ATi Mobility Radeon X700 - vyšší střední třída

11. 2. 2005 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Viktor Péder

Kanadský výrobce přichází s dalším modelem mobilní grafické karty se sběrnicí PCI-Express. Tentokrát je cílem ATi pokrýt nejširší oblast trhu a nabídnout v mainstreamových noteboocích výkon podobný high-endovým grafikám při rozměrech a spotřebě low-endových.

ATi Mobility Radeon X700 - vyšší střední třída

Mobility Radeon X700 je v tomto prostoru trhu firemním nástupcem velmi úspěšného kousku Mobility Radeon 9700. MR X700 Oproti MR 9700 zaznamenal několik zásadních změn jako např. zmenšení výrobního procesu ze 130nm na 110nm, zdvojnásobení počtu pixel pipelines ze 4 na 8 a především pak přechod ze sběrnice AGP 8x na PCI-Express 16x.

Stejně jako valná většina ostatních mobilních grafik i Mobility Radeon X700 vychází ze svého stolního předchůdce Radeonu X700 uvedeného o čtyři měsíce dříve v září 2004. U mobilní verze však ATi přináší jeden podstatný rozdíl – použití technologie HyperMemory, která umožňuje sdílet grafickému jádru karty systémovou operační paměť. Tato technologie pracuje na podobném principu jako TurboCache od nVidie (viz. nVidia GeForce Go 6200 - maximální využití PCI-E ve prospěch ceny), tzn. využívá vysoké obousměrné propustnosti PCI-E sběrnice a s pomocí inteligentního algoritmu alokuje grafická data do systémové operační paměti RAM, takže grafická karta nemusí obsahovat tolik vlastní VRAM paměti, což v celkovém efektu vede ke snížení výrobních nákladů u notebooků.

Dalším významným rozdílem oproti stolní verzi jsou nižší taktovací frekvence grafického jádra a pamětí (425/430MHz u stolní verze, 350/350MHz u mobilní), což ale je v oblasti notebooků běžná praxe (čím nižší frekvence čipů, tím menší spotřeba, vzniká méně tepla).

Co se dalších hardwarových parametrů týká, Mobility Radeon X700 je vybaven 8 pixelovými pipelines pro vykreslování obrazu (high-endové čipy MR X800 a GeForce Go 6800 jich mají 12) a 6 vertexovými pipelines pro modelování scén, podobně jako dnešní high-endové mobilní čipy. MR X700 operuje na 128-bitovém rozhraní, výsledná špičková propustnost pamětí se udává 11,2 GB/s, fill rate pak 2,8 gigatexelů. Čip podporuje GDDR3 paměťové moduly nabízející při vyšších frekvencích nižší spotřebu než DDR1 a DDR2. Karta se bude do notebooků montovat ve formě AXIOM modulu, což je nový formát PCI-Express sběrnice pro notebooky, prosazovaný firmou ATi (více viz ATI přichází s vlastním řešením PCI Express pro notebooky).

ATi bude čip MR X700 dodávat na trh ve třech formách: samostatný grafický čip bez lokální grafické paměti, grafický čip se čtyřmi 16MB paměťovými čipy (celkem 64MB) a grafický čip se čtyřmi 32MB paměťovými čipy (celkem 128MB).

Obvyklou záležitostí u grafik pro notebooky jsou různé baterii šetřící technologie, ani u MR X700 tomu není jinak. ATi zde použila 5. generaci své utility PowerPlay, která dokáže regulovat napětí a frekvenci grafického čipu podle potřeb spouštěných aplikací a rovnoměrně rozdělovat zátěž mezi procesor a grafiku (obdobně jako software PowerMizer u karet nVidie). PowerPlay umí pomocí své součásti VARI-BRIGHT ovládat i jas a obnovovací frekvenci displeje notebooku v závislosti na vnějších světelných podmínkách. K šetření energie dále napomáhá Dynamic Lane Count Switching, regulující počet zapnutých linek PCI-Express sběrnice podle potřeby aplikací.

Samozřejmostí u grafické karty jsou rovněž utility ovlivňující kvalitu obrazu jako např. SMOOTHVISION HD (vyhlazování obrazu na LCD monitorech), 3Dc (komprese přenášených grafických dat), HYPER Z HD (Z-buffer komprese dat, až 48:1); přehrávání různých videoformátů napomáhá VIDEOSHADER HD. SMARTSHADER HD slouží k podpoře DirectX 9.0b Shader Model 2, stejně jako u ostatních mobilních PCI-E karet od ATi (zde ATi trochu pokulhává za nVidií, která u svých mobilních grafik již nabízí podporu DirectX 9.0c Shader Model 3).

Další užitečnou technologií je LCD Enhancement Engine zajišťující kvalitní zobrazení i na displejích s WXGA (1920x1200) nebo až QXGA (2048x1536) rozlišením. Hráči jistě ocení utilitu VPU Recover II, která dokáže při zamrznutí grafického procesoru restartovat ovladače grafiky a tím zabránit spadnutí celého systému. Pro Windows Media Center Edition bude MR X700 nabízen ve verzi podporující HDTV výstup, obsahující čip Theater 550 (hardwarová akcelerace MPEG2, pokročilá redukce šumu) a funkci kompenzující pomalou odezvu tekutých krystalů LCD panelů.

Zatím jsme neměli příležitost některý notebook s MR X700 otestovat v redakci, ale podle proklamovaných parametrů lze předpokládat až dvojnásobný nárůst výkonu oproti jeho předchůdci MR 9700, pravděpodobně předčí i high-endový model AGP generace MR 9800. Po Mobility Radeonu X800 tak bude X700 druhou nejsilnější mobilní grafikou v nabídce ATi, co se nabídky nVidie týká, bude přímým konkurentem GeForce Go 6600.

ATi Mobility Radeon X700 díky úsporným výrobním a provozním technologiím přináší možnost kvalitního zážitku z hraní nejnovějších 3D her i na ultralehkých přenosných počítačích. Ideální výkon bude podávat při nižším rozlišení typickém právě pro tuto třídu notebooků. Hravě si poradí s kancelářskými aplikacemi, přehráváním videa a animací. Notebook vybavený výkonným mainstreamovým čipem MR X700 určitě snese srovnání s leckterým stolním PC stejné třídy.


Lukáš Rákosník

Technologie

Diskuse