VIA přichází s čipsetem pro Pentium M.

27. 1. 2004 00:00    Rubrika: Technologie    Autor: import starších článků

S tím, jak se procesory Intel Pentium M stávají mezi výrobci notebooků oblíbenějšími, ozývají se s podporou procesoru i další firmy, produkující čipsety. Nyní se k této čtyřce přidává i tchajwanská společnost VIA Technologies.

VIA přichází s čipsetem pro Pentium M.

Jejím příspěvkem budou hned dvě nabídky, a to jak pro levnější typy notebooků, tak pro výkonnější systémy. Podporovány budou jak procesory Pentium M (s jádrem Banias i Dothan) a Celeron M, tak i Intel Mobile Pentium 4.

Již v průběhu února tohoto roku by tak měli mít zákazníci k dispozici na výběr z čipsetů s označením PN800 a PN880. Oba z nich budou podporovat 400 MHz paměti DDR a obsahovat integrovaný grafický čip Unichrome Pro. Ten by měl podle mluvčího VIA Bena Boydena díky hardwarovému MPEG4 dekodéru podporovat i systém digitální televize HDTV. Pro srovnání, konkurenční čipset Intelu pro Pentium M s řadovým označením 855 podporuje DDR paměti o frekvenci jen 333 MHz.

Dražší typ PN880 bude kromě toho nabízet robustnější základnu pro vyšší výkon díky podpoře dvoukanálových DDR modulů. Některé zprávy hovoří také o tom, že VIA plánuje brzy uvést třetí čipsetový model s označením PN800LV s vylepšenou správou napájení. Jedinou již známou nevýhodou uváděných čipsetů je však absence AGP portu pro připojení výkonnějších externích grafických karet jako ATI Mobility Radeon či série Nvidia GeForce Go. To může zabránit firmě VIA ve větší popularitě jejích čipových sad mezi příznivci high-end notebooků, které se obvykle bez výkonnějšího grafického subsystému neobejdou.

Na druhou stranu společnosti VIA nahrává to, že Intel plánuje uvedení svého výkonnějšího řešení pro Pentium M až na čtvrtý kvartál 2004. Čipset s kódovým názvem Alvise bude podporovat dvoukanálové paměti DDR2 a novou sběrnici PCI Express, umožňující mimo jiné instalaci výkonných mobilních grafických karet, vyvinutých speciálně pro tento typ sběrnice. K dovršení technologické hodnoty a k radosti mnoha notebookových fandů hodlá Intel do tohoto čipsetu implementovat i sériovou sběrnici SATA-150.

Podle vyjádření Boydena plánuje VIA podporu PCI Express a DDR2 v dalších verzích čipsetů pro Pentium M v druhé polovině tohoto roku, avšak detaily hodlá společnost upřesnit později.

- Aleš Miklík -

Technologie

Diskuse