Internet přes mobil - GPRS a EDGE v ČR

1. 4. 2005 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Lukáš Rákosník

Také díky technologiím GPRS a nově i EDGE můžete na svém notebooku nebo PDA s pomocí mobilního telefonu brouzdat webem nebo prohlížet e-mail kdykoliv se Vám zachce. Stačí splnit několik málo podmínek.

Internet přes mobil - GPRS a EDGE v ČR

Na úvod si řekněme něco málo o použitých technologiích. Technologie GPRS (General Packet Radio Service) je jednoduše řečeno způsob dávkového přenosu dat mezi mobilní stanicí uživatele a základnovou stanicí (BTS) operátora. Zásadní přínos tedy spočívá v tom, že mobilní stanice komunikuje se sítí jen ve spoustě krátkých časových okamžicích přijímání či odesílání dat, neblokuje tak přenosové pásmo v delším časovém úseku, jako je tomu u hlasového provozu. Tuto skutečnost zohlednili i mobilní operátoři a zpoplatňují přenosy přes GPRS podle objemu přenesených dat a nikoliv podle doby připojení, jako je tomu u hlasových spojení.

Technologie EDGE (Enhanced Data Rates for Global Evolution) pracuje na podobném principu, v podstatě to je jen vylepšená GPRS. EDGE používá jiná kódovací schémata a modulace než GPRS, díky tomu dosahuje vyšších přenosových rychlostí - maximální přenosová rychlost činí 236,8kbit/s, u GPRS činí maximálka 85,6kbit/s. Tyto rychlosti ovšem nemůžeme brát jako směrodatné ukazatele; reálná rychlost přenosu závisí na spoustě okolností, jako jsou především síla a kvalita signálu základnové stanice v místě připojení, vytíženost sítě (pokud víc uživatelů na jedné BTS používá GPRS, jejich rychlosti klesají, navíc všichni tři čeští operátoři upřednostňují hlasové přenosy před datovými) nebo typ mobilního zařízení (rozhodujícím parametrem je tzv. GPRS class – nejrychlejší zařízení jsou označena GPRS class 10, což při přenosu představuje využití 4 timeslotů pro download a 2 timeslotů pro upload).

Kde všude jsou tyto technologie dostupné? Zatímco GPRS je dostupná prakticky v libovolné lokalitě pokryté signálem operátora, EDGE je operátory nabízeno pouze na několika místech v republice, většinou tam, kde je hodně vytížená síť uživateli GPRS. Eurotel pokrývá signálem asi nejvíce oblastí. T-Mobile provozuje EDGE v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci, Českých Budějovicích a Plzni. Oskar nabízí EDGE v Praze a Brně. V místech, kde ještě nemá EDGE pokrytí, mobilní zařízení uživatele plynule přechází na GPRS bez přerušení připojení. Uživatel tak nedostupnost technologie pozná poklesem rychlosti.

Co všechno je potřeba k připojení notebooku k internetu přes GPRS nebo EDGE? V první řadě je to mobilní zařízení podporující GPRS nebo EDGE. Může to být GSM telefon podporující datové přenosy, datový modul nebo datová PCMCIA karta (viz. nabídky operátorů). Dalším krokem je volba příslušného datového tarifu u konkrétního operátora: nabídka je vcelku široká (Eurotel, Oskar, T-Mobile), obecně je můžeme rozdělit na tarify bez omezení objemu přenesených dat a na tarify se zpoplatněním podle objemu přenesených dat, uživatel si volí tarif podle svých potřeb. Pokud víte, že budete potřebovat denně připojení k internetu z Vašeho notebooku, je lepší pořídit si zvlášť SIM kartu s neomezeným tarifem a s PCMCIA kartou jen na datové přenosy. Pokud se připojíte jen občas v nouzi, nemusíte si ani pořizovat nový datový tarif, i se stávající SIM kartou s hlasovým tarifem by se Vám mělo podařit se připojit k internetu, operátor pak účtuje řádově několik haléřů za jeden přenesený kB. V současné době ani jeden ze tří českých mobilních operátorů nerozlišuje rozdíl v ceně mezi daty přenesenými GPRS a daty přenesenými EDGE, obě technologie jsou zpoplatněny stejným způsobem, i když např. T-Mobile uvažoval o vyšším zpoplatnění.

Pokud tedy již máte mobilní zařízení a SIM kartu s příslušným tarifem, můžete přejít k vlastnímu připojování na internet. Vlastní postup se liší podle konkrétního zařízení a operátora, všeobecně se postupuje tak, že se nejprve spojí mobilní zařízení s notebookem (mobilní telefon se připojí buď přes USB kabel, sériový kabel, infračervený port nebo Bluetooth, každý způsob má své klady a zápory, záleží také na tom, co umí vlastní notebook nebo PDA), nainstalují se ovladače k zařízení a vytvoří se telefonické připojení s inicializačními příkazy operátora. Uživatelé služeb T-Mobile si na jeho stránkách mohou stáhnout utilitu T-Mobile Communication Centre, která v počítači automaticky provede nastavení GPRS nebo EDGE připojení přes zvolený mobilní telefon, odpadá tak potřeba pracného ručního nastavování inicializačních příkazů.

Pojďme si na závěr srovnat jednotlivé nabídky neomezených datových tarifů u všech tří operátorů (stav k 29. 3. 2005):

operátorEurotelOskarT-Mobile
tarifData NonstopData Nonstop IIPřipojení NadlouhoData UnlimitedData Unlimited Special
měsíční paušál (cena bez DPH)699,-649,- 800,- **699,-649,-
použitá technologieGPRS + EDGEGPRS + EDGE GPRS + EDGEGPRS + EDGEGPRS + EDGE
volné MBneomezenoneomezenoneomezenoneomezenoneomezeno
volné minuty6000080*

* volné minuty do sítě T-Mobile
** s tarifem Připojení Nadlouho zaplatíte minimální paušál 200,- Kč bez DPH, za což můžete stahovat data až do 10 MB včetně. Pak si k této částce připlatíte podle objemu Vámi přenesených dat (10-40MB +200Kč, 40-70MB +400Kč). Maximálně zaplatíte 200 Kč + 600 Kč bez DPH, a to při překročení 70 MB a víc. Nevyužité MB v daném pásmu se nepřevádějí do dalšího zúčtovacího období.

Srovnání datových tarifů pro občasné připojování do sítě s cenami za 1kB, všichni tři operátoři (stav k 29. 3. 2005):

operátorEurotelOskarT-Mobile
tarif DataPřipojení NaskokBasic
měsíční paušál (cena bez DPH)0/195,-*0,-0,-
Kč/kB (cena bez DPH)0,03,-0,05,-0,06,-

* měsíční paušál 0 Kč je pro Eurotel Gold, Eurotel Gold MAX, Eurotel Platinum, Eurotel Platinum MAX, Eurotel Diamant, Eurotel Diamant MAX

Technologie GPRS a EDGE nabízejí jedinečnou možnost okamžitého připojení k internetu podle potřeb, a to kdekoliv, kde je pokrytí signálem mobilního operátora. Nabízené přenosové rychlosti jsou, řekl bych, v tomto případě dostačující. Vždyť účelem je mít přístup k informacím odkudkoliv, ne stahovat co nejrychleji kvanta dat.

Technologie

Diskuse