RECENZE: Acer ConceptD 5 Pro (CN515-71) - 15.6'' notebook pro profesionální grafiky, v tenkém těle

31. 10. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Vedle stále tenčích výkonných herních notebooků se ztenčují i profesionální grafické notebooky s profesionální grafickou kartou, v tomto případě NVIDIA Quadro z generace RTX. Vedle výkonu potřebuje grafik také kvalitní barevné podání, proto je v notebooku 4K displej s certifikací Pantone Validated. To je podpořeno vysokým výkonem procesoru Intel, dvěma sloty pro SSD a jeden klasický HDD, grafici často ukládají velké objemy dat.

Acer ConceptD 5 Pro (CN515-71) - 15.6'' notebook pro profesionální grafiky, v tenkém těle

Základní popis

Na úvod recenze je třeba uvést, že testovaný notebook byl předpordukčním vzorkem, takže některé jeho vlastnosti mohou být ve výsledku trochu jiné, proto některé části recenze zkrátím nebo úplně vynechám, nicméně výkony HW komponent, především procesoru a grafické karty, už by měly být odpovídající.


Konstrukce notebooku zjevně vychází z nedávno testovaného herního modelu (viz RECENZE: Acer Predator Triton 500 (PT515-51) - ostrá verze 15.6'' herního notebooku, s RTX 2060). Nejdůležitější je, že se stále jedná o celokovové (hliník) tělo se solidní pevnou konstrukcí. Oba notebooky mají v zásadě stejné půdorysné tvary i rozměry. Víko notebooku lze pohodlně otevřít jednou rukou, ovšem "jen" do úhlu cca 150°. Slovo "jen" jsem použil proto, že Triton 500 umí 180°, nicméně i 150° bohatě stačí.


Z venku je na první pohled jiná pracovní plocha, ConceptD 5 Pro dostal klávesnici s numerickým blokem a jiným touchpadem, v tomto ohledu se podobá nejnovější generaci modelu Predator Helios 300. Klávesnice má horní řadu kláves F1 - F12 rozdělenou do skupinek po čtyřech, podobně jako externí klávesnice, ovšem za cenu o něco menší plochy kláves, i tak to ale oceňuji. Numerický blok má nestandardní rozložení kláves pro odčítání, násobení a dělení. Kurzorové šipky jsou umístěny na pmezí hlavního a numerického bloku, šipka doprava zasahuje do numerického bloku, zbytek do hlavního. Jednořádkový Enter bude pravděpodobně v produkční české very vysoký, dvouřádkový. Klávesnice je pochopitelně i podsvícená, ve vzorku oranžovou barvou s možností nastavení čtyř stupňů intenzity. Touchpad pro grafiky bych očekával spíše se samostatnými tlačítky, třemi.


Další rozdíl je na bocích. ConceptD 5 Pro má jiné rozložení portů, protože uvnitř je v mnoha ohledech jiný, jinak konstruovaný, ale k tomu se dostanu dále v recenzi. Rozhraní na levém boku odzadu: Kensington Lock, LAN RJ-45, HDMI, USB-C, 2x USB-A 3.1. Pravý bok od středu: napájení, USB-A 2.0, kombinovaný audio jack.



Celkové naměřené rozměry notebooku 361 x 256 x 20/26 mm spolu s vahou 2.3 kg, dělají z tohoto notebooku slušně mobilní pracovní nástroj, v poměru k výkonu by se dalo říci i vysoce mobilní. Pohodlně jej lze přenášet klidně i každý den v batohu, bez větší námahy.

Recenze

Diskuse