění kláves Home, End a PgUp i PgDn. Oceňuji 2x Ctrl, 2x Alt i klávesu kontextové nabídky, u spousty jiných notebooků dnes schází. Kurzorové šipky do stran mají plnou velikost, optimálně velký je i 2x Shift a Backspace, mezerník spolehlivě funguje po celé své délce.

Vedle absence podsvícení mi pak vadí zbytečné módní zakomponování hlavního vypínače do pravého horního rohu klávesnice, hlavní vypínač navíc reaguje nelogicky, při vypnutém notebooku s prodlevou, při zapnutém notebooku okamžitě, naštěstí lze jeho funkci ve Windows vypnout. Dále bych klasicky uvítal mezery (po čtveřicích) mezi horní řadou kláves F1 - F12 a ještě více možnost přepínání jejich závislosti na klávese Fn. Líbil by se mi ještě dvouřádkový Enter.

Klávesnice vypadá velmi "dospěle", včetně běžných výhod i neduhů, celkově se mi s ní pracovalo dobře. Vlastně bych řekl, že klávesnice byla dalším pozitivním překvapením, nad očekávání, vzhledem k cenovce notebooku.


Černý touchpad o rozměrech 90 x 60 mm je dalším prvek, kde výrobce podlehl zbytečné módní vlně v podobě jednolitého touchpadu. Jeho stisk je na hraně příjemné tuhosti a spolehlivě funguje do cca 1/3 výšky. V ovladačích je patrná snaha o eliminaci odskoku kurzoru při stisku, ale i tak se kurzor často pohne, když nechcete. Funkci touchpadu lze pohotově ovládat kombinací kláves Fn + Esc.

Indikační diody jsou na notebooku 4. Umístění první diody jsem popsal v úvodní kapitole, když se baterie dobíjí tak svítí červeně, zeleně pokud má plnou kapacitu a notebook je připojen k elektrické síti. Další 3 diody jsou umístěny vlevo nad klávesnici, svítí modře a indikují zapnutý notebook, CapsLock a NumLock.

Hlavní HW parametry

Jedním z důvodů tak nízké ceny celého notebooku je procesor. Intel Celeron N3350 nabízí dvě výpočetní jádra bez podpory HyperThreading. Výchozí takt procesoru činí 1,1 GHz a s TurboBoost dokáže pracovat až na frekvenci 2,4 GHz. Díky nízké spotřebě (TDP 6W) si může dovolit pasivní chlazení, jedná se o procesor navržen pro mobilní využití. Výkonově stačí na základní práci s dokumenty a internetem, občas si "půl vteřinky" počkáte i při tak banální operaci jako stisk klávesy Win, ale když už se aplikace načte, a díky SSD se načte relativně rychle, tak už prostě pracuje. Určité zpomalení je znatelné i na složitějších webových stránkách, kde se načítá a zpracovává hodně skriptů, jako třeba na Facebooku. Čím více procesů na pozadí poběží, tím více budete čekat, ale pokud se spokojíte vždy jen s jednou činností, je výkon vzhledem k ceně přijatelný.


HWinfo Single-Thread mód (zatíženo jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 29149
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 12254

HWinfo Multi-Thread mód (zatížena všechna jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 57290
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 24096

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 0,61 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 1,03 pts
  • Multiprocessor Speedup: 1,7

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 48 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 81 cb
  • Multiprocessor Speedup: 1,68

Testy 3D Mark - CPU

  • 3DMark 11 - Physics: 1221
  • Fire Strike - Physics: 1290

Procesor podporuje maximálně 8 GB RAM, v tomto notebooku je instalováno 3 GB. Operační paměť je připájena přímo na desce společně s procesorem a dalšími komponenty, na rozšíření rovnou zapomeňte. I zde je znatelná úspora v ceně, pro základní operace s internetem a dokumenty to stačí, ale občas prostě čekáte o chvilku déle než s dražšími mobilními procesory Core i3, 5, 7 a větší dávkou rychlejší RAM.

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 4794 MB/s

Základním úložným zařízením pro operační systém a data je eMMC (slabší alternativa SSD) Hynix HBG4a2 s kapacitou 30 GB (29,11). Základní instalace (včetně nejnovější kumulativní aktualizace Win 10 - 1803) zabere na disku cca 16 GB. Na instalace dalších programů a uložení dat tak zbývá cca 13 GB, pro internet a dokumenty to v základu stačí, ale při snaze o instalace dalších aplikací, brzy narazíte na limit. eMMC je rychlejší než většina klasických rotačních HDD, ale pomalejší než většina SSD. Výhodou je především možnost připájet čip na desku vedle ostatních komponent a ušetřit tak vedle pořizovacích nákladů i celkové rozměry a hmotnost notebooku. eMMC nelze vyměnit, ale jsou zde další možnosti, viz níže.

eMMC - výsledky měření


Výrobce notebooku počítal s tím, že některým uživatelům bude základní eMMC málo a nebude jim stačit ani microSD slot, proto je notebook připraven na velmi snadné rozšíření o M.2 (42 mm) SSD viz úvodní část recenze. V ČR je možno takové konfigurace rovnou zakoupit se 120 GB SSD což byl i případ testovaného notebooku (SSD Transcend TS128GMTS400S). Jeho výkony jsou podstatně lepší než u eMMC, na trhu sice existují ještě výrazně rychlejší SSD, ale také výrazně dražší a vzhledem k celkovému výkonu notebooku bohatě postačí tento. Z SSD lze teoreticky i bootovat (netestoval jsem, ale podle možností nastavení v BIOSu by to mělo jít), ale především na něj můžete instalovat další programy a ukládat další data. Teoreticky lze instalovat modul s kapacitou až 512 GB, prakticky se v ČR běžně nabízí 256 GB, v délce modulu 42 mm.

SSD - výsledky měření


Displej a grafika

Displej je dalším příjemným překvapením. 13,3" IPS panel s rozlišením FullHD (1920 x 1080 px) a matným (zde výrobce naštěstí odolal módním trendům) povrchem nabízí příjemné podání barev, svítivost i rovnoměrnost podsvícení. PWM se u tohoto panelu podle dostupných informací projevuje až pod 20% jasu, takže i v tomto ohledu je na tom displej velmi dobře. Velikost úhlopříčky displeje je navíc výrazně příjemnější pro čtení a práci s dokumenty při zachování vysoké mobility, většina zařízení této výkonnostní a cenové kategorie bývá 10 nebo 11 palcová, což už je na spoustu činností titěrné.

Prestigio Smartbook 133S - LCD bleeding (1s expozice)Prestigio Smartbook 133S - LCD bleeding (3s expozice)

Grafický čip Intel HD Graphics 500 je součástí procesoru. Na 3D hry raději zapomeňte, zahrajete si některé starší nebo méně náročné s bitovou grafikou, jednoduché "klikací" na webu, ale i ve spojení s procesorem to prostě není notebook na hraní. HD video / filmy jsou OK, u FullHD už se znatelně trhá (testováno na YouTube). Když budete počítat především s prací na internetu a dokumenty, budete s výkonem spokojenější.


Testy 3D Mark - celkový grafický 3D výkon systému

  • 3DMark 11: P 459 (GPU: 414)
  • Fire Strike (DX11): 274 (GPU: 288)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 6,61 fps
  • Cinebench R15: 10,37 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 5 fps

Multimedia

Reproduktory jsou v notebooku dva, směřují nahoru, do pracovní plochy respektive do pruhu nad klávesnicí. Reproduktory sice nemají v těle notebooku perforaci, přesto (možná i právě proto) je jejich projev poměrně přijatelný. S ohledem na velikost notebooku i reproduktorů, logicky převažují výšky nad basy, dojem z projevu lze znatelně upravit nastavením ekvalizéru (součást ovladačů). Hlasitost dostatečná pro poslech hudby v malé místnosti, bez drnčení nebo jiných projevů zkreslení při maximálním nastavení. Reproduktory jsou dalším prvkem, který překonal mé očekávání, vzhledem k ceně. Mluvenému slovu je rozumět dobře a zřetelně. Audio výstup do sluchátek je čistý, zvukový dojem s kvalitními sluchátky je jednoznačně lepší než z reproduktorů.

Webkamera umí ukládat v rozlišení 640x480 nebo 320x240 pixelů. Podle porovnání kvality obrazu, nativní rozlišení kamery pravděpodobně odpovídá vyšším uvedeným hodnotám. Kamera si dobře poradí i v šeru, nicméně celková kvalita, hlavně díky rozlišení, je prostě na dnešní poměry nízká.

Chlazení a provozní hluk

Notebook má pasivní chlazení, takže za všech okolností pracuje zcela tiše. Teplo z procesoru je odváděno do měděné destičky o rozměrech cca 70 x 115 mm (v nejširších místech), destička je umístěna pod levou částí klávesnice.


hodina provozu - mírná zátěž (dokumenty, internet, video)

Teplo je nejvíce cítit v levé části notebooku, na klávesnici i na ploše pod klávesnicí, vlevo od touchpadu. Rozdíl oproti pravé straně je na dotyk znatelný, ale stále se jedná o přijatelnou teplotu.

  • touchpad: 29 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 30 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 27 °C
  • klávesnice vlevo: 33 °C
  • klávesnice vpravo: 28 °C
  • spodek maximum: 32 °C (levá strana)
  • napájecí adaptér: 31 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

Nejvíce prohřátá místa, při mírné zátěži, jsou ještě o něco teplejší, většinou stále přijatelné na dotyk. Těsně před pomyslnou hranou snesitelnosti (na dotyk) je tenký levý okraj vedle klávesnice (35 °C). Spodek notebooku (levá strana) by po delší práci na klíně mohla být i nepříjemně horká.

  • touchpad: 30 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 32 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 28 °C
  • klávesnice vlevo: 37 °C
  • klávesnice vpravo: 29 °C
  • spodek maximum: 36 °C (levá strana)
  • napájecí adaptér: 31 °C

teplota okolí při měření: 25 °C
(testy prováděny a teploty měřeny při 100% nabité baterii, aby její zahřátí z dobíjení neovlivňovalo hodnoty)

Vytížení jednoho jádra CPU

Takt procesoru se dlouhodobě pohybuje mezi hodnotami 2,3 a 2,35 GHz, teplota procesoru mezi 60 a 65 °C.

Vytížení všech jader CPU

Vytížení obou jader znamená vzestup teploty procesoru na hodnoty 65 až 68 °C, takt naopak klesne na 2,05 GHz a tam se dokáže držet dlouhodobě.

Teplota procesoru se dlouhodobě pohybuje kolem 68 °C, chvílemi poskočí až na 70 °C, grafické jádro dokonce až na 80 °C. Takt procesoru osciluje kolem hodnoty 1,6 GHz, takt grafického jádra poskakuje mezi 250 a 300 Hz.

Baterie

37 Wh Li-Ion baterie, instalovaná napevno uvnitř těla notebooku, vydržela v našem standardním* redakčním testu, minimální zátěže, pracovat 10 hodin a 17 minut. Při 100% jasu LCD a zapnutém WiFi, přes nějž se "tahalo" video z YouTube, vydržel notebook pracovat 4 hodiny a 14 minut.


K notebooku je oddáván malý kompaktní zdroj o rozměrech 85 x 67 x 43,5 mm a "muší" váze 126 g.

BIOS

Textový BIOS (American Megatrends) v sobě ukrývá mnohem více možností, než by se dalo čekat, pro tento cenový segment určitě a pro uživatele na které podle mě míří, jak by smet. Je toho tolik, že nebudu jmenovat vše, jen namátkou dvě věci: 1) notebook má v sobě i TPM 2.0 čip, takže v BIOSu lze nastavit, 2) v BIOSU lze nastavit automatické zapnutí notebooku (bez ohledu na OS) v určitý čas (hodina:minuta:vteřina, den nastavit nelze).


Ceny a záruka

Základní konfigurace s Intel Celeron N3350, 3GB RAM, 13.3" IPS Full HD displej, 32GB eMMC a 64bit Windows 10 Home nebo Pro, (bez SSD) je na českém trhu dostupná za 5.490,- Kč včetně DPH (4.537,- Kč bez DPH). Testovaná konfigurace, s SSD 120 GB, je pak cca o 1.000,- Kč dražší, včetně DPH. Výrobce nabízí šedou a zlatou barvu těla notebooku. Záruka pro koncové uživatele je 2 roky.

Závěr

Prestigio Smartbook 133S je potřeba vnímat především v kontextu jeho ceny. Oproti jiným, výkonově stejně vybavený notebookům, oceňuji především jeho ergonomicky lepší velikost danou 13,3" LCD, mnohem vhodnější pro čtení a práci s dokumenty ve FullHD, navíc s poměrně kvalitním obrazem. Příjemně mě překvapila celková konstrukce notebooku, která se jeví být dlouhodobě odolnou, snad jen s výjimkou uchycení pantů, které hodně pruží a mohou být potenciálním "místem úrazu", při intenzivním a hrubějším používání. Až na několik spíše drobností, mi celkem vyhovovala i klávesnice, naopak mi příliš nesedl touchpad. Příjemnou možností je velmi snadná možnost rozšíření SSD. Notebook vypadá velmi "dospěle" a elegantně.

Výkonově stačí na běžnou práci s dokumenty a internetem, nic víc od něj raději nečekejte. Jeho využití si umím představit pro studenta, který potřebuje notebook především pro školní záležitosti, vyhledávání informací na internetu atp. Posloužit může i jako domácí notebook "k ruce" a umím si představit jeho využití i pro IT administrátora, který potřebuje často pracovně cestovat s lehkým terminálem, pro vzdálený přístup k serverům, protože doma má velký herní notebook, na kterém dělá vše ostatní.

Klady a zápory

+ 13,3" velikost, lepší ergonomie oproti menším podobně "výkonným" zařízením
+ kvalitní IPS displej (nejen v rámci kategorie)
+ plnohodnotná klávesnice
+ pevná konstrukce, kovové tělo
+ snadná možnost rozšíření o SSD

- celkově omezený výkon (vhodné "jen" pro dokumenty, internet, sledování videa)
- touchpad s uskakujícím kurzorem při stisku
- uchycení pantů (pružení)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Recenze

Diskuse