Intel Centrino Pro - naděje pro správce IT

24. 4. 2007 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Janeček

Téměř za dveřmi je další verze sady Centrino, která vládne současnému světu notebooků. Vylepšení se ze dočkají všechny komponenty sady a dojde i k prvnímu rozdělení celé sady na více verzí: pro běžné zákazníky bude pokračovat Centrino Duo, na firemní firemní sféru se zaměří nově vzniklá sada Centrino Pro. Pojďme se podívat, co nového nám přinesou.

Intel Centrino Pro - naděje pro správce IT

Santa Rosa

Nejprve si řekneme, co nového se objeví s příchodem samotné Santa Rosy. Protože je řada informací stále pod embargem, tak Vám nemůžeme prozradit úplně vše, co Santa Rosa přinese. Tyto podrobnosti zveřejníme okamžitě, jakmile to Intel oficiálně povolí.

Všechny integrální součásti nového Centrina (procesor, čipset a bezdrátová síťová karta) budou inovovány; největší krok kupředu ale zaznamenal čipset.

U procesoru Core 2 Duo se zvýší frekvence FSB na 800 MHz, což v důsledku bude znamenat celkové zvýšení propustnosti systému. Nová CPU budou mít jinou patici, takže budou nezaměnitelná se stávajícími. Další vylepšení procesoru se týkají snížení spotřeby. Dynamické přepínání frekvence FSB (Dynamic FSB switching) umožňuje mj. snížení napětí jádra a také má přispět k nižší spotřebě systému ve chvílích velmi nízkého výkonového využití (např. přehrávání MP3 a DVD). Pro další úsporu je implementován nový režim hlubokého spánku (Enhanced Deeper Sleep). Ten je možný díky vylepšené interakci mezi CPU a čipsetem, který může přesměrovat kontrolní cykly z CPU, a to potom není tak často buzeno ze stavu spánku.
Poslední vylepšení, tzv. Dynamic Acceleration, zvyšuje výkon procesoru u jednovláknových aplikací, kterých je na trhu stále dost.

Nové Centrino bude postaveno na zbrusu novém čipsetu Mobile Intel 965 Express Chipset. Ten zahrnuje nové grafické jádro GMA X3100, které plně podporuje rozhraní Aero nových Windows Vista (nese logo Windows Vista Premium Capable, ne pouze Vista Capable), dále 10 USB 2.0 portů, 3 SATA porty (3 Gbps) a 6 PCI Express x1 portů a v neposlední řadě i technologie Intel Clear Video Technology (vylepšuje kvalitu přehrávaného videa) a Intel Active Management Technology (AMT) verze 2.5. Právě AMT je základem pro Centrino Pro.

Posledními inovacemi jsou nová gigabitová LAN karta Intel 82566MM/C a bezdrátová karta Intel Wireless Wi-Fi Link 4965AGN podporující nejnovější specifikaci 802.11n (prozatím stále pouze draft). Nejnovější verze Wi-Fi je podle údajů Intelu až pětkrát rychlejší s téměř dvakrát větším dosahem, to díky použití MIMO (Multiple Input Multiple Output) antén a spojování více kanálů v jeden.

Intel Wireless Wi-Fi Link 4965AGN
Intel Wireless Wi-Fi Link 4965AGN

Nakonec nemůžeme nezmínit Intel Turbo Memory (kódové označení Robson), tedy cache (flash paměť) mezi procesorem a pevným diskem integrovaná přímo na základní desce počítače zvyšující odezvu často používaných aplikací a start systému. V důsledku to znamená i nižší spotřebu, protože pevný disk není nucen neustále roztáčet své plotny.

Centrino Pro

Tím se dostáváme k samotné technologii Centrino Pro, která v podstatě vznikla spojením mobilní platformy Centrino a desktopové platformy vPro. Počítače splňující kritéria platformy vPro jsou určené zejména do podniků a dle Intelu vynikají v jednoduchosti, se kterou je lze spravovat. Centrino Pro přináší to samé i do notebooků, které do této doby byly centrálně hůře spravovatelné.

Podmínkou pro podporu Centrino Pro je samotná Santa Rosa a BIOS podporující Intel VT (Virtualization Technology) a AMT (Active Management Technology) verze 2.5.

AMT
AMT 2.5 umožňuje všechny funkce správy známé vPro nazávisle na tom, zda notebook běží na baterie či je připojen

AMT umožňuje IT administrátorům podniku spravovat mobilní i desktopové počítače zároveň pomocí stejných nástrojů. I v případě, že se nepodaří spravovaný počítač standardně nabootovat do operačního systému, je možné zjišťovat jeho hardwarovou a softwarovou konfiguraci, diagnostikovat problémy, vyčistit počítač od virové nákazy, zjistit funkčnost důležitých služeb a agentů systému a aplikovat aktualizace. To vše je možné i přes bezdrátovou síť. V budoucnu budou dodávány komplexní softwarové balíky pro správu IT od nezávislých výrobců jako Altiris, CA, Cisco, HP a Microsoft.

Závěr

Santa Rosa klepe na dveře a s ní první dělení platformy Centrino: stejně jako u desktopů s platformou vPro začíná Intel rozdělovat notebooky na Centrino Duo pro běžnou klientelu a Centrino Pro pro korporátní nasazení. Oboje by mělo být krokem vpřed z hlediska výkonu i výdrže na baterie, a správcům podnikového IT navíc Centrino Pro přinese další nástroje na zjednodušení jejich práce – za předpokladu že budou využívat Intel AMT.

Technologie

Diskuse