EDGE - buďte opravdu mobilní

7. 1. 2005 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jan Šesták

Mobilní operátor T-Mobile začal nabízet rychlé připojení k internetu prostřednictvím technologie EDGE. V rámci zkušebního provozu, jenž potrvá až do konce března, mohou zákazníci využívat toto připojení za stejnou cenu, jež platí pro tarify GPRS.

EDGE - buďte opravdu mobilní

Technologie EDGE je díky své rychlosti pomyslně na půl cesty mezi sítěmi GSM a UMTS. Právě proto se někde můžete setkat s označením 2,75G. Dá se říct, že se jedná o jakousi alternativu k licencované technologii CDMA, jež svým zákazníkům nabízí Eurotel. Třetí český mobilní operátor, Oskar, chystá zprovoznění EDGE v průběhu roku 2005.

Označení EDGE je zkratkou pro Enhanced Data Rates for GSM Evolution, což je technologie velice příbuzná se starší GPRS. Odlišnost tkví především v dosažení vyšších přenosových rychlostí, a to díky jinému způsobu modulace rádiového signálu a rozšíření počtu kódovacích schémat ze stávajících čtyř u GPRS o dalších devět pro EDGE. Tím lze dosáhnout maximální teoretické rychlosti 236,8 kb/s pro download a poloviční 118,4 kb/s pro upload u telefonů s konfigurací Class 10 (4+2 timesloty). Podle údajů T-Mobilu se skutečná přenosová rychlost pohybuje mezi 150 a 220 kb/s. Výsledná rychlost závisí jednak na síle a kvalitě signálu, ale i na vytíženosti sítě ostatními zákazníky.

K připojení na internet je třeba vlastnit mobilní telefon nebo PCMCIA kartu podporující technologii EDGE a vyskytovat se v jedné z oblastí, jež je pokryta tímto signálem. Zatím je služba dostupná v šesti městech ČR - Praha, Plzeň, České Budějovice, Olomouc, Brno a Ostrava. První etapa pokrytí jmenovaných měst má být dokončena v únoru 2005. Nastavení mobilního telefonu a počítače pro EDGE je totožné s nastavením pro GPRS. Pokud se připojíte k internetu s telefonem podporujícím technologii EDGE přes data GPRS a dostanete se do oblasti pokryté signálem EDGE, telefon automaticky využije technologie s rychlejším přenosem. Platí to i naopak, přechod nemá vliv na data, rozdíl je pouze v rychlosti.

Při cestě do zahraničí lze EDGE využít prozatím v patnácti zemích u devatenácti operátorů. Z našich nejbližších sousedů lze EDGE používat na Slovensku a v Polsku.

Na našem trhu se prozatím prodává 10 mobilních telefonů uzpůsobených pro datovou komunikaci přes EDGE. Jsou to především telefony značky Nokia - konkrétně modely 7260, 6630, 6220, 6230, 6170, 6820, 3200, 3220, 7200, 5140.

Po skončení zkušební doby by měl T-Mobile od 1. dubna nabízet EDGE za příplatek 200 korun oproti GPRS.

Praktické zkušenosti
EDGE jsme testovali na notebooku IBM R51 a mobilním telefonu NOKIA 6630. Jako propojení notebooku s mobilem byla odzkoušena technologie Bluetooth i klasické propojení kabelem přes USB konektor (na výsledky přenosové rychlosti to nemělo vliv, Bluetooth je samozřejmě pohodlnější než kabel). Zkouška probíhala v testovacím provozu v průběhu prosince 2004. Dosáhli jsme i maximální rychlosti 28,8 kB/s (230,4 kbps), ale to byla jen ojedinělá chvilková špička. Průměrně v lokalitách již pokrytých technologií EDGE bylo dosahováno v dlouhodobém průměru rychlosti 15 až 18 kB/s (120 až 144 kbps). Stahování dat, především webových stránek s grafikou, je znatelně svižnější než s klasickým GPRS.

Výhody a nevýhody
Samo se nabízí srovnání s technologií CDMA, kterou momentálně nabízí společnost Eurotel. CDMA je znatelně rychlejší (prakticky prozatím v redakci netestováno, papírové parametry hovoří o rychlosti až 2 Mbps). Naproti tomu výhodu u EDGE vidím v podstatně vyšší mobilitě. Především lze v "terénu" (bez elektrické sítě) pracovat s EDGE v podstatě celý pracovní den (samozřejmě s plně nabitým mobilem; výsledek se může lišit v závislosti na modelu mobilního telefonu; každopádně mobil na baterii dokáže s EDGE pracovat déle než běžný notebook). Druhou výhodu vidím v tom, že technologie EDGE se může ukrývat v běžném mobilu, se kterým i telefonujete, jinými slovy: není třeba s sebou nosit další krabičku s napájecím zdrojem a zabírat tak místo v brašně. EDGE dle mého soudu ocení lidé, kteří především potřebují být opravdu mobilní a pracují často v "terénu".

Související články:
Sony Ericsson GC85 - EDGE PCMCIA karta


Jan Šesták, Viktor Péder

Technologie

Diskuse