ATI Radeon Xpress 200M - technologie pro masy

30. 11. 2005 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jiří Pomazal

Nestává se často, aby čipset se stejným označením byl určen pro mobilní procesory AMD i pro Intel. ATI takový čipset nabízí, a tak se podíváme na to, jak se mu daří. Zaměříme se na jeho nejzajímavější část - grafické jádro založené na Mobility Radeon X300. Jaké jsou jeho výsledky v porovnání s konkurenčním Intel GMA 900, plnohodnotným X300 a nebo jeho předchůdcem Mobility Radeon 9600?

ATI Radeon Xpress 200M - technologie pro masy

Opakování - matka moudrosti
Pro začátek si shrňme několik základních informací a technických specifikací. Co se týče procesorů AMD, podporovány jsou Sempron, Athlon 64, Athlon 64 FX a Turion 64. Speciálně pro tyto procesory je pak do čipsetu integrován HyperTransport, který nabízí takt systémové sběrnice až 1000 MHz, což dává teoretickou přenosovou rychlost až 8 GB/s. Nechybí ani podpora AMD Enhanced Virus Protection.

Čipset má i verzi pro procesory Intel (Pentium M, Celeron, Celeron M a Pentium 4), kde podporuje technologie Hyper-Threading a SpeedStep. V tomto případě disponuje vlastním dvoukanálovým paměťovým řadičem zvládajícím paměti do DDR-400 a nebo DDR2-667.

Největším lákadlem ATI Radeon Xpress 200M je ovšem integrovaný grafický čip vycházející z Mobility Radeonu X300. Ten zase původně pochází z velmi známého Radeonu 9600. Tento čip tedy podporuje technologie implementované v DirectX 9.0 jako Pixel a Vertex shader verze 2.0, technologii SmoothVision a jiné. Jedná se o integrované řešení, a tedy videopaměť je sdílená se systémovou; grafické jádro může uzmout a sdílet až 128 MB paměti.

Celkový přehled čipsetu je pak znázorněn na schématu:

schema Xpress 200M

Jak si stojí výkonnostně?
Radeon Xpress 200M s integrovaným grafickým čipem X300 je dnes dodáván především v levnějších noteboocích s procesory AMD. Jeho rozšíření je u notebooků s AMD procesory veliké, a pokud budeme brát v potaz i verzi bez integrované grafiky, tak zjistíme, že drtivě dominuje téměř všem AMD notebookům dneška. Zásluhu na tom má především fakt, že krom podpory PowerNow! a procesorů Turion disponuje Radeon Xpess 200M i sběrnicí PCI-Express. Dlouho tak představoval jedinou možnost pro notebook s AMD procesorem a s požadavkem na moderní grafickou kartu.

Nejvýkonnější námi testovaný notebook s tímto čipsetem a integrovanou grafikou byl HP Compaq nx6125. (jak je vidět z naměřených výsledků, procesor AMD Turion64 ML-34 na 1,8 Ghz v některých testech výkonnostně dorovnal i konkurenci v podobě 2,13 GHz rychlého Pentia M 760. Budeme tedy vycházet z tohoto notebooku).

Nejoblíbenější srovnání výkonů čipsetů, porovnávání v testu paměťové propustnosti s jinými systémy, nemá u AMD smysl, neboť o to se stará paměťový řadič integrovaný přímo v procesoru. Nás ale bude nejvíce zajímat otázka, která při výběru notebooku trápí i nejednoho nízkorozpočtového občasného hráče. Jak je na tom integrované grafické jádro?

Zde se bohužel projevuje snaha ATI o co nejnižší cenu a zároveň spotřebu systému. "Jádro pudla" je v tom, že integrované jádro X300 má pouhé 2 renderovací pipelines oproti „plnohodnotné X300“ nebo Radeonu 9600, které obsahují 4 pipelines. Navíc je nutné počítat s dalším (a ne malým) poklesem výkonu díky sdílení operační paměti - na tento nedostatek jsme si již ale u integrovaných řešení zvykli. Pozor tedy na pokusy prodejců notebooků o matení tím, že jejich notebooky disponují grafickou kartou Mobility Radeon X300. Často tomu tak není a grafické jádro v Xpress 200M je opravdu silně ořezané, což se projevuje i na naměřených výsledcích v 3D Marku. Na druhou stranu oproti GMA 900 disponuje řadou pokročilejších technologií (např. Hardware Transform&Lightning), protože prapůvodně vychází z mainstreamové herní grafiky.

Stačí si prohlédnout srovnávací grafy:

3D mark 2001

3D mark 2003

3D mark 2005

Všechny testy byly provedeny při defalutním nastavení aplikace 3D Mark

Z grafů lze také vyčíst výkonový náskok plnohodnotné X300 se čtyřmi pipelines oproti poloviční integrované verzi bez vlastní paměti, který je ve všech testech alespoň dvojnásobný. Souboj GMA 900 s Radeon Xpress 200M je také zajímavý - GMA je lepší u starších aplikací nenáročných na nové funkce. S rostoucím nárokem na pokročilé funkce grafiky však GMA 900 velmi rychle ztrácí dech. Škoda, že Radeon Xpress nedisponuje plnou čtveřicí pixel pipelines; to by byl low-end killer. Problém je, že by kromě konkurence vytlačil i plnohodnotný Mobility Radeon X300 z vlastní stáje, který by již neměl takový náskok a hlavně - celý čipset by byl podstatně dražší.

ATI Radeon Xpress 200M je tedy kvalitní základ pro široké spektrum notebooků, především pak ze segmentu střední třídy. Uživateli nabídne především vynikající poměr ceny/výkonu. Na těchto noteboocích si zahrajete celkem obstojně i starší 3D hry, které vyloženě nevyžadují DirectX9 rendering. Ochuzeni nebudete ani o moderní technologie v podobě PCI-Express, rozhraní SATA (možnost RAID 0/1), až osmi USB 2.0 portů, Fire-Wire a dalších.

Technologie

Diskuse