IBM ThinkVantage Technologies

26. 3. 2004 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Radek Pavlis

IBM pro zvýšení komfortu uživatelům svých notebooků nabízí v ceně zahrnutou technologii ThinkVantage. Jedná se o souhrn hardwarových a softwarových komponent, který rozšiřuje možnosti uživatelů ve správě počítače a zabezpečení citlivých dat. Software je uživatelům k dispozici zdarma a je možné jej stáhnout i z webových stránek IBM, ovšem hardwarové komponenty - především kryptovací čip - jsou dodávány pouze ve vyšších (a tedy o něco dražších) konfiguracích. Výhodou je, že tato technologie je k dispozici pro všechny modely IBM.

IBM ThinkVantage Technologies

System Migration Assistant
Jedná se o program, který umožňuje snadný převod nastavení operačního systému mezi počítači. Velice jej ocení uživatelé především tehdy, pokud si zakoupili nový počítač (notebook) a chtějí na něm pracovat v identickém prostředí jako v původním počítači. Po nainstalování OS a potřebného software si mohou pomocí SMA převést do nového počítače všechna nastavení (wallpaper, screensaver, oblíbené položky ve webbrowseru), složky a soubory (např. celou složku dokumenty), uživatelské profily, nastavení tiskáren, mailových klientů a ostatních aplikací. Je však třeba mít na paměti, že tento program nepřetahuje samotný operační systém nebo aplikace, ale pouze jejich konfiguraci.

Rapid Restore Ultra
V současné době by měla být k dispozici úplně nová verze nazvaná Rescue & Recovery. Starší, dosud používaná varianta Rapid Restore Ultra je software určený pro odstranění následků uživatelského nebo softwarového selhání, není tedy primárně určen pro řešení hardwarové chyby. Tento program si na systémovém disku vytvoří vlastní partition, do které se zálohuje systém a celý ostatní obsah disku (tzv. image disku). Funguje na obvyklém prinicipu, kdy se zálohují pouze soubory, které se od posledního zálohování změnily. Uživatelské rozhraní je velmi jednoduché a obsahuje pouze základní funkce pro provedení backupu a naopak, pro restore systému, nebo pouze vybraných souborů. Uživatel si sám může určit, zda se má disk zálohovat pravidelně, nebo pouze na jeho příkaz. Důraz je kladen na jednoduchost, aby i nezkušený uživatel byl schopen sám obnovit systém k poslední záloze, je-li třeba na cestách, kde není dostupný technik nebo správce sítě, a dojde k nějakému softwarovému kolapsu (např. zavirování počítače, nechtěné smazání systémových souborů, ztráta dat apod.).

Embeded security subsystem (ESS) verze 2.0
Tímto odstavcem se již dostávám k oblasti, ve které jsou notebooky IBM unikátní. Jedná se o řešení vytvořené skupinou TCG (jejími členy jsou IBM, Intel, AMD, HP, MS), které je určeno ke kryptování dat na pevném disku. Tento proces probíhá pomocí integrovaného hardwarového čipu a programové sady IBM Client Security Software, která je zdarma ke stažení a slouží jednak k šifrování souborů a složek v počítači a bezdrátové komunikace, jednak k autentizaci uživatele a kontrole jeho přístupu do systému a sítě. Data na pevném disku lze kryptovat "on-the-fly", tzn. automaticky, aniž by uživatel musel opakovaně provádět nějaké operace, nebo přímým příkazem operačnímu systému (to lze udělat velmi jednoduše - poklepáním pravého tlačítka na zvolenou složku se objeví kontextové menu, kde jednou z položek je právě kryptování). Přístup k zašifrovaným souborům je možný povolit uživateli ihned po přihlášení do operačního systému, nebo může být vyžadováno heslo při každém otevření souboru čí použití zabezpečené funkce. Důležitý je i fakt, že ESS ukládá autentizační informace v integrovaném hardwaru a ne v software nebo paměti, které jsou snáze zranitelné neautorizovaným uživatelem. Celý tento systém lze ještě doplnit snímačem otisků prstů nebo čtečkou čipových karet, a tím ještě zvýšit bezpečnost dat. Celý systém ESS však vyžaduje přítomnost kryptovacího čipu v notebooku, a tak je dostupný pouze u vyšších konfiguracích jednotlivých modelů.

Access Conections
Tato utilita umožňuje uživateli vytvořit několik různých profilů, zahrnujících nastavení přístupu k Internetu (IP adresa, DNS servery, proxy atp.), tiskáren a dalších lokálních nastavení. Uživatel může mezi těmito profily libovolně přepínat a přenastavení operačního systému proběhne během několika sekund. Tuto funkci ocení především ti uživatelé, kteří se se svým notebookem pohybují mezi několika lokalitami (pracoviště, domov, Wi-Fi aj.) a potřebují se rychle přepnout do daného prostředí. Další výhodou je i to, že administrátor může jednotlivé profily blokovat nebo zajistit proti přepsání, čímž je uživatelské nastavení dobře chráněno.

Access IBM
Stiskem jednoho tlačítka (modrého Access IBM) se uživatel v OS dostane do prostředí, ve kterém najde jak detailní nápovědu ke svému notebooku, tak i možnost jeho konfigurace nebo updatu ovladačů a softwaru. Také je součástí systém pro zálohování a recovery.
Při stisku při bootování notebooku vstoupí uživatel do prostředí jednoduchého systému IBM, odkud se lze dostat do BIOSu a tam provádět nastavení, nebo použít diagnostické nástroje nebo spustit recovery systému.

Technologie

Diskuse