NVIDIA nForce 6x0M - s IGP pro mobilní AMD

8. 8. 2007 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Jakub Pavlis

Přestože NVIDIA je nekorunovaným králem dedikovaných grafik nejen v noteboocích a o jejích čipsetech už zejména v desktopovém sektoru bylo něco slyšet, mobilní čipset s integrovanou grafikou jí zatím v nabídce chyběl. Zaplnit tuto mezeru ve vlastních řadách přichází čipsety nForce 610M a 630M pro mobilní přístroje na bázi AMD procesorů – pojďme se jim podívat 'na zoubek'.

NVIDIA nForce 6x0M - s IGP pro mobilní AMD

Zatímco u desktopů je na čipsetu nejzajímavější např. rychlost sběrnic, počet SATA kanálů nebo USB portů, na mobilních čipsetech zajímají uživatele radikálně jiné věci - vždyť notebooky s dvěma HDD nebo více než čtyřmi USB by napočítal na prstech jedné ruky i trojnásobný světový šampion v práci s motorovou pilou. Pro mobilního uživatele je důležitá například podpora pro energii šetřící technologie nebo integrovaná multimédia. A především – u notebookových čipsetů je velmi podstatná kvalita integrované grafiky.

Dosud naprosto jasným vládcem na tomto poli je Intel. Má dlouhodobé zkušenosti, know-how a hlavně velice silnou značku (Centrino), díky které 'tlačí' i čipsety. Vedle něj se krčí AMD se svými výrobky pod značkou ATI. Intel má však u IGP řešení jednoznačně jednu slabinu - grafický výkon. AMD i ATI zase mají cejch toho vždy druhého. NVIDIA se tedy rozhodla vsadit na svojí „grafickou sílu“ a silnou značku a pustila se do nového boje o mobilní čipset svými produkty nForce 610M a 630M. Jedná se o variantu jednoho čipsetu, lišící se použitými grafikami. Celkem pochopitelně jsou obě řešení pro AMD procesory, a to Turiony nebo Mobile Semprony, konkurovat Intelu na jeho vlastním políčku by bylo asi přeci jen dost povážlivé.

Protože přese všechno ostatní je grafický výkon přeci jen nejzajímavější, podíváme se nejprve na něj. Dvě verze použité grafiky jsou označeny GeForce 7000M a 7150M. Ty mají mnoho věcí společných, liší se prakticky jen v rychlosti jádra (425 MHz pro 7150M a 300 MHz pro slabší kolegyni) a hardwarové podpoře dekódování grafických kompresí MPEG-2 a H.264, která je též vlastní pouze čipu s vyšším číselným označením - 7000M si musí vystačit se softwarovým dekódováním, které klade mnohem větší nároky na CPU notebooku a tudíž vás o něco více zpomalí v práci.

Jak napovídá název, základem integrovaných čipů je řešení známé ze všech ostatních karet sedmičkové řady, byť notně osekané. Předně, jak je u IGP obvyklé, většinu paměti sdílí přes PCI-Express linku dynamicky se systémem, u NVIDIA se tato technologie nazývá TurboCache. Část paměti však může být vyhrazena pouze grafice, typicky to bývá 128 nebo 256 MB, dalších až 600 MB (dle nastavení BIOSu a ovladačů) pak systému ukousne dynamicky dle potřeby. Pokud tedy občas rádi relaxujete u některé novější hry i na svém pracovním notebooku, nelze než doporučit investici do RAM - 2 GB budou ideální.

Další specialitou, která obě integrované grafiky rozděluje, je dynamická kontrola napětí – tedy možnost do jádra pouštět menší napětí, čímž jádro bude pracovat na nižší frekvenci, a tudíž se ušetří a prodlouží doba životnosti baterii. Opět jen u verze 7150M.

Vlastnosti, které jsou oběma grafikám společné: obě jsou připraveny pro Windows Vista, obě mají nativní HD TV enkodér, podporují rozlišení do 1920 x 1200 pixlů a pro starší CRT či jiné analogové monitory tu jsou 300MHz RAMDACy (digital-analog převodníky). Karty hardwarově plně podporují MS DirectX až do 9.0c (Shader Model 3.0), což se hodí hlavně při vykreslování náročných 3D aplikací, což jako zatím u každého dedikovaného řešení bude bolístka, ale díky za ně. Naposledy zmíním Dual Displej technology, tedy možnost používat pro jednu pracovní plochu Windows dva nezávislé displeje. Pak už nebudete mít problém s prací s několika otevřenými okny nebo více dokumenty.

Další technologií je PureVideo, určená pro zpracování a vykreslování videa. Zatímco, jak zmíněno výše, MPEG dekodér je jen ve vyšší verzi, programovatelný videoprocesor (VP) a zpracování pohybu (motion estimation engine, MEE) dostanete vždy. Krom toho se NVIDIA chlubí technologiemi na potlačení šumu, superrychlým a věrným transponováním obrazu do různých rozlišení a vůbec tvrdí, že jde o spojení dvou čipů – grafického a video – do jediného.


Architektura IGP s VP, MEE a MPEG dekodérem.

Čipset ale není jen o grafice, pojďme tedy nahlédnout na další schopnosti tohoto kousku křemíku. Oba čipsety 6x0M podporují HyperTransport sběrnici do 800 MHz (dnešní standard u AMD procesorů) a nemají paměťové řadiče, které jsou integrovány přímo v AMD procesorech. Podporují až dva PATA (1 kanál) a čtyři SATA disky, slušnou rezervu mají i u USB 2.0 portů – obslouží jich až deset (potřebné při práci s notebookem a docking station) samozřejmostí je integrace jednoduché zvukové karty High Definition Audio standardu (192 kHz/32-bit pro 8 kanálů). Stále ještě si výrobci nedovolí vypustit analogový modem, takže je i zde, naopak samozřejmostí by už měl být, a často není, gigabitový ethernet. Za něj NVIDIA chválím.

Poslední kapitolou budou technologie pro ušetření energie – PowerMizer SX. Umí například vypínat větší část procesoru během „nicnedělání“ s tím, že aktivní zůstávají pouze paměťové kontroléry kvůli obnovování displeje, zároveň zpomalí HyperTransport sběrnici nebo dynamicky omezuje počet PCI-Express x16 linek podle vytížení na 8, 4, 2 nebo i jen jednu. Umí zapínat každý USB port zvlášť nebo odpojit nevyužívané PCI-Express periferie.

nForce 6x0M je bezesporu zajímavý čipset, který ukazuje vzrůstající sílu notebookového sektoru v IT businessu, už ani NVIDIA si nechce nechat ujíždět takto rozjetý vlak. Jak si ale povede v konkurenci AMD/ATI a Intelu ukáže až čas, který snad v nejbližší době přinese i nějaké zajímavé benchmarky.

Technologie

Diskuse