SiS M741 - velkoryse pro mobilní Athlon XP.

6. 1. 2004 00:00    Rubrika: Technologie    Autor: import starších článků

Výrobce čipsetů, společnost Silicon Integrated Systems Corp. (SiS), představil 16. prosince svůj nejnovější produkt pro mobilní procesory AMD Athlon XP. Nový čipset SiSM741 podporuje mimo jiné 333 MHz sběrnici a rychlé DDR paměti, taktované až do 400 MHz, čímž se stává aktuálně nejrychlejší dostupnou čipovou sadou pro mobilní platformu Athlon XP. Mimo to nabízí další zajímavé funkce.

SiS M741 - velkoryse pro mobilní Athlon XP.

Přestože jsou mobilní varianty procesorů AMD Athlon XP na trhu již někdy od roku 2000, nedosáhlo jejich rozšíření valné míry, což lze jistě připsat na vrub i menší podpoře právě ze strany výrobců čipsetů. To by se mohlo změnit právě nyní, kdy SiS nabídlo vskutku velkorysé řešení mobilních potřeb i výkonu v jednom. Kromě výše zmíněné nabídky rychlých sběrnic obsahuje SiSM741 také integrovaný grafický čip s hardwarovou podporou rozhraní DirectX verze 7 (softwarově pak podporuje také DirectX verze 9) a s rozlišením UXGA až 1920x1600. Ve výbavě nechybí ani Serial ATA, 6 portů USB 2.0, audio čip s výstupem 5.1, modem kompatibilní se standardem V.90, sít Ethernet a ani Wi-Fi.

Právě implementace bezdrátového standardu Wi-Fi činí M741 ze strany výrobců horkým favoritem pro výběr do univerzálnějších mobilních pracovních stanic. SiS je totiž nyní jediným výrobcem čipsetů nabízejícím toto bezdrátové síťové připojení spolu s rozhraním Ethernet pro mobilní Athlon XP. Řešení "vše v jednom" je v oblasti notebooků obzvlášť výhodné; integrace podstatných subsystémů, jako je grafika, síťová podpora či zvuk do jednoho, znamená mezi jinými úsporu pro výrobce a většinou i snazší následnou podporu pro uživatele.

Aby toho nebylo málo, zahrnula do tohoto čipsetu firma SiS i svoji vlastní technologii HyperStreaming, poskytující oddělením datových cest (pipelines) možnost paralelního čtení a zápisu do paměti. Výsledkem by mělo být významné snížení latence (zpoždění) při práci s pamětí oproti tradičním čipsetům.

Masová výroba čipsetu SiSM741 již byla spuštěna a první notebooky, využívající jeho možností, by tak měly být na trhu dostupné v prvním kvartálu roku 2004.

- Aleš Miklík -

Technologie

Diskuse