UMTS prakticky - co vše nám nabídne?

18. 1. 2006 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Michal Hron

Zkratka UMTS se v poslední době skloňuje snad ve všech pádech. V našich končinách tuto službu provozují již dva operátoři a třetí by měl své řešení představit během tohoto roku. Pojďme se poohlédnout po tom, co nám tato nová technologie nabídne a kde jsou její slabiny.

UMTS prakticky - co vše nám nabídne?

Není UMTS jako UMTS
Zkratka UMTS vznikla z anglického slovního spojení Universal Mobile Telecommunication System. Jedná se o další vývojové stádium mobilních sítí, které má přinést rychlejší data a obsáhlejší multimediální služby. To vše je dáno její mnohokrát vyšší datovou propustností než současné sítě GSM.

Ač se může zdát, že označení UMTS skrývá jednoznačně danou specifikaci, není tomu tak. Názorný příklad nám dokonce předvedli naši operátoři, tedy především nadnárodní T-Mobile. Ten se rozhodl komerčně spustit technologicky odlišnou síť UMTS, která je určena čistě pro datové přenosy. Reagoval tak na již fungující služby třetí generace svého konkurenta, CDMA od Erotelu.

K jednoznačnému odlišení sítí UMTS tedy musíme najít ještě malý přívlastek. Ten se skrývá v systému modulace signálu. Zatímco T-Mobile používá nestandardní UMTS-TDD (časová modulace), Eurotel se přiklonil k mezinárodně používáné a kompatibilní verzi UMTS-FDD (frekvenční modulace). Síť T-Mobilu je tak výhradně určena pro datové přenosy a není možné v ní využívat videohovorů či běžného telefonování. Službám UMTS od našeho růžového operátora jsme se věnovali již v samostantém článku, proto se dále zaměřím jen na verzi UMTS-FDD. Tuto síť třetí generace lze totiž považovat za celosvětový standard.

Ve jménu multimedií
Eurotel spustil svoji síť třetí generace 1. prosince minulého roku. Již od začátku nabízela vše, co specifikace UMTS slibovala. V první řadě jsou to videohovory, které bude možné v budoucnu provozovat i přes domácí počítače. Tato forma komunikace je také jednou ze zásadních inovací oproti nynějším GSM sítím. Nad jejím komerčním úspěchem ale stále visí velký otazník.

Dalším zaměřením UMTS sítí je mobilní obsah, který nabízí i takové lahůdky jako je videostreaming českých televizních stanic (ČT24 či hudební stanice Óčko). Eurotel si navíc pro své zákazníky připravil i možnost sledování aktuálního provozu pomocí dopravních kamer či službu JukeBox umožňující jednoduché stahování hudby do mobilního telefonu. Poslední (ale neméně důležitou) službou UMTS sítí jsou její datové přenosy. A protože tato služba bude nás uživatele notebooků zajímat asi nejvíce, podívali jsme se právě jí tak říkajíc "na zoubek".

Jak na to?
Pokud máte u Eurotelu aktivované datové služby a rozhodnete se využívat služeb sítí UMTS, není potřeba nic dalšího aktivovat. Postačí vám stávající karta SIM, poohlédnout se ale budete muset po přístroji s podporou UMTS sítí. Takových telefonů je na trhu již dostatek a samotný Eurotel se je snaží nabízet co nejvýhodněji a přilákat tak do nové sítě co nejvíce nových zákazníků. Osobně jsem technologický pokrok mobilních sítí zkoušel s přístrojem Nokia 6630 a její novější sestřičkou, Nokií N70. UMTS podporuje také tstovaný Sony Ericsson K600i.

TIP: V případě, že si chcete UMTS pořídit jen kvůli datovým službám, mají pro vás u Eurotelu připravenu i PCMCIA kartu pro notebooky.

Vlastníte-li již jedno z výše popsaných zařízení, nebrání vám nic v plném využití UMTS sítí. Pokud není nastaveno jinak, přístroj automaticky preferuje síť třetí generace a po zapnutí se do ni přihlásí. Z pohledu uživatele v podstatě nic nepoznáte, ve volbách přístroje budete mít ale aktivní jednu velkou novinku - videohovor. Eurotel si připravil i zcela nový portál Live! 3G, kde naleznete hromadu mobilního obsahu včetně výše zmiňované možnosti sledování dopravy.

Pojďme na internet
Nevím jak pro vás, ale multimediální libůstky ve formě videohovoru a sledování televize mne nezajímají tolik, jako možnost datového spojení. UMTS síť od Eurotelu sice není primárně určena pro přenos dat, lze se pomocí ní na internet ale dostat. A už na počátku tohoto povídání nutno podotknout, že se konečně jedná o velmi použitelnou službu.

Po GPRS a EDGE zde tak máme prozatím nejrychlejší datovou síť, kterou lze používat jen s pomocí příslušně vybaveného mobilního telefonu. S malou krabičkou v kapse se tak můžete téměř kdekoli usadit a datovat pomocí jedné ze zmiňovaných služeb. UMTS od T-Mobile i CDMA od Eurotelu jsou sice technologie rychlejší, ale také vyžadují speciální zařízení - a to je jejich největší slabina.

Náročné testování
Po jednoduchém připojení telefonu k notebooku je možné naplno využívat datových schopností nové sítě. Pokud máte zkušenosti s datovými službami GPRS nebo EDGE, v nastavení se pro vás nic nemění. Telefon se do sítě připojí naprosto shodně. Příjemná změna vás ale čeká při započetí práce s internetem. Po jednoduchém měření (stahování DVD Mandriva Linuxu) jsem se dopracoval k průměrné hodnotě 309 kbps na downlinku. Uplink se pak během práce vyšplhal k hodnotě 138 kbps.

Jelikož výše uvedených hodnot bylo dosaženo v centru Prahy, kde je vyšší pravděpodobnost zatížení buňky více uživateli, rozhodl jsem se odcestovat na pokraj našeho hlavního města za účelem testování. Vybranou lokalitou se staly Letňany, a krom toho, že tam mají asi o čtyři stupínky větší zimu než zde :-), jsem se dopracoval k hodnotám atakujícím 350 kbps downlink a 205 kbps uplink. Hodnoty vskutku krásné, příště si ale beru minimálně termosku s teplým čajem ;-).

Rychlost ale není jediným parametrem kvalitního připojení. Mnoho nadšených hráčů je více zvědavo na parametr zvaný latence, neboli doba odezvy cílového počítače v síti. Zde se omlouvám všem čtenářům, kteří dychtí po rozdílu Letňany kontra centrum, jelikož jsem na tento parametr v ukrutném mrazu zapomněl. Spokojit se tak budete muset s průměrnou hodnotou naměřenou na Vinohradech a Žižkově, která dosáhla poměrně příjemných 189 ms na CZ serverech. Zahraniční již odpovídal o poznání pomaleji, i když hodnota bezmála 270 ms není zas tak špatná.

Má to i své mouchy
Myslím, že z předchozích vět je mé nadšení z nové služby dostatečně citelné. Abych si ale zachoval objektivitu, je nutné si přiznat i nevýhody této služby. Tou první je bezesporu pokrytí, které je prozatím opravdu velmi mizerné. Využívat služeb UMTS totiž můžete prozatím jen v Praze a pak o přibližně 200 km jihovýchodně po dálnici D1, v Brně. Eurotel se navíc k velkému rozšiřování pokrytí moc nemá.

Další nevýhodou je energetická náročnost služby. Nokia N70 sice není ani při běžném provozu nějaký rekordman ve výdrži, necelý den datování mi přijde ale skutečně málo. Jako drobné východisko vidím telefon, který je schopen se napájet z USB portu notebooku. Tím samozřejmě ale snížíte zas výdrž notebooku, proto je potřeba si uvědomit, co budete v danou chvíli potřebovat více pokud nemáte v dosahu elektrickou síť.

Těšme se na budoucnost
UMTS Eurotelu má nespornou výhodu ve své komplexnosti a kompatibilitě. Oproti konkurenčním službám se jedná o skutečně samostatně fungující síť, která je schopna nahradit stávající standard GSM. Do budoucna se navíc můžeme těšit nejen na zlepšování pokrytí, které již klasicky začne od největších měst k menším, ale také zlepšování schopností sítě. Takovým vylepšením bude především technologie HSDPA, která slibuje dosažení rychlostí až 14,4 Mbps. Za službu se navíc neplatí žádné zvláštní poplatky a datové tarify jsou zcela shodné s tarify pro GPRS/EDGE.

Technologie

Diskuse