RECENZE: Acer ConceptD 5 Pro (CN515-71) - 15.6'' notebook pro profesionální grafiky, v tenkém těle

31. 10. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Baterie


Baterie s udanou kapacitou 48 Wh je rozměrov i kapacitou menší než u modelu Triton 500. Díky tomu se ale do notebooku vejde další úložné zařízení v podobě 2.5'' HDD, kam lze případně umístit i třetí SSD. Z hlediska zaměření notebooku mi dává právě vyšší potenciál ukládání dat větší smysl než kapacita baterie, kterou je zde třeba vnímat spíše jako záložní zdroj energie, při využití plného grafického potenciálu, podobně jako u herních notebooků.

Samotná Li-Ion baterie v systému hlásila kapacitu necelých 58 Wh a 0% opotřebení, i tak v testu přehrávání videa přes WiFi s plným jasem LCD udržela notebook v provozu něco málo přes 3 hodiny. Více mě překvapila podobná výdrž i při testu maximální výdrže při minimální spotřebě, hodnota kolem 4 a půl hodiny naznačuje, že předprodukční vzorek má ještě nějaké rezervy v nastavení firmwaru nebo v ovladačích grafiky, které by při minimální zátěži měly zapínat grafický čip s menší spotřebou, integrovaný v procesoru (Intel UHD 630).

  • standardní* redakční měření při minimální zátěži: 4 hod 23 min
  • video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 3 hod 3 min

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na datové úložiště každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Napájení notebooku


Zdroj o rozměrech 175 x 75 x 23 mm a váze 622 g dává 180 W. Napájecí kabel má ergonomické zakončení / zalomení, ale díky nevhodnému umístění konektoru v notebooku (pravý bok uprostřed), překrývá napájecí kabel boční výdech chlazení, pokud kabel směřuje dozadu (což se jeví jako logická poloha). Větší smysl by dávala rovná koncovka, nebo (lépe) umístění konektoru (v notebooku) více dozadu nebo na druhý bok notebooku. Indikace napájení je umístěna hned vedle zdířky na notebooku.

Recenze

Diskuse