ATI Mobility FireGL V5000 - OpenGL grafický akcelerátor

15. 7. 2005 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Martin Janouch

Díky výkonnému grafickému akcelerátoru FireGL mohou notebooky, jenž jsou jím osazeny, naplno využívat i lidé zabývající se vizualizací, počítačovou simulací, grafickým designerstvím, 3D grafikou nebo prací v CAD. Čím je tak vyjímečný, že je určen pro ty nejnáročnější?

ATI Mobility FireGL V5000 - OpenGL grafický akcelerátor

FireGL V5000 je profesionální grafika založená na jádře RV410 - X700. Jednou z jejích největších předností je optimalizace a certifikace pro aplikace založené na OpenGL 1.5, OpenGL Shading Language, Microsoft DirectX 9.0, DX9 HLSL. Kromě toho se vyznačuje nativní podporou sběrnice PCI-Express x16 pracující na frekvenci 400 MHz a také vlastní pamětí typu GDDR3 o velikosti až 256 MB, která operuje na 128 bitovém rozhraní a nabízí propustnost až 13,6 GB/s. Tyto paměťové moduly přitom nabízejí při vyšší frekvenci nižší spotřebu než starší DDR a DDR2.

Grafický akcelerátor podporuje operační systémy MS Windows 2000/XP/XP64 a Linux s 32 i 64 bitovým jádrem. Jeho dalšími hardwarovými parametry jsou 8 paralelních pixel pipelines a 6 paralelních geometry engines. Karta obsahuje dva DVI výstupy podporující analogové i digitální displeje s rozlišením až 3840x2400, duální RAMDAC s frekvencí 400 MHz a technologii LCD-EE se začleněným TMDS vysílačem s frekvencí 165 MHz.

Stejně jako většina nejnovějších grafických karet od ATI obsahuje i FireGL V5000 velké množství technologií pro vylepšení obrazu. Smartshader HD je určen jako podpora DirectX 9.0 a obsahuje druhou generaci F-buffer technologie urychlující renderaci. Smoothvision HD vyhlazuje obrazy na LCD monitorech. Nabízí 2/4/6x Anti-Aliasing režim, temporální Anti-Aliasing a také 2/4/8/16x anizotropní režim filtrování. Hyper Z HD obsahuje Z-buffer s kompresí až 24:1. Optimalizuje výkon u vysokých rozlišení a z vyrovnávací paměti optimalizuje real-time stínování. Samozřejmostí jsou také polymodální funkce OpenGL, plná podpora DX9 vertex shader s šesti vertexovými jednotkami nebo stereoskopický 3D Quad buffer výstup.

Ani této výkonné grafické kartě se nevyhnuly technologie šetřící energie. Jedná se o známou utilitu PowerPlay, která dokáže regulovat napětí a frekvenci grafického čipu podle nároků spouštěných programů a také rozděluje zátěž rovnoměrně mezi grafiku a procesor. Kromě toho umí ovládat i jas a obnovovací frekvenci displeje v závislosti na světelných podmínkách svojí součástí Vari-Bright.

Jak již bylo řečeno v úvodu, je grafický akcelerátor ATI Mobility FireGL V5000 určen pro ty nejnáročnější uživatele vyžadující vysoký grafický výkon současně s mobilitou. Výčet všech certifikovaných profesionálních CAD a DDC aplikací najdete na oficiálních stránkách výrobce, já jen namátkou uvedu Adobe Premiere, Adobe Audition, Discreet 3DS MAX, Maxon Cinema 4D, Tebis, DELCAM PowerSHAPE, aplikace ANSYSu a AUTODESKu a mnoho dalších.

Tuto grafickou kartu má například notebook HP Compaq nw8240 jehož recenzi jsem uvedli včera.
Další notebooky naleznete v nešem Vyhledávání notebooků.

Technologie

Diskuse