RECENZE: Fujitsu Lifebook E5411 - 14'' primárně pro pracovní nasazení

14. 7. 2021 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Notebooky Fujitsu jsou určeny především pro pracovní nasazení. Lifebook E5 patří na vrchol prostřední řady E. Jedná se o profesionální notebook s konzervativním designem a moderními technologiemi. Vedle pestré nabídky konfigurací na přání, nabízí Fujistsu standardně nadstandardní paletu rozhraní a snadno vyměnitelnou baterii.

Fujitsu Lifebook E5411 - 14'' primárně pro pracovní nasazení

Základní popis konstrukce

Celý notebook je v černém provedení. Vnější strana víka s logem má jemně zdrsněný povrch. Pracovní plocha je z části hladká, kolem klávesnice a z části vroubkovaná, v prostoru pod klávesnicí, kolem touchpadu. Vše je vyrobeno z plastu. Otisky prstů jsou vidět více na vnější straně víka. Notebook lze otevřít do úhlu lehce přes 180°, snad každý si tedy najde optimální pracovní polohu. Pro snazší otevření je na čele víka ergonomický výstupek. Víko lze otevřít i jednou rukou, ale chce to trochu cviku, protože čelo základny má tendenci se zvedat, lépe to jde oběma rukama, jednou zvedat víko, druhou přidržet základnu.


Mobilita, rozměry a hmotnost

Hmotnost notebooku jsem naměřil 1.8 kg, na 14'' notebook je to v současné době celkem dost, zřejmě také díky kovovým výztuhám uvnitř konstrukce základny. Rozměry 334 x 234 x 24 / 25,5 mm jsou stále příslibem solidní skladnosti do batohu, brašny či jiného zavazadla. Plasty jsou pochopitelně měkčí než kovová těla notebooků, nicméně konstrukce základny vypadá solidně, navíc je uvnitř vyztužena kovovými výlisky, při slušném zacházení by mohl vydržet dlouho i každodenním přenášení.


Rozhraní, fyzická i bezdrátová

Notebooky Fujitsu se vyznačují nabídkou pestré škály rozhraní, a tak tomu je i u modelu Lifebook E5411. Na levém boku odzadu je umístěn konektor napájení, VGA rozhraní pro externí monitor či spíše projektor, USB-C, USB-A a čtečka čipových karet. Pravý bok nabízí otvor pro KensingtonLock, RJ-45 LAN konektor, HDMI, další USB-A a kombinovaný audio-jack. Na čele notebooku je umístěna čtečka SD karet. Velkou předností je klasický dokovací konektor na spodku notebooku, který stále ještě umožňuje lepší a stabilnější připojení dalších periferií než tomu je u modernější varianty připojování přes USB-C / Thunderbolt.



Nabídka bezdrátových rozhraní je klasická, v této oblasti aktuálně dominují řešení od Intelu, konkrétně modul Intel Wi-Fi 6 AX201 160 MHz, který nabízí jak WiFi 6 (802.11ax) tak Bluetooth 5.2.

V pravém dolním rohu základny, pod klávesnicí, je umístěna specialita, kterou nabízí jen Fujitsu. Jedná se o čtečku krevního řečiště v dlani, která by měla být podle Fujitsu bezpečnější než klasické čtečky otisku prstu. Fujistsu tomuto řešení říká PalmSecure a kromě integrace do notebooků, nabízí komplexní řešení pro celé firemní prostředí včetně zabezpečení přístupu do budov.

Multimedia - reproduktory a webkamera

V notebooku jsou umístěny dva samostatné reproduktory, oba v horních rozích nad klávesnicí, směřují nahoru do pracovní plochy. Jejich projev patří k slabšímu průměru, jednoznačně převažují výšky, mluvenému slovu je rozumět dobře a dokáží hrát dostatečně hlasitě, bez projevů přebuzení. Pro účely pracovního notebooku poslouží reproduktory dobře. Audio výstup / jack je čistý, s kvalitními sluchátky je zvukový dojem jednoznačně lepší.


Webkamera je opět šedý průměr s nastaveným rozlišením na HD (1280 x 720 px). Pro občasné video-hovory postačí, v zásadě nabízí to stejné, co většina konkurence. Modrá dioda by mohla svítiti tlumeněji. Oceňuji možnost mechanického zakrytí čočky integrovaným posuvníkem, který se snadno a pohodlně ovládá.

Recenze

Diskuse