ATI přichází s vlastním řešením PCI Express pro notebooky

4. 6. 2004 00:00    Rubrika: Technologie    Autor: Aleš Miklík

V souvislosti s právě probíhající výstavou Computex na Tchaj-wanu představila ATI nové přírůstky do své nabídky grafických karet. Je jich celkem sedm a až na jednu míří do segmentu stolních počítačů - výjimkou je Mobility Radeon X600.

Všech sedm statečných podle očekávání disponuje rozhraním pro novou sériovou sběrnici PCI Express, která by se tak měla stát jedním z výraznějších znaků letošního hardwarového roku. Nové rozhraní kromě nových milníků ve výkonu (a bohužel i spotřebě, o čemž se příliš nemluví) mělo přinést výhodu jednotného standardu pro zapojování grafických karet v noteboocích. Jak se však dalo očekávat, obě hlavní firmy v oboru se místo kooperace postavily proti sobě. Zatímco tak nVidia před nedávnem přišla s vlastním návrhem PCI Express pod názvem MXM, ATI představila vlastní řešení, pojmenované Axiom.

Z údajů, které zatím pronikly z Computexu a z neoficiálních zpráv třetích webů, zatím není příliš jasné, čím konkrétně by se Axiom měl od MXM lišit, případně co nabízí navíc. Každopádně by mělo jít o implementaci PCI Express rychlosti x16, což znamená schopnost přenášet jedním směrem až 4 gigabajty za vteřinu. Oproti "staré" AGP jde o znatelný posun, šířka datového toku je tak reálně až dvojnásobná v porovnání s AGP 8x.

Zajímavé je, že podle tiskové zprávy ATI se již ke spolupráci na integraci Axiomu do svých notebooků zavázala řada OEM i značkových výrobců včetně těch, kteří již přislíbili stejnou pomoc při šíření MXM od nVidie. Lze tak očekávat vzájemné přetlačování dvou standardů na trhu, z čehož zákazník příliš důvodů k radosti mít nebude. Sice je stále lepší mít na výběr dva druhy karet pro upgrade než současný stav, kdy je rozšiřování grafických karet v noteboocích spíše dobrodružstvím, ideálního stavu jednoho rozhraní se ale jen tak nedočkáme. Nejhorší variantou by samozřejmě byla situace, kdy by se jeden standard rozšířil a následně zanikl, k tomu však (musíme doufat) nejspíš nedojde.

Související články:
MXM - PCI Express grafické moduly pro notebooky

Technologie

Diskuse