RECENZE: ASUS ExpertBook B9 (B9400) - 14'' manažerský elegán, dlouhá výdrž, 2x SSD, 1kg

24. 11. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Na trhu je již druhým rokem, přesto je stále moderním, elegantním a vysoce mobilním pracovním nástrojem pro náročný management. Konstrukce z lehkých slitin je nadčasová, a tak výrobce jen postupně aktualizuje osazení procesoru, aktuálně se jedná o 11. generaci Intel Core.

ASUS ExpertBook B9 (B9400) - 14'' manažerský elegán, dlouhá výdrž, 2x SSD, 1kg

Model notebooku ASUS ExpertBook B9 jsem testoval již přibližně před rokem a půl (viz RECENZE: ASUS ExpertBook B9 (B9450) - 14'' manažerský notebook s hmotností pod 1 kg a dlouhou výdrží), tehdy se jednalo o relativně čerstvou novinku a předprodukční vzorek s procesorem Intel Core z 10. generace. ''Dnešní'' recenze tedy bude aktualizována především o měření výkonu novějšího procesoru a s tím souvisejících hodnot u konfigurace, která se reálně prodává v ČR. Upozorňovat budu i na další rozdíly v konstrukci či spíše funkčnosti.

Základní popis konstrukce

Tělo z lehkých slitin je kompletně v tmavém provedení, výrobcem označováno jako ''Star Black'', na přímém světle je navíc jasně zřetelný perleťový efekt se třpytkami různých barev, osobně nejvíce vnímám modrou, zelenou a červenou. Pozitivní vlastností tohoto povrchu je, že dobře odolává viditelným mastným stopám po dotyku prstů. Na rozdíl od předchozího testovaného kusu, zde zatím nevidím žádné známky mechanického poškození povrchu, a aby to tak zůstalo co nejdéle, dodává výrobce v ceně pouzdro s polstrovaným vnitřkem.


I když je notebook velmi lehký, lze jej snadno otevřít jednou rukou, i přesto, nebo vlastně možná právě proto, že zadní hrana víka notebooku se v úhlu cca 45° otevření opře do desky stolu a ta začne zvedat zadní stranu základny, což zlepšuje náklon klávesnice k uživateli a přístup vzduchu k chlazení. Hrana víka, o kterou se notebook opírá, je proto opatřena dvěma tvrdými plastovými výstupky pro pohodlnější otevření i ochranu konstrukce. Maximální úhel otevření notebooku je plných 180°. Chod kloubů je konstantní a dle mého soudu přiměřené tuhý. Víko u základny drží integrované magnety.

Mobilita, rozměry a hmotnost

Celková hmotnost testovaného notebooku lehce stoupla, naměřil jsem o 12 g více, tedy 1002 g, což je ovšem o 8 g méně (pravděpodobně váha druhého SSD, tentokrát je jeden slot volný, viz dále v recenzi), než kolik výrobce u aktuální verze uvádí, tedy 1010 g. Čím je nárůst hmotnosti způsoben, netuším. Pravděpodobně to budou takové drobnosti, jako například to, že novější procesor je malinko větší a tudíž možná i těžší (Intel uvádí jen rozměry, nikoli hmotnost procesorů). Možná i nějaké drobné konstrukční změny, které jsou běžnému oku skryty. ASUS nabízí i lehčí variantu 880 g, ovšem za cenu poloviční kapacity baterie, což vnímám hlavně jako snahu marketingového oddělení, získat ''punc'' celkové hmotnosti pod 1 kg. Praktičtější rozhodně bude ''těžší'' varianta notebooku. Celkové rozměry 320 x 203 x 15/17 mm zůstaly stejné a notebook tak stále řadí do kategorie vysoce mobilních. Celková konstrukce se jeví býti pevnou a odolnou, je tak tedy, jako celek, předurčený pro každodenní / celodenní přenášení z místa na místo.


Rozhraní, fyzická i bezdrátová

Fyzická rozhraní jsou rozložena na bocích základy, umístěná více dozadu, ergonomicky příjemnější. Levý bok (z pohledu uživatele) odzadu obsahuje 2x USB-C / Thunderbolt 4 (předchozí varianta ve verzi 3) rozhraní, která zároveň slouží pro napájení. Vlevo je dále 1x velký HDMI konektor pro přenos obrazu a zvuku a 1x micro HDMI konektor, zde ovšem určený výhradně pro připojení redukce RJ45 LAN. Síťový chip (Intel Ethernet Connection I219-V) s obligátní podporovanou rychlostí 1 Gbps je součástí základní desky, redukce je tedy opravdu jen pasivní mechanickou pomůckou, je zahrnuta v ceně a tentokrát byla i přibalena, funguje spolehlivě. Pravý bok odzadu obsahuje Kensington lock slot pro mechanické zabezpečení proti krádeži, 1x USB-A 3.2 gen. 2 a 1x kombinovaný audio jack konektor. Uvnitř notebooku jsou pochopitelně i bezdrátové technologie, zde už novější modul Intel Wi-Fi 6 AX201 160MHz WiFi 6 s podporou rychlosti až 2.4 Gbps a novější variantou Bluetooth 5.2.

Multimedia - reproduktory a webkamera

2 obdélníkové reproduktory jsou umístěny v předních rozích základny, směřují dolů do desky stolu. Notebook na sobě nese označení Harman Kardon. Elektronika se snaží, seč může, aby z nich dostala basy, převládají však výšky. Na poměry tenkých notebooků se subjektivně jedná o dobrý průměr. Reproduktory dokáží hrát i poměrně hlasitě, dobře je rozumět mluvenému slovu. Výstup do audio jack konektoru je čistý, bez rušivých pazvuků, poslech hudby s kvalitními sluchátky je tak výrazně záživnější než s integrovanými reproduktory.


Webkamera je umístěna klasicky v horním okraji vnitřní strany víka notebooku nad displejem. Nabízí ''tradičně'' průměrně ''šedou'' kvalitu obrazu, jak je zvykem u většiny notebooků ze současné nabídky. Pokaždé si kladu otázku, proč výrobci do notebooků dávají tak slabé snímací čipy a napadá mě jediná odpověď, webkameru v notebooku využívá minimum zákazníků. Dokonce i sám ASUS už v některých modelech notebooků přestal integrovanou webkameru nabízet. Pokud už webkameru někdo využije, budou to pravděpodobně právě firemní zákazníci, kterým je tento model notebooku předurčen, i proto zde ASUS nabízí mechanicky posuvnou záslepku webkamery, některé korporace to z bezpečnostních důvodů vyžadují. Pro úplnost uvádím, že kamera nabízí maximální rozlišení HD (1280 x 720 px), tedy co se možností ukládání obrazu týče, při přepínání kvality se mi jeví, že nativní rozlišení čipu je minimálně o stupeň nižší (640 x 480 px), opět běžná praxe i u konkurentů.

Recenze

Diskuse