AMD M690 - mobilní čipset s nadějnou grafikou

23. 5. 2007 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Janeček

AMD uvedla odpověď na inovované a světovému trhu kralující čipsety od Intelu. M690 plná nových technologií, ale důraz byl kladen především na nízkou spotřebu energie pomocí unikátního řešení. Důležitou vlastností nového čipsetu je grafický subsystém vycházející z nadějných integrovaných grafických čipů ATI Radeon X1200.

AMD M690 - mobilní čipset s nadějnou grafikou

Nový čipset je klasicky určen pro procesory od AMD, a to jak mobilní (nejčastěji bude pravděpodobně používán Turion 64 X2), tak i desktopové verze procesorů s až 1GHz sběrnicí HyperTransport.

M690 je prodáván v několika málo odlišných verzích. Mimo základní variantu M690 všechny ostatní (M690T, M690G, M690V) zahrnují integrovanou grafickou kartu vycházející z čipu ATI Radeon X1200, která vychází z Mobility Radeonu X700 (!!) a hardwarově tak zvládá Pixel Shadery 2.0. Oproti osmi pixel pipeline u X700 se zde však můžeme těšit pouze na klasickou dvojici (byť některé prameny uvádějí 4), běžící na 400 MHz. Výsledky prvních testů desktopových základních desek s tímto čipsetem hovoří o nadějných 320 bodech v 3D Mark 06 a 1100 bodech u 3D Mark 05, což by bylo podstatně lepší než u Intel GMA 950 (cca 160 a 510 bodů).

M690V obsahuje nejméně výkonnou grafiku z řady X1200, M690G a M690T mají navíc možnost zapojení dedikované grafické karty do slotu PCI Express x16. U M690T je navíc možno připojit až 128 MB grafické paměti (grafické jádro nese označení X1270), což by na poměry integrovaného řešení mělo mít znatelné důsledky. Grafické jádro podporuje rozhraní DirectX 9, hardwarové dekódování MPEG-2, MPEG-4, WMV 9 a přehrávání HDTV s nízkým zatížením hlavního procesoru vylepšené technologií ATI Avivo. Z grafických výstupů jsou podporovány kompozitní a S-Video s ochranou Macrovision (ochrana DVD). Varianty T a G navíc podporujíc digitální výstupy DVI a HDMI včetně ochrany HDCP 1.1 (High Definition Content Protection), bez které by nebylo možné HD obsah přehrát. M690T podporuje i připojení externí grafické karty přes konektor DVO, ale pouze pokud již není připojeno 128 MB přídavné paměti.


Vylepšení obrazu technologií ATI Avivo.

Jižní můstek (South Bridge) SB600 se stará o zbytek rozhraní. Maximálně může být zapojeno deset vysokorychlostních USB portů, čtyři SATA porty s podporou NCQ (Native Command Queing) na frekvenci 3 GHz, dva ATA 133 porty pro zapojení starších disků a optických mechanik, šest PCI slotů, jeden PCI Express x16 slot a čtyři PCI Express x1 sloty. V jižním můstku se také nachází čip TPM zvyšující zabezpečení počítače (hardwarové šifrování a autentizace) a podpora pro High Definition Audio.

Power management vlastnosti zahrnují podporu ACPI stavů S1, S3, S4 a S5, PowerPlay verze 7, Cool’n’Quiet, PowerXpress a možnost kontrolovat napětí do všech hlavních bloků systému nezávisle. Nové PowerPlay samozřejmě přináší další snížení spotřeby, technologie PowerXpress umožňuje dynamicky přepínat mezi integrovanou a dedikovanou grafickou kartou v závislosti na potřebách uživatele. To je velmi zajímavé řešení a jistě účinnější než pouhé podtaktování dedikované grafické karty, která vždy spotřebovává více energie než integrované řešení. Cool’n’Quiet je technologie snižování spotřeby procesoru v době, kdy není potřeba jeho plný výkon (obdoba Enhanced Intel SpeedStep).


Budoucnost mobilních technologií od AMD.

Nový mobilní čipset od AMD je v podstatě nástupcem čipsetu ATI Radeon Xpress 1100. Přináší celou řadu vylepšení s důrazem na spotřebu energie a snaží se tak vyrovnat dosavadnímu lídrovi od Intelu, který právě inovoval svou stáj. Zdali se mu to podaří, na to si budeme muset počkat do prvních reálných testů. Mírnou výhodu oproti Intelu nicméně AMD má, a to v podobě kvalitnějšího grafického subsystému.

Technologie

Diskuse