VIA C7-M - třetí do mariáše

21. 12. 2005 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Po velmi dlouhé době, kdy pole x86 procesorů ovládala pouhá dvě jména, Intel a AMD, přišla firma VIA Technologies s ambiciózní novinkou. Procesor VIA C7-M (potažmo desktopová varianta VIA C7) byl představen už na jaře, v konkrétních noteboocích ho ale můžeme vidět až teď. Co od něj můžeme čekat a jaké jsou jeho hlavní přednosti se dočtete v tomto článku.

VIA C7-M - třetí do mariáše

V době, kdy se oba velcí konkurenti soustředí na vícejádrové systémy, přichází VIA s 32bitovým a jednojádrovým procesorem. Jak tedy chce být konkurenceschopná? Základní kameny, na které sází, jsou (jak je u procesorů VIA již tradiční) velmi nízká spotřeba energie a nově i to, co doba vyžaduje - bezpečnost.

Pár základních informací. Procesor VIA C7-M s jádrem Esther se vyrábí taktován na 1,5, 1,6, 1,8 a 2,0GHz a usazen je do socketu 479, který známe od Pentia M a Celeronu M. Rozdíl je ovšem ve sběrnici, protože C7-M využívá firemní architekturu V4. Ovšem čipset VIA VN800 z domácí stáje nabízí podporu jak "své" C7, tak i Pentia M od Intelu.

Fyzicky je procesor "úplně maličký", přesně jak se chlubí výrobce. Pod názvem nanoBGA2 package se tedy skrývá destička s rozměry 21 x 21mm a na ní je samotné pouzdro procesoru s 7,1 x 4,45mm. Jeho plocha tak je pouhých 31.7mm2! Při těchto rozměrech si i nejvýkonnější varianta 2.0GHz řekne při maximálním výkonu pouze o 20W. Tepelné vyzařování tak bude opravdu pouze bodové a mnohem lépe se bude chladit, třeba i pouhým vyzářením do prostoru (pasivně). O kvalitu provedení by se měla postarat 90nm technologie výroby od IBM a snad i hrdá značka Made in USA (East Fishkill, New York, USA)

Procesor C7-M má 128kB L2 cache. Stejně velká je i L1, která je dělená na 64kB pro data a 64kB pro instrukce. Ty jsou podporovány v celé dnešní šíři, takže sady MMX, SSE, SSE2 a SSE3 (kterými nedisponuje ani Pentium M s jádrem Dothan). Oproti starším předchůdcům z devadesátých let má C7 i matematický koprocesor na plné vnitřní frekvenci, což je důležité pro výkon ve výpočtech s plovoucí desetinnou čárkou.


blokové schema

(zdroj:www.via.com.tw)

Jak jsem již předeslal, jednou z hlavních zbraní procesoru by měla být nízká spotřeba. Kromě samotné architektury, pro kterou je toto zcela zřejmě alfou i omegou, musí pochopitelně C7 disponovat i schopností změny své frekvence a vstupního napětí, tedy obdobou intelovského SpeedStepu či PowerNow! od AMD. VIA tuto technologii výstižně nazývá PowerSaver. Ilustrovat to můžeme údajem, že na 2,0GHz taktovaný procesor má spotřebu 20W, na taktu 1.5GHz už jen 12W, to vše ve špičce. Jako průměrnou spotřebu uvádí výrobce pouhý 1W, při přepnutí do idle modu, tedy v případě úplné nečinnosti, dokonce 0,1W. Druhou technologií starající se o úsporu energie je TwinTurbo, která přepíná mezi jednotlivými mody za jediný cyklus procesoru (Pentia M potřebují cca 15.000 cyklů).

Další silnou stránkou procesoru od VIA Technologies má být bezpečnost. Jednak je to známá technologie s použitím NX bitu, kterou můžete využít s Windows XP SP2. Navíc ale přidává celou škálu prostředků pod názvem PadLock, což je je v podstatě šifrovací koprocesor. Nabízí SHA-1 a SHA-256 šifrovací algoritmy, šifrovací jednotku pro AES standarty, generátor náhodných čísel a Montgomeryho násobičku (pro modulární násobky), což jsou vše prostředky využitelné především při šifrování dat v reálném čase (třeba pro chráněné bezdrátové sítě), kdy výpočty tolik nezatěžují jádro.

Kde je naopak procesor bit, je výkon. Publikované testy ukazují, že VIA C7-M na své protihráče nemá, i když situace se od jeho předchůdce VIA C3 podstatně zlepšila.


srovnání výkonu

(zdroj: hkepc.com)

VIA takticky ulehčuje situaci výrobcům notebooků mechanickou kompatibilitou s procesory Pentium M. Toho se ujal i Umax, který nabízí 2 verze notebooku VisionBook 3100. Jednu s Celeronem M s frekvencí 1.5GHz, druhou s C7-M o stejné frekvenci (viz naše představení zde). Zajímavý je fakt, že notebook s procesorem od VIA nabízí při stejné ceně i DVD vypalovačku oproti combo mechanice u varianty s Celeronem. Tento notebook právě testujeme v redakci Notebook.cz a na jeho recenzi včetně změřených výkonů a výdrže na baterie se můžete těšit již brzy.

Celkově lze říci, že VIA přišla se zajímavým řešením, které má spoustu „vychytávek“ a po dlouhé době představuje konkurenci pro tradiční dvojici procesorových rivalů. Podstatné je, že jeho výkon je dostatečný alespoň pro běžnou práci a při tom je C7-M velmi úsporný a (jak jsme u této firmy zvyklí) také levný. Původní sliby o výkonu srovnatelném s Pentiem M však zůstávají v kategorii snů.

Technologie

Diskuse