RECENZE: Fujitsu Lifebook E5411 - 14'' primárně pro pracovní nasazení

14. 7. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Baterie


Velikou předností tohoto notebooku je vyměnitelná baterie, bez nutnosti rozebrat notebook. Fujitsu zde drží tradici, která umožňuje pohotově měnit v terénu baterie a prodloužit tak akční čas pro práci bez nutnosti připojení do elektrické sítě, palec nahoru. 50 Wh Li-Ion baterie v testovaném kuse hlásila 2.1% opotřebení a kapacitu 49 Wh. Ve standardním* redakčním testu, maximální výdrže, při minimálním zatížení, udržela notebook v chodu necelých 17 hodin. Test reálnější simulace zatížení ukázal hodnotu lehce přes 5 hodin. Podle stylu využití se tak dá počítat s celodenním přístupem k počítači na cestách. A pokud baterie dojde, můžete mít v batohu další na pohotovou výměnu. Baterie je navíc příjemně tenká (252 x 103 x 7 mm), tudíž i skladná a váží pouhých 288 g.

  • standardní* redakční měření při minimální zátěži: 16 hod 55 min
  • video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 5 hod 16 min

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na datové úložiště každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz. Výsledky při reálném provozu se mohou značně lišit, podle způsobu a intenzity využití.

Napájení notebooku


Napájení je realizováno klasickým 65 W externím zdrojem o rozměrech 135 x 46 x 30 mm a váze 404 g včetně obou kabelů. Napájecí konektor je rovněž klasický, kulatý. Zdroj zabere v batohu nebo brašně poměrně málo místa a v některých případech může být ještě praktičtější nosit druhou baterii.

Recenze

Diskuse