eSATA - konec pomalých externích HDD

14. 11. 2007 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Branislav Brna

S narůstající náročností jednotlivých aplikací na diskovou kapacitu se dostávají externí pevné disky do povědomí uživatelů notebooků stále více. Avšak požadavky rostou, a tak dnes často nestačí pouhý úložný prostor, ale je zapotřebí také možnost s daty plnohodnotně pracovat. Odpověď výrobců na tento požadavek již má své jméno v podobě rozhraní eSATA, na které se dnes podíváme trochu blíže.

eSATA - konec pomalých externích HDD

Místo, prosím...
Notebooky se rozšiřují po světě neuvěřitelným tempem, s čímž jdou ruku v ruce taktéž pořád náročnější požadavky na to, co musí notebook zvládnout. V posledních letech jsme se tak mohli dočkat notebooků, které dokáží plně nahradit své stolní protějšky, a to již buďto po stránce hrubého výpočetního výkonu, práci s multimédii nebo grafikou. Jedna z oblastí, kde notebooky zatím pořád ještě zaostávají, je jejich datové úložiště. Disková kapacita, ač doznala v poslední době výrazného posunu, stále zdaleka nedosahuje velikostí pevných disků desktopových PC, které dnes již nabízejí kapacity atakující hranici 1 TB. Výkon notebookových disků sympaticky vyrostl s příchodem disků s kolmým zápisem, avšak běžné 5400 otáčkové 2,5" disky s PMR či 7200 otáčkové disky ani zdaleka nedosahují výkonu desktopových 7200 disků.

Některé notebooky disponují zapojením vícero (přesněji dvou) pevných disků, avšak pokud uživatel po jisté době i tak shledá, že mu jaksi na disku schází místo a nové soubory již není kam ukládat (v autorově případě prakticky nonstop), nezůstává mu ve většině případů nic jiného, než sáhnout po externím disku. Takovéto řešení má sice své výhody – disk je možné lehce připojit k jakémukoliv PC disponujícím potřebným rozhraním, avšak také své podstatné nevýhody – disk není integrován do těla notebooku a je ho nutné sebou pořád někam tahat (osobní zkušenost autora říká, že když ho potřebujete, tak ho s největší pravděpodobností stejně zapomenete doma), a co je mnohem podstatnější, přenos dat mezi diskem a notebookem je výrazně zpomalen kvůli úzkému hrdlu v podobě datové propustnosti daného rozhraní. To dokáže zdegradovat v některých případech jinak rychlý pevný disk na rychlosti kolem 40 MB/s (viz níže), čímž nastává komická situace, kdy máte dvě zařízení fyzicky vedle sebe, ale přenést pár set GB mezi nimi trvá celé hodiny. Zatímco s prvním problémem se budou muset uživatelé (a také autor) jednoduše popasovat sami, ten druhý je již prakticky vyřešen a začíná se již pomalu dostávat do některých notebooků v podobě rozhraní nové generace s názvem eSATA.

eSATA aneb vytažený SATA kabel
Jak již z názvu tušíte, rozhraní eSATA bude mít něco společného se standardním SATA rozhraním, které dnes již úplně nahradilo zastaralé a na manipulaci ne příliš příjemné (macaté kabely) a flexibilní rozhraní PATA. Zjednodušeně by se dalo říct, že eSATA je prakticky SATA kabel vytažený ven z notebooku pro lehké připojování pevných disků. Obě rozhraní tudíž disponují shodnými vlastnostmi, ke kterým v první řade patři přenosová rychlost těchto rozhraní. Ta je z pohledu dosavadních externích disků více než impozantní a dosahuje hodnoty až 3 Gb/s. V praxi to tedy znamená, že eSATA maže rozdíly mezi tím, zda má uživatel disk připojen externě nebo interně, což je pro mnohé uživatele určitě více než potěšující zjištění.

eSATA disponuje dále také hot-swap funkcí, což dovoluje v případě podpory ze strany operačního systému (Windows XP a výš) připojovat a odpojovat disky přímo za chodu bez rizika ztráty dat či poškození disku. Touto technologií totiž nativně disponuje i SATA, ale paradoxně z důvodu nutného hardwarového (demontáž disku z těla zařízení) zásahu do notebooku nebo stolního PC nenašla velké uplatnění (např. u lowendových serverů), kdežto v případě eSATA, kde se prakticky počítá s jednoduchým a rychlým odpájením nebo připojením, jsou výhody této technologie více než jasné. Další zjevnou výhodou je pak podpora technologie S.M.A.R.T, kterou doposud u externích HDD nebylo možné využívat z důvodů přemosťovaní – externí disky jsou v praxi pořád jenom standardní HDD s rozhraním SATA, které je převáděno převodníkem buďto na USB nebo FireWire, zatímco při eSATA se díky kompatibilitě obou rozhraní nic přemosťovat nemusí. Tím se dostáváme zpět ke zmíněnému "vytaženému" kabelu, který by mohl nabádat k myšlence, že k eSATA rozhraní je možné připojit přímo jakýkoliv pevný SATA disk. Bohužel opak je pravdou a něco takového bez využití patřičné hrubé síly možné není z důvodu rozdílných koncovek, které obě rozhraní využívají - viz níže.

Porovnání konektorů - vlevo SATA, v pravo eSATA

Z toho plyne, že pokud budete chtít eSATA rozhraní využívat, budete se muset opět investovat buďto do nového externího disku nebo boxu, který toto rozhraní podporuje. Dalším předpokladem pro využívaní tohoto rozhraní je samozřejmě HW podpora ze strany notebooku, která bohužel zatím ještě pořád není příliš rozšířená - aktuálně na našem trhu snad jenom pár modelů od Asusu. Řešením mohou být v tomto případě externí eSATA řadiče, které jsou již k dostání v podobě PCMCIA nebo Express Card rozšiřujících karet. Od přechodu na eSATA může odradit taktéž fakt, že toto rozhraní slouží po vzoru SATA pouze k přenášení dat, a tudíž napájení samotného disku je řešeno externě – to v praxi znamená, že jeho využitelnost v terénu bez přístupu k elektrické síti je nulová. Na druhou stranu eSATA se používá většinou v kombinaci s (z pohledu notebooku) výkonnými 3,5" disky, kde napájení z běžného konektoru stejně nestačí. Pro někoho může být podstatný údaj o tom, že maximální délka eSATA kabelu je stanovena na 2 metry.

Šneci vs Ferrari
Jak je na tom eSATA v porovnáním s ostatními již zaběhnutými rozhraními pro připojování externích úložišť dat můžete vidět z následující tabulky:

Přehled rozhraní

Z porovnání je více než zřejmé, že eSATA je na tom po rychlostní stránce z aktuálně dostupných rozhraní (USB 3.0 je zatím pořád ve vývoji) jednoznačně nejlépe a povyšuje práci s externími HDD na úroveň interních disků, což je pro majitele notebooků velice příjemná zpráva. Výkon desktopového 3,5" disku tak je možné mít i "v" notebooku, byť jen na data a ne na systém.

Nezbývá nám tedy nic jiného než doufat, že výrobci notebooků toto rozhraní adoptují ve větší míře a notebooky s nativní podporou eSATA se začnou na trhu objevovat stále častěji.

Technologie

Diskuse