RECENZE: SanDisk Ultra 3D SSD - 256 GB až 2 TB, rozměry HDD, rozšíření i pro starší notebooky

24. 4. 2018 19:11    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Ještě před pár lety byly pro masivnější rozšíření SSD dvě základní a vzájemně související překážky, cena a kapacita. Běžně dostupné kapacity SSD už se shodují s běžně používanými kapacitami HDD. Cena SSD je sice ještě stále vyšší než HDD, ale už začíná být natolik přijatelná, že pomalu začíná vytlačovat HDD z trhu. Osadit lze i do starších notebooků s rozhraním SATA, kde původně byl jen klasický HDD.

SanDisk Ultra 3D SSD - 256 GB až 2 TB, rozměry HDD, rozšíření i pro starší notebooky

SanDisk Ultra 3D SSD patří do cenově nejdostupnější kategorie. Momentálně jsou nabízeny 4 různé kapacity: 250 GB, 500 GB, 1 TB a 2 TB. Rozměry jsou standardní pro tenčí 2,5" disky, tedy 100 x 70 x 7 mm, takže je lze umístit i do ultra tenkých notebooků se slotem pro tenčí 2,5" disk, ale pasuje samozřejmě i do slotů pro tlustší 9 mm. Naměřená hmotnost testovaného kusu je 52 g.

V redakci jsem testoval variantu 1 TB. Jediné údaje co výrobce oficiálně uvádí k technologiím, je 3D NAND paměti a nCache 2.0 pro rychlejší čtení a zápis. Životnost se v krátkodobém testu ověřuje jen velmi těžko, nicméně výrobce poskytuje záruku 3 roky. Naměřené rychlosti najdete v následujících obrázcích, CrystalDiskMark jsem měřil ve dvou různých noteboocích.


Na trhu existují výrazně rychlejší, ale zároveň výrazně dražší SSD. SanDisk Ultra 3D SSD se rychlostí řadí k průměru. Ovšem každé SSD, včetně tohoto, je několikanásobně rychlejší než HDD, což uživatel pozná především při spouštění operačního systému a programů včetně her. Další výhodou SSD oproti HDD je v podstatě absolutní odolnost SSD proti otřesům vznikajícím při cestování a manipulaci s notebookem.


Na stránkách výrobce lze stáhnout obslužný program SanDisk SSD Dashboard (testována verze 2.3.1.0). Umí běžet na pozadí a hlídat stav SSD od SanDisk. V jednoduchém grafu ukazuje využití kapacity celku i logických jednotek (svazků), pokud si disk rozdělíte na více než jeden svazek. Nepříjemně mě překvapil nápis "Nepodporováno" v rámečku "Zbývající životnost" a "Teplota", přitom teplotu v pohodě ukazoval např. CrystalDiskInfo, třeba to SanDisk v novější verzi opraví. Program mimo jiné podporuje funkce TRIM a update firmware.


Technická specifikace:

NázevSanDisk SSD Ultra 3D
OznačeníSDSSDH3-1T00-G25
Kapacita1 TB (1GB = 1,000,000,000 bytes)
RozhraníSATA Revision 3.0 (6 Gb/s)
Rozměry69.95 mm x 100.5 mm x 7.0 mm (údaj výrobce)
Hmotnost52 g (naměřeno v redakci)
Cena v Kč6.099,- včetně DPH, 5.041 bez DPH (v den uvedení recenze)
Recenze . Příslušenství

Diskuse