Windows Vista na notebooku v praxi

16. 1. 2007 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Branislav Brna

O nových Windows se toho popsalo už hodně. Aby také ne: produkt, který je ve vývoji přes 5 let a má podle Microsoftu přinést do IT světa revoluci srovnatelnou s příchodem Windows 95 ve své době. Vista je konečně tady a my se podíváme, jestli opravdu stojí za to, co nabídne uživatelům notebooků oproti svému předchůdci a jak je na tom s výkonem a úsporou při provozu na baterie.

Windows Vista na notebooku v praxi

Trocha historie

První zmínky o vývoji Windows Vista neboli operačního systému s kódovým označením Longhorn sahají až do roku 2001. Původně měl být tento OS vydán v roce 2003 s tím, že to bude takový mezistupeň mezi v té době začínajícím Windows XP a opravdu revolučním OS s kódovým označením Blackbomb neboli Windows Viena. Původní plán se však společnosti Microsoft dodržet nepodařilo kvůli neustávajícím problémům s vývojem, které nakonec vyústily v roce 2004 oznámením, že se vydání odkládá na neurčito a celý vývoj začne znovu, tentokrát však už na jádře Windows Server 2003 a systém bude obsahovat věci, které byli původně určené pro Blackbomb. Bohužel jak šel čas a Microsoft si uvědomil, že tímhle tempem systém snad nikdy nevydají, začali ze systému mizet některé featury s tím, že se dodělají jako přídavné moduly - jmenovitě souborový systém WinFS nebo zabezpečení NGSCB.
Nakonec se povedlo dovést vývoj do zdárného konce a před necelými dvěma měsíci mohl Microsoft konečně oznámit, že Windows Vista dospěl do verze RTM neboli Release to manufacturing, díky čemu Vám tak dnes můžeme přinést krátké zhodnocení celého systému a toho, co přináší do segmentu mobilních zařízení.

Koupě a instalace - je z čeho vybírat

Před pořízením Window Vista se musíte rozhodnout, jakou verzi systému chcete provozovat. Na výběr máte 6 možností:

  • Vista Starter
  • Vista Home Basic
  • Vista Home Premium
  • Vista Business
  • Vista Enterprise
  • Vista Ultimate

Každá z těchto verzí kromě Starter Edition navíc existuje ještě jako 32bitová nebo 64bitová varianta. Což celkově dává celkově 11 možností, jak Windows Vista provozovat.

My jsme se rozhodli pro potřebu testování pro verzi Ultimate, tedy verzi se všemi featurami a schopnostmi systému, a to v jejím 64bitovém provedení. Instalace Windows Vista Ultimate si vyžádala neuvěřitelných 13 GB a trvala přibližně 30 minut.

První krůčky a první dojem
Po instalaci Vás nemile překvapí pomalý start systému, který se však již po nainstalování všech potřebných driverů a několika restartů dostane velice rychle na únosnou mez – viz porovnání se startem operačního sytému Windows XP Professional x64 Edition na stejném notebooku.

foto  foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Potom co je systém uveden do provozuschopného stavu (tedy po nainstalování všech potřebných ovládačů) Vás zaujme nové moderní uživatelské rozhraní, které je možné přepnout za předpokladu, že disponujete dostatečně výkonným hardwarem, do tolik proklamovaného Aero rozhraní s velice hezkými Glass efekty, avšak k celkové ovladatelnosti systému až na 3D přepínání otevřeních oken nijaké extrémní vylepšení oproti Windows XP nepřináší.

Prvním opravdovým vylepšením přispívajícím k uživatelskému pohodlí by se dal nazvat postranný panel neboli Sidebar, na který si můžete umístnit různé Gadgety(malé aplikace určené pro tento panel) – rss čtečku, klasické hodiny, cpu meter, poznámky, zobrazení aktuálního stavu baterie i s odhadovaným časem její výdrže atd. Dalším velice usnadňujícím prvkem při práci se soubory je všemocná funkce Search, která se nachází takřka všude a uživatelům nabízí bleskurychlé vyhledávání podle zadaných kritérii, čímž odpadává nutnost se pracně překlikávat přes stromovou strukturu adresářů na disku. V čem Vista přímo exceluje, je komunikace s okolním světem. Připojování se do různých sítí nikdy nebylo u Windows snadnější. Po detekci sítě a následném připojení do ní se systém sám pokusí zjistit, zdali síť disponuje také internetovou konektivitou. Systém se navíc ihned po připojení do nové sítě dotáže, jaký typ zabezpečení chcete použít, od čehož se také odvíjí možnosti velice jednoduše sdílet soubory.

foto  foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Systémové nároky aneb 640 kB opravdu nestačí

O hardwarových nárocích Windows Vista se diskutuje na internetu již poměrně dlouho. Většinou se v těchto diskusích skloňuje hlavně slovíčko RAM, s čímž je také spojená celková rychlost a výkon systému. Microsoft uvádí v tomto případe minimální velikost 512 MB. Z vlastní zkušenosti vím, že Vistu je možné provozovat i při této velikosti, avšak k plnohodnotné práci je potřeba minimálně 1 GB. V praxi to vypadá tak, že systém po startu první 3 minuty jenom nahrává do operační paměti své procesy, kterých je v tomto případe opravdu spousta. Samozřejmě se tak děje na pozadí a se systémem je možné hned po startu pracovat, ale svůj plný výkon Vista ukáže až po těchto třech minutách, kdy si na testovaném notebooku ukousne 52% ze systémové paměti (s kapacitou 1 GB). Pro porovnání - Windows XP 64bit "sežere" na tom samém notebooku z paměti pouze 35%. Start Windows Vista se po pár restartech ustálil na velice pěkných 25s – na stejném notebooku trval start Windows XP 64bit 35s.

foto  foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Výkon - něco rychleji, něco pomaleji

Jak už nadpis naznačuje, s výkonem je to ve Windows Vista poměrně složité. Aplikace nabíhají oproti XP svižněji, avšak jejich celkový výkon ve Vistě zas tak úžasný není – většina aplikací je o 5% až 10% pomalejší. Bohužel ani se s spouštěním aplikací to ve Windows Vista není ze začátku příliš slavné – zvýšení rychlosti je možné poznat až po pár opakovaných spuštěních dané aplikace. Například první start Adobe Photoshopu pod Vistou zabral 22s, podruhé však jen 11s. V XP trvá jeho spuštění 13s. Podobné chovaní jsem zaznamenal prakticky u všech aplikací, které jsem testoval.
Samotné porovnání výkonu jednotlivých aplikací ve Windows Vista s Windows XP 64bit můžete vidět v této tabulce.

výkony XP vs Vista

Vista Rating aneb "skóre nadevše"

Windows Vista obsahuje také nástroj pro změření výkonu notebooku, který na základě testů ohodnotí sestavu indexem od 1.0 do 5.9(vyšší číslo značí větší výkon). Původně jsem byl implementováním tohoto ratingu nadšen, protože by se mohlo jednat o konečně objektivní měření, který by zpřehlednilo trh pro zákazníky. Bohužel po vyzkoušení již tak nadšený nejsem, protože daný index si při opakovaném měření "lítá jak se mu zachce". Můj notebook nejdřív ohodnotil indexem 4.0, potom 4.9 a při mém posledním testu se skóre zastavilo na 4.5. Inu pokud plánuje Microsoft opravdu zavést toto hodnocení jako standard, měl by na něm ještě zapracovat.

foto  foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Výdrž aneb zlepšená správa napájení

Náročnost Vista a 3D rozhraní byla hlavní příčinou obav, že nové Windows budou podstatně "žravější" než Windows XP, a tak jsem byl na přímé srovnání sám zvědav. Microsoft však ve Windows Vista na stále rostoucí počet uživatelů notebooků nezapomněl a připravil pro nás pár malých, avšak velice zajímavých vylepšení, které dopomáhají k lepší kontrole jednotlivých zařízení. I s nároky 3D rozhraní si poradil bravurně a v konečném důsledku použití Vista zvyšuje výdrž baterie o pár minut.

První velkou změnou, které jsme se dočkali, je umístnění položky Mobile PC v ovládacích panelech. V této položce nalezneme kromě inovované správy napájení také nástroje jako Windows Mobility Center, Sync Center a různá nastavení pro Tablet PC.

Sync Center, jak už název napovídá, slouží pro synchronizování notebooku se stolním PC, mobilem a UMPC. Bohužel se mi tuto funkci zatím nepodařilo z neznámého důvodu na mém notebooku rozchodit.

Windows Mobility Center mi přišel poměrně zbytečný – tento nástroj pouze sdružuje všechny ostatní nástroje do jednoho okna a s poněkud omezenými možnostmi nastavení slouží spíše jenom pro rychlé nastavení nebo zkontrolování aktuálních nastavení notebooku.

Mě osobně zaujala nejvíce inovovaná správa napájení, která konečně dovoluje nastavit napájeni všech důležitých komponent. Na začátek Vám Vista nabídne jeden ze tří předvoleních schémat napájení – Balanced, Power Saver a High Performance. Každé z těchto tří nastavení je možné si přizpůsobit k obrazu svému, a to poměrně zásadním způsobem. Vista totiž v porovnání s XP nabízí navíc možnosti jako nastavení výkonu Wi-Fi, suspendovaní USB, změnu napájení PCI Express a také nastavení výkonu procesoru. Na testovaném notebooku se díky této zlepšené správě podařilo zvýšit výdrž baterie o 16 minut oproti Windows XP, což je celkem příjemné vylepšení. Celá řada značek notebooků šla na řízení spotřeby periferií vlastní cestou již ve Windows XP, Vista však konečně disponuje těmito schopnostmi již "v základu".

foto  foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Při práci na baterii je velmi zajímavý fakt, že pokud je notebook nastaven na maximální šetření baterie, Vista se automaticky přepne z Aera rozhraní na standardní rozhraní s neprůhlednými okny, čím se však nijak nesnižuje možnost na notebooku plnohodnotně pracovat. Takto Microsoft obešel obávanou zvýšenou spotřebu 3D grafické karty při provozu na baterie.

Bezpečnost aneb Access Denied

Windows Vista by měl být podle vyjádření Microsoftu nejbezpečnějším operačním systémem dneška. Tomuto vyhlášení bych jakž takž ještě věřil, avšak prvky, kterými je této bezpečnosti docíleno, mi přijdou "poněkud šílené". O čem to mluvím? Microsoft do Visty implementoval tzv. "blbuvzdorný systém" nekonečných otázek, takže je uživatel neustále bombardován vyskakujícími okny, které se Vás ptají, zda chcete opravdu daný program nainstalovat.

Toto bych ještě možná pochopil, ale proč se tato okna zobrazují i při vstupu do pokročilejších nastavení systému s otázkou, jestli je opravdu chci spustit, nechápu. Naštěstí se dají tato vyskakující okna zablokovat, přičemž Vás Vista následně začne upozorňovat, že "bezpečnost systému je ohrožena".

Dalším velmi zajímavým bezpečnostním opatřením je zabezpečení samotného oddílu s nainstalovanou Vistou, které jsem objevil náhodou, když jsem prováděl test s rychlostí komprese souborů. Při nastavení cílového umístnění archivu přímo do kořenového adresáře s Vistou jsem byl následné odpálkován hláškou "Access Denied". Původně jsem si myslel, že je to chyba v programu, kterým jsem kompresi prováděl, avšak tentýž scénář se opakoval při pokusu uložit jakýkoliv dokument do kořenového adresáře. Paradoxně pokud daný dokument uložíte někde jinde a následně jej ručně zkopírujete, vše proběhne v pořádku, ale při dalším pokusu soubor z této lokace editovat a následně opět uložit systém opět vybafne s hláškou Access Denied. Jednoduše řečeno Vás Vista nutí ukládat své soubory hezky pěkně do složek, což sice oceňuji při udržování pořádku v PC, ale prostředky, kterými k tomu uživatele nutí, jsou možná poněkud přehnané. Upozorňuji, že všechno výše popsané se děje i při práci s právy Administrátora – tedy člověka, od kterého se očekává, že je pokročilým uživatelem.

foto  foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Co se týče celkového zabezpečení souborového systému PC, taky mě dost pobavilo chování Visty ke svému staršímu bratříčkovi XP. Sice neignoruje jeho zabezpečení souborů jednotlivých uživatelů, avšak po upozornění, že nemáte dostatečná práva k přístupu, Vám Vista sama nabídne možnost jednoduše tato práva obejít a získat tak přístup, takže není problém si pod Vistou pohodlně prohlížet všechny soukromé dokumenty uložené na daném stroji pod XP. Opačně to naštěstí nefunguje.

Ovladače – není to katastrofa

S příchodem každého nového operačního systému, přichází většinou také nutnost nových ovládačů, které se někdy neobjevují tak rychle, jak by si uživatelé přáli. Windows Vista zatím podle všeho nebude výjimkou – v době psaní tohoto článku jsem na stránkách většiny velkých výrobců notebooků potřebné ovladače nenašel – avšak pokud si dáte tu námahu a trocha se porozhlédnete, při troše štěstí narazíte na specializovaných serverech na všechno, co potřebujete. Bohužel tím, že najdete daný ovladač, problém nekončí, protože většina ovladačů je v lepším případe poměrně nevyladěná nebo v tom horším úplně katastrofální. Na VBI notebooku, na kterém jsem Vistu testoval, se mi povedlo po troše námahy zprovoznit všechna potřebná zařízení kromě webkamery, se kterou odmítl systém spolupracovat i po nainstalování ovladače.

foto  foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Závěrem

Windows Vista není špatný operační systém, avšak jeho rozšíření ve vyšší míře je možné očekávat pravděpodobně až za půl roku, kdy by se mohly objevit i první solidní aplikace, které využijí potenciál tohoto systému naplno. Pokud však disponujete dostatečné výkonným hardwarem již dnes a jste ochotni obětovat trochu výkonu za moderní vzhled a bezpečnější systém s potenciálem do budoucna, nezbývá mi nic jiného, než Vám nový Windows doporučit.

Technologie

Diskuse