SiS756 - čipset s PCI-Express a HyperStreaming

8. 7. 2005 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Martin Janouch

HyperStreaming, HyperTransport, PCI-Express, gigabitový Ethernet - technologie, které se čím dál častěji objevují u nových čipsetů a začínají se stávat standardem. Nejinak tomu je i u čipsetu SiS756, který vám ovšem nadto přináší spoustu dalších zajímavostí.

SiS756 - čipset s PCI-Express a HyperStreaming

Výrobci hardwaru se doslova předhání s uváděním čipsetů se sběrnicí PCI-Express na celosvětový trh. Minulý týden jsme vám představili čipset ATI Radeon Xpress 200M s podporou procesorů AMD i Intel, dnes je na řadě jeho konkurent ze stejné cenové skupiny SiS756 s podporou procesorů AMD64.

Jak již bylo řečeno, je SiS756 určen pro procesory AMD, konkrétně Athlon 64 X2 Dual Core a Athlon 64 FX. Základem čipsetu jsou dva čipy vytvářející severní a jižní můstek. Severní můstek, neboli Northbridge, SiS756 slouží pro komunikaci s procesorem přes sběrnici HyperTransport s frekvencí 800/1000MHz a přenosem až 2000MT/s, dále pro komunikaci s grafickou kartou přes sběrnici PCI-Express x16 s datovou propustností až 4GB/s a v neposlední řadě také pro komunikaci s jižním můstkem. Ta je zajišťována přes 16-bitovou sběrnici MuTIOL 1G s frekvencí 533MHz a přenosovou rychlostí až 1,2GB/s. Technologie MuTIOL je implementována ve třech vrstvách. Spojovací vrstva Multi-Threaded I/O propojuje DMA Master zařízení s externím PCI zařízením s maximální šířkou pásma 1,2GB/s, vrstva Multi-Threaded I/O kodér/dekodér propojuje jižní a severní můstek s maximální šířkou pásma 1GB/s a poslední vrstva propojuje paměťový podsystém jižního můstku s můstkem severním také s šířkou pásma 1GB/s. Paměťový podsystém podporuje paměti typu DDR s frekvencí až 400MHz a typu DDR2 s frekvencí až 667MHz.

Southbridge SiS965/965L komunikuje s okolím přes sběrnici PCI-Express x1 s maximální přenosovou rychlostí 250MB/s. Jak je dnes u čipsetů s PCI-Express běžné, podporuje 8x USB 2.0 s přenosovou rychlostí až 480Mb/s, 6x zařízení pro PCI 2.3, 10/100/1000 Ethernet s podporou rozhraní MII/GMII/RGMII, V.90 softwarový modem, 2x Ultra ATA 133/100, 4x Serial ATA 1.0 Ultra DMA 150 s RAID 0, 1, 0+1 a JBOD konfigurací a také osmikanálový zvuk Hollywood 3D stereo standardu AC’97 v2.3. Samozřejmostí je také technologie pro optimalizaci spotřeby, v tomto případě ACPI 1.0b a APM 1.2.

Nad tímto vším je navíc technologie SiS HyperStreaming Engine, optimalizující výkon celého notebooku. Tento systém zajišťují tranzistory v severním i jižním můstku a slouží k správě toku dat, proudících od periférií do jádra čipové sady, mezi můstky navzájem, mezi můstky a hlavní sběrnicí i ke grafické kartě. Navíc také zvyšuje přenosovou rychlost od hostitele k paměťovému řadiči, čímž se zvyšuje výkon celého systému. Toho všeho může být dosaženo například dělením šířky pásma na více kanálů s různou prioritou.

Čipset nenabízí integrované grafické jádro, ovšem vezmeme-li v úvahu, kolik se dnes již vyrábí grafických karet pro sběrnici PCI-Express se všemi možnými parametry a výkonostními i cenovými úrovněmi, odvážím se říci, že to vůbec není na škodu.

SiS756 je dalším z řady čipsetů nabízející velké množství nových technologií a možností v kombinaci s rozumnou cenovou hladinou. V porovnání s ATI Radeonem Xpress 200M mu chybí integrované grafické jádro (některé verze Xpress 200 ho ovšem také nenabízí), větší podpora spořících technologií a využití pro procesory Intel, na druhou stranu nabízí technologii HyperStreaming a 8-kanálové audio. Stejně jako čipset od ATI je tak předurčen pro širokou škálu notebooků různých výkonů.

chipset SiS 756

Technologie

Diskuse