Unifikované notebooky dle Intelu

12. 7. 2006 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Branislav Brna

Intel nedávno představil novou platformu notebooků, která přináší modularitu známou dosud pouze z desktopových počítačů - platformu Common Building Blocks. CBB notebooky mají (kromě CPU, RAM a disku) 7 standardizovaných částí, které jsou zaměnitelné nezávisle na výrobci. Podíváme se tedy na nabídku CBB pod drobnohledem a srovnáme si cenu CBB notebooku se značkovým protějškem.

Unifikované notebooky dle Intelu

Notebook dnešní doby by se dal nazvat malým technologickým zázrakem, protože v porovnání s desktopovým počítačem nabízí stejný výkon v neporovnatelně menším a kompaktnějším provedení. Pokud se však tento technologický zázrak porouchá nebo se rozhodnete upgradovat něco jiného než pevný disk a RAM, nemáte v současné době jinou možnost, než zajít do servisu, protože sehnat jednotlivé komponenty přesně pro Váš notebook je pro normálního uživatele nemožné. Důvodem, proč je tomu tak, je paradoxně právě již zmíněná kompaktnost, kde při koupi notebooku získáváte přístroj jako celek, a neexistuje standard, kterým by se výrobci mohli při výrobě těchto komponentů řídit. To znamená, že pokud si koupíte například notebook značky XY, jste odkázaní pouze na náhradní díly od tohoto výrobce a díly jiné značky do něj bez použití hrubé síly nedostanete, což však "překvapivě" nevede k požadovanému cíli :-)

To se však může stát minulostí díky společnosti Intel a její nové platformě CBB notebooků.

CBB? VBI!


CBB notebooky neboli Common Building Blocks jsou - jak již název napovídá - notebooky sestavené ze stejných, hromadně vyráběných a především standardizovaných bloků. Tato nová kategorie notebooků by měla jak výrobcům, tak především i koncovým zákazníkům přinést to, co stále mají pouze desktopy: velice snadnou konfigurovatelnost a sestavitelnost.
Těchto bloků existuje momentálně 7 a jsou jimi:

  • optické mechaniky (DVD nebo CD)
  • klávesnice
  • baterie
  • AC adaptéry
  • LCD obrazovky
  • pevné disky
  • víka notebooků

Slovíčko standardizované je v tomto případe velice důležité, protože takovéto bloky se dají použít v jakémkoliv CBB notebooku a nenutí uživatele využívat na svém notebooku díly pouze od jednoho výrobce. Například CBB baterie z notebooku značky XY je použitelná v CBB notebooku značky Z.

A jaký to má pro normálního uživatele význam? Představte si, že se Vám na vašem notebooku porouchá LCD. V normálním případě zanesete notebook do autorizovaného servisu, kde musejí nejdřív sehnat LCD přesně pro daný typ notebooku, což nemusí být levná záležitost, ale také to většinou trvá hodně dlouho. V případě, že byste vlastnili CBB notebook, stačilo by zajít do nejbližší prodejny s počítači a vybrat si ze široké nabídky nový CBB LCD panel, který Vám pak technik namontuje na Váš notebook. Toto řešení je nejen rychlejší (výměna jakéhokoliv bloku se dá zvládnout za necelých 15 minut), ale mělo by být díky konkurenci mezi výrobci těchto bloků v konečném důsledku i levnější.
Nejpodstatnějším efektem těchto bloků však má být zjednodušení návrhu notebooků, a tím pádem umožnění hromadné a levné výroby notebooků.

Když jsem již zmínil výrobce, tak je třeba říct, že Intel to s prosazováním CBB notebooků myslí vážně, o čemž svědčí i to, že se na výrobě těchto zařízení dohodl se třemi výrobci notebooků, mezi kterými jsou i největší výrobci na světě. Jsou jimi firmy Asus, Compal a Quanta. Pokud Vám poslední dvě jména nic neříkají, tak vězte, že jejich výrobky tvoří přes 50% trhu s notebooky, a můžete je nalézt na trhu pod značkami Apple, HP, Dell a další.

CBB notebooky těchto firem jsou již teď na trhu a prodávají se pod zmíněným označením Verified by Intel (VBI). Toto označení je udělováno pouze notebookům, u kterých lze vyměnit všech sedm výše zmíněných bloků. Koupí notebooku s tímto označením nezískáte jenom garanci bezproblémového chodu notebooku s jakýmkoliv takto označeným blokem, ale také záruku a bezplatnou telefonickou podporu od Intelu. VBI notebooky v současnosti využívají čipsety 945GM a 945PM, které samozřejmě podporují nejnovější dvoujádrové Pentium M procesory.

VBI notebooky v ČR
Pokud Vás předcházející řádky zaujaly, pak Vás určitě potěší zpráva, že VBI notebooky v těchto dnech přicházejí i na náš trh. My Vám proto jako jedni z prvních v ČR přinášíme přehled všech již momentálně dostupných modelů u nás. Ke všem těmto notebookům jsou také samozřejmě dostupné i jednotlivé CBB bloky.



Výrobce ASUS ASUS ASUS ASUS
Model S96J S62J S96F S62Fp
Podpora CPU Core Duo / Solo / Celeron M Core Duo / Solo / Celeron M Core Duo / Solo / Celeron M Core Duo / Solo / Celeron M
Chipset Intel 945PM Intel 945PM Intel 945GM Intel 945GM
Grafická karta Mobility Radeon X1600 256MB GeForce Go 7300 128MB GMA 950 GMA 950
LCD 15.4” 14.1” 15.4” 14.1”
Express card Ano Ne Ano Ne
Integrovaná kamera Ano Ano Ne Ne
Bluetooth Ne Ne Ne Ne
Rozhraní disku Serial ATA Serial ATA Parallel ATA Parallel ATA
Hmotnost 2.96kg 2.4kg 2.96kg 2.4kg
Cena s dph 17 850 16 625 14 279 14 279

 

Výrobce Quanta Quanta Quanta Compal Compal
Model SW1 TW3M TW3A HEL80 HEL81
Podpora CPU Core Duo / Solo / Celeron M Core Duo / Solo / Celeron M Core Duo / Solo / Celeron M Core Duo / Solo / Celeron M Core Duo / Solo / Celeron M
Chipset Intel 945GM Intel 945GM Intel 945PM Intel 945PM Intel 945GM
Grafická karta GMA 950 GMA 950 GeForce Go 7400 128MB GeForce Go 7600 256MB GMA 950
LCD 14.1” 15.4” 15.4” 15.4” 15.4”
Express card Ano Ano Ano Ano Ano
Integrovaná kamera Ne Ne Ne Ano Ano
Bluetooth Ano Ano Ano Ano Ano
Rozhraní disku Parallel ATA Serial ATA Serial ATA Serial ATA Parallel ATA
Hmotnost 2.25kg 2.7kg 2.7kg 2.8kg 2.73kg
Cena s dph 13 984 14 226 16 327 16 903 13 437

Jak jste si již jistě podle ceny všimli, výše popsané modely jsou tzv. barebone, tedy pouze těla notebooků. Nutno podotknout, že slovo barebone dostává při CBB noteboocích nový rozměr, protože CBB barebone notebook neobsahuje na rozdíl od klasických barebone notebooků AC adaptér ani klávesnici. Tyto barebone notebooky si můžete nakonfigurovat přesně podle svých představ.

A jak je to s cenou CBB notebooků oproti značkovým kusům? Malé porovnání. Vzali jsme notebook Acer Aspire 5652WLMi_120 jakožto značkový notebook a snažili jsme se vytvořit VBI notebook se stejnou konfigurací. Na tento účel se výborně hodil VBI notebook Compal HEL80, který obsahuje stejný čipset a grafickou kartu jako Acer Aspire 5652WLMi_120.


Model Compal HEL80 Acer Aspire 5652WLMi_120
Procesor Core Duo T2300 Core Duo T2300
RAM (MB) 1024 1024
HDD (GB) 120 120
CD/DVD Super Multi DVD RW Super Multi DL
LCD 15.4'' Wide WXGA (1280 x 800) 15.4'' Wide WXGA (1280 x 800)
Video nVIDIA GeForce Go 7600 256MB nVIDIA GeForce Go 7600 TurboCache 128/256 MB
WiFi (802.11) a/b/g (přídavná karta) a/b/g (integrované)
Zvuková karta Intel® HDA Realtek AC'97 kompatibilní
Operační systém OEM Windows XP Home Edition Czech OEM Windows XP Home Edition Czech
Integrovaná kamera Ano Ne
Čtení paměťových karet  SD, MMC, MS, MSPro SD, MMC, MS, MSPro
Čtečka otisků prstů Ano Ne
TV tuner Ne digital/analog
Cena bez dph 29 750 41 990

Jak z tabulky vidíte, oba notebooky jsou technologicky vyrovnané. Acer Aspire 5652WLMi_120 sice obsahuje TV tuner, ale Compal HEL80 jeho absenci kompenzuje integrovanou kamerou a čtečkou otisků prstů. Jak jste si jistě všimli, největší odlišností těchto dvou notebooků je jejich cena (ne, opravdu nejde o překlep), která je v případe Compalu HEL80 podstatně nižší. Když k ní ještě přidáte možnost jednoduchých, rychlých a levných oprav nebo upgradů, telefonickou podporu a záruku od Intelu, vycházejí VBI notebooky velmi dobře.

Budoucnost
Co dodat na závěr? CBB notebooky jsou počinem více než zajímavým. Pro přenosné počítače přinášejí daleko vyšší modularitu, než na jakou jsme zvyklí, a posouvají je tak opět blíže k variabilitě desktopů. Otázkou samozřejmě je, jak se k tomu postaví prodejci, jaká bude nabídka a dostupnost dílů a jaká bude v reálu i technická podpora.

Technologie

Diskuse