ATI Radeon Xpress 1100 - čipset pro dvoujádrová AMD

26. 7. 2006 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Nový mobilní čipset ATI Radeon XPress 1100 je určený prvořadě pro procesory AMD Turion 64 X2 a měl by nahradit velmi populární Radeon Xpress 200M. Vedle všech očekávaných a nezbytných funkcí, jako jsou podpora PCI Express sběrnice, HyperTransport nebo třeba řadiče SATA, zde najdeme především mírně výkonnější grafické jádro. Co tedy umí tento čipset konkrétně a čím se liší od svého předchůdce?

ATI Radeon Xpress 1100 - čipset pro dvoujádrová AMD

Použitelný je pro celou řadu dnešních procesorů AMD počínaje Sempronem přes mobilní Athlon 64 až k Turionům 64 včetně nového dvoujádrového X2 procesoru. A právě v noteboocích s tímto CPU se s ním už dnes můžeme setkat, například u Acer Aspire 5110, ale ohlášeny jsou i notebooky od HP, Fujitsu Siemens Computers a dalších.

Budeme-li postupovat systematicky po jednotlivých částech od NorthBridge, první součástí bude systémová sběrnice. AMD se již dlouhou dobu spoléhá na otevřený standard HyperTransport, zde je podporován do rychlosti 1 GHz, což znamená agregovanou propustnost až 22,4 GB/s a při přepočtu na jednu linku a bity to je až 89 Gb/s. A to jsou k dispozici i rychlejší revize. Intelovská 667MHz FSB má k takovéto šířce přeci jen daleko. Další důležitou součástí je paměťový řadič. I zde má AMD technologický náskok – řadič je implementován přímo do procesoru, není tedy třeba zatěžovat čipset a především se zmenšují latenční doby. A hlavně (i když to není záležitost přímo čipsetu) jsou konečně i u AMD vůbec poprvé podporovány paměti RAM typu DDR2, prozatím do 667 MHz, počítá se i s 800MHz.

Snad nejdůležitější součástí tohoto typu čipsetu je jeho grafické jádro. Najít vhodný rovnovážný bod mezi cenou, výkonem a spotřebou není pro výrobce zrovna jednoduché, ale požadavky zákazníků vedou vždy spíše do těch nižších pater nabídky. I ATI takto postupuje a za základ zvolila sice přepracovanou a vylepšenou, ale minulou generaci grafických čipů – MR X300. Dodává se ve dvou variantách, a to jako Xpress 1100 pro verzi s 300MHz jádrem, nebo jako 1150 pro silnější verzi taktovanou na 400 MHz. Jiný rozdíl v čipech není.

Tyto IGP (bohužel) využívají 2 pixel pipelines - stejně jako Radeon Xpress 200M. 4 pipelines se očekávají až u Radeon XPress 1250. Staré grafické jádro má možnost sdílet pouhých 128 MB systémové RAM a podporuje DirectX 9.0 jen do revize b (Shader model 2.0). Obě verze podporují rozlišení až do velikosti 2536x2536@32bpp a až šestinásobný anti-aliasing. O seřízení výkonu se pak pochopitelně můžete pokusit díky aktualizovaným Catalyst ovladačům. Samozřejmostí je i podpora dvou zobrazovacích jednotek či TV-out. Čipset se sice honosí nálepkou Windows Vista premium product a zaručuje fungování 3D Aero interface, osobně bych na přehnaně vysoké výkony nesázel. Výrobce tvrdí, že oproti integrovanému jádru v předchozí generaci čipsetu - Radeonu Xpress 200M zvýšil výkon až o 33%, na internetu se však dosud neobjevily žádné nezávislé testy, které by tento fakt potvrdily.


Schéma zapojení čipsetu.

Přes takzvanou A Link sběrnici je připojen k NorthBridgi i SouthBridge SB600. Ten se, jak je obvyklé, stará hlavně o periferie a přídavná zařízení, v jeho kompetenci je i power management.

Postupujme popořádku. SATA (1. generace) řadič s podporou RAID 0,1 polí, PATA řadič až do ATA 133, IDE kontrolér pro optickou mechaniku a USB 2.0 řadič s podporou až 10 portů. PCI kontrolér podporuje až sedm linek, jedna je ovšem stabilně obsazena grafickým čipem. Audio čip funguje na bázi AC97 až do úrovně 7.1/5.1 kanálů, navíc nabízí podporu pro S/PDIF rozhraní. Velmi milým přínosem je i schopnost spolupracovat s TPM čipem.

Poslední výraznou funkcí SB600 je power management. Čipset pochopitelně ovládá Cool‘n’Quiet technologii i PowerPlay páté generace. Spolu s dalšími minoritními vlastnostmi by měla přinést další pokrok do řízení spotřeby v počítačích.


Čip SouthBridge.

Celkově mohu zhodnotit oba čipsety řady XPress 11xx jako inovaci staršího XPressu 200M, která nepřináší žádné převratné novinky, pouze posunuje svou oblast IT zase o krůček vpřed - především v podpoře dualcore Turionů 64 X2 a jejich DDR2 paměťových řadičů.

Technologie

Diskuse