nVIDIA - čipsety pro notebooky (1)

25. 6. 2004 06:00    Rubrika: Technologie    Autor: Aleš Miklík

Čipsety v noteboocích jsou obecně méně známou částí počítačů (určitě méně než třeba procesory, ačkoliv na celkovém výkonu se podílí nezanedbatelnou měrou). Prvním dílem začneme od tržního okraje, avšak rozhodně ne co se týče výkonu: popíšeme si čipset nForce3 Go150 od firmy nVidia.

nVIDIA - čipsety pro notebooky (1)

Minulý seriál o grafických kartách pro notebooky se z vaší strany setkal s poměrně příznivou odezvou, což nás samozřejmě těší a inspirovalo nás k dalšímu tažení s cílem poznat blíže anatomii našich přenosných pomocníků.

Firma nVidia je uživatelům notebooků známa hlavně díky svým precizním a výkonově špičkovým grafickým kartám. Na nich ostatně byla založena (resp. na grafických kartách pro stolní počítače), s rozšiřujícím se podílem na trhu však začala pošilhávat i po jiných segmentech IT průmyslu. Svůj první čipset pro notebooky představila relativně nedávno (konkrétně 3. března tohoto roku), avšak poměrně rychle tím vešla ve známost. Uživatelé si rychle dali dohromady jméno nVidie s její dobrou pověstí u grafických karet a očekávají podobnou kvalitu i u čipsetu. Z pohledu nVidie pak šlo o logický a opodstatněný krok: v souboji s věčným rivalem ATI si nemůže dovolit nechat jedinou pozici nehájenou a ATI již své čipsety pro stolní počítače i notebooky nějakou dobu nabízí. Navíc čipset stojí jako komunikační prostředník mezi procesorem a grafickou kartou. Zatímco náročný konkurenční boj na poli grafických čipů sráží marže jejich výrobců na minimum, na čipsety nepůsobí takový tlak na inovační cykly, takže je možné je produkovat s většími zisky i výrobním "klidem". Dává proto jedině smysl, jestliže i nVidia přišla s vlastními čipsety.

nForce3 Go150 podporuje procesory AMD a jako takový patří do rodiny čipsetů nForce3, která kromě námi zkoumaného jedince pro mobilní počítače zahrnuje ještě verze 150, 150 Pro, 250 a 250 Gb pro stolní počítače. Pro handheldy a kapesní počítače pak nVidia nabízí ještě nForce3 Go120, což však spolu se stolními variantami nebude náš objekt zájmu.
nForce3 Go150 je nabízen v jednočipové podobě, což je trošku nezvyklé - VIA, která rovněž nabízí své čipsety pro procesory AMD, avšak v podobě dvou čipů, komentovala tento fakt v tom smyslu, že jejich řešení je spolehlivější. nVidia pak pochopitelně odpověděla, že řešení "vše v jednom" urychluje přenos dat a je nákladově efektivnější. Obě možnosti nakonec budou mít zřejmě svoje výhody i nevýhody (dva čipy mohou např. lépe rozložit produkci tepla apod.). Čip nVidie je navíc vyroben 15-mikronovou technologií, což je pokrok oproti 22-mikronové konkurenci.

Komunikace s procesorem je zajištěna technologií HyperTransport, která poskytuje přenosové pásmo o rychlosti 8 GB/s. Z dalších "vychytávek" je zajímavá implementace systému RAID pro disková pole. Podporované verze RAIDu jsou 0, 1 a 0+1. Samozřejmostí je integrace rozhraní AGP o rychlosti 4x a 8x, 1000 Mb Ethernet a podpora až osmi portů USB. O práci s disky se u nForce3 150 starají dva Ultra ATA kanály do rychlosti 133 MB/s (stolní řady 250 a 250 Gb pak disponují i rozhraním Serial ATA). Pro notebookové nasazení je důležitá i plná podpora technologie AMD PowerNow!, která se stará o vytížení procesoru v závislosti na právě běžící úloze, a tím minimalizuje spotřebu i produkci tepla. PowerNow! je ostatně dostatečně známá technologie, takže ji zde snad nemusíme důkladněji představovat.

Pojďme si tedy nejdůležitější parametry čipsetu shrnout do tabulky:

 nForce3 Go150
CPUAMD Athlon XP, Athlon 64 (stolní i mobilní varianty), AMD Opteron
Rychlost systémové sběrnice8 GB/s
HDD rozhraníUltra ATA 133
Počet Ultra ATA kanálů2
RAID0, 1, 0+1
AGP8x
PCIV 2.3, 6 slotů
USBV 2.0, 8 portů
Ethernet10/100/1000
ZvukAC'97, 5.1 kanálů
Šetření energiíPowerNow!

Co se týče výkonu, měli jsme možnost otestovat jediného zástupce ze škály notebooků s tímto čipsetem, a sice HP Comapq nx9105. Ten byl v konfiguraci s procesrorem Athlon XP-M 3000+ a grafickou kartou nVidia GeForce 4 Go 420 32 MB, RAM 512 MB. Pro srovnání jsem zvolil Acer Aspire 1356LMi s procesorem Athlon XP-M 2800+, kartou ATI Mobility Radeon 9200 64 MB a rovněž 512 MB RAM.

graf

Technologie

Diskuse