Budoucnost WiFi - vzestup, nebo pád?

12. 8. 2005 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Martin Janouch

WiFi, technologie tak hojně využívaná u majitelů notebooků. Čeká ji s nástupem WiMaxu a dalších pokračovatelů pád, nebo dokáže vystrčit drápky a bojovat za svoji pozici? Podívejte se s námi, co nám nabízí nyní a co ještě chystá.

Budoucnost WiFi -  vzestup, nebo pád?

V současnosti jsou u nás nejvíce využívány a také nejznámější standardy IEEE 802.11b/g, pracující v nelicencovaném pásmu 2,4 GHz. Písmeno b zde označuje maximální rychlost 11 Mbit/s a novější g maximální přenosnou rychlost 54 Mbit/s. Oba tyto standardy jsou vzájemně propojitelné. Kromě nich ovšem existuje ještě velká řada jiných, vylepšujících tyto stávající. Nemá asi smysl si je jmenovat všechny, povíme si o těch nejdůležitějších.

802.11h se snaží navázat na 802.11a, které pracuje na frekvenci 5 GHz, a díky tomu se v Evropě mimo uzavřených budov nepoužívá. H se snaží o změny přístupu k této frekvenci tak, aby ji bylo možno využívat i mimo budovy a zároveň splňovat připomínky regulátorů evropských zemí. Důležité 802.11i zase zlepšuje bezpečnost vylepšením autentikačních a šifrovacích algoritmů, 802.11j pracuje na alokaci nových frekvenčních rozsahů pro všechny multimediální služby bezdrátových sítí.

Nejnověji dokončená 802.11k přizpůsobuje práci WLAN momentálním podmínkám bezdrátového prostředí, jako jsou jednotlivé kanály, šum, zahlcení a další. Měla by zajišťovat méně výpadků i v případech roamingů, zlepšovat výkonnost WLAN sítě a celkově zvyšovat rychlost komunikace. Její obrovskou výhodou je softwarová implementace, takže bude možné o její prvky obohatit dnešní systémy.

Kromě těchto standardů by se ovšem měl brzy objevit nový pro tzv. mesh sítě. Zatím se o něj perou dvě aliance. První, označovaná jako Wi-Mesh Alliance je reprezentovaná firmami Nortel a Philips, druhá SEEMesh zase firmami Intel, Nokia a Motorola. Ať již vyhraje kterákoliv, jde v každém případě o to, že standard s označením 802.11s bude dovolovat více buňkám WiFi napojení na páteřní síť pomocí jediné linky. Přístupové body připojené do sítě jsou zkonfigurovány jednotně podle daných pravidel, jsou vzájemně propojeny, a nemusí tak být všechny jednotlivě připojeny k internetu. V případě jakéhokoliv výpadku v jedné oblasti se oblasti zbývající přerekonfigurují. V praxi to znamená, že uživatelé se nemusejí starat, ke kterému bodu jsou právě připojeni. Mohou se pohybovat mezi více přípojnými body, aniž by zaznamenali problém s připojením, nebo nutnost připojení jakkoliv nově konfigurovat. Tato řešení jsou sice již v prodeji, ovšem nefungují propojení mezi různými výrobci. To by měl odstranit právě tento standard s označením 802.11s.

Na podzim letošního roku by také měla být pro WiFi k dispozici dvě nová frekvenční pásma, konkrétně pásmo 5,159 - 5,350 GHz a 5,470 - 5,725 GHz. Přechod na ně znamená hlavně zvýšení kapacity přenosových kanálů. Zatímco klasické WiFi pásmo 2,4 GHz nabízí tři kanály, nové pásmo by mělo nabízet jedenáct nepřekrývajících se kanálů. Tímto krokem by se také mělo dosáhnout rozšiřování počtu hotspotů, kterých je zatím žalostně málo.

Nejvíce v očekávání je ale standard 802.11n. Jeho přesné specifikace jsou ještě nejasné, ale slibují se od něj hlavně vysoké přenosové rychlosti s maximem okolo 600 Mbit/s. To by umožnilo dosáhnout průměrné propustnosti minimálně 100 Mbit/s, čímž by se WiFi konečně vyrovnala FastEthernetu po kabelech. Zatím o přesnou podobu standardu bojovali dvě sdružení, a to TGn Sync a WwiSe. Ty se ovšem po dlouhé době bojů konečně dohodly na společném postupu, a tak by se přesná definice standardu měla objevit také ke konci podzimu tohoto roku.

Technologií je přehršel, ale pro běžného uživatele z našich luhů a hájů, který se chce mobilně připojovat přes WiFi, je důležitá dostupnost. Proto je dobrou zprávou, že WiFi pro domácí zákazníky začaly nabízet např. i České radiokumunikace. Celá síť je postavena na využití televizních a rozhlasových vysílačů. Tato spuštěná služba nazvaná Bluetone WiFi má v současnosti v provozu cca 55 hotspotů a dále se rozvíjí dle zájmu zákazníků. Maximální rychlost připojení by měla být 2 Mbit/s, v praxi tak můžeme očekávat rychlosti okolo 512 kbit/s. Dle vyjádření ČRa by zákazníky také měla potěšit cena připojení a záruka oprav problémů do 24 hodin.

Vezmu-li si všechny tyto novinky, které jsou již zavedené a nebo jsou na spadnutí a také ty, které by nás měly čekat, nebojím se o budoucnost technologie WiFi. S postupně se rozšiřujícím počtem hotspotů a s vylepšováním integrity sítě ji čeká ještě dlouhý život. Pro mě jakožto majitele notebooku je stále dobrým alternativním řešením, co se týče přístupu k internetu.

Technologie

Diskuse