RECENZE: Acer Aspire Vero (AV15-52) - 15.6'' pracant s 12. generací Intel Core, z recyklovaných plastů

17. 8. 2022 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Acer, od loňského roku, nabízí notebooky s označením Vero, u kterých je kladen důraz na recyklované plasty. Uvnitř se skrývá konstrukčně běžný notebook určený pro domácnost, studenta nebo malou kancelář. Aspire Vero je nabízen ve dvou variantách, 14'' a větších 15.6'', který je předmětem této recenze. Osazen je mobilním procesorem Intel Core i7, z nejnovější 12. generace Alder Lake, notebook splňuje parametry pro udělení značky Intel Evo.

Acer Aspire Vero (AV15-52) - 15.6'' pracant s 12. generací Intel Core, z recyklovaných plastů

Základní popis konstrukce

Model Aspire Vero vychází z příbuzného modelu Aspire 5 (15.6'' varianta). Nabízí stejné rozložení portů, stejnou klávesnici i touchpad (minimálně vzhledově) a velmi podobnou konstrukci těla. Hlavním rozdílem u Aspire Vero jsou použité materiály. 30% těla notebooku je vyrobeno z recyklovaných plastů tzv. PCR (Post-Consumer Recycled). Z recyklátu je vyrobena celá vnější část základny a vnější strana víka.


Povrch je světle šedý s mnoha tečkami různé velkosti v převážně žluté a lehce namodralé barvy. Nevím, jestli je tečkování záměr nebo vedlejší efekt výroby z recyklovaných plastů (spíše sázím na dodatečné barvení pro efekt) nicméně to vypadá zajímavě a do světa notebooků to vnáší něco nového. Vizuální i hmatový dojem povrchu mi asi nejvíce připomíná plátno, je celkem příjemný na dotyk a velice dobře odolává viditelným otiskům prstů. Tvary základny mi připomínají notebooky z konkurenční platformy s ovocem ve znaku a vypadá to dobře.

Víko notebooku lze otevřít i jednou rukou, nicméně se při tom základna na chvíli nadzvedne, je tedy lepší použít obě ruce a základnu přidržet. Maximální úhel otevření činí cca 130°. Vnitřní strana víka (lem kolem displeje) je černý jako u běžných modelů Aspire 5, zřejmě je tedy vyroben z běžných plastů nebo to jen dává méně na odiv, podobně jako klávesnice kde je z recyklátu 50% (údaj výrobce).

Mobilita, rozměry a hmotnost

15.6'' notebook je určen především pro práci na stole doma, v malé kanceláři nebo ve škole. Jeho celkové rozměry 363 x 248 x 19 / 22 mm a hmotnost 1.8 kg umožňují i každodenní přenášení, ideálně v batohu. Malá poznámka k rozměrům, oproti oficiálním údajům výrobce jsem naměřil o 1 mm tlustší základnu a o 1 cm větší hloubku těla, kde výrobce zjevně opomněl zahrnout zadní hrb víka, o který se notebook opře při otevření.

Rozhraní, fyzická i bezdrátová

Na fyzická rozhraní je notebook poměrně štědrý. Levý bok odzadu nabízí nejprve klasický konektor pro elektrické napájení, dále pak RJ-45 LAN (RealTek Semiconductor RTL8168/8111 PCI-E Gigabit Ethernet NIC) s výklopným spodkem, velký HDMI port, 2x USB-A 3.2 a 1x USB-C 3.2 gen.2 / Thunderbolt 4. Pravý bok odzadu začíná otvorem pro Kensington Lock, dále další jedno USB-A 3.2 a nakonec kombinovaný audio jack (vstup i výstup v jednom).

Uvnitř notebooku je klasicky umístěn modul (Intel Wi-Fi 6E AX211 160MHz) bezdrátových komunikací, který nabízí Wi-Fi 6E (802.11ax) a Bluetooth 5.3, Wi-Fi je teoreticky schopno dosáhnout přenosové rychlosti až 2.4 Gbps.

Díky Thunderbolt 4 lze notebook i snadno připojit k externí dokovací stanici, ta může notebook jedním kabelem rovnou i napájet, připojit k externímu monitoru a dalším periferiím.

Multimedia - reproduktory a webkamera

Reproduktory jsou zde dva, umístěny jsou v předních rozích základny a směřují dolů. Hrají čistě i na plnou hlasitost, která je dostatečně vysoká. Výrazně převažují výšky nad basy, i když je znát snaha elektronicky zvuk upravit k lepšímu. Celkově reproduktory hodnotím, na dnešní poměry, již jako slabší průměr. Výstup do audio konektoru je čistý a s dobrými sluchátky bude požitek z hudby výrazně lepší než s integrovanými reproduktory.


Webkamera je tradičně umístěna v horním okraji víka nad displejem. V nastavení je možno zvolit FullHD rozlišení, ale podle reálných výsledků kvality obrazu, to tradičně vypadá na maximálně poloviční nativní rozlišení snímacího čipu. I tak je to o něco lepší, než býval šedý standard posledních několika let.

Recenze

Diskuse