RECENZE: DELL Inspiron 14 Plus 7420 - 14'' pro práci i zábavu, s RTX grafikou, elegantně v kovu

21. 3. 2023 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Klávesnice

Černé klávesy mají bílé popisky se dvěma stupni podsvícení lehce namodralého světla, což je ideální řešení pro dobrou čitelnost za všech světelných podmínek. Rozložení kláves je celkem standardní. Horní řada funkčních kláves má zároveň i multimediální funkce, přičemž logiku klávesy Fn lze přepínat kdykoli pomocí klávesové zkratky Fn+Esc, uvítal bych navíc i indikaci přepnutí diodou, podobně jako je to v klávese Caps Lock. Alt+F4 funguje za všech okolností stejně, tedy zavírání aplikací / oken. Líbí se mi "tlusté" horizontální a uvítal bych vyšší vertikální kurzorové šipky. Ctrl i Alt jsou po obou stranách mezerníku, kontextová nabídka lze ale vyvolat jen pomocí Fn+Ctrl (pravý). Líbí se mi i velký / vysoký dvouřádkový Enter.

Co mi vadí ze všeho nejvíce, stejně jako u většiny notebooků, kde to je podobně, je hlavní vypínač v pravém horním rohu bloku klávesnice. Zde je alespoň výrazně jiný tuhostí stisku (je tužší) a tvarem povrchu a tedy vjemem při dotyku, při běžném psaní je tedy v podstatě nulová šance, že by došlo k nechtěnému stisknutí, nicméně stále trvám na tom, že hlavní vypínač patří mimo blok klávesnice. Součástí hlavního vypínače je i čtečka otisku prstu. I přes výše uvedené výtky, celkově hodnotím klávesnici jako příjemnou pro práci.

Touchpad

Touchpad je vycentrován na horizontální střed základny, podle aktuálních módních trendů. Ergonomicky přívětivější by bylo centrování cca na klávesu B, to se dnes ale vidí už jen zřídka kdy. Plocha touchpadu, o velikosti 115 x 80 mm, je součástí celého bloku pod klávesnicí, jeho okraje jsou vymezeny jen po stranách a dole, nahoře je touchpad propojen s blokem pro opírání dlaní. Dalším módním prvkem jsou integrovaná tlačítka, stisk je na můj vkus zbytečně tuhý a klapavý, od poloviny výšky nahoru tuhost stisku strmě stoupá. Odezva kurzoru na pohyb prstu má lehké zpoždění, ale v zásadě nabízí podobnou funkčnost jako většina konkurentů. Pro pohodlnější práci v kanceláři se bude hodit externí myš, notebook má naštěstí 2x USB-A, po obou stranách notebooku.

Indikační diody a další ovládací prvky

Indikační diody jsou na notebooku celkem 3. První byla popsána již výše u webkamery. Další je v klávese Caps Lock a poslední na levém boku, kde indikuje dobíjení baterie, pokud se baterie dobíjí, svítí tlumeně bílím světlem (podobně tlumené by se mi líbilo hlavně u webkamery), pokud je baterie nabitá, dioda zhasne. Čtvrtá dioda je umístěna na konektoru nabíječky, který se zapojuje do notebooku, svítí bíle (opět celek jasně, i zde bych uvítal tlumenější intenzitu), na dvě strany, pokud je nabíječka připojena k elektrické síti.

Recenze

Diskuse