ATI Mobility Radeon X1400 - low-end pro náročnější

22. 2. 2006 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Dnes si představíme novou generaci low-endu od ATI, grafickou kartu Mobility Radeon X1400. Přestože je určena pro levnější a nebo mobilnější notebooky, nabídne solidní výkon a především multimediální sadu funkcí AVIVO. Podíváme se, jak se liší od již recenzovaného Mobility Radeonu X1600 a jak je na tom se svým výkonem.

ATI Mobility Radeon X1400 - low-end pro náročnější

ATI Mobility Radeon X1400 míří do vod low-endu, takže nahradí starší firemní X300, ale svým výkonem může konkurovat i X600. Prohánět by měla konkurenční grafické čipy od nVidie, zejména GeForce Go 7300 nebo starší čipy šestkové řady. ATI i do svého low-endu zavedla 90nm technologii výroby, vždyť se jí to i vyplatí, pro nás jako uživatele to ovšem přináší bonusy v podobě menšího vytápění a malé plochy procesoru. V něm je směstnáno celkem 105 milionů tranzistorů. O řízení potřeby se stejně jako u Mobility Radeonu X1600 stará technologie PowerPlay ve verzi 6.0, která dynamicky mění frekvenci grafického procesoru, jeho napětí a vypíná nepoužívané části karty a přiděluje počet PCI-Express linek.

Mobility Radeon X1400 využívá Ring Bus (kruhovou sběrnici) s šířkou 256 bitů. Je plně programovatelná a podporuje bezztrátovou Z-kompresi. Osazena může být DDR, DDR2, GDDR3 čtyřkanálovými 128bit paměťmi. Toto řešení spojuje širokou sběrnici, která je zapojena bez počátečního a koncového bodu - řadiče a paměti, s užšími 128bit paměťmi. Data pak mohou z konkrétního modulu cestovat „kratší“ a tedy rychlejší cestou - řadič rozhodne, zda je daný modul blíže při cestě po kruhu "zleva či zprava". Dalším pokrokem, stejným jako u X1600, je podpora Microsoft DirectX 9.0c (Shader Model 3.0). Nabízí i řadu moderních řešení pro práci s obrazem, například až šestinásobny Anti-Aliasing, šestnáctinásobné anisotropické filtrování nebo texturovou kompresi 3Dc+. Plná je i podpora OpenGL 2.0.Vedle počtu transistorů se X1400 liší od silnějšího firemního souputníka především v počtu pixel a vertex pipelines. Oproti X1600 má pouze čtyři pixel pipelines (X1600 má dvanáct) a jen dvě vertex pipelines (X1600 jich má pět). X1400 také chybí podpora (dosud nepoužívaných) GDDR4 pamětí. Technické specifikace obou zde zmiňovaných karet jsou si dále velice podobné.


Velkou zbraní dokonce i low-endové karty od ATI bude bezesporu Avivo technologie, která je zaměřena na práci s videem. Především má implementovanou hardwarovou kompresi/dekompresi MPEG2/4, DivX, WMV9, VC-1 a zbrusu nového (a velmi ožehavého) H.264, redukci obrazového šumu, disponuje duálním DVI výstupem, nezávislými korekcemi pro každý displej nebo Xilleon TV analogovým dekodérem. Podporován je i přímý výstup na HDTV obrazovky. První testy ukázaly, že komprese pomocí síly grafické karty je až 5x rychlejší, než u nejvýkonnějších desktopových CPU dneška.

A jak jsme na tom s výkonem? Podle testů serveru notebookforum.ca dosáhla verze X1400 se 128MB paměti v 3Dmarku 05 1632 bodů, což sice není oslňující, ale na low-end velmi dobrý výsledek. Pro porovnání ještě nejlepší výsledky pro jednotlivé karty z našich redakčních testů:


srovnání výkonu vybraných grafických karet v 3D Mark 05

ATI Mobility Radeon X1400 tak zase posouvá laťku u lowendových grafických karet. Hlavní výhodou notebooků s touto grafickou kartou bude nejenom výkon na hraní současných her při nízkých rozlišeních, ale i velmi plynulé přehrávání prakticky veškerého formátu počítačového videa a komprese videa bez vytížení CPU notebooku.

Technologie

Diskuse