Downgrade z Windows Vista na XP a jeho úskalí

30. 7. 2008 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: František Doupal

Přestože Windows Vista jsou na trhu již poměrně dlouhou dobu, během které byl vydán první Service Pack, a jsou dostupné již snad i všechny možné ovladače a programy, stále existuje velké množství uživatelů, kteří je používat nechtějí či nemohou. Windows XP Professional již není možné od 30. června zakoupit a downgrade je jedna z posledních možností, jak tento systém legálně získat. Pojďme se podívat, jak na něj a na co si dát pozor.

Downgrade z Windows Vista na XP a jeho úskalí

Součástí článku je také orientační přehled notebooků, které lze v současné době koupit s Windows Vista ve verzi Business či Ultimate (součástí kterých je možnost na downgrade), a jak to vypadá s případnou dostupností ovladačů pro XP Professional, která již není pro všechny aktuální notebooky úplnou samozřejmostí.

Několik základních otázek, se kterými se budete při downgrade systému potýkat.

Kdo má na downgrade právo?
Majitelé (OEM) licence na Windows Vista Business (případně Ultimate). Majitelé jiných verzí nemají na tuto službu nárok, downgrade např. z verze Vista Home Basic či Premium na XP Home není možný.

Je možné se po downgrade vrátit zpět na původní verzi Windows Vista Business?
Ano. Pro tento případ je dobré se ujistit, že jste buď k notebooku dostali DVD disk s instalací pro Windows Vista, nebo si záložní disk vytvořit pomocí předinstalovaného programu z pevného disku. Při instalaci Windows XP totiž dojde k odstranění recovery oddílu Windows Vista na pevném disku.

Jaká použít instalační média pro Windows XP a CD-Key?
To je v podstatě na uživateli. Může použít svoje starší, zapůjčit si je, v některých případech může pomoci prodejce notebooku a existují i další způsoby. Podmínka je jediná - vždy musíte mít funkční OEM CD klíč. Nevadí, pokud je tento klíč použit k aktivaci systému, který je v současné době používán na jiném počítači- klíč bude během downgrade nahrazen jiným a na původní instalaci systému to tedy nebude mít žádný vliv.

Dostupnost ovladačů pro Windows XP
Není žádnou podmínkou, že existují ovladače pro váš konkrétní notebook, přestože existuje oficiální možnost downgrade na starší systém. Proto si vždy před provedením downgrade doporučuji ověřit, zda jsou pro váš počítač všechny potřebné ovladače k dispozici. Jejich stav se také poměrně rychle mění a to, že před několika měsíci ovladače pro XP k dispozici nebyly, neznamená, že tomu tak nemůže být dnes.

Postup při downgrade operačního systému:

1. Seženeme si OEM instalační médium Windows XP Professional, aktivované OEM licenční číslo na Windows XP a nakonec licenční údaje k vaší kopii Windows Vista.
2. Provedeme instalaci Windows XP.
3. V momentě, kdy vás systém vyzve k on-line registraci (která by v tomto případě kvůli použití aktivního licenčního čísla neměla fungovat), zavoláte na Microsoft Help Line (číslo 841/300300), kde vám s aktivací Windows XP již pomohou a sdělí licenční číslo pro Windows XP.

Ilustrační přehled modelů, které lze v současné době zakoupit s Windows Vista Business a jejich podpora pro Windows XP:

Acer
Acer

Asus
Asus

Dell
Dell

Fujitsu-Siemens
FS

HP
HP

Lenovo
Lenovo

Toshiba
Toshiba

Sony
Sony

Závěr

Článek si nebere za úkol vypsat seznam všech konkrétních modelů notebooků, na které lze Windows XP nainstalovat nebo je používat, to vzhledem k rychlým změnám nabídky i podpory ze strany výrobců není ani možné. Jedná se spíše o orientační přehled výrobců a modelů, u kterých s tím je v současné době možno počítat. Nedá se také brát za stoprocentní jistotu, že i když je zde notebook uveden, bude vše pod XP bez potíží fungovat.

Je jasné, že podporu lze hledat i jinde než jen u výrobců, hledat lze také na diskusních fórech, stránkách výrobců daného hardware, případně je možné vyzkoušet také ovladače pro ostatní modely. Pokud jste již problémy s instalací Windows XP či driverů a ovladačů řešili, podělte se o ně s ostatními v diskusi.

Technologie

Diskuse