RECENZE: Acer ConceptD 3 Ezel (CC314-72) - 14'' pro grafiky, lepší displej s otočnou konstrukcí

7. 1. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Řada ConceptD od Aceru, je určena především pro kreativce, proto dostává především lepší displeje s dotykem a stylusem (ovládacím perem, aktivním). Samozřejmostí je i výkonný procesor a dedikovaná grafická karta. 14'' model je navíc o něco mobilnější, než větší sourozenci z řady ConceptD.

Acer ConceptD 3 Ezel (CC314-72) - 14'' pro grafiky, lepší displej s otočnou konstrukcí

Základní popis

Jako celá řada Acer ConceptD, je i tento 14'' model vyveden v bílé barvě. Horní strana základny a vnější strana víka je z hliníku. Celkové provedení notebooku je robustní a elegantní zároveň. Víko lze snadno otevřít jednou rukou, do maximálního úhlu lehce přes 170°. Přibližně od 130°, spodní hrana víka, vstupuje pod úroveň základny, a ta se tak lehce přizvedne, v zadní části. Přizvednutí může zlepšit chlazení, bohužel k tomu dochází těsně za běžnou hranicí ergonomického náklonu displeje.


Hlavní devizou notebooku je otočná konstrukce víka notebooku. Acer zvolil netradiční, nicméně dle mého soudu praktičtější řešení. Vedle standardního vyklápění displeje vůči základně notebooku, lze displej dále otáčet podél horizontální osy, tím je zajištěna možnost volby velkého rozsahu pracovních úhlů a klávesnice je skryta před nechtěným poškozením, které je pravděpodobnější u notebooků s otočnou konstrukcí o 360°, kdy se v režimu tabletu stává klávesnice spodní plochou, na kterou se notebook odkládá.


Fyzických rozhraní je na notebooku dostatek. Levý bok odzadu nabízí Kensington lock, napájecí konektor, HDMI, USB-C a mini DysplayPort (který výrobce zapomněl uvést na svém webu). Levý bok také nabízí druhý vypínač, který zároveň slouží jako čtečka otisku prstu. Pravý bok nabízí 2x USB-A, čtečku SD karty a kombinovaný audio jack. Čtečka SD má z továrny umístěnou záslepku, vyndává se stiskem, kdy ji pak pružina vysune, karta je v notebooku celá ukrytá, takže je chráněna před poškozením při manipulaci s notebookem (u některých notebooků vyčuhuje ven), na druhou stranu bych uvítal, kdyby měla alespoň cca 1 mm přesah, pro snazší stisk při vložení a vyjmutí.



Výrobce uvádí rozměry 327 x 229 x 18 / 24 mm (zaokrouhleno na jednotky mm). V redakci jsem naměřil rozměry 325 x 233 x 18/28 mm, výrobce si tedy přidal na šířce, a naopak ubral na hloubce a tloušťce, zřejmě zapomněl změřit gumové nohy na spodku základny a spodní hraně víka, která v zavřeném stavu směřuje dozadu. Hmotnosti uvádí výrobce dvě, v obecném propagačním materiálu 1.68 kg a v technických parametrech testované konfigurace 1.9 kg, v redakci jsem naměřil hmotnost 1.77 kg. Celková mobilita je někde na půl cesty, půdorysné rozměry mobilitu zvyšují, výkonné komponenty a překlopná konstrukce displeje naopak zvyšují tloušťku a váhu notebooku. V brašně nebo batohu bude notebook dobře přenosný, přednost má výkon před mobilitou.

Recenze

Diskuse