RECENZE: Acer Aspire Vero (AV15-52) - 15.6'' pracant s 12. generací Intel Core, z recyklovaných plastů

17. 8. 2022 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice

Černé klávesy mají bílé popisky, které jsou dobře vidět i v šeru. Jediný rozdíl je u kláves E a R, kde je barva znaků žlutá a navíc jsou oba znaky zrcadlově otočeny, Acer tím poukazuje na ''RE''-cyklované materiály. Pokud je už velká tma, jsou zde k dispozici dva stupně bílého podsvícení. Největším škraloupem je rozložení numerického bloku, který má kvůli zúžení jen malý Enter i nulu, funkce sčítání a odečítání jsou přesunuty do horní řady a teprve nad nimi je násobení a dělení. Klávesy numerického bloku jsou navíc omezeny integrací hlavního vypínače. Posouvání v dokumentech (Home, END, PgUp, PgDn) je dostupné jen přes numerický blok, u některých modelů dává Acer tyto funkce na kurzorové šipky (+Fn), což mě osobně vyhovuje více.

Zapůjčený kus je ve verzi s anglickou klávesnicí a má tedy jednořádková Enter, nicméně ze zkušenosti vím, že ČR bude s velkou pravděpodobností dovážena ve variantě s vysokým dvouřádkovým Enterem, což mě osobně vyhovuje více. Velký (široký) je i Backspace, Klávesy Ins a Del jsou na svém místě, kurzorové šipky do stran mají příjemnou velikost. Oceňuji rovněž samostatnou klávesu kontextové nabídky. Klávesy F1 - F12 jsou bez mezer, prioritu původních nebo multimediálních funkcí (změnu účinku +Fn) lze přepnout v BIOSu (občas na to výrobci zapomínají).

Klávesnice se při silnějším stisku viditelně prohýbá, ale psalo se mi na ní dobře. Na numerický blok si musíte chvíli zvykat (pokud máte zkušenost s jiným), ovšem pro pohotové výpočty je lepší takový než žádný.

Touchpad

Touchpad o velikosti 126 x 78 mm má hladký povrch, takže jej snadno rozeznáte hmatem od zbytku notebooku. Jedná se o řešení s integrovaným tlačítkem (preferuji dvě samostatná, ale současná móda je už holt taková), které má středně tuhý chod, přibližně do poloviny výšky, s tlumeným klapnutím. Rychlost odezvy kurzoru je běžná, osobně se mi s touchpadem pracovalo dobře. V levém horním rohu touchpadu je umístěn snímač otisku prstu, jehož plocha rovněž ovládá kurzor, ovšem pokud je třeba, lze se jím přihlásit do systému.

Indikační diody a další ovládací prvky

Indikační diody jsou na notebooku tři. Dvě diody jsou na pravém boku notebooku. Jedna indikuje (modře) zapnutí notebooku, režim spánku kupodivu nikoliv, možná jen chyba firmware, která bude časem opravena. Druhá dioda indikuje připojení napájecího zdroje (modře) a dobíjení baterie (oranžově).

Třetí dioda indikuje zapnutí webkamery, zelenou barvou, hned vedle kamery umístěné v horní části vnitřní strany víka nad displejem.

Recenze

Diskuse